nedjelja, 15. listopada 2017.

Kiflice sa pudingom


Sastojci
Za puding:
 1 vrecica pudinga od vanilije
 250ml mlijeka 
 3 kasike šecera

Za tijesto:
 500gr brašna
 100ml suncokretovog ulja
 1 jaje
 prstohvat soli
 1 paket praska za pecivo
 1 paket svjezeg kvasca
 250ml mlijeka
 4 kasike šecera

Priprema:
U Šerpu naliti mlijeko,istresti puding,dodati šecer te miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi.
Za to vrijeme pripremajte tijesto.
 U duboku posudu sastavite mlako mlijeko,kvasac i secer.
 Umutite da se kvasac istopi.
Zatim dodajte ulje,so i bjelance i dalje mutite. 
Za kraj dodajte brasno i prasak za pecivo i rukama umijesajte tijesto do te mjere da se vise ne lijepi za ruke a da je idalje mekano (po potrebi dodajte jos brašna).
Nemojte čekati da tijesto nadodje nego odmah krecemo praviti kiflice. 
Na tezgu posuti malo brasna.
Od tijesta otkidati loptice velicine oraha te oblikovati lopticu. Oklagijom fino razvaljati lopticu u ovalan oblik otprilike veličine šake. Nozem zarezati 5 linija do polovine.

Jednu kašičicu pudinga staviti na drugi kraj tijesta te taj dio dobro preklopiti da se puding tokom pečenja ne razlije.
Oblikovati polumjesec te ga zarolati do kraja. 
Dobro zalijepiti kraj za dno.
 Redati ih u neku veliku tepsiju na papiru za pečenje.
Ostaviti ih 15 minuta da odstoje. Žumance umutiti sa malo šecera u prahu te silikonskom četkicom nanijeti po kiflicama sa gornje strane. Ukoliko imate mljevenog badema možete posuti po njima. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta da fino odozgo porumene.

Prijatno!

Gulaš od Šampinjona


Potrebno :
 500 g svežih šampinjona
 500 ml kuvanog paradajza
 3 glavice crnog luka
 2 lista lovora
 1 kašičica suvog biljnog začina
 1 kašičica slatke začinske paprike
 1 kašičica ljute paprike
 1 dl ulja
 po ukusu biber
Priprema:
Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati šampinjone isečene na krupne komade i dinstati dok ne omekšaju uz stalno mešanje.
Kada su šampinjoni omekšali, začiniti i naliti sa paradajzom pa krčakti oko desetak minuta. Služiti uz testeninu ,pire krompir ili rižu .
Prijatno!

Paprike punjene rižom!


Potrebno:
 1 kg paprika
 300 gr riže
 200 gr paradajza iz konzerve
 1 luk
 2 čehne bijelog luka
 ulje
 so, biber
 Priprema:
Luk izrezžite na kockice pa ga izdinstajte u tavi na malo ulja.
Dodajte bijeli luk, paradajz i kratko dinstajte.
Dodajte rižu, dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
Paprike operite i očistite pa napunite smjesom.
Poredajte u tepsiju i prelijte  vodom toliko da paprike budu u vodi.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 1h, otkrijte i zapecite još 30-ak minuta.
Prijatno!

Stari Bosanski specijalitet :" KLEPE"


Potrebno :
 250 gr brašna
 100 ml vode
 1 kašika ulja
 1 kašičica soli

Punjenje :

 200 gr mljevenog mesa
 1 luk
so, biber
Preliv :
2kasike  istopljenog putra ili biljnog masla uz dodatak crvene paprike (samo da se istopi i odmah skinuti i dodati mljevenu papriku )nesmije biti vrelo da paprika izgori .Zatim prelijete kiselim vrhnjem pomiješano sa 2-3 čehna bijelog luka .
Priprema:
Brašno prosijte pa pomiješajte sa solju i uljem.
Dodajte vode i umijesite čvrsto tijesto.
Ostavite da odstoji sat vremena pa razvucite na podlogu.
Luk sitno isjeckajte i posolite .
Pomiješajte sa mesom i posolite i pobiberite.
Tijesto režite na kockice pa na svaku stavite malo mesa i preklopite.
Kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta.
Povadite u jednu zdjelu i prelijete prvo masnocom pa zatim kiselim vrhnjem .Vrhnjem mozete preliti i tokom posluzivanja .
Preporuka : jedite dok su vruće.
Prijatno!

Jednostavna i brza ukusna poslastica :Čupavci


Potrebno :
Kora:
 2 kom. jaja
 300 ml. mlijeka
 400 gr. brasna
 200 gr. secera
 1 paketic pecivo
Preliv:
 3 kašike  kakao
 100 gr. cokolade za kuhanje
 250 gr. putera
 200gr. secera
 100 ml. mlijeko
Jos:
 po potrebi kokos,orahe….
Priprema
U posudu u kojoj cete spremti,stavite jaja i secer.Miksajte dok jajca pobele pa  dodajte mlijeko i brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Kada se sve sajedinilo masu izlijte u pleh 30×35 oblozen pek papirom.Zagladite povrsinu,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.
Najbolje proveriti cackalicom. Peceni kolac,izvadite iz pleha,te ostavite da se prohladi,dok spremate preliv.Kada se ohladi,secite na kocke.
Preliv:
U serpicu stavite vodu i secer.Kada pocne da vri,dodajte kakao,promesajte kratko,te dodajte puter i cokoladu. Mesajte dok se sve lepo otopi,te maknite sa vatre.
Orahe ili kokos…sta vam vise odgovara spremite u dublju posudu.Svaku kockicu uronite u cokoladni preliv dok je jos vreo (to radite sa viljuskom),te prebacite u posudu sa kokosom ili orasima ,uvaljajte u kokos ili orahe sa svih strana . Gotove kocke,ostavite u hladnjak da se cokolada stisne,potom posluzite i uzivajte.
Prijatno !

Svima drage Šape gotove za pola sata


Potrebno :

 1 margarin
 1 šolja (od 150 ml) ulja
 1 šolja šećera
 2 jajeta
 2 kašike kiselog vrhnja
 2 šolje mljevenih oraha
 1/2 praška za pecivo
 po potrebi brašna
  za posipanje šećer u prahu

Priprema:
Umutiti margarin, šećer, jaja i vrhnje.
Dodati ulje i orahe, pa postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za ruke.
Tako pripremljeno tijesto ostaviti u frižider na sat vremena. Puniti tijestom modlice.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20 minuta. Vaditi iz modlica, posuti šećerom u prahu.
Prijatno !

Pohovane tikvice iz rerne lakši i jednostavniji način


Potrebno  :
 1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
 2 jajeta
 3 vrhom pune kašike kisele pavlake
 brašno
 prezla
 so
 papir za pečenje
 ulje ili mast
Priprema:
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto  , u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na krajuu prezlu ..
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja .Sluziti ih možete uz bilo koje meso ili same  uz pavlaku kako volite .
Prijatno !

Bečka šnicla

Potrebno :
 500 gr šnicli
 so
 biber
 30 gr brašna
 1 jaje
 3 kašike krušnih mrvica
 30 gr putera
Priprema
Šnicle izlupati čekićem, posoliti ih i pobiberiti.
U jedan tanjir staviti brašno u drugi jaje a u treći tanjir mrvice, tim redosljedom i umakati šnicle.
Peći na zagrijanom puteru sa obje strane nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Uz krompiriće moja djeca obožavaju ovaj ručak .Salata po želji .
Prijatno !

subota, 14. listopada 2017.

Bakin kolač


Potrebno:
 4 veca jaja
 300 ml ulja
 300 gr secera
 korica od jednog veceg limuna
 250 ml mlijeka
 600 gr brasna
1 prasak za pecivo

Priprema:
Izmiksati  jaja i secer  pa polagano dodavati ostale sastojke za galete, pa sve sjediniti.
Kada se kalup dovoljno zagreje za galete, lagano ga nauljiti, a potom vaditi kašikom  smjesu za galete i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa ( 2 – 3 kašike  smjese ), pa zatvoriti kalup i peci dok se ne upali zeleno svetlo a ugasise crveno ili dok ne porumeni.
Na nekim aparatima za galete obavestava lampa kada svetli crveno tada galete se trebaju jos peci a kada se izgasi crvena lampa i upali se zelena, tada su galete su gotove i odma vaditi iz kalupa.
Prijatno !

Fantastični :Munchmallow kolač


Potrebno

Kora:
 6 žumanjaka
 12 kašika(ravnih) šećera
 2 dl hladnog mlijeka
 1 dl ulja
 6 kašika(punih)120 g brašna
 3 kašike kakaa
 1/2 praška za pecivo

Za šaum:
 6 bjelanjaka
 15 kašika šećera
 4 kašika vode
 12 kašika šećera

Čokoladna glazura
 100g čokolade za kuhanje
 3 kašike vode
 4 kašike ulja

Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 12 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 15 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Koru  izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po kori  i vratimo u rernu još10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke .
Prijatno!

"BAJADERA"


Potrebno :
Svijetli dio 
120 ml mlijeka
50 gr maslaca
120 gr šećera
180 gr mljevenog keksa
180 gr mljevenih oraha

Tamni dio:
120 ml mlijeka
120 gr šećera
80 gr maslaca
170 gr mljevenog keksa
170 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade

Priprema:
U šerpu staviti šećer, maslac i mlijeko, pa sačekati da provri.
Kad provri isključiti vatru pa dodati keks i orahe i mešati da se sjedini, pa skloniti da se hladi.

Tamni di o se pravi potpuno isto. 
Staviti mleko, šećer i maslac da provri, pa kad provri ugasiti vatru.
Dodati čokoladu, keks i orahe i mešati dok se sve sjedini i čokolada otopi, pa ostaviti da se hladi.

Mlaka oba dijela  podijeliti na dva jednaka.

Uzeti 4 kese za zamrzivač pa u svaku staviti po pola mase.

Na kraju kese rasporediti masu rukama pa oklagijom ravnomerno razvaljati po cijeloj kesi.
Na tacnu staviti prvu kesu, pažljivo nože izrezati kesu pa okrenuti na tacnu ili izvući kesu ispod, kako vam je lakše.
Tako uraditi i sa ostala tri dijela, naslagati jednan dio na drugi.
Zatim otopiti sve sastojke za glazuru na laganoj vatri i preliti preko bajadere, ako je potrebno razvući nožem.
Ostaviti bar sat i po  vremna  da se bolje stegne, pa onda seći oštrim i tankim nožem.
Ostavite isječene štanglice bajadere da malo odstoje, pa poslužite.

Prijatno!

Kolač dječija radost : "Kinder pingvin "


Potrebno :
kora :
5  jaja
5 kašika  šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Za krem:
500ml slatkog vrhnja 
3 kašike meda
3 kašike mlijeka
1/2 kašičice ekstrata od vanile

Za glazuru:

200 g  čokolade za kuhanje
6 kašika ulja
3 kašike mlijeka

Priprema:



Žumance i šećer penasto izmiksajte pa dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo i kakaom.
Bjelance izmiksajte u čvrst sneg pa i njega dodajte u smesu od kakaa.
Manji četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje pa u njega istresite smjesu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20-ak minuta.
Umutite  saltko vrhnje pa  uz miksanje sipajte mlijeko pa med, pa ekstrat vanile.

Po 100 g čokolade odvojeno otopite uz dodatak 3 kašike ulja i 3 kašike mlijeka.

 Prvo otopite čokoladu koja ide u sredinu kolača i ostavite je da se malo prohladi.

Čokoladu kojom će te na kraju premazati cijeli kolač otopite pre samog prelivanja kolača.

Pečenu koru  presijecite na dve polovine.
 Donju polovinu premažite polovinom krema, poravnajte pa premažite sa otopljenom  ohlađenom čokoladom koju ste otapali sa uljem i mlijekom.
Ostavite u frižideru da se glazura dobro ohladi.

 Kad se glazura dovoljno ohladi na nju namažite drugu polovinu krema. 
Prekrijte sve drugim korom.


Namažite gornju koru   čokoladnom glazurom od 3 kašike ulja i 100gr čokolade. 
Kolač poslužite dobro ohlađen.Sijecite na željene kocke .
Prijatno !

Kokos kocke -Kokos fantazija


Potrebno
Kokos kora:
6 bjelanaca
300 gr kokosa
300 gr šećera
prstohvat soli

Vanila krem:
6 žumanaca
8 kašika šećer
50 gr gustina
300 ml mlijeka
175 ml slatkog vrhnja
2ml ekstrata od vanile

Sloj čokolade:
200 gr čokolade
75 ml slatkog  vrhnja

Priprema:

Pomiješajte bjelanca sa malo soli pa umutite  šne dodavajući  šećer dok ne dobijete jak šne.
Umešajte kokos i lagano izmešajte kašikom .
U tepsiju stavite papair za pečenje i sipajte smjesu i stavite da se peče na 170 stepeni dok ivice ne porumene.
Pazite, kora je jako krhta. Ohladite je i skinite pažljivo papir pa vratite u tepsiju u kojoj se pekla.
Kada se ohladi pažljivo izvadite koru  iz tepsije (pažljivo, jer lako se lomi ) stavite na tacnu 

Stavite čokoladu i slatko vrhnje  da se otope zajedno i sjedine pa prelijte preko kore i ostavite da se ohladi.

Pomešajte žumanca sa šećerom i brašnom pa dodajte 100ml mlijeka a ostalo mllieko stavite da provri pa zakuhajte smjesu. Kad se zgusne sklonite sa vatre i skroz ohladite.
Umutite  175 ml slatkog vrhnja  pa dodajte ohladjenom kremu uz miksanje.
Krem premažite preko sloja čokolade pa dekorišite po želji.
Prijatno !