petak, 20. listopada 2017.

Stari Bečki recept :Saher torta


Potrebno
Kora:
7 jaja
100gr šećera
150gr putera
120 gr šećera u prahu
1 kašika vanila ekstrata
150 gr tamne čokolade (75% kakao)
150 gr brašna
20 g kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Preliv:
250 gr džema od kajsija
50 ml vode
1 kašika ekstrata ruma

Glazura:
200 gr tamne čokolade sa svećim postotkom kakaka 
180 gr putera
80 gr šećera u prahu
sok od pola limuna

Priprema:
Puter treba da vam je sobne temperature. Izmiksajte  ga sa šećerom u prahu, pa dodavajte žumanca umucena malo ,pomalo.
Otopite čokoladu pre toga i taman dok vi ulupate žumanca i šećer ona će se prohladiti, pa je dodajte smesi posle žumanaca. Na kraju dodajte bašno sa praškom za pecivo i kakaom.Izmiksajte belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte kristal šećer ( 100gr ) i  miksajte  dok se šećer ne otopi. Ovu smesu dodajte smesi od žumanaca i sve sjedinite varjačom.
Sipajte smesu u okrugli kalup  prečnika 26cm koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Testirajte da li je pečeno čačkalicom.
Ostavite pečenu koru da se ohladi, pa je presecite na dva lista jednake debljine.(ja obično to radim sa debljim koncem )
Pomešajte vodu, rum i dzem, pa stavite na vatru da provri. Kuvajte nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se prohladi. U kalup u kojem ste pekli koru stavite prvi dio kore pa prelijte sa sa pola ove smese, stavite drugi dio kore i prelijte sa ostatokom smese, svuda, i sastrane pa ostavite u frižider 2h da odstoji.
Izvadite i skinite obruč, pa prebacite na tacnu. 
Puter stavite na laganu vatru da se otapa, ne i da provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu, sok od limuna i šećer u pahu. Smesa neka se lagano otapa uz mešanje ali da ne provri.
Prelijte cijelu tortu ovim prelivom, glazurom,
Prijatno !

četvrtak, 19. listopada 2017.

Domaći tvrdi sir


Potrebno:
 5 lit svježeg kravljeg mlijeka
 1,15 dl soli
 1,25 dl alkoholnog octa 9%
Priprema:
Svježe mlijeko zagrijati do 89-99 stupnjeva  uz neprekidno miješanje.
Smaknuti s vatre i dodati sol, promiješati, umiriti.
Dodati ocat uz jako miješanje kuhačom, umiriti.
Opet zagrijavati bez miješanja kuhačom do 88-98 stupnjeva C(10-20 min) dok se ne pojavi surutka.(ako vam se ne razdvaja, dodati još octa)
Stavi gazu na cjedilo i zavrnuti  ju da se cijedi 10 -20 min.
Prebaci u kalup i stavi teret .
Prijatno !

Napravite savršeno hrskavi pomfrit bez ulja !


Za sve ljubitelje pomfrita donosimo vam zdraviju verziju .
Sve što vam je potrebno su krompir, bjelance i začinsko bilje po želji
Ogulite krompir, isjeckajte ga na željene komadiće  i uvaljajte u umućeno bjelance, u koje možete da dodate začinsko bilje. Tako pripremljen krompir spustite na peki-papir koji ste prethodno stavili u tepsiju. Krompir pecite dok ne porumeni u rerni zagrijanoj na 220 stepeni.
Pomfrit će biti hrskav kao da ste ga spremali u tiganju ili fritezi, ali daleko zdraviji.
Prijatno !

Rafaelo kocke


Potrebno :
Kora 
6 bjelanjaka
20 dag šećera
15 dag kokosa
10 dag brašna
pola  praška za pecivo
  
Krema
6 žumanjaka
2 žlice šećera
2 vrećice (2 dag) vanilin šećera
5 kašika oštrog brašna
5 dl mlijeka
20 dag maslaca
Za posipanje
5 dag kokosa
Priprema:
Namažite lim za pečenje (ja koristim 24×30) i posipajte ga brašnom
Upalite pećnicu na 170°C
Za tijesto istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer, dobro izmiješajte pa dodate kokos i zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Ulijte smjesu u lim i pecite oko 35 minuta
Za kremu dobro istucite žumanjke, dodajte obje vrste šećera, brašno i nekoliko žlica hladnog mlijeka oduzetih od pola litre.
Zakuhajte preostalo mlijeko te polako uz miješanje sipajte smjesu sa žumanjcima (kao kad kuhate puding), pa kad se krema stisne sklonite sa ringle .
Maslac dobro istucite tako da postane bijel i kremast.
Umiješajte ga u skoro hladnu kremu.
Kremu premažite preko kore i posipajte kokosom.
Prijatno !

Brze griz kocke


Potrebno :
Petit keks za podlogu 

1 litar mlijeka
3 žumanca
200 g griza
150 g šećera
2 kesice bourbon vanilin šećera
250 g puter
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Dobro umutiti žumanca , šećer i vanilin šećer kad je umumućeno jaje dodati  griz i malo mlijeka.
Ostatak mlijeka staviti da kuha pa kad prokuha uz miješanje dodati masu i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Nakon što se malo prohladi, mikserom umutiti puter sobne temperature.
Petit keks posložiti u pleh pa na njega istresti fil dok je još topao.
Kada se skroz ohladi premazati umućenim šlagom .
Po želji možete ukrasiti čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom a i nemorate .
Prijatno!

Hurmašice na brzinu

 

Potrebno :

 3 jaja
 3 male šoljice šećera
 3 male šoljice ulja
 12 šoljica brašna (ako je tijesto mekše još malo brašna dodajte)
 prašak za pecivo

za agdu:

9 šoljica šećera
 8 šoljica vode

Priprema :

Jaja izmutit viljuškom i dodati šećer, pa još malo izmutit. Dodat i ulje pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmješati kašikom.
Za agdu šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
Prijatno !

Jabuke u šlafruku -Pohovane jabuke


Potrebno :

1 kg jabuka
300 ml brašna
200 ml mlijeka
200 ml kisele vode
1 jaje
1 vanilin šećer
2 kašike cimeta
šećer u prahu za posip
ulje za prženje 


Priprema:

Jabuke očistite i ogulite pa im izvadite sredinu.
Izrežite na krište pa ostavite sa strane dok pripremite smjesu.
Umutite jaje, mlijeko, šećer, brašno,cimet i kiselu vodu.
Umočite jabuke u tijesto i pržite u tavi sa uljem dok ne porumeni sa obje strane.
Pospite šecerom u prahu prije posluživanja.


Prijatno!

Brza torta od bananica gotova za 20 minuta


Potrebno :
 1 pakovanje petit keksa(može i plazma veće pakovanje ),
 25 čokoladnih bananica,
 200 ml kisele pavlake,
 200 ml slatke pavlake,
 200g šećera u prahu,
 šlag krema
Priprema:
U veću posudu mikserom umutiti kiselu i slatku pavlaku te šećer u prahu. U smjesu dodati keks drobljen u veće komade, zatim i bananice drobljene na manje komadiće pa ručno promiješati. Smjesu istresti u prikladan kalup. Ukrasiti tortu šlag kremom. Ako je potrebno može se odmah servirati, mada bi bilo bolje prije serviranja ohladiti u u frižideru.
Prijatno !

Čokoladni Milka kolač !


Potrebno :
Kora:
5 bjelanjaka
12dag šećera
8dag lješnjaka
2 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
Sve po 3x
Fil:
1l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žumanjaka
20dag šećera
3 kašike gustina
20dag margarina
3dcl. vrhnja za šlag
20dag bijele milka čokolade
20dag milka čokolade sa sitnim lješnjacima
Priprema:
Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg, polako dodavati šećer, lješnjake, brašno i prašak za pecivo.
Ovakava kora se peče 3 puta! Peči na 180c oko 20 minuta.
Za fil  dobro izmiješati žumanjke, šećer, puding i gustin i ukuhati ih u mlijeko.
U ohlađeno dodati margarin i čvrsto izrađeno vrhnje za šlag.
Kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio staviti rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugi rastopljenu čokoladu sa lješnjacima.
Ostavite jednog fila samo toliko da možete premazati kolač.(onog koiji mažete na prvu koru )
Slaganje:
Kora-fil-kora-fil -kora -fil .
Ukrasite po želji .
Prijatno !

Begova čorba za svaku priliku bosanski specijalitet


Potrebno :
 1 cijelo pile
 4 mrkve
 1 šolja graška
 1 fildžan riže
 1 vezica bamje
 2 kašike putera
 3 kašike brašna
 3 kašike sjeckanog peršunovog lista
Način pripreme
Cijelo pile stavite u veliku šerpu i kuhajte oko 1h (zavisno od veličine pileta).
Bamju staviti u vodu sa malo limunovog soka i kuhati 10-ak minuta. Ocijediti i saprati.
U vodu staviti mrkvu narezanu na kockice, bamju i grašak i kuhati dok povrće ne omekša.
Dodati fildžan riže i pileće meso(očišceno od kosti ) i kuhati dok riža ne bude gotova.
U tavi otopiti puter, dodati brašno i popržiti.
Dodati čorbi i dobro promiješati.
Ostaviti još malo da se kuha dok se ne zgusne.
Prijatno 

"ORAHNJAČA "


Potrebno :
Za tijesto:
 1 vrećica Kvasca instant
 400 g Pšeničnog glatkog brašna
 280 g maslaca
 1 jaje
 1 žumance
 60 g šećera
Za nadjev:
 350 g oraha
 2 žlice Meda bagrem
 150 g šećera
 limunova korica
 80 g grožđica
 rum
 Cimet mljeveni
 muškatni oraščić
 200-300 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić.
Sve dobro promiješajte i ohladite.
Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada.
Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.
Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.
Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.
Prijatno !

Domaći gusti sok od jabuka i mrkve

Potrbno :
 5 kg jabuka
 2,5 kg mrkve
 2 kg šećera
 4 limuntosa
Priprema:
Jabuke oguliti, isjeći na parčiće i skuhati u 5 l vode.
Mrkvu  takođe očistiti, isjeći i skuhati u 3 l vode.
Skuhano i ohlađeno voće ispasirati u blenderu sve zajedno .
Dodati vodu u kojoj se kuhalo voće i još 2 l vode, staviti sve to da provrije.
Kad počne da vrije dodati šećer i limuntos i kuhati još pola sata.
Po želji možete staviti 2-3 ekstrakta od breskeve ili kajsije.
Vruč sok sipati u zagrijane flaše i zatvoriti.
Flaše uviti u deku  i ostaviti ih tako da se ohlade.
Napomena :Ako imate flaše one sa širokim grlom još bolje .
Prijatno !

srijeda, 18. listopada 2017.

Tartar sos


Potrebno:
 5 jaja
 200 ml ulja
 3 kašike milerama
 2 kašike senfa
 4 mala kisela krastavca
 1 kašika kapara
 1 čehna bijelog luka
 1 limun
 so, biber
Priprema:
Skuhajte tri jaja i odvojite žumanca.
Propasirajte ih pa dodajte 2 sirova žumanca i dobro promiješajte.
Umiješajte senf, sok od limuna, so i biber.
Uspite u multipraktik i melite pa dodajite malo po malo ulja.
Kada se zgusne ostavite u frižideru pa dodajte kapare, sitno sjeckane krastavce i mljeveni bijeli luk.
Umiješajte mileram i servirajte.
Prijatno!