srijeda, 15. studenoga 2017.

Pogačicice sa nadjevom od višanja !



Potrebno:
400 ml vode
50 ml ulja
40 gr svežeg kvasca ( 7 gr suvog )
1 kašika šećera + 4 kašike
1 kašičica soli
nadev od višanja, sveže višnje ili pekmez
1 jaje
250 gr margarina
800 gr brašna

Priprema:
Toploj vodi dodati kvasca i 1 kašiku šećera pa izmutiti.
Dodati pola mere brašna, so, pola mere ulja i 4 kašike šećera i opet sve izmutiti.
Zatim dodavati ostatak brašna i mutiti kašikom, pa kad postane tvrdje, da se kašikom ne može mešati dodati još malo brašna i rukam aoblikovati mekano testo koje ćete pouljiti sa ostatkom ulja i ostaviti da kisne izmedju 30 i 60 minuta.
Nakislo testo na površini posutoj brašnom lagano premesiti i podeliti na 8 jednakih delova.
Svaki deo razvući u krug prečnika izmedju 20 i 30 cm i na svaki sem zadnjeg narendati margarin. Rasporediti da imate na 7 krugova.
Preklopiti osmim posuti brašnom odgore i od dole i razvući koliko god možete.
Neka bude tanko 5 mm.
Sad presaviti tesno na pola, pa dobijeni deo opet na pola i ostaiviti ” da odmori” da bi se lakše razvlačilo.
Razvući testo opet što tanje možete, 5 mm.
Odseći jednu traku po celoj dužini testa i debljine 7, 8 cm.
Pomeriti traku od ostatka testa, razvući prema gore i prema dole, da se istanje ivice i staviljati nadev malom kašičicom u razmaku 2 – 3 cm .
Preklopiti i nožem za picu seći testo izmedju nadeva. Pošto je testo mekano i lepljivo od margarina tu gde budete sekli će se samo slepiti, pa ćete onda samo ivice gde je preklop malo viljuškom zatvoriti.
Slagati u pleh. Kada naslažete uključiti rernu na 200 stepeni, premazati sve umućenim jajetom i ostaviti da nadođu  dok se rerna zagreje, možda koji minut duže.
Peći dok ne porumene. Nemojte se bojati da nisu pečene, jesu, to testo je veoma tanko a dobije se velika količina ovih pogačica sa višnjama, 5 velikih plehova od rerne, tako da možete raditi i pola mere testa.
Pečene posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Čekati da se ohlade.
Prijatno !

Divan kolač:Resana rolat!


Potrebno:
1kg resana (jafa keks)
200gr mlevenih biskvita
200gr izlomljenih biskvita
100gr mlevenih lesnika
300ml mleka
250gr margarina
2  narandze (sok)
par komada krem bananice usitnjene 
Za Preliv:
200gr cokolade po želji 
Za dekoraciju :
malo čokolade



Priprema:

Jafa kekse iseci na 4 dela.U dubljolj posudi dodati iseckanu jafu,izlomljeni keks,mleveni keks,lesnike i bananice .Otopiti margarin.
U suve sastojke dodati mlako mleko ,margarin i sok od narandzi pa sve lepo izmesati(mozete i umesiti).Od dobijene smese formirati dva rolata. Zamotati u prozirnu foliju i ohladiti ih.Po želji u smjesu mozete dodati i groždice natopljene u malo ruma  ja sam u jedan dodala i meni se dopalo .
Hladne rolate preliti  otopljenom čokoladom i ukrasiti  čokoladom
Kad se glazura ohladi  rezati na kriške pa poslužiti .
Prijatno!

Torta koja ne zahtjeva pečenje : Brza fantazija torta !


Potrebno:
1,5 l mlijeka
4 pudinga vanilije
1 vanil secer
250 gr margarina
100 gr cokolade za kuhanje
300 gr mljevenog petit keksa
200 gr kokosa
300 gr piskota
1 solja napravljene nes kafe
150 gr secera
100 gr čokolade 

Priprema:
U serpu staviti 800 ml mlijeka ,secer i vanil secer da prokljuca.
U ostalom mlijeku umutiti 4 kesice pudinga i kad je mlijeko prokljucala sipati i kuhati malo.
Skinuti sa peci da se potpuno ohladi.
U ohladjen puding dodati margarin i dobro ga izjednaciti.
Tu smjesu sad podjeliti u 3 jednaka djela.
U prvi dio dodati mljeveni keks,u drugi kokos,a u treci otopljenu cokoladu
U nes kafu umakati piskote i njima prekri dno okruglog kalupa torte.
Preko piskota stavi fil od keksa,pa fil od kokosa tj.zuti fil i na vrh fil od cokolade.
Tortu ostavite citavu noc u frizideru.Sledeci dan je dekorisite po vasoj zelji pa poslužite .
Prijatno !

Turski specijalitet ;Zapečeni krompir sa jogurtom !


Potrebno:
 3 srednja krumpira
 200g čvrstog jogurta(po mogucnosti turski ili grčki)
 1 kašika kiselog vrhnja
 2-3 češnja češnjaka
 sol,biber
 100g ribanog topljivog sira
 malo maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite krumpir.
Narezite krumpir na kriške .
Napravite nadjev:
Stavite u posudu  jogurt pomijesanim sa kašika  koselog vrhnja,dodajte sol i papar i naribani cesnjak ,sve promijesajte da se poveze,isprobajte ,premaz mora biti malo slaniji.
Posudu premazite s malo maslinovog ulja.Slazite krugove krumpira jedan do drugog ,nemojte da idu jedan preko drugog.kad ste slozili prvi red premazite ga s premazom.Slazite sada drugi red krumpira ,opet jean do drugog pa i njega premazite premazom ,postupak ponavljajte maksimalno do cetiri reda.
Zagrijte pecnicu na 180C.
Pokrijte protvan s alu-folijom pa poklopljeno pecite nekih 50min.
Isprobajte cacakalicom dali je krumpir mekan.
Kad krumpir omekani maknite foliju ,pospite naribanim sirom pa sve jos zapecite na200C desetak minuta dok uhvati finu boju.
Poslužite topal .
Prijatno!

Punjene lignje u vinu !


Potrebno:

1 kg liganja
100g pršuta 
150g crvenog radiča
3 češnja češnjaka 
1 glavicu luka 
malo peršuna
2kašike maslinova ulja 
150 ml bijelog vina 
sol
biber


Priprema :
Krakove liganja narežite na manje komade, pršut i crveni radič narežite na rezance, dodajte im nasjeckani luk i sve izmiješajte, začinite solju i biberom . Lignje napunite smjesom te svaku zatvorite čačkalicom. Lignje posolite i pecite na maslinovu ulju sa svake strane 5-10 minuta. Pred kraj pečenja dodajte vino i pospite peršunom.
Poslužiti tople .
Uživajte i prijatno!

Savršeno ukusan i kremast :Rokoko kolač sa lješnjakom !


Potrebno
Za koru : 
8 žumanjaka
8 bjelanjaka
10 žlica šećera
8 dag čokolade
7 kašika  brašna


Za Kremu : 
20 dag šećera
3 vanilin šećera
1 dl mlijeka
25 dag lješnjaka
25 dag margarina
Ijoš:
prženi mljeveni lješnjaci za ukrašavanje

Priprema:
 Za koru : Čvrsto istući snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i jedan po jedan žumanjak, otopljenu čokoladu i brašno. Ispeći koru na 200 stepeni nekih petnestak minuta .Ohlađenu uzdužno prerezati.

Za kremu: Šećer, vanilin šećer i mlijeko kuhati neprekidno miješajući dok ne zavri. Umiješati mljevene lješnjake i izmiješati. Ohladiti i dodati pjenasto izrađeni margarin. Odvojiti trećinu kreme za premazivanje pogačica, a ostalom kremom zalijepiti kore.
Postupak: Kalupom za pogačice izrezati napunjene pogačice i svaku posebno premazati kremom i uvaljati sa strane u pržene mljevene lješnjake.
Ohladite pa poslužite naravno mozete ukrasiti po želji .
Prijatno!

Piletina sa rižom odličan ručak na brzinu !


Potrebno :
 1/2 pileta
 1 dcl ulja
 1 glavica  luk
 2 čehna bijelog luka 
 1 mrkva
 1 kašika vegete
  2 dcl riže
  peršun,sol,biber ja dodam malo i curry začina a vi ako nevolite nemorate
  oko 7 dcl vode

Priprema:
Piletinu narezati na komade,posipati vegetom.Stavite peći u duboku tepsiju na pola sata da se zapeče.
Luk sitno nasjeckajte,pa pomiješajte s ribanom mrkvom,peršinom,biberom ,curry  i vegetom.Dodajte opranu rižu i sve dobro promiješajte.
Mješavinu riže i povrća zatim dodajte piletini i sve promiješajte.Zalijte s vodom pazite da vam riža ne ostane po mesu a da nije u vodi i vratite u pećnicu.
Pecite dok tekućina ne ispari a riža se ne skuha.
Toplu poslužite uz salatu.
Prijatno !

