Sastojci
Za puding:
1 vrecica pudinga od vanilije
250ml mlijeka
250ml mlijeka
3 kasike šecera
Za tijesto:
500gr brašna
100ml suncokretovog ulja
1 jaje
prstohvat soli
1 paket praska za pecivo
1 paket svjezeg kvasca
250ml mlijeka
4 kasike šecera
100ml suncokretovog ulja
1 jaje
prstohvat soli
1 paket praska za pecivo
1 paket svjezeg kvasca
250ml mlijeka
4 kasike šecera
Priprema:
U Šerpu naliti mlijeko,istresti puding,dodati šecer te miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi.
Za to vrijeme pripremajte tijesto.
U duboku posudu sastavite mlako mlijeko,kvasac i secer.
Umutite da se kvasac istopi.
Zatim dodajte ulje,so i bjelance i dalje mutite.
Za kraj dodajte brasno i prasak za pecivo i rukama umijesajte tijesto do te mjere da se vise ne lijepi za ruke a da je idalje mekano (po potrebi dodajte jos brašna).
Nemojte čekati da tijesto nadodje nego odmah krecemo praviti kiflice.
Na tezgu posuti malo brasna.
Od tijesta otkidati loptice velicine oraha te oblikovati lopticu. Oklagijom fino razvaljati lopticu u ovalan oblik otprilike veličine šake. Nozem zarezati 5 linija do polovine.
Od tijesta otkidati loptice velicine oraha te oblikovati lopticu. Oklagijom fino razvaljati lopticu u ovalan oblik otprilike veličine šake. Nozem zarezati 5 linija do polovine.
Jednu kašičicu pudinga staviti na drugi kraj tijesta te taj dio dobro preklopiti da se puding tokom pečenja ne razlije.
Oblikovati polumjesec te ga zarolati do kraja.
Dobro zalijepiti kraj za dno.
Redati ih u neku veliku tepsiju na papiru za pečenje.
Ostaviti ih 15 minuta da odstoje. Žumance umutiti sa malo šecera u prahu te silikonskom četkicom nanijeti po kiflicama sa gornje strane. Ukoliko imate mljevenog badema možete posuti po njima. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta da fino odozgo porumene.
Prijatno!