Potrebno
Za koru:
150 g oštrog brašna
100 g gustina
140 g maslaca
1 žumance
60 g šećera
1 kašika kiselog vrhnja
½ kašike limunove korice
Za koru:
150 g oštrog brašna
100 g gustina
140 g maslaca
1 žumance
60 g šećera
1 kašika kiselog vrhnja
½ kašike limunove korice
Za kremu:
1 Parfe krema
600 ml mlijeka
100 g grožđica
2 žlice limunova soka
400 g svježeg kravljeg sira
½ kašike limunove korice
1 Parfe krema
600 ml mlijeka
100 g grožđica
2 žlice limunova soka
400 g svježeg kravljeg sira
½ kašike limunove korice
Za dekoraciju :
20 g nasjeckanih lješnjaka
Priprema
Za kore:
Od brašna, gustinaa, maslaca, žumanjaka, šećera, vrhnja i limunove korice zamijesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku 30 minuta.
Ohlađeno prhko tijesto razvaljajte i položite u pleh (veličine 21×36 cm). Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-15 minuta.
Za kremu :
Kravlji sir dobro ocijedite i propasirajte, pa ga izmiješajte s namočenim grožđicama, limunovom koricom i limunovim sokom.
U visoku posudu ulijte prokuhano hladno mlijeko, uspite sadržaj vrećice parfe kreme i promiješajte. Masu miješajte električnom miješalicom (najvećom brzinom) četiri minute. Dodajte zatim pripremljeni sir i nastavite miješati još dvije minute.
Na ohlađeno tijesto odmah rasporedite kremu i ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
Od brašna, gustinaa, maslaca, žumanjaka, šećera, vrhnja i limunove korice zamijesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku 30 minuta.
Ohlađeno prhko tijesto razvaljajte i položite u pleh (veličine 21×36 cm). Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-15 minuta.
Za kremu :
Kravlji sir dobro ocijedite i propasirajte, pa ga izmiješajte s namočenim grožđicama, limunovom koricom i limunovim sokom.
U visoku posudu ulijte prokuhano hladno mlijeko, uspite sadržaj vrećice parfe kreme i promiješajte. Masu miješajte električnom miješalicom (najvećom brzinom) četiri minute. Dodajte zatim pripremljeni sir i nastavite miješati još dvije minute.
Na ohlađeno tijesto odmah rasporedite kremu i ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
Ohlađeni kolač narežite na kocke i ukrasite nasjeckanim lješnjacima.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar