ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Lazanje sa sirom i špinatom

Potrebno:
 500 gr tjestenine za lazanje
 500 gr špinata
 750 gr mladog sira
 400 ml mlijeka
 150 gr parmezana
 4 kašike putera
 4 kašike brašna
 1 jaje
 1 čehna bijelog luka
 so, biber
Priprema:
Špinat operite i izrežite.
Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju i ocijedite.
Umutite jaje, dodajte sir i špinat i polovinu naribanog parmezana.
U šerpi otopite puter i na njemu popržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se bešamel ne zgusne.
Posolite i ostavite sa strane.
U namašćenu tepsiju stavite sloj tjestenine, pospite filom od špinata i sa malo parmezana.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke.
Završite sa slojem tijesta i pospite bešamelom.
Pospite parmezanom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.
Prijatno !

Meksička čokoladna fantazija








Za sve čokoljubce

SASTOJCI
za biskvit
3 jaja
65g. smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prstohvat soli
100g. pšeničnog brašna
20g. finog kakao praha/ ili čokolade u prahu/
3g. praška za pecivo
100g. omekšanog maslaca

Nadjev
500ml. vrhnja za šlag
2 žlice tekućeg meda
200g. kvalitetne tamne čokolade(min. 60% kakaa)
50g. mliječne čokolade
začini,cimet,mljeni klinčići po ukusu
veličina kalupa/26cm./

PRIPREMA
Pomješajte brašno s praškom za pecivo,kakaom i začinima. Žumanjke pjenasto miksajte sa smeđim šećerom i vanila šećerom i dodajte prstohvat soli. Bjelanjke umutite uz dodatak malo soli u čvrsti snijeg. Dodajte omekšani maslac pa sve lagano izmješajte dok se sastojci ne prožmu.

Dno kalupa obložite papirom za pecenje, popunite ga sa tijestom pa ostavite 15-tak min. na hladnom mjestu.


Izvadite i pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 190C 15-20min.

Nadjev
U posudi zakuhajte slatko vrhnje i med. Sklonite s vatre, čokolade razlomite na kockice pa je mješajući otopite u slatkom vrhnju. Čokoladni šlag ostavite da se prohladi uz stalno mješanje, pa ga izlijte na biskvitno tijesto i poravnajte.

Sve ostavite hladiti na sobnoj tempraturi, pa je stavite u frižider preko noći da se dobro ohladi i stisne.

Prije serviranja po želji ukrasite tortu s finim kakao prahom.

MOJ SAVJET
za mlade kuharice koje će prvi put raditi čokoladni šlag,mali savjet od mene,krema će biti potpuno tekuća dok je topla,postupnim hlađenjem kolača i krema će se učvrstiti i lijepo rezati.!!Najbolje je preliti srednje -toplu,ohladiti na sobnoj temperaturi,pa ostaviti preko noći u frižider,da se stisne,i učvrsti!!

Kolac sa bananama









Sastojci:
300 g keksa
3 kesice pudinga od vanile
9 kašika šećera
1 l mleka
200 g putera ili margarina

4 kašike kisele pavlake
5 banana
200 ml slatke pavlake ili 200 g krem šlaga


Priprema.
Izlomiti keks. Tri kesice pudinga razmutiti sa 400 ml mleka. Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati 9 kašika šećera. Puding zakuvati u mleku. Skinuti sa vatre. U vruć puding dodati puter ili margarin sečen na listiće, mešati dok se ne istopi pa dodati pavlaku i promešati.

Dodati keks i promešati. Ostaviti 5 minuta da odstoji. Polovinu mase sipati u pleh ili obruč (koristila sam obruč 26 cm). Oljuštiti banane preseći ih po dužini i poređati preko pudinga. Sipati drugu polovinu pudinga. Ostaviti da se kolač ohladi. Skinuti obruč ili ostaviti u posudi u koju ste sipali. Umutiti slatku pavlaku ili krem šlag pa premazati preko kolača.

Nebeski kolač









Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna
nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)

1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera
krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)


Priprema
1
za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
2
teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3

skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4
čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5
***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-))

Crnac bez jaja!



