ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Talijanska kremšnita od čokolade !


Potrebno
Za Tijesto :
400 g lisnatog tijesta
2 žlice kakaa
5 žlica šećera u prahu

Za Kremu:
2.5 dl mlijeka
0.6 dl ohlađenog slatkog vrhnja
2 žumanjka
1 žlica kukuruznog škroba
1 žlica brašna
50 g čokolade sa 70 % kakaa
40 g omekšanog margarina
50 g šećera
1 štapić vanilije



Za dekoraciju:
kakao u prahu

Priprema 
Za tijesto :
Lisnato tijesto razvaljajte do debljine 3 milimetra pa izrežite pravokutnik dimenzija 20×30 centimetara.
Lim za pečenje obložite pek papirom.
Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C pa lisnato tijesto stavite peći oko dvadeset minuta dok ne dobije zlatno – žutu boju.
Pečeno tijesto izvadite iz pećnice pa ga ravnomjerno pospite sa šećerom u prahu i vratite u pećnicu na još 2 minute da se šećer karamelizira.
Nakon dvije minute izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za kremu :
Štapiće vanilije raspolovite i sastružite sjemenke.
Očišćene štapiće vanilije dodajte u lončić sa mlijekom i zagrijte na vatri do vrenja.
Pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu.
Gustoj, pjenastoj smjesi dodajte brašno i kukuruzni škrob, a zatim i jedan decilitar, iz prethodnog koraka, zagrijanog mlijeka.
Smjesu miješajte dok ne postane jednolična.
Iz lončića s mlijekom izvadite štapiće vanilije pa u njega ulijte gustu, pjenastu smjesu sa brašnom.
Vratite na vatru i kuhajte naredne dvije minute uz neprestano miješanje.
Nakon dvije minute smjesu izlijte u veću posudu i dodajte čokoladu nalomljenu na kockice.
Smjesu dobro izmiješajte kako bi se čokolada u potpunosti rastopila, da smjesa bude glatka i bez grudica.
Prozirnom folijom prekrijte pripravljenu kremu i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
Ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka pa ju izvažite.
Slatko vrhnje istucite u šlag da dobijete jednu trećinu težine kreme.
Slatko vrhnje izrađeno u šlag, mase jedne trećine kreme, dodajte u kremu i sve dobro izmiješajte.
Za Slaganje i dekoracija :
Pečeno lisnato tijesto izrežite na tri jednaka dijela.
Talijansku kremšnitu slažite na način da naizmjenice slažete sloj tijesta i kreme.
Završni sloj lisnatog tijesta pospite kakaom.
Stavite na hlađenje oko 2 sata pa poslužite uz šoljicu dobre kafe.
Prijatno!.

Izuzetno dekorativan a usto i ukusan :Rolat sa mandarinama i vanila kremom


Potrebno:
Za koru /biskvit 
5  jaja
5 kašika šećera
5 kašikabrašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo 
2 kašike soka od mandarine

Krema
4dcl mlijeka
1kom žumanjak
1 vanilija  puding
5 kašika šećera
1 kašika gustina (može i meko brašno)
15 dag maslaca
Ijoš
 mandarina(zavisno kolike su mandarine ako su sitnije trebaće više oko 8 kom )

Priprema:
Za koru Bjelanjke izmiksati sa 1 kašikom šećera
 Žumanjke izmiksati sa šećerom da postane pjenasto.Dodati sok od mandarine.
Brašno, pp i kakao pomiješati te prosijati, te postepeno dodavati u žumanjak naizmjenično dodavati i bjelanjak.
 pleh obložiti papirom za pečenje i izliti tijesto te peći u zagrijanoj pećnici 10-15 min na 180°
 Pečenu koru  umotati u vlažnu krpu.
Za kremu
Staviti 3 dcl mlijeka da zakuha.
U preostali 1 dcl mlijeka umiješaj 1 žumanjak, 1 pudinga od vanilije, šećer i jednu kašiku gustina, te dodajti u kipuće mlijeko .Kuhaj na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Kremu ohladi uz miješanje da se ne stvori korica, a zatim dodaj u 15 dkg dobro izrađenog maslaca.
Koru pažljivo odmotati,filovati i uz rub poslagati očišćemne mandarine, čvrsto zarolati , ukrasiti po želji i ostaviti da se dobro ohladi pa poslužiti .
Prijatno !

Neverovatno Najbrži kolač ikad samo od dva sastojka :Posni kolač


Sve što vam je potrebno :
300 g mljevenog posnog keksa
6 kesica posnog šlaga
voda za umuti šlag .

Priprema:
Umutiti 5 kesica šlaga, a zatim dodati mleveni keks.Masu sjediniti
, a onda je oblikovati na tacni ili u manji  kalupu za torte kom se skida obruč .
Umutiti presotalu kesicu šlaga, pa ukrasite preko gotovog kolača.
Pre služenja ohladite u frižideru, pa uživajte u poslastici koja se topi u ustima!
Napomena naravno  ukoliko želite vi u kolač možete dodati mljevene orahe ili nasjeckanu posnu čokoladu ili šta već imate bilo u podlogu ili šlag ili za dekoraciju .
Prijatno !
.

Bez puno troška i bez pečennja -Karamel Bajadera


Potrebno 
Za Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa

Za Drugi dio:
250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu

Za Glazuru:
100 gr bijele čokolade
2-3 kasike mlijeka 
1 kašika ulja 

Priprema
Prvi dio:
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.

Drugi dio:
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.

Za glazuru :
Čokoladu mlijeko i ulje otopiti na pari pa preliti preko kolača 
Kolač dodatno mozete ukrasiti i tamnom čokoladom ako želite .
Ohladiti bajaderu i sjeći na stanglice .
Uživajte uz šolju kafe .
Prijatno !

Kremaste Nutella kocke



Potrebno
Za kremu 
7 žumanjaka
7 dcl mlijeka
7 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
125 g margarina za kreme ili maslaca

Za koru :
100 g grubo rezanih lješnjaka ili oraha
7 bjelanjaka
150g šećera
1 žlica limunovog soka
50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
2 žlice glatkog brasšna
pola praška za pecivo

I još:
200 g Nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza
malo mlijeka(za potopit kekse )
 petit keksi
2.5 dcl slatkog vrhnja za šlag

Piprema :
Za kremu :
Prvo što ćete napraviti je pripremiti kremu kako bi se ona hladila dok vi radite sve ostalo. Bjelanjke odvojite od žumanjka. Mlijeku oduzmite otprilike 3 dcl, kako biste u manjoj posudici razmutili prah pudinga i žumanjke. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite da zakuha, pa mu dodajte razmućeni puding i žumanjke. Kuhajte dok se ne zgusne. Kremu maknite s vatre, prekrijte je prozirnom folijom (ne posudu, već kremu) kako vam se nebi stvorile grudice. Ostavite kremu da se hladi.
Za koru :
Pećnicu upalite na 150 C i ostavite ju da se grije. Lješnjake ili orahe nasjeckajte na veće komade. U tepsiju dimenzija otprilike 27*36 cm stavite masni papir, rasporedite lješnjake i stavite peći 15 minuta.
Dok se to peče vi bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer, na kraju dodajte limunov sok, mljevene lješnjake, glatko brašno i prašak za pecivo. Sve izmiješajte kuhačom , ne mikserom.
Kada su lješnjaci gotovi, smjesu od bjelanjaka rasporedite po njima, poravnajte i vratite nazad u pećnicu da peče još 15-20 minuta.
Pečenu koru  preokrenite tako da lješnjaci budu gore, stavite ga na tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač.

Zatim koru  premažite  s nutellom dok je kora jos vruća da se nutela lakše razmaže .
.
Zatim slijedi sloj petit keksa. Pripremite si malo mlijeka, svaki keks malo namočite u mlijeko, pa ga stavite na sloj nutelle.


Sada je vrijeme da završite kremu, ako se je prohladila. Margarin ili maslac izmiksajte da bude pjenast. Zatim ga dodajte u kremu, pa sve skupa dobro izmiksajte. 
Premažite kremu preko petit keksa.(pošto ima dosta kreme možete izmedu kreme ponovo staviti još jedansloj petit keksa ako želite naravno )
Na kraju ukrasite umućenim šlagom ,rendanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama ...
Kolač ostavite u frižider bar 2 sata da keks otpusti .
Zatim sijecite na željene kocke i poslužite .
Prijatno !

Bez pečenja jednostavno super odličan desert :Oreo Nutella cheesecake


Potrebno:
Za podlogu :
250 g mljevenog Oreo keksa
200 g otopljenog maslaca
1 žličica kakaa

Za kremu :
750 g mascarponea
100 ml vrhnja za šlag
400 g Nutelle

Za dekoraciju :
Po želji prženi izdrobljeni lješnici 
i izdrobljeni oreo keks 
ili samo rendanom čokoladom 
Priprema:
Za  podlogu
 Pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac na laganoj vatri  i kakao,dobro izradite masu rukom najlakše  utisnite sve u kalup ( 25 centimetara) i stavite u frižider da se podloga ohladi i stisne .(ako nevolite tvrdu podlogu onda stavite pola maslaca pola mlijeka )

Za kremu 
Prvo izmiksajte vrhnje za šlag, dodajte mascarpone te sve miksajte srednjom brzinom
 dodajte Nutellu, sve miksajte  najmanom  brzinom da se sastojci sjedine te premažite preko ohladene podloge od keksa .Dekorišite po želji sa lješnicima , oreo keksom ili čokoladom (kolač je toliko ukusan da dekoracija nije ni važna može i bez nje  ) , te vratit u frižider da se kolač ohladi  .Ohlađeni kolač sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno !

nedjelja, 5. studenoga 2017.

Punjene Kapućino -Čokoladne kuglice


Potrebno:
250 g. mljevenih oraha
200 g. čokolade za kuhanje
200 g. šećera u prahu
1 kesica kapućina, 12,5 g.
1 belance
2 kašike mlijeka

Za Punjenje(žuta smjesa ):
2 kuhana žumanca
70 g. maslaca ili margarina
120 g. šećera u prahu
1 vanilin šećer

Priprema :
Orahe, šećer i belance izmešati, dodati istopljenu čokoladu, kapućino i mleko. Sve dobro izmešati da se sastojci sjedine.

za punjenje
Kuvati jaja 4 – 5 minuta od momenta kada prokuva voda, skolniti sa vatre i ostaviti jaja u istoj vreloj vodi još 15 minuta. Tako će žumanca biti savršeno žuta bez zelenog kruga okolo.
Maslac, propasirana ohlađena žumanca, šećer i vanilin šećer dobro umutiti mikserom.

Od tamne smjese praviti kuglice malo veće nego  od žute smjese .(da zutu možete posle staviti unutra )
Žute kuglice staviti u zamrzivač na pola sata. U tamnu smjesu staviti žutu kuglicu, dlanovima oblikovati i uvaljati u čokoladne mrvice ili mlevene orahe.
Kad ohlade bar 2-3 sata u frižideru poslužiti .

Prijatno 

Savršeni kremasti kolač :Tončica kolač


Potrebno
Za Koru x3:
4 bjelanjka
4 kašike šećera
7 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika krušnih mrvica


Za preljev :
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag

Za Kremu :
12 žumanjaka
7 dl mlijeka
10 kašika šećera
3 kašike brašna (oštrog)
1 puding od vanilije
120 g margarina
1 vanilin šećer

 i Još :
100 g bijele čokolade
ili napraviti glazuru od 100 g čokolade za kuhanje i 1 dl vrhnja za šlag

Priprema:
Za kore :
    Istući snijeg od bjelanjaka, postepeno dodavati šećer, te na kraju lagano umiješati orahe, brašno i mrvice. Smjesu izliti na lim obložen papirom za pečenje te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Dimenzije lima su 33×20 cm. Ponoviti sve isto još dva puta s time da svaki put miksamo u čistoj posudi.
Za preljev :
    Vrhnje i čokoladu otopiti na pari
Za kremu :
    Žumanjke, brašno i puding dobro izmiješati u 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom staviti kuhati. Kada prokuha dodati mlijeko sa žumanjcima i skuhati gustu kremu. U toplu kremu dodati margarin i dobro izmiksati. Ostaviti je da se ohladi.
Slaganje :
kore ohladati i svaku premazati čokoladnm preljevom
ostaviti kore sa čokoladom da se čokolada stegne
zatim svaku koru premazati kremom i slagati jednu na drugu
gotov kolač posuti struganom bijelom čokoladom ili glazurom
Dobro ohladiti i uživati.
Prijatno !

Mini Pizze!


Potrebno 
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo 
10 g svježeg kvasca
pola kašike šećera
pola kašike soli
50 g omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 kašike maslinovog ulja

Nadjev:
Imate razne nadjeve mozete stavljati po želji :
200 g sudzuke moze i (sušene vratine ,šunke ,suho meso ,tuna,povrća po želji ...)
200 g gaude 
10 kašike pasirane rajčice ili kečapa
 origana po želji 
 maslina

Priprema

Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše

Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.

Uključiti pečnicu na 200 st.C.

Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.

Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.

Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Napomena
Nadjev možete staviti po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive,sudzuku ,suho meso , masline…
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.
Prijatno !

Izvrsna ideja za super doručak -Iskoristite stari hljeb


Potrebno:
1 hljeb isječen na kriške (može i od juče )
4 jajeta
3 paradajza
0,5 kg pureće šunke
150 gr tvrdog sira
100 gr putera
150 ml mlijeka
so,
biber,
muskatni oraščić po ukusu



Priprema :
Premazati tankim slojem putera svaku krišku hljeba
Poslagati ih u podmazani pleh
Paradajz oprati i iseći na kolutove
Između kriški hleba staviti kolutove paradajza i komadiće šunke
Jaja umutiti sa mlijekom, dodati so, biber, muskatni oraščić, po ukusu
Preliti ovom smesom poredane kriške hljeba
Odgore posuti izrendanim sirom
Zapeći u rerni, dok ne porumeni.
Služiti toplo ,
Prijatno !

Ručak o čas posla brzo se sprema a ukus mu je fantastičan!


Potrebno:

5 jaja
150gr. brasna
2  praska za pecivo
375gr. izrendanih tikvica
1 veliki luk
50-70gr. gljiva
1 mrkva
200gr. friske slanine ili sunka
1 soljica cheddar sira ili drugi topljivi
60ml. ulja
sol,biber,vegeta
malo sitno sjeckanog peršuna 



Priprema:

Tikvice izrendajte i ostavite da odstoje.Mrkvu ogulite i izrendajte.
U meduvremenu u tavi przite sitno sjecaknu slaninu ili sunku dok ne postane hrskava.Ocijedite od ulja.
U istoj tavi przite sitno sjeckani luk i sitno sjeckane gljive.Pomijesajte slaninu i povrce zajedno.

U zdjelu izmiksajte ili izmjesajte jaja zatim dodavajte postepeno brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
Ocijedite tikvice od tekucine.

U smjesu jaja i brasna dodajte ocijedene tikvice,smjesu sa slanininom i povrcem,mrkvu,cheddar sir ili drugi topljivi,ulje,sol,biber, vegetu i peršun .
U pouljeni  pleh za hljeb  istresite smjesu i pecite u zagrijanoj pecnici na 190C oko 35min. ili dok fino ne dobije braon boju.
Posluzite toplo uz kiselo vrhnje ili jogurt .
Prijatno!


Kremasta i čokoladna :Kraljevska torta

   

Potrebno
   Za kore x2:
    6 bjelanaca
    6 kašika šećera
    6 žumanaca
    6 kašika mljevenih oraha
    6 kašika mljevenih lješnika

     Za fil :
     450 gr šećera
     5 celih jaja
     1 vanila
     1 mala šoljica mlijeka
     500 gr putera
     200 gr čokolade

      Za dekoraciju 
      200 gr proprženih četvrtina oraha
      200 gr čokolade
      100 gr putera

      Priprema:
      Za koru :
    Umutiti bjelanca u sneg, dodati postepeno ostale sastojke i ispeći koru na papiru za pečenje u plehu od rerne. Rerna da bude zagrijana na 180 stepeni nekh 10 -15 min zavisno od rerne .Isto uraditi i sa drugom korom. Potom ih preseći po širini i napraviti 4 kore.
      Za  fil:
      Od šećera, jaja, vanile i mleka skuvati na pari smjesu , pa u topao  fil dodati puter i kockice čokolade.
    Nafilovati tortu totalno.
    Propržene četvrtine oraha poredjati po torti, na redove u dva dela (kao na slici) da bi se kasnije torta lakše sekla i da bi svako parče dobilo orahe.
    Čokoladu i puter zagrejati, lepo sjediniti i bukvalno zaliti preko oraha i da curi niz tortu.
    Tortu ohladiti u frižideru  pa poslužiti .
    Prijatno !

Sočne Kakao kocke -Jednostavan i iznenađujuće ukusan kolač


 
Potrebno 
   Za koru :
   4 žumanca
    200 gr šećera
    2 dl vode
    1,5 dl ulja
    200 gr brašna
    1/2 kesice praška za pecivo
    4 kašike kakao
    4 belanceta umućena u čvrsti sneg

     za premazivanje:
     5 -6kašika pekmeza od kajsija
     2 dl kisele pavlake
     1 kasika šećera u prahu 

      za glazuru:
      60 gr čokolade za kuhanje
      1 kašika ulja
      1 kašika mlijeka

       Priprema:
    Za Koru :
    Žumanca umutiti sa šećerom, dodati vodu i ulje i mikserom još malo promešati.
    U umućena žumanca dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati mikserom.
    U smesu pažljivo dodati sneg od belanaca, sjediniti, pa sve sipati u pleh dimenzija 40×30 cm , poravnati i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeno testo izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se ohladi.
    Hladno prerezati na pola, pa jednu polovinu premazati sa 4 kašike pekmeza od kajsija,
    a preko toga namazati malo razmućenu kiselu pavlakusa šećerom u prahu . Preklopiti drugim dielom testa.
    Odozgo sasvim tanko naneti 1 kašiku pakmeza od kajsija.
    Za glazuru :
    Pripremiti tako što će se čokolada, ulje i mlijeko rastopiti i dobro promešati da se dobije glatka i ujednacena masa. Preliti preko kolača.
    Ohlađen kolač seći na željene parčiće i poslužiti . 
    Prijatno!