Potrebno
Za koru /biskvit:
3 jaja
3 šoljice šecera ( od crne kave )
3 šoljice ulja
4 šoljice mlijeka
3 šoljice mljevenih oraha
5 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
1 narandža ( korica )
1 vanilija
mala kašikica soli
Za Nadjev
100 g čokolade
180 g maslaca
10 kašika secera u prahu
6 kašika vode
4 šoljice mljevenih oraha
1 kašika ruma
Za dekoraciju :
1 narandza ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
čokoladne bombice (nije obavezno)
Priprema:
U zdjelu za miješanje uspi brašno , orahe , prašak za pecivo , koricu od narandže i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjačom . Ostavi sa strane do upotrebe .
U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu .
U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu .
Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa izlij tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Pecenu koru prebaci na resetku za hladjenje i ohladi .
Za kremu /nadjev:
U posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj . Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi .
Hladnu koru vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi sa polovicom soka od narandze , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narandze i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne .
Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3×7 cm i posluži uz najdraži topli napitak .
Prijatno!