 Potrebno
Za koru /biskvit :

3 čvrsta jogurta (3×180 g)
3 jogurtove čašice pšeničnog glatkog brašna tipa 550
2 čaše od jogurta šećera
1 čašicu od jogurta ulja
3 velike žlice kakaa
2 žličice sode bikarbone


Za preliv  :
 200 g maslaca,
 150 g čokolade za kuhanje, 
20 g šećera 
250 ml mlijeka 

Priprema :
Za biskvit:
Mikserom najvećom brzinom pomiješajte sastojke te ih izlijte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
Ispecite biskvit  u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih pola sata zavisno od vaše pećnice .te ga narežite na kockice.
Za preliv :

Prvo otopite maslac , a zatim mu dodajte čokoladu i šećer i nalijte mlijeko. Kad se sastojci otope i kad glazura zavri, izlijte je na kolač. Malo ohladite i razrežite.
Prijatno!

Ledene Kocke!





Potrebno
 za koru:
5 žlica šećera
5 jaja
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
pola vrećice praška za pecivo

Za sirup :
250 ml vode 
180 gr šećera 

Za kremu :
1/2 l mlijeka 
100 gr šečera 
1 vanilin šećer 
5 žlica brašna 
250 gr margarina sobne temperature 
1 žlica šečera uprahu 



Za glazuru :
1 čokolada 
kašika margarina 

Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanjaka s 5 žlica šećera i dodati 5 žumanjaka,
5 žlica brašna 2 žlice kakaa i prašak za pecivo. Premazati tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 -25 min zavisno od rerne .
 Pečenu koru preliti sa skuhanim sirupom od 250 gr šećera , 250 ml vode i 1 vaniln šećerom. Toplo preliti preko pečene kore i ostaviti da se ohladi.

Za kremu:
Od 1 / 2 litre mlijeka 5 žlica brašna, 100 gr šećera i 1 vaniln šećerom skuhati bijelu kremu. Kada se ohladi dodati 250 gr margarina s žlicom šećera u prahu. Bijelu kremu sipati preko kore.
Preko bijele kreme sipati  rastopljene glazuru od  čokolade s malo margarina.
Ohladiti kolač u frižideru isjeći na kocke i poslužiti.
Prijatno!


Čajni čupavci sa kremom !





Potrebno:

1/2 litra mlijeka
5 kaš. gustina
10kaš. šećera
1 vanilin šećera
150gr. maslaca
1 pak.(1kg) čajnih kolutića
200gr. kokos bršna

I još:

mlijeko za umakanje
malo ruma(ako hoćete nije obavezno )

Priprema:
Mlijeko staviti da kuha,pomiješati gustin,šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuhati kao puding.Kad se ohladi dodati izrađen maslac.
Kolutiće umakati u mlijeko sa rumom,sa manjom kašikom stavljati fil i uvaljati u kokos.Sve to raditi dok nepotrošite fil i kolutiće.
Njaljepši su kad odstoje par sati u frižideru ili još bolje preko noći,u tom slučaju morate čekati kao ja sada.

Prijatno!

Jako kremasta torta od slatkog vrhnja i keksa


Potrebno :
 600g turskog keksa (ako ne možete da ga pronađete koristite petit ili plazmu),
 1,5 l mlijeka,
 6 pudinga sa ukusom slatke pavlake,
 12 kašika šećera,
 2 kesice vanilinog šećera,
 200g bijele milka čokolade,
 250g margarina,
 200 ml slatke pavlake,
 lešnici ili orasi ili karamele po želji…
 oko 200 ml mlijeka za umakanje keksa.
 Šlag za dekoraciju (minumum dvije kesice ).

Prprema  :
Pudinge skuvati u litar ipo mlijeka sa šećerom i vanilinim šećerom po standardnoj proceduri.
U vreo puding umešati belu čokoladu.
Mijeešati dok se ne rastopi.
Ostaviti puding da se ohladi.
Margarin izvaditi da odstoji na sobnoj temperaturi pa ga miksrom sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i sjediniti je sa pudingom.
Lešnike, orahe i karamele sitno iseckajte, najbolje u secku, i dodajte filu.
Ovo možete a ne morate.
Što se keksa tiče, ako nađete turski koristite njega.
 On je nalik na naš petit samo ima čokoladno punjenje.
 Nemojte da vas zbuni što je tanak.
Na tacnu slagati keks koji ste prethodno umočili u hladno mlijeko na par sekundi 
(dovoljno je da ga samo provučete),
5×5 i filovati četvrtinom fila.
Ponavljati postupak dok se keks i fil ne utroši.
Na kraju poredajte keks i tortu dekorišite šlagom i rendanom čokoladom.
Ostavite je preko noći da odstoji i da se stegne.
Prijatno !

