ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Pjenaste Mliječne Kocke !


Potrebno
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika  šećera
1 kašika  brašna
1 kašika kakaa

Za kremu :
5 žumanjaka
150 gr šećera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
7 žlica gustina
200 gr margarina
300 gr mliječne čokolade

I još:
400 ml šlaga
čokolada za ukrašavanje 

Priprema 
Za koru :
 Umutite  bjelanjke i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta   smjesa.
 Dodajte brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.
 Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smjesu od bjelanjaka. Promjer moje tepsije je 23 X 32 cm.
 Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
 Ostavite koru  da se ohladi.

Za kremu :
 Mlijeko 1 l stavite kuhati.
 Žumanjke umutite sa šećerom.
 Dodajte 200 ml mlijeka, kratko izradite sa žumanjcima.
 Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjedinite.
 Pripremljene sastojke umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu   smjesu.
 Čim sklonite s vatre dodajte izlomljenu  mliječnu čokoladu, mješajte dok se sve ne istopi.
 Ostavite kremu da se ohladi.
 Margarin sobne temperature izrežite na ploškice i sjedinite sa kremom.

Slaganje :


 Kora .
 Krema.
 Šlag.
 Narendajte  čokoladu preko  šlaga.
 Ohladite kolač u frižideru bar 2-3 sata režite na kocke po želji i poslužite .
 Prijatno !

Za one koji vole kremaste torte ova je upravo za njih :Krem Torta !


Potrebno 
Za Koru:
6  bjelanjaka
100 gr šećera
60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 čajne kašičice praška za pecivo
40 ml ulja

Za natopiti kore:
1.5-2 dl mlijeka
po želji čokoladnog likera
10 gr vanilin šećera

Za Kremu:
8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 žumanjaka
70 gr šećera
125 gr maslaca
50 gr bijele čokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette čokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr  želatine

Priprema
Za Kora:
Umutiti bjelanjke sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna,  dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 180 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru  prerezati na 2 dijela.
Za Kremu:
Prosijati gustin, umutiti žumanjke i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.

U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike  hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tasnu za posluživanje i slagati : prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, pa slatko vrhnje skremama ukrašavanje po želji.


Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta .
Prijatno !

nedjelja, 26. studenoga 2017.

Čokoladni palačinci sa šumskim voćem !


Potrebno:
Za palačinke:
220 g brašna
75 g kakaoa
2 kašike šećera
400 ml kisele vode
2 kašike rastopljenog maslaca
2 jajeta
Za fil:
250 ml slatke pavlake
300 g šumskog voća
Za preliv:
200 slatke pavlake
200 g crne čokolade
Priprema:
Palačinke:
U dubljoj činiji izmešati brašno, kakao i šećer. Postepeno sipati kiselu vodu i mešati da se dobije fina smesa bez grudvica.
 Ulupati jaja viljuškom i dodati u smesu, kao i dve kašike rastopljenog maslaca.
 Zagrejati malo maslaca i ispeći palačinke na klasičan način. Od ove mere može se ispeći oko 10 palačinki.
Fil:
Umutiti slatku pavlaku u šlag i filovati ohlađene palačinke. Preko fila rasporediti šumsko voće i sve zamotati u rolat.
Preliv:
.Zagrejati slatku pavlaku i čim provri, pomeriti s ringle, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se fino rastopi.
 Palačinke preliti toplim umakom i odmah servirati.
Prijatno!

Ova torta je pun pogodak :Čokoladna torta sa bananama !


PotrebnoZa kore:8 belanaca250 g šećera50 g čokolade za kuvanje50 g margarina120 g brašna2 dl mleka


Za fil:8 banana8 žumanaca5 dl mleka100 g brašna2 vanil-šećera200 g šećera250 g margarina150 g čokolade za kuvanje100 g mlevenih badema3 kašike ulja


Za dekoraciju:4 banane50 g čokolade2 krem šlaga od čokolade


Priprema:Za Kore: U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, postepeno dodavati 125 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.Posebno sjediniti 25 g čokolade za kuvanje i 25 g margarina, pa otopiti na pari. Kada se otopljena smesa ohladi, dodati umućena belanca, 60 g brašna i polako promešati. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 30 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je poprskati sa 1 dl mleka.. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i poprskati je mlekom.Za Fil:U manju šerpu sipati 4 dl mleka i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, šećer, vanil-šećer i brašno, pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje kako bi se zgusnulo. Zatim skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.Pripremljen fil podeliti na dva dela, te u jedan deo dodati mlevene bademe i promešati.Finalni postupak: Prvu koru premazati filom od badema i odozgo utisnuti banane uzdužno isečene na polovine. Prekriti drugom korom, premazati filom od čokolade, pa ponovo utisnuti banane. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu. Odozgo poslagati   banane i preliti ih otopljenom čokoladom.Tortu ohladiti pa poslužiti .Prijatno!

Moka Torta !


Potrebno
Za poblogu torte, dno i stranice:
200 gr cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade
100 gr sveze pecenih lesnika
120 gr maslaca
Za ganas:
150 gr tamne cokolade za kuvanje do 40% kakao
75 ml tecne pavlake za slag
Za moka krem
200 gr tamne cokolade
60 gr maslaca
2 kom zumanca
170 ml jake crne kafe ili espreso kafe
250 ml slatke pavlake za slag cvrsto umucene
10 gr zelatina, 1 kesica ili 5 listica
50 ml tecne pavlake za slag.

Priprema:

U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i sve dobro izmesite rukom.
U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je 26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan krug od hartije za pecenje velicine dna kalupa.
Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.

Prvom polovinom smese oblozite dno kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom snazno utapkajte smesu.
Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci vratiti na mesto.
Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.

Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frizider.

Za moka krem
prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.
Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.
Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.
Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i bez zumanaca.


Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.
U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.
Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.
Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.
Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i teksture.Istresite  u kalup na pripremljemljenu podlogu .
Ostavite nekolko sati u frizideru pa režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Nećete moći odoljeti ovoj savršenoj torti :Cappuccino torta!


Porebno
Za beze kore:
5 belanaca
250 g secera
1 kasika brasna
1 kasika sirceta ili limunovog soka

Za osnovni krem
1 l mleka
5 zumanaca
9 kasika secera
9 kasika brasna/gustina
2 kesice vanilin secera
250 g maslaca

Za cokoladni krem
150 g cokolade
150 g grilijasa od oraha ili lesnika

Za cappuccino krem
1 kesica cappuccina
150 g sitno seckane cokolade

Dekoracija
300 g slag pene
2 kasicice nes kafe
lisići čokolade 

Priprema
Za beze kore  Umutiti penu od belanaca, dodati secer, brasno i kasiku sirceta.
Smjesu istrest  i na plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom,
 samo lepo poravnati po celom plehu.
 Osusiti beze koriu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.
Za kremu :
 U medjuvremenu pripremiti krem. Umutiti zumanaca sa secerom, brasnom (4, 5 kasike
brasna i 4, 5 kasike gustina) i malo hladnog mleka.
 Preostalo mleko staviti da provri, pa skuvati krem od umucenih zumanaca.
 Ohladiti i izmiksati sa maslacem. Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu cokoladu i usitnjeni grilijas.
Za grilijas je potrebno rastopiti 75 g secera kao karamel i dodati 75 g lesnika ili oraha.
Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti.
 U drugi deo smese staviti kesicu cappuccina i sitno seckanu cokoladu kao za
stracciatelu.

Beze koricu preseci na pola, i filovati najpre cokoladnom kremom sa grilijasom.
Staviti drugu koricu i premazati cappuccino kremom.
Na kraju umutiti slag penu sa mlekom ili vodom,  mozete u šlag dodati nes kafu koju smo razmutili u
malo vode i premazati celu tortu.(ili samo kroz cjediljku za mlijeko ukrasiti tortu )
Dobro ohladiti u frižideru  pre serviranja.
Prijatno!

Brzi Cheesecake sa nutelom !


Potrebno :

 250 g keksa
100 g putera
 400 g nutele (ili sličnog krema)
 500 g neslanog krem sira
 ½ šolje šećera u prahu

Priprema :
U vatrostalnoj posudi pomešajte puter iseckan na kockice i jednu kašiku nutele. Zagrejte smesu u miktotalasnoj pećnici tek toliko da se sasvim otopi. Keks sameljite, a zatim umešajte mešavinu od putera i nutele.Sve dobro izmešajte varjačom i rasporedite je u okrugli pleh koji ste prethodno namastili puterom.
Poslužite se kašikom ili špatulom kako biste fino poravnali koru.
U posebnoj posudi umutite krem sir sa šećerom, a zatim dodajte ostatak nutele. Umutite smesu mikserom dok se sve fino ne sjedini. Sipjate je preko kore od keksa i ostavite u u frižider da se fino ohladi, a potom je poslužite.
Poželji ukrasite čokoladom .
Prijatno !

Fina Kremasta Karamel torta sa orasima !


Potrebno
Za koru :4 bjelanca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2-3 kašike brašna
Za preliv:
1 kašika šećera
2 kašike vode
Za kremu:
4 žumanca
4 kašike gustina
1 puding od vanilije
10 kašika šećera
800 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
par kašika šećera (po ukusu)
1 vrećica želatine fix
10 kašika mljevenih oraha
i još
4 kašike šećera
malo mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

Priprema 
Za koru  :
Bjelanca umutiti sa šećerom.
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečenu koru  izbockati,pa preliti sa prelivom
 (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.

Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
Na koru staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti obruč kalupa.
Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!
Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! 
Ohlađenu tortu rezati na parčad pa poslužiti .
Prijatno!

Stvarno brza poslastica :Jafa nepečeni kolačići gotovi za tren !


Potrebno :
16kom jafa keksa sa narandzom
100ml slatkog vrhnja
50gr bijele cokolade
50-100gr mljevenog plazma keksa
par kapi arome od narandze

za glazuru
50gr cokolade za kuhanje
malo ribane cokolade
i jos..
malo gustog sirupa od narandze za natopiti kekse

Priprema:

Umutite slatko vrhnje al ne previse,dodajte istopljenu bijelu cokoladu,aromu naradze i dodajte onoliko mljevene plazme koliko vam je potrebno da dobijete ne previse gustu masu da je mozete mazati po keksima,ne znam tacno koliko mi je otislo keksa pa sam stavila otprilike….snaci cete se znam ja!!

Svaki keks sa dolje strane,koja nije cokoladna,namazite malo sirupom od narandze.
Na gornju cokoladnu stranu stavite po dvije kasike nadjeva,pa poklopite da drugim jafa keksom,okrecuci cokoladnu stranu prema dole…
Nozem oblikujte stranice kolaca.

Istopite cokoladu sa kasikom ulja,pa na svaki kolacic stavite po jednu malu kasikicu cokolade i malo je razmazite,pa pospite sa naribanom cokoladom.
Mozete ih i skroz preliti sa cokoladom,i ukrasiti po zelji..
Posluživanje
Malo ohladite,pa uzivajte..
Prijatno!

Nešto brzo i fino za doručak :Goranski nadjev!


Potrebno:
12 jaja
50 g suhe slanine
250 g Rolane šunke
150 g suhog hljeba
100 g mladog luka
½ kašike bibera crnog mljevenog
1 kašika Vegete

Za premazivanje kalupa:
maslac
Krušne mrvice
Priprema:

U razmućena jaja dodajte Vegetu, biber, narezani mladi luk i šunku.
Slaninu i jedan dan stari hljeb  narežite na kockice pa ih umiješajte u smjesu s jajima.
 Kalup (promjera 18 cm) premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama te izlijte pripremljenu smjesu s jajima.
Kalup pokrijte aluminijskom folijom, stavite u veći pleh s vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 50 minuta.

Goranski nadjev istresite iz kalupa, ohladite i narežite na kriške. 
Poslužite uz jogurt, sir ,  umak hrena i mladi luk ili šta volite  .
Prijatno!

Milka torta koja ostavlja bez daha !


Potrebno:
plazma keks
1l mlijeka
3 vanil pudinga
10 kašika šećera
30 dkg mliječna milka čokolada
10 dkg bijela milka čokola

5 dl slatko vrhnje


Priprema:
Razmutite šećer i puding u 2 dl mlijeka a ostatak skuhajte, dodajte smjesu u mlijeko kad provri i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu
Ohladite puding pa podijelite na 2 dijela, u 1 ubacite istopljenu mliječnu čokoladu a u drugi bijelu. Izmiješajte i sjedinite.
 Umutite slatko vrhnje i po 1/4 ubacite u svaki dio pudinga a pola ostavite
Umočite u mlijeko plazma keks pa redajte na dno kalupa
premažite keks kremu s bijelom čokoladom pa kremu s mliječnom i na kraju šlag
pospite mljevenim keksom i ostavite u hladnjak na neko vrijeme da se stegne.
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

subota, 25. studenoga 2017.

Prijedlog za ručak ili večeru :Punjena pureća prsa u umaku !


Potrebno:
 500 g purećih prsa 
 150g šunke 
 100g sira 
 50g pršuta  
 50 g kiselih krastavaca (sitno narezanih) 
 500 g šampinjona 
 1 kašika senfa  
 500 ml vrhnja za kuhanje 
 vegeta 
 so
 biber


Priprema:
Pureća prsa narežite na šnicle, stavite ih u prozirnu foliju i sa čekicem za meso dobro ih istucite da budu tanki. U posudi napravite nadjev od naribane šunke, naribanog sira, pršuta narezanog na rezance i kiselih krastavaca te sve to zajedno dobro izmiješajte. Napunite šnicle sa smjesom, te ih zarolajte. Krajeve zatvorite čačkalicama. Rolnice  ispecite na tavi, te ih stavite na toplo. Na masnoći na kojoj ste pekli puretinu izdinstajte šampinjone. Nakon što ispari sva voda, posolite ih, pobiberite , dodajte malo vegete, senfa, i vrhnje za kuhanje. Sve zajedno kuhajte još 2 – 3 minute. Rolnice  prelijte umakom, te ih poslužite uz njoke i povrće po želji.
Prijatno !

Prijedlog za ukusan ručak :Punjenje teleće rolnice !


Potrebno :
500 g telećih šnicle  bez kostiju
250 g šunke  25 dag pileće jetre i srca 
 3 kašike masti
 4 kašike  ulja
 1 kašika usitnjena peršunova lista

Za umak:
 250 g gljiva
 2 kašika masti
 1 žlica senfa
 7 dcl crnog vina
 1kašika slatke mljevene paprika
 sol i biber  po ukusu

 Za zapršku:
 1 kašika ulja 
 1 kašika  brašna 
  malo vode

Priprema :
 Na masti popržite usitnjene gljive. Dodajte sol, biber , mljevenu papriku i zalijte vinom u koje ste umiješali senf. U posebnoj posudi načinite zapršku i umiješajte u umak od gljiva. Jetru i srce narežite na deblje ploške i popržite na zagrijanu ulju.
 Teleće šnicle  istucite čekićem za meso i posolite, pa pokrijte kriškama  šunke i poprženim iznutricama. Uvijte u obliku rolnice , pričvrstite čačkalicama, začinite i naglo popržite na masti. Zatim prelijte umakom od gljiva i poklopljeno kuhajte  oko 20 minuta na tihoj vatri . Gotovo jelo posipajte usitnjenim peršunom i poslužite.Za prilog možete pripremiti pire krompir ,rižu ,palentu sta volite .
Prijatno !