srijeda, 8. studenoga 2017.

Dalmatinska sirnica stari dobri recept !


Potrebno :
10 dkg margarina
10 dkg masti
10 žumanjaka
4 bjelanjka
25 dkg šećera
2 vanilija šećera
kore naranče i limuna
1kasika maskarina 
1 kašika likera od ruže 
1 kg brašna
10 dkg kvasca
10 – tak kocki šećera
1 kašikice   soli

Priprema:
Margarin, mast i šećer pjenasto umiješajte mikserom. Dodajte jedno po jedno žumance , vanilija šećer, so ,koricu limuna ,liker od ruze i miris za sirnicu  i naranče te čvrsti snijeg  od bjelanjaka. Zatim dodajte brašno i kvasac koji ste desetak minuta prije pomiješali  sa kašikom šećera i toplim mlijekom.
Tijesto dobro izmiješajte i stavite da se diže sat do dva na toplom mjestu. Kad se tijesto digne, dobro ga premijesite, oblikujte kuglice i stavite u pleh za pečenje.  Sirnicu zarežite nožicama, od sredine prema kraju, premažite je žumancem te je pospite šećerom (usitnite kocke šećera i potom ih pospite po sirnici – stari isprobani i trik, šećer se zapeče, lijepo izgleda na sirnici, i naravno jako ukusan ).
Prijatno !

Grčka Torta fenomenalnog ukusa !


Potrebno
Za kore   2 x :
7 belanaca
150 gr šećera
7 kašika Plazma keksa
7 kašika oraha


Za fil :
14 žumanaca
180 gr šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
250 gr maslaca ili margarina
200 gr mlevene plazme
200 gr seckanih oraha
100 gr čokolade
1 narandža

Za glazuru :

150 gr čokolade
50 gr maslaca 

Za prelivanje kora :

100 ml soka od narandže


Priprema
Za koru :
7 belanaca umutiti sa 150 gr šećera , 7 kašika mlevenih oraha , 7 kašika plazma keksa . Staviti papir u podmazan pleh , koristila sam pleh dimenzije dna 22 x33 cm ), sipati masu i ispeći koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečena. Koru izvaditi da se hladi i pažljivo skidati .
7 kašika oraha – 75 gr
7 kašika mlevena plazme – 90 gr
Tako uraditi i sa drugom korom.


Za kremu :
14 žumanaca umutiti 180 gr šećera, 4 kašike brašna i postepeno dodavajući mleko od pola litre. Ostatak mleka staviti da provri, smanjiti vatru i dodati umućena žumanca, ukuvati uz stalno mešanje, dobro sve umutiti da se ne bi pravile grudvice i staviti da se ohladi.


Umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa ohlađenim filom pa dodati 200 gr mlevene plazme, 200 gr seckanih oraha, 100 gr seckane čokolade i narandžu koja je samlevena na mašini za meso ili blenderu ( uzeti neku koja ima tanju koru i prethodno je staviti na 2-3 sata u zamrzivač da bi se lakše samlela )

Filovati tortu, kora fil, kora fil i na kraju preliti glazurom od čokolade. Staviti malo u frižider da se stegne pa je posle prelivati glazurom .
Kore pre filovanja izbockati ili izgrebati blago viljuškom pa zaliti malo sokom od narandže.


Glazuru
Istopiti  na laganoj vatri ili na pari 150 gr čokolade i maslaca kad se glazura prohladi  i preliti tortu .

Ohlađenu tortu sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!


Kremasti Bijeli kolač !


Potrebno 
Za koru 
6 bjelanjka
10 dkg šećera u prahu
1 velika žlica octa

Za kremu :
6 žumanjaka
5 dkg šečera u prahu
2 velike žlice brašna
2 i pol dcl mlijeka
10 dkg oraha ili popečenih oguljenih i samljevenih lješnjaka
15 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
2 kesice šlag pjene
1 kesica šlag kreme od vanilije
mlijeka po potrebi za šlag i kremu od vanilije