Pita sa palentom i špinatom !


Potrebno;
pola kg kora za pite
 400 gr špinata (smrznutog)
 1 litar vode
 2 velike kašike soli
 1 i pol šolja kukuruznog griza ili palente
 7 kom jaja
 1 šolja mineralne vode
 1 šolja jogurta
 pola šolje ulja

Priprema:
Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl 
Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke.
Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače.
Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
Poslužiti toplu uživajte.
Prijatno !

Brze lisnate kifle sa hrenovkama !


Potrebno :
40gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
oko 1 kg brašna
300ml mleka
300ml vode
50ml ulja
250gr margarina
hrenovkama po želji 
sir edamer (tanko narezan )
susam i lana za posipanje 

Priprema:

Zagrejte mleko da bude toplo, pa dodajte toplu vodu. Dodajte kašiku šećera i izmrvite u to kvasac.
Promešajte i dodajte vieše od pola brašna, promešajte, pa dodajte so i ulje i opet promešajte.
Dodavajte ostatak brašna da se umesi glatko testo i mekano testo.
Ostavite testo da stoji dok narendate margarin ili ga isečete u tanke pločice.
Može da bude i iz frižidera, nije potrebno da bude u frizu, ali može.
Razvucite testo u velik kvadrat ili pravougaonik (otprilike 70 x 70cm ).
Nanesite na celu površinu margarin pa preklopite testo na 1/3 dva puta sa jedne strane i onda isto to uradite i sa druge strane.
Tako uradite još jednom.
Opet razvucite testo pa ga isecite ili u trouglove, ako motate kifle ili ku kvadrate.

Stavite 1 hrenovku  i 1 list  sira pa uvijte,.Odozgo kifle možete da zarežete ali i nemorate po želji .
Premažite žumancetom i posolite ukrasite sjemenkama susama i lana .
Poslažite u pleh pa uključite rernu na 200 – 220 stepeni.
Neka odstoje dok se rerna ne zagreje.
Stavite da se peko oko 20 minuta.
Poslužite tople.
Prijatno 

Brzi kolač od Kapućina !


Potrebno:
300 g. izlomljenog plazma keksa
100 g. bele čokolade
30 g. praha za kapućino
3 kom. jaja
120 g. šećera
125 g. maslaca ili margarina
4 dcl. slatke pavlake
40 g. šlag praha

Za glazuru
100 g. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
1 kšika mlijeka 

Priprema:

Jaja i šećer penasto umutiti, dodati kapućino i kuvati na pari desetak minuta, dok se malo ne zgusne. Ostaviti da se skroz ohladi.
Mikserom umutiti maslac sobne temperature i sjediniti sa smesom od jaja i kapućina.
U slatku pavlaku dodati šlag prah i umutiti pa dodati prethodnu smesu lagano mešajući. Dodati i izlomljeni plazma keks i sitno seckanu belu čokoladu. Sve izmešati.
Duguljasti kalup zapremine 1,5 l. obložiti najlon  folijom, rasporediti smesu i ostaviti nekoliko sati u zamrzivač da se fil stegne i da se sjedine ukusi.
Ohladeni kolač izvadiditi na tasnu preliti glazurom od čokolade ukrasiti kolač po želji 
.Za glazuru otopimo čokoladu na pari sa uljem i mlijekom .
Ohladeni kolač sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Predivne "Baunti Šnite" jednostavno za napravit a kolač je jako ukusan!


Potrebno
Za Kore:
30 dkg brašna
15 dkg šećera
10 dkg margarina
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
malo mljeka

Za Nadjev:
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
20 dkg kokosa

Za Kremu:
6 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
25 dkg šećera
1/2 l mljeka
15 dkg margarina

Za posipanje:
10 dkg kokosa

Priprema:
Za kore /nadjev 
Od brašna šećera, margarina i kakaa umijesiti tijesto za kore dodati prašak za pecivo i sve umijesiti sa mljekom tijesto podijeliti na dva dijela prvi dio staviti u lim gore sipati nadjev od bjelanjaka , bjelanjke dobro izraditi sa šećerom zatim dodati kokos i izliti na prvu koru sve poklopiti sa drugom korom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i polako peći oko 40-tak minuta gotovi kolač ostaviti da se ohladi.
Za kremu izmutiti žumanjca sa pudingom od vanilije i jednim djelom šećera po potrebi dodati malo mljeka zatim sve ukuhati u preostalo mljeko, kremu ohladiti zatim u nju dodati margarin i premazati  na pečene kore i nadjev  gore posipati sa kokosom.
Kolač ohladiti i sjeći na željene šnite pa poslužiti .
Prijatno!

Savršeno kremasta :Torta od keksa sa kremama od pudinga !


Potrebno 
Za kore:
360 gr keksa Petit beaure (40 kom.)
1 dl mlijeka
1 čep ruma
malo prezle 

 Za kremu:
2 kesice praška za puding sa okusom slatko vrhnje  (ili vanilije)
7 dl mlijeka
2 žlice šećera
250 gr maslaca ili margarina
250 gr šećera u prahu
2 žlice šlaga
100 gr mljevenog plazma keksa
1 žlica kakao praha
1 kesica vanilija šećera
2 dl vrelog mlijeka

Za zavšni loj :
250 ml   slatkog vrhnja

Priprema:
Mljevenom plazma keksu dodajte 1 žlicu kakao praha i 1 kesicu vanilija šećera i sve dobro pomiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede. Mlijeko (2 dl) stavite u manju posudu, te pustite da provri. Vrelo mlijeko prelijte preko smjese plazma keksa, vanilije šećera i kakao praha te sve zajedno dobro pomiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Slatko vrhnje umutite mikserom.
Dvije kesice praška za puding pomiješajte sa 2 žlice kristal šećera i 1 dl hladnog mlijeka.
Zagrijte 6 dl mlijeka i skuhajte puding.
Kada je puding gotov, pokrijte ga da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Mikserom pjenasto umutite 250 gr maslaca ili margarina sa 250 gr šećera u prahu, dodajte ohlađeni puding i dobro mikserom izmiješajte. Potom smjesi dodajte 2 žlice umućenog šlaga ili toping baze i kuhačom lagano izmiješajte.
Podijelite ovu masu na dva dijela. U jedan dio kreme dodajte ohlađenu smjesu od plazma keksa. Potom kremu od pudinga podijelite na 3 dijela, a kremu sa plazma keksom na 4 dijela
Slaganje torte:
Pomiješajte 1 dl mlijeka sa 1 čepom ruma.
Pladanj na kojoj će te slagati keks tortu pospite sa malo krušnih mrvica da se keks ne bi lijepio. Kekse (10 kom) umočite u mlijeko sa rumom i poredajte u dva reda (po 5 u svakom redu) jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu.
Zatim keks premažite četvrtinom kreme sa plazma keksom, pa preko toga fil od pudinga.
Na to ide drugi red natopljenog keksa, krema sa plazma keksom pa fil od pudinga.
Zatim treći red natopljenog keksa, krema sa plazmom pa fil od pudinga. Preostalih 10 kom. keksa umočite u mlijeko sa rumom i poredajte preko fila od pudinga, te premažite kremom sa plazma keksom i premažite umućenim šlagom.
Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne najmanje 2 sata prije posluživanja.
Sijecite na željene komade pa posluzite .
Prijatno !

Sočni Čokoladni Kolač!


Potrebno 
Za koru:
2 čaše ( od 2 dcl) brašna
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše kakaoa
2 čaše soka iz kompota od višanja
2 kašike sirćeta
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli

Za Preliv za koru:
1 dcl vode
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera

Za Fil prvi:
200 gr čokolade
3 dcl slatke pavlake

Za Fil drugi:
2 dcl slatke pavlake
100 gr bronhi bombona

Priprema:
Napraviti koru. U posudu staviti brašno, šećer, ulje, kakao, kompot, prašak za pecivo, sirće i umutiti mikserom da se sastojci sjedine.
Masu staviti u kalup dimenzije 20×30 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
U posudu staviti 1 dcl vode, 3 kašike kakaoa, 5 kašika šećera i kuvati dok se šećer ne istopi i toplim preliti koru i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 3 dcl slatke pavlake dodati 200 gr čokolade i kuvati dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da proključa). Dobro ohladiti i umutiti mikserom i premazati koru.
U posudu staviti 100 gr seckanih bronhi bombona i 2 dcl slatke pavlake, kuvati dok se bonbone ne istope ( masa ne sme da provri), dobro ohladiti i umutiti mikserom.
Premazati preko fila od čokolade.
Ukrasiti kolač rendanom čokoladom.
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !