petak, 17. studenoga 2017.

Lovačke šnicle sa šampinjonima !


Potrebno:
 6-7 šnicli (juneće, svinjske),
 1 praziluk a može i glavica crnog luka,
 2-3 čehna bijelog luka,
 400g šampinjona,
 1 kašika senfa,
 2 kašike brašna,
 3 pune čaše vode,
 so,
 biber,
ulje za prženje.

Priprema :
Šnicle malo istanjiti čekićem za meso.
Ispržiti ih na ulju sa obe strane po par minuta.
Izvaditi šnicle i u tom tiganju ispržiti sitno seckan crni luk.
Dodati beli luk i senf.
Na kraju dodati seckane šampinjone i dinstati ih dok voda ne ispari.
Dodati dve kašike brašna i dobro promešati.
Naliti sa dve čaše vode i mešati dok se sve lepo ne sjedini.
Ubaciti šnicle i smanjiti temperaturu.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Možete dodati i lovorov list.
Postetpeno dodajte vodu (onu treću čašu) i miješajte.
Sos ne bi trebao da bude pregust ali ni previše redak.
Kuvajte lovačke šnicle oko sat vremena na srednjoj temepraturi.
Poslužiti ih možete i same pošto već imaju šampinjone ili uz pire krompir i salatu po želji.
Prijatno!

Uštipci iz rerne od sira !


Potrebno:
 4 jaja
 200 g narendanog kačkavalja
 100 g brašna
 50 g prezle
 1 kašičica soli
 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja, posolite. Dodajte narendan kačkavalj sir, brašno, so, prašak za pecivo i prezle. Smjesa treba da je čvrsta. Po potrebi dodajte još brašna.
Tepsiju obložite pek papirom (papirom za pečenje). Rernu uključite na 200 C. Kašikom vadite uštipke na papir. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Odozgo ih možete još posoliti pored toga možete na svaki uštipak dodati kap – dvije ulja.Nadam se daćete uživati u ovim štipcima .
Prijatno !

Savršeni ručak :Natur šnicle !


Potrebno :
 nekoliko šnicli,  6-7  komada(koje imate teleće ,svinjske pileće nebitno )
 100 ml ulja
  2 čehna belog luka
 ulje, so, suvi začin, biber,
 2 kašike brašna,
 500 ml vode
Priprema:
Izlupane i od žilica oslobodjene šnicle posolimo i uvaljamo u brašno.
Pržimo nekoliko minuta na jačoj vatri sa obe strane u ulju.
Ispržene šnicle odvojimo na tanjir a ulje u kojem su se pržile procedimo.
U procedjeno ulje dodamo iseckan beli luk i malo ga propržimo, minut – dva, pa dodamo brašno is ve zajedno upržimo opet minut – dva.
Pazite da vam ne izgori, malo smanjite vatru.
Zatim nalijemo vodu i miješamo.
Sos je redak, ali tako i treba da bude.
Začinimo po ukusu sa suvim začinom i biberom.
U tepsiju poslažemo šnicle i prelijemo ovim sosom.
Dok pravimo sos rernu zagrejemo na 200 stepeni i stepeni i kada prelijemo šnicle stavimo na 30 minuta u rernu da sve zajedno prokrčka.
Poslužiti tople uz krompir pire .(ili po vašoj želji )
Prijatno!

Frape od Banane !


Potrebno 

Za frape:

1 banana

2 kašike limunovog soka

2 dl mleka

1-2 kašike meda

1 vanilin šećer

1 kašika mlevenog plazma keksa

3-4 kockice leda

 šlaga za dekoraciju ako želite  

Priprema:


Štapnim mikserom usitnite 3-4 kockice leda. Zatim bananu oljuštite i isecite na kolutove, prelijte limunovim sokom i pomešajte sa ledom pa dobro izmiksajte.

Dodajte med i vanilin šećer, 2 dcl mleka i kašiku mlevenog keksa. Sve zajedno dobro izmešajte dok ne dobijete penastu masu.

Dobijeni napitak poslužite u visokim čašama sa slamčicom, od gore možete ukrasiti  šlagom ako želite i pospite mlevenim keksom ili rendanom čokoladom.
Prijatno!

Domaća čokoladna Pita Mađarica !


Potrebno 
Za korice :
2 jaja
100 gr masti ili maslaca
400 gr brašna(mozda malo više )
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka

100 gr šećera
Za Kremu:
500 ml mlijeka
1 puding od vanile i kašika kakaa ( može i puding od čokolade)
150 gr šećera
1 kašika brašna
200 gr margarina
60 – 70 gr čokolade za kuhanje

Za Glazuru:
150 gr čokolade
2 ulja
2 kašike mlijeka

Priprema:
Od svih sastojaka za kore dobro  umijesiti tijesto.
Tijesto treba da je mekano, da se ne lijepi. Možda će vam trebati malo više brašna samo nemojte pretjerati da bude tvrdo tijesto .Za prvi put posto su jako tanke trebalo bi 5 kora ali za prvi put vi rate sa 4. 
Podijeliti na 4 jednaka djela.
Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni dok razvučete prvu koru.
Razvucite koru tanko, malo manju nego pleh od rerne okrenuti naopako, da vam bude po 2cm manje sa svake strane.
Tepsiju pouljiti i posuti brašno pa namotati koru na oklagiju i prenijeti na pleh.
Izbockati viljuškom.
Staviti da se peče 10 minuta.

Za to vrijeme razvući drugu koru.
Kada je prva pečena nježno je skinite na sto, i pokrijte krpom.
Na pleh odmah nanesite oklagijom drugo tijesto.
Pazite pleh je vruć.
Vratite da se peče.
Ponovite još dva puta.
Kada su kore pečene pravite kremu .

Za kremu :
Pomiješati puding, kakao, šećer i 200 ml mlijeka a ostatak staviti da provri.
kad provri zakuhati i miješati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i dodati čokoladu pa miješati dok se ne otopi.
Zatim dodati i isjeckan margarin i opet mješati dok se ne otopi.
Najbolje žicom za mućenje.
Odmah filovati kore.
Po 10 kašika na svaku koru.
Na zadnju ne ide.
Stavite preko metalnu tacnu, ili nešto što nije preteško, samo da drži kolač.
Ostaviti nekoliko sati pa otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlijekom pa premazati kolač.
Kad se glazura ohladi kolač možete poslužiti .
Prijatno !

četvrtak, 16. studenoga 2017.

Bosanska sarma sa suhim mesom !


Potrebno :
 1 glavica kupusa
 500 gr mljevene teletine
 200 gr suhog mesa
 1 šoljica riže
 2 luka
 50 ml ulja
 so, biber

Za  zapršku :
 1 kašika brašna
 1 kašika putera
 1 kašika paradajz pirea
 1 kašika aleve paprike
Priprema :
Suho meso izrežite na krupne komade i kratko obarite.
Kupusu pažljivo izdubite korijen i stavite u šerpu da se kuha u vodi sa sirćetom.(10ml)
Ovo radite ako nemate kiseli kupus 
Kuhati 10 minuta i ostaviti da se ohladi.

Pažljivo odvajati listove i nožem odvojite deblji dio lista.
Luk izrežite na sitne kockice, pomiješajte sa mesom i dodajte rižu.
Začinite i dobro promiješajte pa smjesom punite kupus i savijajte u sarmice.
Nauljiti šerpu i redati sarmu u krug dok sve ne potrošite.
Dodajte suho meso, naspite vode, pokrijte i kuhajte 2h na laganoj vatri.
Na puteru otopite brašno da malo porumeni , dodajte paradajz pire i kašiku aleve paprike pa istresite po sarmi i kuhajte par minuta.
Poslužiti tople uz kašiku kisele pavlake .
Prijatno!

Brzi kolač sa makom-najjednostavnija verzija !


Potrebno:
2 čaše jogurta
2 čaše brašna (čaše od jogurta)
2 čaše šećera
1 čaša griza
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
5 kašika maka

 Za glazuru :
 100 gr čokolade 
 50 ml slatkog vrhnja 
 Priprema 
 Za kolač:
 Sve sastojke dobro izmešati kašikom i staviti u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju.
 Peći na 180 stepeni dok kolač ne porumeni.
 Kad se ohladi dodati po želji čokoladnu glazuru ili samo posuti šećerom u prahu.
 Za glazuru :
 Ugijte slatko vrhnje ne da prokuha dodajte čokoladu izlomljenu na kockice skinte sa vatre i miješajte dok   se čokolada ne otopi .Zatim je prelite preko kolača .
 Kolač ohladite pa poslužite .
 Prijatno 

Fenomenalnog ukusa čookolade i višnnje : Ludlab Torta !


Potrebno
Za Koru :
4 belanca
200 g šećera
1 vanilin šećer
80 ml ulja
80 ml vode
200 g oštrog brašna
30 g kakaa
1/2 kesice praška za pecivo

Za preliv:
0,5 dcl mleka
3 kašike čokolade u prahu
3 kašike ruma

Za kremu:
4 žumanca
9 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
750 ml mleka
100 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
150 g margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Za ganache glazuru i dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
200 g crne čokolade

I još:
500 g višanja

Priprema 
Za koru :
U jednoj posudi sjedinite 100 g šećera, vodu i ulje pa promešajte mikserom. U drugoj posudi sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u prvu posudu pa sve zajedno dobro izmutite mikserom.
U trećoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i preostalih 100 g šećera, i špatulom umešajte u prethodnu smesu, vrlo laganim pokretima. Dobro sjedinite lagano mešajući i ulijte smesu za biskvit u papirom obložen okrugli kalup čije ste ivice premazali sa malo margarina. Kalup je prečnika 26 cm.
Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 25 minuta.
Za Preliv:
Zagrejte mleko dodajte čokoladu u prahu, dobro izmešajte pa dodajte i rum.
Za Kremu:
Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding i malo mleka od onih 750 ml, a ostatak stavite na šporet da proključa i ubacite unutra obe vrste čokolade izlomljene na kockice, da se otopi. U ključalo mleko sa čokoladom ukuvajte puding sa žumancima, i skinite sa šporeta kada se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se skroz ohladi.
Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding, i dobro penasto izmutite mikserom.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku pa kašikom dodajte u krem i dobro sjedinite, lagano mešajući kašikom, nikako mikserom.

Za Ganache glazura:
Slatku pavlaku zagrejte, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte žicom na laganoj vatri dok se skroz ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre, malo prohladite i povremeno promešajte da se ne stvori korica.

Slaganje :
Ohlađenu koru stavite na odgovarajući tasnu , ravnomerno rasporedite kašikom preliv po njemu i stavite okolo obruč od kalupa.
Zatim  po kori  rasporedite oceđene višnje.
Nanesite krem preko višanja i poravnajte.
Odozgo prelijte sa otprilike trećinom ganache glazure. (Videćete koliko vam je potrebno da glazura u potpunosti prekrije kremu).
Tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, kao i ostatak ganache glazure koja će se stisnuti, pa sutradan skinite obruč sa torte i dekorišite ostatkom ganache kreme. Po želji ostavite i nekoliko višanja za dekoraciju 



Napomena :

 Što se tiče slaganja višanja, možete koru  prvo premazati slojem kreme pa onda naslagati višnje i premazati ih ostatkom kreme. Ovo mislim da je možda bolja ideja radi lakšeg sečenja torte, jer ako vam nož nije dovoljno oštar, biće malo teško kad naiđete na višnje pa će vam se kora malo mrviti…ali ovo već prepuštam vama da odlučite.Kakav god redosled slaganja bio, ukus je i dalje isti. 
Prijatno !

Lagane i fine :Grof Kocke !


Potrebno 
Za koru :

7 bjelanjaka
7 žlica šećera
malo ulja
6 žlica brašna
½ praška za pecivo
15 dag lješnjaka

Za Namaz:
Nutella oko 150 g


 Za Međusloj:
petit keksi
mlijeko za močenje

Krema:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
5 dcl mlijeka
1 margarin

Priprema
 Za koru : Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer. Dodati ulje u tankom mlazu i umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Popržiti lješnjake na tavici i trljati ih u kuhinjskoj krpi da otpadne kožica. Ohlađene lješnjake nasjeckati i staviti na lim obložen papirom za pečenje. Tijesto izliti na lješnjake i peći na 170 °C. Kad je pečeno okrenuti  koru da lješnaci dodu odozgo .
Za namaz: Lješnjake premazati Nutellom dok su još topli.
Za međusloj: Na Nutellu slagati kekse koje prije slaganje treba umočiti u mlijeko.


