četvrtak, 26. listopada 2017.

Perfektna Krem torta


Potrebno :
Kora:
6 kom bjelanaca
100 gr šećera
60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 čajne kašičice praška za pecivo
40 ml ulja
Za natopiti kore:

1.5-2 dl mlijeka
po želji čokoladnog likera
10 gr vanilin šećera
Krem:

8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 kom žumanaca
70 gr šećera
125 gr maslaca
50 gr bijele čokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette čokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr mljevene želatine
Priprema:

Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
Kora:
Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). 
Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu).
 Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne.
 Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.

Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela.
 U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) 
Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji.
Posluživanje
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta .
Prijatno !

Tope se u ustima-Čokoladne lazanje


Potrebno:
200 g kora za lazanje
250 g mascarpone sira
100 g čokolade za kuhanje
2 narandze
100 g šećera
50 g kakao praha

2 vrećice vanilin šećera
2 jaja
50 – 100 g nasjeckanih badema


Priprema:


 U posoljenoj vodi skuhajte kore za lazanje, prema uputama s pakiranja. Kada kore omekšaju, ocijedite ih i osušite.
Mutite jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodajte sir, sok od naranče, naribanu koru, nasjeckane bademe i izlomljenu čokoladu. Izjednačite smjesu.

Naizmjence poredajte kore i kremu. Posljednji red treba biti krema.
 Posipajte kakao po lazanjama i pecite oko 20 minuta na 170 stupnjeva.

Prijatno !

Idealne kocke sa malinama…Probajte ovu fantaziju ukusa !


Potrebno 

Petit beurre keks 400 g


Za fil od malina:
maline 1 kg
šećer 150 g
želatin 15 g
voda 50 ml
vode 100 ml


Za fil:
mleko 1 l
griz 9 kašika
šećer u prahu 200 g
slatka pavlaka 200 ml


Za ukrašavanje:
maline 600 g
sirup od malina 6 dl
želatin 20 g
voda 100 ml


Priprema :


U litar mleka staviti griz, kuvati dok se ne zgusne i ohladiti. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i dodati kašiku po kašiku muteći hladan kuvani griz. 
U 100 mililitra vode staviti 15 grama želatina da nabubri. U posudu staviti maline, šećer i 50 mililitra vode i kuvati od kad provri pet minuta. 
Toplu masu ispasirati i u nju dodati nabubreli želatin koji smo istopili na tihoj vatri. 
Dobro izmešati i ostaviti da se stegne. 
Na tacnu staviti red keksa (20 x 30 cm), premazati sa pola belog fila. 
Preko satviti pola fila od malina (ne dozvoliti da se do kraja stegne, već toliko kako možemo mazati preko fila), drugi red keksa, drugu polovinu belog fila, drugu polovinu fila od malina i treći red keksa. Keks se ne potapa ni u kakvu tečnost. 
Po zadnjem redu keksa poredati 600 grama malina.
 U posudu staviti vodu i želatin da nabubri. 
U posudu staviti sirup od maline da se zagreje, dodati nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri. 
Dobro izmešati, ostaviti da se malo stegne i preliti preko malina.
Prijatno!

Čokoladna Keks Torta


Potrebno:
 500 g petit keksa
Krem:
 700 ml obranog mlijeka
 1 kesica pudinga od čokolade
 250 g margarina
 150 g šećera u prahu
 100 g crne čokolade


Priprema:
U toplom mlijeku uz stalno mešanje skuvati puding. U puding dodati crnu čokoladu, mešati dok se ne rastopi i ostaviti da se ohladi. Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom i dodati malo ohlađenog pudinga. Keks umočiti u mleko i slagati ga u kalup. Premazati keks čokoladnim filom od pudinga i ponavljati postupak dok se ne upotrebe svi sastojci. Preostalim filom dekorisati tortu, narendati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu tortu isjeći i servirati na tanjir.
Prijatno!

Pileća jetrica



Sastojci

 500 gr pileće jetrice
 1 veliki luk
 2 čehne bijelog luka
 1 lovorov list
 so, biber

Pripreme
Sitno isjeckan luk izdinstajte na ulju.
Dodajte sitno isjeckani bijeli luk i kratko popržite.
Jetrice očistite i operite pa dodajte u tavu.
Dinstajte na laganoj vatri sa lovorovim listom 10-ak minuta.
Po potrebi podlijte vodom i dinstajte još 15-ak minuta dok se sos ne zgusne.
Prijatno!

Jednostavan Mesni Rolat


Potrebno:
 600 gr mljevenog mesa
 1 jaje
 2 kasike prezle
 1 kasika ulja
 1 kasicica vegete
 1 kasicica mlevene slatke paprike
 pola kasicice soli
 trecina kasicice bibera
 2 cena belog luka

Priprema:
U posudu staviti mljeveno meso, zatim dodati zacine, ispasiran beli luk, jaje i prezle i dobro sjediniti smesu.
  Napraviti rolat I staviti ga na alufoliju  i pouljiti ga zamotati rolat u foliji .
. Sve zajedno sa folijom prebaciti u pleh,  (probusiti je na nekoliko mesta, tako da para moze da izadje).
Peći u zagrejanoj na 180 stepeni rerni oko 45 minuta, posle toga skinuti foliju i zapeći još malo.
Prijatno!

Bolonjeze sos !


Potrebno:
 500 gr mljevenog mesa
 2 luka
 2 mrkve
 4 čehna bijelog luka
 1l paradajz sosa
 1 kašičica šećera
 maslinovo ulje
 bosiljak
 so, biber


Priprema:
Luk izrežite na sitno paprodinstajte  na maslinovom ulju.
Dodajte mrkvu izrezanu na kockice i propasirani bijeli luk i dinstajte.
Dodajte mljeveno meso, začiniti i dinstati dok meso ne bude na pola gotovo.
Dodajte paradajz sos, provjeriti da li je dovoljno začinjeno i po potrebi malo pošećeriti.
Kuhati 30-ak minuta dok se sos ne sjedini.
Na kraju dodajte bosiljak i poslužite.

Prijatno !

Pileći paprikaš sa krompirom


Potrebno:

 1 kg piletine
 1 kg krompira
 2 luka
 2 mrkve
 100 ml paradajza iz konzerve
 200 ml pilećeg temeljca ako nemate onda vode
ulje
 aleva paprika
 so, biber


Priprema:

Piletinu posolite, pobiberite  zatim ugrije ulje   poropržite  meso .
Piletinu propržite  pa izvadite iz šerpe  pa na toj masnoći popržite luk .
Krompir izrežite na kocke zajedno sa mrkvom.Dobro sve prodinstati .Zatim dodati temeljac  i sve začine .
Vratite  piletinu, dodajte krompir i mrkvu  i prelijte paradajzom i dodajte još temeljca  ako je  potrebno .
Kuhajte još sat vremena na srednjoj vatri  i poslužite.
Napomena :Ako želite gušći paprikaš ponovo izvadite meso a štapnim mikserom usitnite povrće pa vratite meso .Dodajte sitno sjeckani peršun .

Prijatno !

Mini štrudle sa Đemom od šljiva


Potrebno:
 550 gr brašna
 200 gr maslaca
 150 gr šećera u prahu
 2 kašike jabukova sirćeta
 9 kašika hladne vode
 1 kašičica sode bikarbone
 šećer u prahu
džem od šljiva


Priprema:

U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude penasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela. Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta.
 Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu.
Prijatno!

Krompirova “gnijezda” sa piletinom !



Potrebno:
 oko pola kilograma krompira
 1 glavica crnog luka
 1 čen belog luka
 1 jaje
 50-70 gr tvrdog sira
 200-250 gr  pilećeg mesa


Priprema:


Obarite krompir. Izgnječite ga, dodajte jaja i napravite pire (muteći ga mikserom). Ostavite da se ohladi.
Crni luk sitno iseckajte i izdinstajte, dodajte isitnjenu piletinu i beli luk, i dinstajte dok ne bude gotovo.
Prekrijte tepsiju papirom za pečenje, premažite ga sa malo ulja ili putera. Od pirea formirajte „gnezda“ koristeći platnenu kolačarsku kesu. Ako je nemate, možete pire stavljati kašikom.
U gnezda stavite fil od piletine. Odozgo pospite sirom. Zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 25-30 minuta. Ako želite, pre posluživanja gotovo jelo ukrasite peršunom.
Prijatno !

Bolognese torta


Potrebno:
 400 g paste
 100 g rendanog parmezana
 200 g ricotta sira
 100 g gaude
 1 bolognese umak
 700 g mljevenog mesa
sjeckani peršun


Priprema:
1. Recept za bolognese umak nisam pisala jer vjerujem da svako ima svoju verziju. Napravite ga sa ovom količinom mljevenog mješanog mesa. Moja preporuka je da ga dobro ukuhate da ne ostaje vode.

2. U posoljenoj vodi skuhajte pastu. Nemojte ga ni prekuhati jer vam neće moći stajati uspravno prilikom slaganja u kalup. Isperite u hladnoj vodi, dobro prosušite i pomješajte sa 2 kašike maslinovog ulja.
torta3
3. Pastu pomješajte sa 100 g rendanog parmezana i slažite uspravno, jedan uz drugi u kalupu za torte. Od sira će se medjusobno ljepiti i fino će stajati.
4. Premažite cijeli biskvit slojem ricotte i lagano gurnite prstima ili kašikom što dublje niz pastu.
5. Preko toga premažite vruć (topli, nikako hladni) umak bolognese i takodje probajte sa kašikom što više pritisnuti. što više napunite pastu, biće ukusnija i sočnija i ljepši ce vam biti presjek kada odrežete komad torte.
6. Stavite da pečete 15 minuta na 200*C. Izvadite i izrendajte gaudu. Vratite nazad u pećnicu na još 15-ak minuta, čisto da se sir otopi i poprimi boju.
7. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite toplo.
Napomena : Pastu dobro ocjediti jer će vam se u suprotnom cjediti voda tokom pečenja. Bolognese umak premažite dok je još vruć kako bi otopio ricottu i kako bi se sve fino slilo niz pastu.
Prijatno !

Puding kolač sa rupama -Jednostavan za pripremit


Potrebno:
Za koru 
 6 jaja
 6 kašika šećera
 6 kašikabrašna
 4 kašike kakaa
 4 kašike  čokolade u prahu
 1 prašak za pecivo
 1 vanilin šećer
 1,5 dl ulja
 1,5 dl mlijeka
 malo ekstrakta vanilije

Za  žutu kremu:
9 dl mlijeka
6kašika šećera
2 pudinga od vanilije
15 dkg maslaca

Za smeđu kremu :
8dcl mlijeka 
2 pudinga od čokolade 
6 kašika šecera 
10dkg maslaca 

Priprema:
Umutiti  bjelanjke sa jednom kašikom  šećera u čvrsti snijeg.
Posebno mutiti žumanjke, pet kašika  šećera, vanilin šećer i dodavati naizmjenično suhe i mokre sastojke.
Dodati umućene bjelanjke i sve dobro izmješati kuhačom.
Smjesu izliti u kalup i peći na 180°-15 min .
Vruću koru  izbosti drškom kuhače.

Krema 1 :Skuhati puding, u mlak puding umutiti maslac i preliti preko vruće kore .

Krema 2:Skuhati puding u mlak dodati maslac i preliti preko kreme 1 
Po želji možete ukrasiti mrvicama od čokolade .

Kolač ohladiti u frižideru prije posluživanja .
Prijatno !




srijeda, 25. listopada 2017.

Keksići od vanilije i čokolade









Sastojci

– 125gr butera
– 50gr secera u prahu
– 2 kesice vanil secera
– 50gr vanila pudinga ili čokoladnog
– 125gr brasna (mekog)

Priprema


Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider. Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.

Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika. Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.

Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.