Priprema :
Za koru 
Mjere moga pleha su 36 x 20, ali vi možete raditi u bilo kojem za kolače, u kojem pečete kolače sa otprilike 6 jaja.
U drugom slučaju ako je oblik torte onda je kalup 26 cm.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodavajući malo po malo šećera u prahu i jednu žlicu octa.
Staviti u namašćen i pobrašnjen pleh da se peče nekih sat vremena na 150 ° C.
Za kremu :
Za to vrijeme žumanjke , 2 velike žlice brašna i 5 dkg šećera u prahu izmiješati sa 2 i pol dcl mlijeka, pa skuhati na pari da se napravi lijepa gusta krema bez grudvica. Ja uvijek dok se krema kuha, miješam mikserom na manjoj brzini. Skloniti s pare i pustiti da se skroz ohladi, uz povremeno miješanje.
Izmiksati jednu šlag pjenu. Izmiksati pjenasto margarin pa mu dodati žlicu po žlicu izmiksanog šlaga. U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin sa šlagom. Podijeliti kremu u dva dijela, u jednu polovicu dodati 10-ak dkg mljevenih oraha ili po želji pečenih i oguljenih lješnjaka.
Izmiksati šlag pjenu i šlag kremu od vanilije zajedno po uputama na vrećici.Ukrasiti po želji (mljevenim orasima ,rendanom čokoladom ,čikoladnim mrvicama ...šta imate ).

Redosljed slaganja
kora
krema od oraha
krema bez oraha
krema od vanilije i šlag
Kolač ohladiti pa posluziti .
Prijatno !

Nestanu za čas stvarno prelijepe : "Lady Kocke "


Potrebno 
Za koru :
 3 jaja
 3 kašike šećera
 4 kašike ulja
 4 kašike oštrog brašna
 2 kašike kakaa
 ½ praška za pecivo

Za Nadjev:
20 dag mljevenih lješnjaka
 3 kašike  šećera
 3 kašike mlijeka

Za Kremu od čokolade:
1 puding od čokolade
 150 g margarina
4 dcl mlijeka 

Za Kremu  od vanilije:
 1 puding od vanilije
 150g margarina
 4dcl mlijeka

Za ukras:
 500 g vrhnja za šlag
 ribana čokolada za kuhanje

Priprema :
Za koru : Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom. Dodati ulje, brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo pa lagano kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći 10 minuta na 180 °C. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Za nadjev: Zakuhati mlijeko sa šećerom pa preliti preko mljevenih lješnjaka. Nadjevom premazati  koru .
Za kremu  od čokolade : Puding skuhati sa šećerom u 4 dcl mlijeka i u hladno umiješati omekšani margarin. Namazati preko nadjeva.
Za kreme od vanilije : Puding skuhati sa šećerom u 4 dcl mlijeka i u hladno umiješati omekšali margarin. Namazati preko kreme od čokolade. Priprema: Vrhnje istući u čvrst šlag i namazati ga preko kreme od vanilije. Posipati ribanom čokoladom.
Kolač ohladiti pa poslužiti sječenog na kocke .
Prijatno !

Fenomenalne Puding kuglice !


Potrebno:
2 pakovanja pudinga od cokolade 
1 žumance
2  kasike ruma
2  kasike vode
50 gr secera u prahu
50 gr putera ili margarina

Za uvaljati kuglice :
kokos, mljeveni lesnici, mleveni orasi…

Priprema:

Zicom, pomesati secer u prahu sa zumancetom, rumom i vodom. Tu smesu skuvajte na pari, kada vidite da ostaje trag u serpici, gotovo je. Odmah, u vruce, dodajte puter ili margarin i puding U PRAHU (znaci, ne treba kuhati puding). Dobro promesati zicom sastojke, bice dosta ljepljivo, ali tako i treba..ostavite u frizider na sat, sat i po. Oblikovati bombice (jako se lepo rukom oblikuju, tu necete imati nikakvih problema). Mozete ih uvaljati u kokos, mislim da bi bile lepse da sam ih uvaljala u mlevene lesnike, ali nisam ih imala, i ovako su vise nego ukusne
.
Napomena :d Oove mjere dobije se malo kuglica oko 20 -ak ja kad pravim uvijek pravim u duploj mjeri a vi probajte pa ćete i vi sigurno .
Prijatno !

Torta Sombolina !


Potrebno :
1,2 l mlijeka,
200 g šećera,
3 vrećice želatine,
300 g + 2 vrećice šlaga u prahu,
200 g čoko bananica,
200 g čokoladnih keksa (domaćica ili slično),
1 kašika nescafe cappuccino čokolada,
1  petit keksa,(Sve zavisi od tepsije )

Priprema:
U litru mlijeka dodati 200 g šećera i prokuhati. Maknuti sa vatre.
U 200 ml mlijeka umiješati 3 želatine i dodati u prokuhano mlijeko. Miješati na laganoj vatri oko jednu minutu. Maknuti sa vatre da se malo prohladi (ne smije se stvrdnuti).
Kada se prohladilo, umiješati 300 g šlag u prahu.
Smijesu podijeliti na tri jednaka dijela: u prvi dio dodajemo 200 g narezanih čoko bananica, u drugi 200 g mljevenih čokoladnih keksa (domaćica i slično), a u treći žlicu nescafe cappuccina.
Tepsiju obložiti folijom ili papirom za pečenje (i dno,i stranice).
Na dnu tepsije složiti petit kekse.
Izliti treći fil, drugi, pa zatim prvi.
Ponovno složiti petit kekse.
Ostaviti preko noći da se dobro ohladi.
Izvrnuti kolač na tacnu i gore staviti šlag pjenu!
Prijatno !

Kolač "Ledene Jabuke "


Potrebno :
2 kutije Petit Beurre keksa  
1 kg jabuka
6 dcl vode
200 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije 
pola kašike cimeta
250 ml slatkog vrhnja
po želji kakao ili ribana čokolada (za posipanje)

Priprema:



Operite, ogulite i naribajte jabuke i stavite ih kuhati u vodu, sa šećerom. Nemojte ih cijediti od njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 min., da malo omeknu.
Oba prah pudinga iz vrećice razmutite sa ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omeknu, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta.
U posudu za pečenje posložite red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa.
Ostavite ga da se dobro ohladi. Kolač premažite šlagom od tučenog vrhnja (najbolje sutradan, ostavite ga preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju i da se fil poveže, kako biste ih mogli rezati na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posipajte kakaom ili naribanom čokoladom.

Prijatno !

Kao iz najbolje poslastičarnice :Šubarice !


Potrebno 
Za  koru :
6 komada cijelih jaja
15 kašika šečera
9 kašika tople vode
15 kašika brašna
1 i pol vrečica praška za pecivo
6 kašika kakao praha

Za Kremu:
1 litra mlijeka
4 kašike brašna
6 kašika gustina
200 grama šečera
250 grama margarina

Za glazuru:
150 grama čokolade
100 grama margarina
1 kašika ulja

Priprema:
Za koru :
Jaja i šečer pjenasto umutite, dodajte vodu i ostale sastojke, sve dobro izradite i pecite na180 stupnjeva u limu srednje veličine obloženom papirom za pečenje, ali samo dno.
Pečeniu koru  ohladite, odvojite od papira i prerežite u 2 kore.

Za kremu :
U malo mlijeka razmutite brašno, gustin i šečer te smjesu ulijete u ostatak kipučeg mlijeka;u hladnu kremu umiksajte margarin te jednom trečinom kreme premažite prvu koru i poklopite ju drugom.

Okruglim kalupom ili malom čašicom režite okrugle kolačiće, premažite ih bogato po stranicama, podignite im gornji rub kako glazura ne bi curila sa strana ,kremu uvaljajte u kokos ili mljevene orahe  a vrh glazirajte čokoladom.Šubarice ohladite pa poslužite .

Prijatno !

Napomena  Ovako napravljene šubarice možete i zalediti u zdjelu sa poklopcem ostavite šubarice u zamrzivač i kad vam dodu ne najavljeni gosti izvadite brzo se odlede .

Stračitela kocke !


Potrebno 
Za koru :
8 bjelanjaka
8 kašika šećera
8 kašika  brašna
1dcl. mlijeka

Za kremu :
8 žumanjaka
10dag. šećera
2 želatine u prahu
0,5l mlijeka
0,5l vrhnja za šlag
10-20 dag. mliječne čokolade

Priprema:
Za koru 
Bjelanjke dobro umutiti mikserom… kad postanu čvrsti postupno dodavati šećer… lagano umiješati brašno… staviti biskvit na pleh i peći na 180*c oko 20 min. … staviti mlijeko da zakipi, njime preliti pečeni vruć biskvit i vratiti ga u ugašenu pećnicu da se ohladi.
Za kremu :
Želatinu promješati sa 8 kašika  hladne vode i ostaviti 10 min. .. žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, pa ih preliti sa kipućim mlijekom i dobro promješati ( ne kuhati )… dodati rastopljenu želatinu još jednom promješati i ostaviti da se ohladi… dugo treba da se dobro ohladi, a znat će te da je dosta ohlađeno kad uzmete zdjelu sa kremom i dobro ju protresete, ako se krema poćne tresti recimo onako kao žele dobra je … jer zna se ona ohladiti i prije, ali dobra je tek kad postane recimo želatinasta ?
U dobro ohlađenu kremu dodati izrađeno vrhnje za šlag.. izmiješati mikserom i dodati mliječnu čokoladu u sitnim kockicama ( ja je onako dobro izlupam s čekicem za meso)… Kremu staviti na biskvit i ohladiti pa poslužiti uživajte .
Prijatno !

utorak, 7. studenoga 2017.

Brze kuglice od bele čokolade i kokosa!


Potrebno :

150 g iseckane bele čokolade
narendana kora pola limete
50 ml slatke pavlake
1 cm đumbira, rendanog
50 g kokosa

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte pavlaku, đumbir i rendanu koru limete. Zagrejte u mikrotalasnoj rerni oko pola minuta.
Toplu smesu preliti preko iseckane bele čokolade i dobro promešajte. Ponovo stavite u mikrotalasnu rernu na pola minuta i promešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
 Poklopite ohlađenu smesu i čuvajte u frižideru oko sat vremena.
Od ohlađene smese oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.


Prijatno !

Veoma brze i jednostavne za napravit a uz to zdrave :Energetske bombice !


Potrebno:

150 gr hurmi
100 gr banana mljevenih ili sušenih pa ćete samljeti 
60 gr badema
60 gr mljevenih oraha
1 mala kasika cimeta
3 kašikIce mljevenog rogača
Naribana korica od jedne narandze
Sok od od 1  narandze
1 kasika kakaa
1 kasika kokosa
Za uvaljati bombice po vasoj želji 

Priprema :

Sve sastojke ubacite u blender, tako da se svi sastojci fino izmiješaju, a zatim sve sjediti rukama, tako što ćete praviti male kuglice i po želji uvaljati u kokos, orahe, ljesnjake, kakao, zobene pahuljice itd.(ruke često kvasiti kako bi lakše pravili bombice )
Napomena :Ako vam se kuglice budu rasipale dodajte pola banane ispasirane .
Prijatno !

Ružice sa pekmezom od šljiva !


Potrebno :
600 grama brašna
1 kesica kvasca
1 mala kašičica ravna soli
100 grama šećera
100 grama maslaca
1 jaje
2 do 2,5 dcl mlijeka
naribana korica limuna
džem od šljiva

Način pripreme:



Kvasac staviti u malo mlake vode sa kašičicom šećera da kvasac nadođe.U brašno staviti,so,šećer,jaje,nadošli kvasac,koricu od limuna,otopljeni maslac i toplim mlijekom zamijesiti tijesto.Ostaviti ga 30 minuta da nadolazi.Tijesto razviti u obliku pravougaonika debljine oko 1 cm,premazati ga džemom od šljiva,smotati u rolat ,isjeći na ružice,složiti u tepsiju i peći 3o minuta na 190-200 stepeni.Gotove ružice posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Palačinke od banane bez trunke brašna i mlijeka !


Potrebno:

banana
2 jaja
cimet

Priprema:

Ogulite bananu i viljuškom je zgnječite u posudi. Dodajte dva jaja i promešajte. Dodajte i malo cimeta i još jednom sve skupa promešajte.
Smesa je odmah spremna za pečenje. Pecite ih na način na koji se peku manje i deblje američke palačinke.
Palačinke namažite po želji.
Prijatno!