Potrebno
Kora:
7 jaja
100gr šećera
150gr putera
120 gr šećera u prahu
1 kašika vanila ekstrata
150 gr tamne čokolade (75% kakao)
150 gr brašna
20 g kakaoa
1 kesica praška za pecivo
Preliv:
250 gr džema od kajsija
50 ml vode
1 kašika ekstrata ruma
Glazura:
200 gr tamne čokolade sa svećim postotkom kakaka
180 gr putera
80 gr šećera u prahu
sok od pola limuna
Priprema:
Puter treba da vam je sobne temperature. Izmiksajte ga sa šećerom u prahu, pa dodavajte žumanca umucena malo ,pomalo.
Otopite čokoladu pre toga i taman dok vi ulupate žumanca i šećer ona će se prohladiti, pa je dodajte smesi posle žumanaca. Na kraju dodajte bašno sa praškom za pecivo i kakaom.Izmiksajte belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte kristal šećer ( 100gr ) i miksajte dok se šećer ne otopi. Ovu smesu dodajte smesi od žumanaca i sve sjedinite varjačom.
Sipajte smesu u okrugli kalup prečnika 26cm koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Testirajte da li je pečeno čačkalicom.
Ostavite pečenu koru da se ohladi, pa je presecite na dva lista jednake debljine.(ja obično to radim sa debljim koncem )
Pomešajte vodu, rum i dzem, pa stavite na vatru da provri. Kuvajte nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se prohladi. U kalup u kojem ste pekli koru stavite prvi dio kore pa prelijte sa sa pola ove smese, stavite drugi dio kore i prelijte sa ostatokom smese, svuda, i sastrane pa ostavite u frižider 2h da odstoji.
Izvadite i skinite obruč, pa prebacite na tacnu.
Puter stavite na laganu vatru da se otapa, ne i da provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu, sok od limuna i šećer u pahu. Smesa neka se lagano otapa uz mešanje ali da ne provri.
Prelijte cijelu tortu ovim prelivom, glazurom,
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar