utorak, 28. studenoga 2017.

Baklava sa suhim šljivama da prste poližeš!


Potrebno:
2 pakovanja jufki/ kora za baklavu (pitu),
1 kg mlevenih oraha,
500 gr suhih šljiva,
1,5 kg šećera,
3 kesice vanilin šećera,
1 l vode,
1 limun,
ulje oko pola litre.(ako volite meksu baklavu )
2 maslaca (za tvrdu baklavu )

Priprema :
Agda /sirup 
 Prvo skuhati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da   se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuhati   preliv   za baklavu od momenta kad prokuha nekih 5-10 min .Sirup netreba bude gust ko za klasičnu baklavu   tek   malo da ukuha  
 Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.

 Suhe šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno   dok šljive malo ne odmekane.
 Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.

Slaganje baklave :
 Uzeti jednu jedan list jufke , posuti po njoj ulje(ulje treba zagrijati ) i šećer.
 Preko tog lista , staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem( ili istopljenim  maslacem ) i   šećerom.
 Preko drugog  lista, postaviti treći i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
 Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poredati po širini suhe šljive.
 Pošto ste poredali suhe šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
 Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve listove jufke , odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
 Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
 Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
 U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
 Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i   tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.


 Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam   se bude jela sočnija baklava.
 Prijatno!
Napomena :
Ovo je mjera za veliki pleh iz rerne ako želite manji pleh napravite od pola mjere .
Ako nevolite puno slatko umanjte šećer za posipanje jufki ja kad pravim sa maslacem za svoju dušu neposipam uopšte šećer .

Posna Žito Torta !


Potrebno:
Za kore :
250 g meda,
pola flaše piva,
200 g šećera,
300 g brašna,
1 kašika sode bikarbone.

Za fil:
300 g oraha,
300 g šećera,
150 g mlevenog žita,
2 vanilin šećera,
malo struganog oraščića.

Za dekoraciju:mljeveni orasi po želji 

Priprema :
Za kore
 Izmešati med i pivo.
 Dodati sodu bikarbonu, brašno i šećer i zamesiti testo od koga ispeći četiri kore. 
U zagrijanoj rerni 180 stepeni .Koru peći nekih 10 do 15 min zavisno od rerne .
Za fil :
 Ukuvati sirup od šećera i jedne čaše vode, dodati mlevene orahe i mleveno žito, vanilin šećer i malo struganog oraščića.
 Filovati svaku koru, celu tortu namazati nadevom i posuti mljevenim orasima.
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Priatno!

Savršene Snježne parfe kocke !


Potrebno 
Za koru:
150 g oštrog brašna
100 g gustina
140 g maslaca
1 žumance
60 g šećera
1 kašika kiselog vrhnja
½ kašike  limunove korice

Za kremu:
1 Parfe krema
600 ml mlijeka
100 g grožđica
2 žlice limunova soka
400 g svježeg kravljeg sira
½ kašike  limunove korice

Za dekoraciju :
20 g nasjeckanih lješnjaka

Priprema
Za kore:
Od brašna, gustinaa, maslaca, žumanjaka, šećera, vrhnja i limunove korice zamijesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku 30 minuta.
Ohlađeno prhko tijesto razvaljajte i položite u pleh (veličine 21×36 cm). Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-15 minuta.
Za kremu :
Kravlji sir dobro ocijedite i propasirajte, pa ga izmiješajte s namočenim grožđicama, limunovom koricom i limunovim sokom.
U visoku posudu ulijte prokuhano hladno mlijeko, uspite sadržaj vrećice parfe kreme i promiješajte. Masu miješajte električnom miješalicom (najvećom brzinom) četiri minute. Dodajte zatim pripremljeni sir i nastavite miješati još dvije minute.
Na ohlađeno tijesto odmah rasporedite kremu i ostavite u hladnjaku oko 2 sata.

Ohlađeni kolač narežite na kocke i ukrasite nasjeckanim lješnjacima.
Prijatno!

ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Jednostavne izrade a savršenog okusa- Kremasto savršenstvo hladne kocke !


Potrebno
Za koru:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakao
1 prašak za pecivo

Za preliv kore    može i bez njega
1 šolja(2 dcl) šećera
1,5 šolja vode

Za Kremu 1.
2 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
7 dl mlijeka
20 dag margarina
1 dl tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
Za Kremu 2.
2 vrećice šlag kreme od čokolade
2,5 dl mlijeka
Za ukras naribana bijela čokolada

Priprema
Za koru :
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno, prašak i kakao, izmješati.i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka.Peći u limu 30×25.
U međuvremenu skuhati preliv (ukoliko ne volite mokre kolače jednostavno ovaj dio preskočite, a koru  blago poprskajte mlijekom)
pečeni kolač zaliti toplim preliv .
Za kremu1:pudinge skuhati na uobičajeni način sa šećerom u mljeku.U ohlađeno dodati izađeni margarin i tučeno vrhnje i vanili šećer.
Za kremu 2 :umutit šlag kreme prema uputi na vrećici sa 2, 5 dl mlijeka.
Kolač premazati te dobro ohladiti  da se kreme stegnu.
Ohladen kolač rezati na kocke pa poslužiti .
Prijatno!

Brzi Sočni kolač sa kokosom bez jaja ,margarina ma bez ičeg !


Potrebno:
 Za Koru: (mjera je casa od 2 dcl)
 2 case jogurta 
 1 casa kokosovog brasna
 1 casa secera
 1 casa psenicnog griza
 1 prasak za pecivo

 Za Preliv :
 3 dcl vode
 4 kasike secera
 1 vanil secer

 Za Fil:
 1 l mleka
 3 pudinga od vanile
 secer po ukusu
šlag ili slatka pavlaka

Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. 
Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.

Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte .



Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolač.
Prijatno !

Ukusne i brze :Španske pitice -super doručak djeca ga obožavaju a nadam se i vi!


Potrebno:
3 jaja
1 čaša jogurta
2 čaše brašna
1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
so
120g pečenice ili slanine
i zapreminski isto toliko sira i krastavčića

Priprema:

Prvo pripremite meso, sir i krastavčiće
Količina stvarno zavisi od ukusa i materijala koji vam je pri ruci. Moja količina je samo predlog.
Uključite rernu da se greje 200 stepeni .
Počnite sa pripremom testa
Sve ovo umutite u glatku smesu, dodajući jedno po jedno, ovim redom: jaja, ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo, so.
U testo sipajte meso, sir i krastavčiće.
Promešajte kašikom.
Sad smesu ravnomerno raspodelite između svih 12 rupa na plehu .
Moj pleh mnogo lepi, pa koristim papirne korpice.
Do sad vam se i rerna zagrejala. Ubacite i pecite oko 20 minuta ili dok pitice ne narastu i zarumene se.
Ukusne su i tople i hladne.
Prijatno !

Ukusni slani lisnati zalogaji nikog ne ostavljaju ravnodušnim !


Potrebno :
1 paket lisnatog tijesta 500gr
1 pileći file
 sol, biber
 peršun
400 ml konzerviranih šampinjona
3 kašike kiselog vrhnja
naribani sir po želji
ulje
Priprema :
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto odmrznuti i obje pločice razvucite u pravokutni oblik, te prstima na nekoliko mjesta premažite vodom, stavite jedno na drugo i pritisnite da se zalijepe. Zatim izrežite veće krugove, a sa čašom po sredini lagano napravite otisak kruga. Meso narežite na sitne kockice i ispržite na ulju, posolite i pobiberite . Dodajte šampinjone, 3 kašike  kiselog vrhnja i nasjeckani peršun, pa od te smjese stavite po sredini kruga 2 kašike . Na vrh stavite naribani sir i pecite 15-20 min na 200 stupnjeva. Po želji poslužite toplo ili hladno.
Prijatno !

Panama Torta !


Potrebno
Za Kore:
8 žumanjaka
2oo gr secera
4o gr cokolade
16o gr badema
8o grbrasna
8 bjelanjaka

Krema:
4 jaja
15o grsecera
15o gr cokolade
25o gr maslaca
3 kasike ruma

Glazura:
100 gr cokolade
80 gr margarina
2-3 kapi ulja

Priprema 
Za koru :

Umutite zumanjke sa secerom, dodati otopljenu cokoladu, mljevene bademe, brasno i na kraju snijeg od bjelanjaca. Koru peci u plehu u koji stavite pek papir oko 2o minuta na 18o stepeni. Kad se kora potpuno ohladi isjecite je  na tri  jednaka dijela.

Za kremu :
Umutite jaja sa secerom na pari , dodate cokoladu i kad se krema ujednaci skinite je sa sporeta da se potpuno ohladi. Kremi dodajte rum i umuceni maslac. Podjelite je na dva dijela i stavite izmedju kora.

Za glazuru :
Istopite margarin do vrenja, skinete ga sa ringle, dodate cokoladu i ulje i mjesate dok ne dobijete glatku glazuru, prelijete je preko torte.

Prijatno!

Torta od šlaga !


Potrebno:
3 slag kreme od vanilije
3 slag kreme od cokolade
3 bijele slag kreme
1 slag krema za ukrasavanje ili vrhnje za slag
200 gr. mljevenog keksa
100 gr. strugane cokolade
600 ml. kisele vode
3 kasike secera
čokolada za ukrasavanje

Priprema:
Keks samljet,cokoladu narendat ili nastrugat na vece komadice.
Izmutit slag od vanilije,1 kasiku secera i 200 ml. kisele vode.
Dodat mljeveni keks i fino izmjesat.
Istrest na oval i oblikovat okruglu ili cetvrtastu tortu kako zelite.

Izmutit slag od cokolade se 200 ml. kisele i 1 kasikom secera,
Dodat struganu cokoladu,izmjesat pa istrest na slag od vanilije.

Izmutit bijeli slag sa 200 ml. kisele i 1 kasikom secera.
Istrest na slag od cokolade.

Izmutite jedan slag ili vrhnje za slag pa ukrasite tortu i mozete posut sa malo
strugane cokolade.
Prijatno!

Čokoladne Buhtle !


Potrebno 
Za tijesto  15-20 komada, ovisno o veličini):
1/2 kg brašna
20 grama kakaa
90 g šećera
1 mala kašičica soli
1 suhi kvasac
1 jaje
1,5 dcl mlijeka
1 dcl vode

Nadjev:
Linolada krem namaz 
Za premaz:
Oko 50 g otopljenog maslaca

Priprema:
Mlijeko pomiješati s vodom i malo ugrijati u mikrovalnoj, tek toliko da bude mlako. Sve sastojke staviti u veću zdjelu i zamijesiti tijesto.
Ostaviti na toplom da se udvostruči. Nakon toga tijesto razvaljati u pravokutnik ili kvadrat (kako vam ispadne) na nekih pola centimetra i rezati na manje kvadrate. Na svaki staviti nadjev po želji (u ovom slučaju Linolada namaz od kokosa).
Oblikovati loptice tako da dobro stisnete spojeve tijesta.
Nakon što ste sve napunili i oblikovali, namastite lim za pečenje (ili stavite papir za pečenje) i slažite kuglice jednu do druge s tim da još svaku premažete otopljenim maslacem. Dio gdje ste ih spojili okrenite prema dolje. Tako složene ostavite još pola sata na toplom.
Buhtle stavite peći u hladnu pećnicu. Znači tek kada ih stavite, upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite ih dok ne porumene, pola sata do četrdeset minuta.
Kad su gotove, prekrijte ih vlažnom (ne mokrom) čistom krpom i pokušajte se oduprijeti porivu da ih jedete dok su još vrele. Izazov je ogroman vjerujte mi.

Američka pita sa višnjama !


Potrebno:
315g brasna
1/3 kašičice soli
90 g putera
148 g margarina
70 ml ledene vode
600 g očišćenih višanja
7 kašika šecera
1 vanilin šecer
40 g gustina

Priprema:
 Puter i margarin, hladne iz frizidera, naseci na kockice i mijesati sa brašnom i soli viljuskom dok se ne dobiju sitne gromuljice
 Nakon se sve dobro usitnilo polako dodavati ledenu vodu pa mesiti. Kad je masa kompaktna podeliti je na dva dela, uviti u rastegljivu foliju i ostaviti da stoji u frižideru najmanje tri sata ( do pet dana).
Razviti koru i staviti u pleh tako da testo pokriva i ivice, onoliko koliko ce vaša pita biti debela.
visnje dobro izmešati sa secerom, gustinom i pudingom. Visak soka ocediti a smesu staviti preko donje kore.
Nakon razvijanja drugu koru iseci na strafte pa isprepletati odgore ili samo razvuci koru i prekriti visnje, po zelji
 Pre pečenja koru premazati žumancetom i posuti vanilin šećerom(može i bez ako nevolite ) . Peci na 220C 10tak minuta pa smanjiti temperaturu na 180C i peci još pola sata .
Ohladiti pa poslužiti uz slatko vrhnje ili neki sladoled po želji .
Prijatno !

Oduševio je mnoge možda će i vas :Jednostavno brzi kolač!


Potrebno:
400 g petite beurre keksa,
300 g jaffa keksa,
0,5 l jogurta,
200 ml kiselog vrhnja,
8 kašika  šećera,
1 vanili secer,

0,5 l slatkog vrhnja za šlag

Za posip :malo rendane čokolade 

Priprema:
Nasjeckajte ili natrgajte kekse na veće komade.
U posebnoj posudi pomiješajte jogurt (može i voćni ), kiselo vrhnje, šećer i vanili šečer, pa dodajte nalomljene kekse. Sve dobro promiješajte.
Oblikujte po zelji.
Stavite u  frižider da se dobro ohladi i da keks upije tekućinu.
Istucite vrhnje za šlag u koji ako želite slađi kolač  dodajte malo šećera u prahu 
 ali nemojte previše jer je smjesa od keksa već dovoljno slatka.
Ukrasite kolač šlagom i rendanom čokoladom .
Kolač dobro ohladite pa režite na kocke i poslužite .
Napomena u smjesu od keksa po želji možete dodati :krem bananice ,orahe ,grožđice ...
Pijatno!

Gotove za pola sata :Brze Kremšnite !


Potrebno :
6 jaja
1,3 litre mlijeka
1 maslac
6 kašika oštrog brašna
18 kašika  šećera (bijelog ili smeđeg)
 2 pudinga od vanilije
 1 do 2 vrhnja za šlag
 2 kore za kremšnite

Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg. Polovicu mlijeka ulijte u posudu za miksanje te joj dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.
Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac i u njega ubacite maslc. Zagrijete na vatri dok mlijeko gotovo ne provrije, ali vodite računa o tome da se maslac mora posve otopiti. Tada smjesu sklonite s vatre. Prvu smjesu prelijte u drugu te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne.
Na kraju, u lonac dodajte i umućene  bjelanjke te mikserom na najslabijoj brzini sve dobro izmiksajte dok se smjesa ne poveže. 
Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte dobivenu smjesu te je izravnajte kuhačom. Umutite šlag i razmažite po smjesi te sve prekrijte drugom korom.
Ostavite da se ohladi i korice otpuste povežu sa kremom .
Napomena:
Zbog lašeg rezanja ja drugu koru prije stavljana  isiječem na kockice a vi kako želite .
Prijatno !