srijeda, 8. studenoga 2017.

Kolač "Ledene Jabuke "


Potrebno :
2 kutije Petit Beurre keksa  
1 kg jabuka
6 dcl vode
200 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije 
pola kašike cimeta
250 ml slatkog vrhnja
po želji kakao ili ribana čokolada (za posipanje)

Priprema:



Operite, ogulite i naribajte jabuke i stavite ih kuhati u vodu, sa šećerom. Nemojte ih cijediti od njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 min., da malo omeknu.
Oba prah pudinga iz vrećice razmutite sa ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omeknu, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta.
U posudu za pečenje posložite red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa.
Ostavite ga da se dobro ohladi. Kolač premažite šlagom od tučenog vrhnja (najbolje sutradan, ostavite ga preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju i da se fil poveže, kako biste ih mogli rezati na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posipajte kakaom ili naribanom čokoladom.

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar