Potrebno
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika kakaa
Za kremu :
5 žumanjaka
150 gr šećera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
7 žlica gustina
200 gr margarina
300 gr mliječne čokolade
I još:
400 ml šlaga
čokolada za ukrašavanje
Priprema
Za koru :
Umutite bjelanjke i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta smjesa.
Dodajte brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.
Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smjesu od bjelanjaka. Promjer moje tepsije je 23 X 32 cm.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Ostavite koru da se ohladi.
Dodajte brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.
Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smjesu od bjelanjaka. Promjer moje tepsije je 23 X 32 cm.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Ostavite koru da se ohladi.
Za kremu :
Mlijeko 1 l stavite kuhati.
Žumanjke umutite sa šećerom.
Dodajte 200 ml mlijeka, kratko izradite sa žumanjcima.
Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjedinite.
Pripremljene sastojke umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu.
Čim sklonite s vatre dodajte izlomljenu mliječnu čokoladu, mješajte dok se sve ne istopi.
Ostavite kremu da se ohladi.
Margarin sobne temperature izrežite na ploškice i sjedinite sa kremom.
Žumanjke umutite sa šećerom.
Dodajte 200 ml mlijeka, kratko izradite sa žumanjcima.
Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjedinite.
Pripremljene sastojke umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu.
Čim sklonite s vatre dodajte izlomljenu mliječnu čokoladu, mješajte dok se sve ne istopi.
Ostavite kremu da se ohladi.
Margarin sobne temperature izrežite na ploškice i sjedinite sa kremom.
Slaganje :
Kora .
Krema.
Šlag.
Narendajte čokoladu preko šlaga.
Krema.
Šlag.
Narendajte čokoladu preko šlaga.
Ohladite kolač u frižideru bar 2-3 sata režite na kocke po želji i poslužite .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar