petak, 13. listopada 2017.

Jednostavno da nemože jednostavnije :Naopaka torta od jabuka

 

Potrebno:

 1 kg jabuka
 125 gr putera
 120 ml mlijeka
 120 ml ulja
 8 kašika brašna
 8 kašika šećera
 4 jaja
 1 prašak za pecivo

Način pripreme:

Jabuke operite, ogulite i izrežite na kriške. U tepsiji otopite puter pa na njega poredajte jabuke. Stavite ih u rernu zagrijanu na 200 stepeni 10 minuta. Jaja umutite sa šećerom. Dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo pa prelijte preko jabuka. Pecite 20-ak minuta, pa prevrnite na tanjir.Po želji jabuke možete posuti cimetom .Ohladiti i poslužiti .
Prijatno !

Kremasti desert posebnog okusa:Karamel kocke sa bananama


Potrebno :
Kora:
 4 jajeta
 4 kasike šećera
 1 dl. ulja
 10 g. cimeta
 1 banana
 1 prašak za pecivo
 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna
Fil:
 300 g. šećera
 2 dl. slatke pavlake
 150 g. maslaca ili margarina
 200 g. šlaga u prahu
 2,5 dl. mlijeka
 
Dekoracija:
 ribana čokolada
Priprema:
Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen). Ohladite.
Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrijanu slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u mlak  fil  ne vruć dodajte margarin.i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,  i premažite preostalim karamelom.Ukrasite narendanonom čokoladom  
Prijatno !

"KREMPITA"


Potrebno:
 10 jaja
 1 gotovo lisnato tijesto
 1 l punomasnog mlijeka
 1 l vode
 500 g šećera
 4  vanili šećera
 200 g brašna
 200 g gustina
 500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha.(listove obavezno izbockajte čačkalicom da vam se nedigne prilikom pečenja) Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.


Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati umućeno slatko vrhnje , pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.
Prijatno !

"FRITULE " Brzinska poslastica koja nestane za tren


Potrebno :
Tijesto
 4 dcl jogurta
 2 jaja
 2  vanil šećera
 malo soli
 2 kašike šećera
 20 kašika glatkog brašna
 1  prašk za pecivo

 ulje za prženje
Priprema:
Umješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ukoliko vidite da vam je smjesa rijetka (da se razljeva iz kašike ) slobodno dodajte još koju kašiku brašna!
 Vaditi kašikom  (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
 Čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko pečete u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.
 Vaditi u zdjelu u koju ste na dno stavili papirnati salvetu da upije višak ulja.
 Posipati  šećerom. uprahu .
Prijatno !

Jako sočan i ukusan desert :"TUFAHIJE"


Potrebno:
 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
 200 gšećera
 80g oraha
 1 bjelance
 1 limun
 1 šlag
 1 l-vode
 2 vanilin šećera
Priprema:

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
 Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
 Kuhane jabuke koje ste napunili snijegom od  bjelanca, mljevenih oraha (ostaviti  malo za ukrašavanje )i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
 Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Prije posluživanja na tufahije ukrasite  šlagom i mljevenim orasima .
Prijatno !

Super suhi kolači :"ORAŠNICE "


Potrebno:
 4 bjelanca
 300 gr. šećera
 300 gr. mljevenih oraha
 60 gr. mljevenog keksa
 300 gr. sjeckanih oraha
Priprema:
Umutiti snijeg od bjelanaca zatim dodati šećer kada je snijeg čvrst dodati orahe i keks.
Praviti male kiflice i valjati u sjeckane orahe, redati u pleh i peći na 100-120 stepeni 30-40 minuta.
Prijatno!

Sočni kolač od jabuka sa pudingom od vanilije


Potrebno :
Tijesto:
 1 jaje
 350 grama brašna
 100 grama šećera
 200 grama maslaca
1kašika kisele vrhnja
 prstohvat soli
Fil:
 100 grama grožđica
 3 kašike ruma
 1,5 kg jabuka
 sok od jednog limuna
Krema:
 3 pudinga od vanilije
 1000 ml vrhnja za šlag
 1 vanilija šećer
 125 grama šećera
Premaz:
 1 žumanjak
Posip:
 šećer u prahu
Priprema:

Sve sastojke za tijesto sastaviti u zdjeli i zamijesiti tijesto dobro ga izmijesiti da se svi sastojci sjedine  ,zamotati u najlon foliju i ostaviti na sat u frizider .Tijesto podijeliti na dva dijela,na papiru za pečenje razvaljati jednu koru u veličini tepsije i sa papirom stavit u tepsiju.Tepsija 25×32
Jabuke oguliti isjeći na polovice,preliti ih sokom od limuna i poredati u pleh.Preko jabuka posuti grožđice koje ste ranije potopili u rum.
Vrhnje za šlag,pudinge od vanilije,van.šećer i šećer pomiješati i nakon toga na vatri ukuhati kao puding.Sasuti ga preko jabuka.
Sad na drugom dijelu papira razviti drugi dio tijesta i staviti ga preko jabuka i kreme.Malo krajeve zatvoriti.Kolač peći na 200 stepeni sat vremena,15 minuta pred kraj premazati ga žumanjkom i vratiti u rernu.Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Prijatno !

Veoma jednostavan a tako ukusan Krompir punjen ćevapima


Potrebno:
 10 kom ćevapa(ili kolko ćevapa toliko krompira ogulite )
 10 kom krompirica velicine ćevapa
 po ukusu vegete
 po ukusu bibera
 250 g vrhnja za kuhanje
 ulje
Priprema
Krompire oguliti,oprati i izbusiti mu sredinu koliki je ćevap. Krompir povegetiti i pouljiti.. ćevape pripremiti. Pa u sredinu koja je udubljena stavljati po ćevap. Redati u tepsiju, pouljiti,povegetiti i pobiberiti…
Peći na najjačoj temperaturi oko 40min.. Pred kraj pečenja zaliti vrhnjem za kuhanje.
Prijatno !

Napravite najsočni hamburger kao iz najboljih restorana


Potrebno:
 2 kg mljevene junetine
 1/2 solje mlijeka u prahu(solja 250 ml)
 2 male kasike soli
 1/4 male kasike tucane ljute paprike
 1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
 1 mala kasika bijelog luka u prahu
 1 mala kasika crvene paprike
 2 male kasike luka u prahu
 3 velike kasike soja sosa
 1/2 solje krusnih mrvica
Priprema:
U veću zdjelu staviti meso i sve navedene zacine i dobro pomijesati. traba da se mijse oko 5 minuta da bi se sve dobro sjedinilo.
Od pripremljene smjese praviti vece hamburgere i redati u dublju tepsiju ili zdjelu koju ste prethodno premazali uljem.
Pripremljene hamburgere dobro zatvoriti i ostaviti u frizideru najbolje preko noci.
Prziti hamburgere na rostilju ili u teflonskoj tavi 7 minuta sa svake strane na umjerenoj temperaturi ili pozelji,ovisno koliko želite da su pečeni.

Jako fini ručak :Rol pita sa sirom na drugačiji način


Potrebno 
 500 gr jufka za pitu
 300 gr sira
 2 jajeta
 ulje
 so
Premaz:
 paketić kvasca
 malo šećera
 so
 3 jajeta
 4 šoljice mlijeka
 2 šoljice ulja
 22 kašike mekog brašna
Priprema
Premaz za kore:
U usitnjen kvasac (ja sam koristila suhi kvasac) sipati malo mlake vode, šećera i soli. Kad kvasac nadođe pomješati ga sa jajima, brašnom, mlijekom i uljem.
Sve dobro promješati varjačom a može i mikserom. Tijesto je gustine kao za palačinke.
Fil od sira:
Izgnječen sir pomješati sa umućenim jajima i po ukusu dosoliti.
Staviti list jufke i četkicom nanijeti premaz. Preko staviti drugu koru, premazati je, pa staviti treću i nju premazati.
Na treću koru staviti fil od sira.
Ivice kora saviti da fil nebi curio, pa sve saviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na temperaturi od 220°, da pita porumeni.Ako volite jako mekanu onda pitu prelite sa vrhnjem za kuhanje ja volim kad mi korica hrska .
Prijatno!

Savršene i jednostavne Turske pogačice


Potrebno :
 1 čaša mlijeka
 1 paketić kvasca
 2 kašike  šećera u prahu
 2 soli  soli
 2 jaja
 125 g margarina
 1 šolja  ulja
 6 čaša brašna
Premaz i posip
 1 žumanjak
 50 g sezama
Priprema:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer u prahu.
Potom dodajte sve ostale sastojke osim brašna i dobro ih sjedinite pjenjačom. 
Dodajući malo po malo brašna, umijesite mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da nadođe (oko pola sata).
Kada je tijesto nadošlo, odvajajte komadiće veličine jajeta i oblikujte ih u loptice, a potom ih spljoštite. Redajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte čistom krpom i ostavite da još malo nadođu.
Pogačice premažite žumanjkom i pospite sa dosta sezama. Pecite samo dok blago požute (20-ak minuta).
Pogačice možete poslužiti kao zamjenu za hljeb ili pecivo za doručak odlične su i mogu uz bilo koji namaz slatki i slani .
Prijatno!

Ukusna večera za 20 minuta


Potrebno:
 1 jaje
 200 ml jogurt
 400 gr brašno integralno
 1 p. pecivo
 1 kasikica soli
 130 gr bjeli sir
 130 gr kackavalj
 130 gr šunka po želji
 1 zl. origano
 3 zl. kecap

Priprema:

šunka, kačkavalj i sir ribaju se sitno.
Od svih sastojaka umesimo homogeno tjesto, koje razvlačimo na nabrasnjeni radni sto debeljinom od oko 0.5cm i narezemo ga na kockice.
Przimo ih na zagrejano ulje sa obe strane, pa odlozimo ih na kuhinski papir da se upije visak masnoce.
Služite ih tople.
Prijatno !

Djeci najdraži doručak :Šarene pletenice sa šunkom i sirom


Potrebno  za 8 komada
 300g Glatkog brašna
 1 jaje
 1/2kesice Kvasca
 1kašikica soli
 1kašikica  Šećera
 3-4 mlada luka
 30g otopljenog maslaca
 150ml mlakog mlijeka
Ostalo:
 100g sira/tipa mozzarella
 100g šunke po želji
 3-4 mlada luka
 malo soli
Premaz:
1 žumanjak
Priprema
U zdjelu stavite sve suhe sastojke zajedno sa kvascem.U lončiću stavite maslac da se otopi, pa ulijete svu količinu mlijeka, /mlijeko će taman biti mlako koliko treba/ pa ga ulijete u suho sastojke te dodate jaja.
Izmiješate u glatko tijesto po potrebi dodate još brašna.Pokrijete sve prozirnom folijom pa ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/ja zagrijem pećnicu na 50C pa držim unutra i doista se vrlo brzo tijesto nadođe/.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Podijelite na osam dijelova .Svaki dio razvaljajte u dugu traku a,pa svaku traku podijelite na tri dijela ,povežite na vrhu.

Ispletite od trakica pletenice poslažete ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje ,vratite u pećnicu pa pustite opet 15 min da se peciva dižu. Premažete pecive žumanjkom ,prospite nasjeckanim lukom ,sirom i šunkom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.
Prijatno !