Za  kremu: umutiti žumanjke i  šećer,zatim u umućene žumanjke dodati  i pudinge od vanilije u malo mlijekai to umutiti da se smjesa sjedini .Smjesu izliti u ostalo mlijeko koje ste stavili da zavri .Miješati dok se ne dobije fina gusta krema ,zatim ostaviti da ohladi . U  hladno umiješati omekšali margarin. Gotovu kremu staviti na kekse. Ukrasiti šlagom.Ostaviti u frižider bar 2-3 sata .
Ohlađen kolač rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Spužvasti Kolačići !


Potrebno:
1 bjelance
20 dag šećera u prahu
1.5 dl vode
20 dag kristal šećera
1 dl vode
2 vrecice želatine u prahu
nekoliko kapi arome jagode
kokos

Priprema:
Potopiti  želatinu u 1 dl vode. 1.5 dl vode i 20 dag kristal šećera prokuhati 10-ak minuta. Bjelance istući u čvrsti snijeg i dodati mu 20 dag šećera u prahu želatinu otopiti na laganoj vatri.
U snijeg ulijevati uz neprestano miksanje prokuhanu vodu i na kraju otopljenu želatinu,miksati neprestano 15-ak minuta tj. dok smjesa ne postane pjenasta i gusta.
Pola smjese uliti u lim vel. 20×30 posut kokosom, a u drugu polovicu staviti nakoliko kapi arome jagode i staviti preko bijele smjese
hladiti nekoliko sati u frizideru, narezati  na željene kocke i valjati ih u kokos.
Ohladene kolačiće poslužiti .
Prijatno !

Jednostavno za napravit a vjerujte bićete oduševljeni ovom poslasticom : Ledolina!


Potrebno:
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
12 žlica gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag bijele čokolade
4 žlice šećera
kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa 

Priprema :
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote ili umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u frižideru  da se dobro rashladi  bar 3-4 sata i uživati u svakom zalogaju.
Prijatno !

Fantastični Jastučići sa jogurtom !


Potrebno:
 1 kg brasna
 1 vrecica kvasca
 1 jaje
 1 jogurt(čaša)
  2 kašike kiselog vrhnja
  malo soli
 150 ml mlake vode
 Priprema:
Brasno prosijat i dodat kvasac i sol.
Dodat ostale sastojke i zamjesit glatko tjesto.
Ostavit tjesto 30 minuta da se dize na toplom mjestu.
Tjesto razvaljat na pola centrimetra  debljine  i sjeći u obliku jastuka.
Kad se tjesto nareze ostavit ga jos 15 minuta da nadode .
Jastucice przit u vrelom ulju po par sekundi sa svake strane.
Poslužiti možete i hladne i tople ja više volim tople.
Prijatno!

Savršene kocke :Male Domaćice !


Potrebno
Za koru :
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
100gr. kokosa
100gr. mljevenih oraha
1 prasak za pecivo

Za kremu :
6 žumanjaka
6 kašika šećera
2 rebra kuhinjske cokolade
200gr. putera
200ml. slatkog vrhnja

I još :
2-3 slag pjene

Priprema:
Za koru :
Umutite 6 bjelanjaka sa 6 kašika  secera u šaum.Dodajte kokos,mljevene orahe i prašak za pecivo.Mijesajte sa kuhačom ,zatim tijesto istresite u pleh i pecite u zagrijanoj pecnici na 190C oko 10-15 min. Koru ostavite da se ohladi .
Za kremu :
6 žumanjaka i 6 kašika šećera kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.Dodajte 2 rebra čokolade za kuhanje neprestano miješajuci dok se čokolada ne otopi.
Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi. Izmiksajte 200ml. slatkog vrhnja u šlag i ostavite sa strane. U hladan krem dodajte omeksali puter i miksajte. Na kraju dodajte umuceni šlag . Krem staviti preko ohladene kore  a zatim  umućenu šlag pjenu.Dodatno možete ukrasiti po želji .
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !