srijeda, 8. studenoga 2017.

Grčka Torta fenomenalnog ukusa !


Potrebno
Za kore   2 x :
7 belanaca
150 gr šećera
7 kašika Plazma keksa
7 kašika oraha


Za fil :
14 žumanaca
180 gr šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
250 gr maslaca ili margarina
200 gr mlevene plazme
200 gr seckanih oraha
100 gr čokolade
1 narandža

Za glazuru :

150 gr čokolade
50 gr maslaca 

Za prelivanje kora :

100 ml soka od narandže


Priprema
Za koru :
7 belanaca umutiti sa 150 gr šećera , 7 kašika mlevenih oraha , 7 kašika plazma keksa . Staviti papir u podmazan pleh , koristila sam pleh dimenzije dna 22 x33 cm ), sipati masu i ispeći koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečena. Koru izvaditi da se hladi i pažljivo skidati .
7 kašika oraha – 75 gr
7 kašika mlevena plazme – 90 gr
Tako uraditi i sa drugom korom.


Za kremu :
14 žumanaca umutiti 180 gr šećera, 4 kašike brašna i postepeno dodavajući mleko od pola litre. Ostatak mleka staviti da provri, smanjiti vatru i dodati umućena žumanca, ukuvati uz stalno mešanje, dobro sve umutiti da se ne bi pravile grudvice i staviti da se ohladi.


Umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa ohlađenim filom pa dodati 200 gr mlevene plazme, 200 gr seckanih oraha, 100 gr seckane čokolade i narandžu koja je samlevena na mašini za meso ili blenderu ( uzeti neku koja ima tanju koru i prethodno je staviti na 2-3 sata u zamrzivač da bi se lakše samlela )

Filovati tortu, kora fil, kora fil i na kraju preliti glazurom od čokolade. Staviti malo u frižider da se stegne pa je posle prelivati glazurom .
Kore pre filovanja izbockati ili izgrebati blago viljuškom pa zaliti malo sokom od narandže.


Glazuru
Istopiti  na laganoj vatri ili na pari 150 gr čokolade i maslaca kad se glazura prohladi  i preliti tortu .

Ohlađenu tortu sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar