nedjelja, 26. studenoga 2017.

Fina Kremasta Karamel torta sa orasima !


Potrebno
Za koru :4 bjelanca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2-3 kašike brašna
Za preliv:
1 kašika šećera
2 kašike vode
Za kremu:
4 žumanca
4 kašike gustina
1 puding od vanilije
10 kašika šećera
800 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
par kašika šećera (po ukusu)
1 vrećica želatine fix
10 kašika mljevenih oraha
i još
4 kašike šećera
malo mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

Priprema 
Za koru  :
Bjelanca umutiti sa šećerom.
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečenu koru  izbockati,pa preliti sa prelivom
 (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.

Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
Na koru staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti obruč kalupa.
Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!
Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! 
Ohlađenu tortu rezati na parčad pa poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar