Potrebno:
2 pakovanja jufki/ kora za baklavu (pitu),
1 kg mlevenih oraha,
500 gr suhih šljiva,
1,5 kg šećera,
3 kesice vanilin šećera,
1 l vode,
1 limun,
ulje oko pola litre.(ako volite meksu baklavu )
2 maslaca (za tvrdu baklavu )
Priprema :
Agda /sirup
Prvo skuhati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuhati preliv za baklavu od momenta kad prokuha nekih 5-10 min .Sirup netreba bude gust ko za klasičnu baklavu tek malo da ukuha
Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
Suhe šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
Slaganje baklave :
Uzeti jednu jedan list jufke , posuti po njoj ulje(ulje treba zagrijati ) i šećer.
Preko tog lista , staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem( ili istopljenim maslacem ) i šećerom.
Preko drugog lista, postaviti treći i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poredati po širini suhe šljive.
Pošto ste poredali suhe šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve listove jufke , odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.
Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
Prijatno!
Napomena :
Ovo je mjera za veliki pleh iz rerne ako želite manji pleh napravite od pola mjere .
Ako nevolite puno slatko umanjte šećer za posipanje jufki ja kad pravim sa maslacem za svoju dušu neposipam uopšte šećer .