nedjelja, 5. studenoga 2017.

Savršeni kremasti kolač :Tončica kolač


Potrebno
Za Koru x3:
4 bjelanjka
4 kašike šećera
7 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika krušnih mrvica


Za preljev :
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag

Za Kremu :
12 žumanjaka
7 dl mlijeka
10 kašika šećera
3 kašike brašna (oštrog)
1 puding od vanilije
120 g margarina
1 vanilin šećer

 i Još :
100 g bijele čokolade
ili napraviti glazuru od 100 g čokolade za kuhanje i 1 dl vrhnja za šlag

Priprema:
Za kore :
    Istući snijeg od bjelanjaka, postepeno dodavati šećer, te na kraju lagano umiješati orahe, brašno i mrvice. Smjesu izliti na lim obložen papirom za pečenje te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Dimenzije lima su 33×20 cm. Ponoviti sve isto još dva puta s time da svaki put miksamo u čistoj posudi.
Za preljev :
    Vrhnje i čokoladu otopiti na pari
Za kremu :
    Žumanjke, brašno i puding dobro izmiješati u 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom staviti kuhati. Kada prokuha dodati mlijeko sa žumanjcima i skuhati gustu kremu. U toplu kremu dodati margarin i dobro izmiksati. Ostaviti je da se ohladi.
Slaganje :
kore ohladati i svaku premazati čokoladnm preljevom
ostaviti kore sa čokoladom da se čokolada stegne
zatim svaku koru premazati kremom i slagati jednu na drugu
gotov kolač posuti struganom bijelom čokoladom ili glazurom
Dobro ohladiti i uživati.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar