subota, 2. prosinca 2017.

Jednostavne i ukusne orahove ploške !


Potrebno
Za koru /biskvit:
3 jaja
3 šoljice šecera ( od crne kave )
3 šoljice  ulja
4 šoljice  mlijeka
3 šoljice  mljevenih oraha
5 šoljica  brašna
1 prašak za pecivo
1 narandža ( korica )
1 vanilija
mala kašikica  soli

Za Nadjev
100 g čokolade
180 g maslaca
10 kašika secera u prahu
6 kašika  vode
4 šoljice  mljevenih oraha
1 kašika ruma
Za dekoraciju :
1 narandza ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
čokoladne bombice (nije obavezno)
Priprema:
U zdjelu za miješanje uspi brašno , orahe , prašak za pecivo , koricu od narandže i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjačom . Ostavi sa strane do upotrebe .
U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu .
Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa izlij tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Pecenu koru prebaci na resetku za hladjenje i ohladi .
Za kremu /nadjev:
 U posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj . Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi .

Hladnu koru vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi sa polovicom soka od narandze , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom  i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narandze i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne .
Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3×7 cm i posluži uz najdraži topli napitak .
Prijatno!

Brza poslastica gotova za tren :Keksi sa nutellom i maskarpone sirom !


Potrebni :
Po želji 
keksi bilo koji 
malo nutella
malo maskarpone
malo gotove zasladene kafe
malo kokosa

Priprema :
Sto se tice kolicine sastojaka ja ih nisam navela jer toga ide sasvim malo,pogotovo nutelle i maskarponea,a kekse kupite gotove pa mazete i spajate,i napravite onolito koliko vi hocete,mozete 3 ili 300kom zavisi od vas.!!ja sam danas napravila16 kom.samo da probamo i sve smo pojeli..
A keks vam je slican piskotama,samo malo tanji i kraci,fino se topi u ustima dok ga jedete,
Prvo skuhajte kafu,zasladite je malo,i ostavite da vam se malo ohladi,mora biti topla a ne vrela,inace cete dobiti papicu.Ja sam skuhala ness kafu i dodala sam i malo mlijeka..


Jedan keksic namazete sa malo nutelle,a jedan sa malo maskarponea pa ih spojite jedan uz drugi.Vrlo kratko ih umocite u toplu kafu i uvaljate u kokos,i to je to…
Prijatno!

Energetska bomba :Prelijep rolat u oblatni sa suhim voćem !


Potrebno:
100 g mljeveni keks
100 g suhih smokava
100 g grožđica
100 g suhih datulja
200 g suhih brusnica
100 g kandirane papaje
200 g mljevenog lješnjaka
20 g bućinih koštica
50 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
2 dl vode
2 lista oblatni


Priprema:
Dva lista od oblatne stavite između vlažnih krpa kako bi omekšale.
Voće i sjemenke bundeve nasjeckajte na sitno.
Lješnjake stavite u rol na 10-ak minuta kako bi dobili jači okus pa ih sameljite.
Šećer i vodu rastopite (6-7 min.).
Maknite sa vatre pa dodajte čokoladu,suho voće, lješnjake i mljeveni keks.
Podijelite fil na dva jednaka dijela (ja sam dobila nešto više od 500 g u svaku oblatnu) i premažite oblatnu, te zarolajte.
Zamotajte plastičnom ili aluminiskom folijom čvrsto pa stavite da se ohladi, te režite na ploške pa poslužite .
Prijatno!

petak, 1. prosinca 2017.

Fina lagana tortica bez pečenja !


Potrebno
Za podlogu:
manje pakiranje pettit beure keksa
10-tak čajnih keksića s čokoladom (može i domaćica)
150 g otopljenog margarina 
 3 kašike kakaa

Za kremu:
500g bijelog kravljeg sira
1/2 l vrhnja za šlag
150 g šećera
1 kremfix
2 vrećice želatine u prahu
100 g čokolade

Priprema :
Za podlogu:
 U vrećicu za zamrzavanje  staviti kekse i lagano ih istući čekićem  za meso da se usitne pa ih pomiješati sa otopljenim margarinom u koji ste dodali kakao. Izmiješati kašikom kekse i margarin zatim masu  prebacit u namašćen kalup za torte  sa obručem sto se skida utisnuti masu rukama, dlanovima lagano nabijati i tuckati dok se ne izaravna. Pustiti da se ohladi.

Za kremu
Mikserom istući vrhnje za šlag sa kremfixom da bude čvrsto  Pomiješati mikserom sir, šećer i šlag. U smjesu dodati otopljenu želatinu pripremljenu prema uputi na omotu.
 Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
U kalup na podlogu od keksa naizmjence slagati bijelu i smeđu kremu kako biste dobili mramorni efekt. Lagano zaravnati od gore (a i ne morate, može biti ‘čupava’ ? ) i dobro rashladiti (najbolje preko noći). Maknuti oprezno obruč od kalupa .
Rezati na željene komade pa poslužiti .
Prijatno!

Kremasta čokoladna torta !


Potrebno:
Za podlogu/ koru:
300 g keksa
100 g čokoladnog sendvič keksa
1 kašika instant kakaoa
mlijeko po potrebi

Za fil:
500 ml mlijeka
4 žumanca
6 kašika šećera
1 kesica vanil-šećera
100 g šećera
6 kašika brašna
250 g margarina
100 g čokolade

Za dekoraciju:
2 šlag krema od čokolade

Priprema:
Za Podlogu /Kora:
 Samleti obe vrste kesa, dodati instant kakao, pa po potrebi dodavati mleka da se dobije kompaktna smjesa.
U okruglom kalupu sa obručem  formirati koru.
Za Fil:
U šerpu sipati 400 ml mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.. Posebno sjediniti ostatak mleka, žumanca i brašno, te dodati u ključalo mleko.
 Kuvati na umerenoj temperaturi i miješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, pa sjediniti s pjenasto umućenim margarinom.
 Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 50 g iseckane čokolade, a u drugi 50 g otopljene čokolade.
Slaganje :
 Premazati koru filom sa seckanom čokoladom, a zatim i filom sa otopljenom čokoladom.
Krem šlag umutiti prema uputstvu s kesice i njime premazati tortu.
Dodatno možete ukrasiti rendanom čokoladom ako želite .
Tortu dobro ohladite pa poslužite .
Uživajte uz ovaj prelijepi desert .
Prijatno !

Jednostavno i lako napravite sami paštetu od tune !


Potrebno :
1 veća konzerva tune bez ulja,
2 kuhanih jaja, 
1 kašika senfa,
3 kašike mladog sira, 
 bibera sveže samljevenog  po želji 
 so
Još mošete dodati ako želite koje čehno bijelog luka ,maslinovog ulja,suhih začina sta volite .
  
  Priprema:

Izmiksati sve sastojke(ili izbendirajte ) i začiniti po želji.Istresti u neku posudu sa poklopcem .
 Ako ne želite ništa dodavati, možete ohladiti u fržideru  i poslužiti . 
Prijatno !

Torta sa grožđicama !


Potrebno
Za kore:
20 bjelanjaka 
400 g kokosovog brašna
400 g suhog grožđa
800 g šećera

Za fil:
20 žumanjaka 
200 g šećera
5 dl mlijeka
250 g putera
4 kašike brašna
100 g bijele čokolade
100 g čokolade za kuhanje

Za dekoraciju:
1 šlag pjena 
1 krem šlag od čokolade

Priprema
Za koru :
 U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst sneg, zatim postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti   sve vreme.
 U pripremljen šlag dodati 100 g kokosovog brašna, 100 g suhog grožđa i polako promiješati.
 Kalup  obložiti papirom za pečenje. Sipati u njega pripremljenu masu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.(ovo jemjera  za jednu koru )  Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
 Posebno umutiti žumanca sa 200 g šećera i kuvati na pari dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi, dodati umućeni  puter .Masu sjediniti 
 U manjoj šerpi sjediniti mleko i brašno, te kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, sjediniti sa prethodnim filom i podeliti na dva dela.
 U prvi deo dodati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.
Slaganje :
 Prvu koru premazati crnim filom, prekriti drugom korom i naneti beli fil. Isti postupak ponoviti još jednom.
 Krem šlag od čokolade i običan šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice, te njima premazati tortu i dekorisati po želji.
Tortu dobro ohladiti prije posluživanja.
Napomena ;
( posto se nekom neda  peći tolike kore možete  dvije mjere sastavite  pa ispecite 2 kore u plehu iz rerne pa ih presijecite na pola da dobijete četiri kore ili samo te dvije premažite kako volite )
Prijatno!

Jako ukusna :Torta Garavuša !


Potrebno:
Za prhko tijesto
1 jaje
250g brašna
150g maslaca
40g šećera
2-3 kašike gorkog kakaoa

Za nadjev
500g svježeg sira
4 jaja
200g šećera
1 izribana korica limuna
2 pudinga od vanilije
400ml kiselog vrhnja

Za mrvice
2-3 kašike gorkog kakaoa
120g brašna
80g šećera
100g maslaca

Priprema:
Za prhko tijesto :
 Izmješajte sve sastojke za prhko tijesto(ručno) ,zatim tijestom prekrijte dno kalupa i obrub.Sada stavite sve skupa na hlađenje pola sata
Za nadjev:
 Izmiksajte dobro jaja i šećer,zatim dodjate sir vrhnje,koricu limuna i puding,dobro sve skupa povežite da vam ne ostanu grudvice od sira ili pudinga.Pripremljenu smjesu izlijte u kalup.
Za mrvice :
Sve sastojke stavite u jednu zdijelu, i ručno ili mikserom mješajte dok se ne stvore mrvice.Sada ih pospite po smjesi
Tortu pecite na 180 stupnjeva(predhodno ugrijana pećnica),otprilike 60-70 minuta.Tortu ohladite  u frižideru bar 3 sata .Po želji možete posuti i šećerom u prahu .
Ohlađenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno!


Mafini s jabukom , mrkvom i kokosom!


Potrebno:
2 jaja,
1,5 šolja brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1/2 kašičice soli,
1/2 šolje kokosovog brašna,
2 narendane mrkve,
1 narendana jabuka,
1 kašičica ekstrakta vanile,
1/3 šolje mlijeka,
1/4 šolje kokosovog ili suncokretovog ulja,
1/2 šolje meda.

Priprema:
  Zagrijte rernu na 180 stepeni. Sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi i ostavite sa strane. Narendajte jabuku i mrkve.
U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke, dodajte im suhe pa na kraju izrendane mrkvu i jabuku. Promiješajte toliko da se sve sjedini i ne bude grudvica.
Sipajte u kalupe i pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Kada su mafini gotovi, sačekajte da se malo prohlade pa ih izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!

Doručak koji će vas napuniti energijom :Omlet od povrća!


Potrebno:  
6 jaja
2 kašike maslinovog ulja
200 g karfiola (samo cvijet)
1 dl mlijeka
1 mrkva
1 paprika
so
svježe mljeveni biber


Priprema:
 U posoljenoj vodi blanširajte karfiol narezan na manje komade i mrkvu.
 U posudi izmutite jaja, dodajte mlijeko pa začinite solju i biberom.
 U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njega izlijte jaja, karfiol i mrkvu, poklopite i pecite 5-10 minuta na    srednjoj vatri.
  Kada je omlet gotov ukrasite ga mladim lukom ili drugim povrćem po želji i začinite svježe mljevenim        biberom.
  Poslužite toplo .
  Prijatno!

Predivna večera uz :Fileti lososa u sosu od senfa !


Potrebno : 
 2 fileta lososa od po 250 g

 4 kašike dižon senfa
 3 kašike meda
 2 kašičica hrena
 1 kašičica mirođije
 2 kašičica crvene paprike
 1 sitno naseckan čen bijelog luka
 so i biber
 maslinovo ulje

Priprema:
Sastojci za sos se jednostavno izmiješaju i ostave da najmanje pola sata odstoje u frižideru.
Filete lososa posušiti sa papirnatim ubrusom i staviti na njih so i biber. Gril-tiganj premazati sa maslinovim uljem i dobro zagrijati. 
Staviti filete i peći po nekoliko minuta sa svake strane. Filete lososa preliti sosom i poslužiti.
Uživajte prijatno!

Semifreddo od kafe !


Potrebno za 4 osobe:
60 ml kafe
4 žumanca
80 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
100 g sira mascarpone

Priprema:
 Šećer otopite u kafi i napravite sirup.
 Žumanca umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kafu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu.
 Ohladite kremu.
 Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije kašike i tom količinom razrijedite mascarpone.
 Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kafe i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kakao prahom .
Prijatno!

Prijedlog za ručak : Pileće rolice sa špinatom i sirom !


Potrebno :
1 pileća prsa isječena  na šnicle
4 šake špinata
2 šoljice mozzarelle
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
5 kašika sitno ribanog parmezana
2 šoljice prezle
60 g maslaca
maslinovo ulje
so, biber

Priprema:
 Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk. Kada omekša, dodajte mu bijeli luk i špinat pa dinstajte dok špinat ne omekša, oko tri do pet minuta. Začinite soli i biberom. Ohladite, a zatim dodajte ribanu mozzarellu i parmezan.
Piletinu narežite na jednake šnicle, pa na svaki položite dio smjese i zarolajte ih. Želite li biti sigurni da vam nadjev neće iscuriti, pomozite sebi čačkalicama.U manju posudu stavite prezle i u njoj uvaljajte piletinu. Rasporedite po vatrostalnoj posudi, pa na svaku rolicu dodajte komadić maslaca.
Napravite umak od paradajza, pomiješajte pelate, dvije kašike maslinovog ulja, jedna čehna bijelog luka, bosiljak, so i biber.
6Stavite ga na dno posude, pa u umak uronite piletinu. Pospite ostatkom mozzarelle i zapecite do zlatne boje, oko pola sata na 180 stepeni.
Poslužite toplo uz prilog po želji kuhano povrće ili samo dobru salatu .
Prijatno!