Brze Parfe kocke


Potrebno:
 1l mlijeka
 4dcl šećera
 3 želatine u prahu
 1l vrhnja za šlag
 10dag čokolade za kuhanje
 pettit keksi
Priprema:
Mlijeko prokuhati ohladiti 5 minuta, pa u njega umiješati šećer. Želatinu rastopiti na laganoj vatri, ostaviti da se hladi 2-3 minute uz miješanje. Onda ju dodati u mlijeko i šećer. Vrhnje istući u čvrsti šlag, te promiješati sa hladnom kremom. U polovicu kreme dodati rastopljenu čokoladu. U pleh složiti pettit kekse, te naizmjenično crnu i bijelu kremu. Gore  istopiti ili naribati čokoladu.
Prijatno !

Kremasti kadaif


Prijatno:
 500 g svjezeg kadaifa
 250 g putera
 200 g mljevenih oraha

agda
 450 g secera
 350 ml vode
 po želji malo limunovog soka

krema
 1 l mlijeka
 4 kas. brasna
 3 kas. gustina/nišeste
 150 g šecera
 1 vanilija šecer
 po želji burbon vanilija
 1 žumance
 dekoracija
 2 šlag kreme
 mljeveni orasi
Priprema:
Kadaif malo izsitnite.
Rastopite puter i pospite po kadaifu.
Rukama mijesajte kadaif da se natopi sa puterom.
Rasporedite po tevsiji polovinu kadaifa,pospite sa 2/3 mljevenih oraha.
Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednaci.
Pecte na predhodno ugrijanoj rerni ( 180°C), 20tak min dok porumeni.
Dok se kadaif peče napravite agdu .
Prokuhajte secer sa vodom i kuhajte 10 min.
Za kremu uspite zajedno sa mlijekom,brasno,gustin, secer i vanilija secer (ja sam stavila i burbon vaniliju) i zumance u serpu.
Mjesajte žicom dok se zgusne.Pečen kadaif prelijte agdom.
Odmah možete sipati vruc fil na kadaif.
Ostavite 1h da se ohladi.
Izmiksajte 2 slag kreme i premazite po ohlajdenom filu.
Pospite sa ostatkom mljevenih oraha.
Prijatno!

Pogačice sa sirom


Potrebno :

 brašno 1 kg
 margarin 250 gr
 sir 400 gr
 so 1 kašikica
 jaje 1 komad
 kvasac 1 vrećica
 voda 100 ml

Priprema:

Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brašnu,dodati sir,margarin,i so.Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.
Zatim razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat.Ostaviti jos 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom.Izvaditi pogacice modlom ili casom,poredjati u podmazan pleh,premazati umucenim jajetom i staviti da se pece 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!

Nebeski kolač-Osvježavajućeg okusa jednostavan za napravit


Potrebno
kora 
 6 kom bjelanjaka
 6 žlica šećera
 4 žlice brašna
 14 žlica kokosovog brašna
 nadjev od višanja
 680 g višanja (iliti 1 tegla)
 1 paketić pudinga od vanilije
 3 žlice šećera
Krema
 2 paketića pudinga od vanilije
 4 žlice šećera
 750 ml mlijeka
 500 ml vrhnja za šlag
Čokoladna glazura
 100 g čokolade za kuhanje
 50 g maslaca (ili margarina)
Priprema
Za koru  dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj brzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
Teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
Skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
Čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
Prijatno !

nedjelja, 15. listopada 2017.

Najbolja -Reform torta

 Potrebno
Krema :
30 kom žumanaca
 500 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
 300 gr čokolade za kuhanje + malo ruma – al malo
 300 gr šecera uprahu 

Kora 
 30 bjelanaca
 600 gr secera u prahu
 600 gr mljevenih oraha
 6 kašika brašna 

Priprema:

Za svaku od šest kora umutite po pet belanaca sa po pet kašika šećera u čvrst snijeg , u smjesu  dodajte 100 g oraha i jednu kašiku brašna izmiješajte polako kašikom .

Smjesu  stavite u podmazan pleh svaku koru pecite na 180 stepeni po petnaestak minuta. Tako 6puta .

Za kremu  skuhajte na pari žumanca sa 300 gr  šećera(dobro umutiti ), pred kraj kuvanja dodajte čokoladu i rum.

U  dobro  ohlađenu kremu  dodajte   izmiksani  maslac sa 300 gr šecera

Nafilujte kore kremom  i tortu ukrasite po želji.

Prijatno !