subota, 7. listopada 2017.

Tradicionalni recept za:" KADAIF"

Potrebno:
 500 g sirovog kadaifa
200 g maslaca
100 g oraha  i grozžđice
500 g šećera (za vagdu, sa 1 litrom vode)
vanilin šećer
 limun
Priprema:
Sirov kadaif se slaže u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloja sirovog kadaifa staviti orahe,grožđice(kriske, tanke) maslaca po obadva sloja stavljamo maslac . Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći.
Za to vrijeme pripremiti preljev – vagdu. 500 g šećera staviti u 1 l vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta vagda kojoj treba dodati kriske limuna , i vanilin šećer
Mlak kadaif lagano preliti mlakom vagdom. Niti kadaif, niti vagda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

Prijatno!

Kremasta i savršena -Torta Rada ukus koji se pamti

Potrebno:
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
12 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika ulja
Fil:
1.5 l mlijeka
3 pudinga od vanile
4 kašike brašna
2 margarina ili maslaca (2 x 250 gr)
400 gr šećera u prahu
100 gr čokolade za kuvanje
100 gr mljevenih oraha
150 gr mljevenog keksa
100 gr kokosa
čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Za koru umutite prvo belanca u čvrst stneg, dodajte postepeno šećer, žumanca, kašiku brašna, 12 kašika oraha i kašiku ulja (ulje se dodaje zbog vlažnosti kore).
Ispecite koru u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, proverite čačkalicom kad je pečeno, ohladite i podelite na dva dela koncem, tako da se dobiju dve kore.
(Koristila sam kalup 28 cm)
Torta može da se sprema i u četvrtastom plehu, (22×33) s tim da se peče posebno svaka korica po pola od ove mere, jer su tanke.
Skuvajte 1.5 litar mlijeka sa 3 pudinga od vanile i 4 kašike brašna.
Dobro sjedinite i ostaviti da se ohladi.
Povremeno ga promješajte da se ne uhvati korica.
Umutite maragarin ili maslac (ili pola pola, ja sam tako uradila),sa 400 gr šećera u prahu.
Dodajte ohlađeni skuvan puding. Sjedinite i podelite na 4 dela.
U 1. deo dodati 100 gr rastopljene čokolade
2. deo 100 gr mlevenih oraha
3. deo 150 gr mlevenog keksa
4. deo 100 gr kokosa
Filovati tortu:
kora 3. fil, 4. fil
kora 2. fil, 1. fil
Posuti rendanom čokoladom.
Ostavite u frižider da se stegne i uživajte!
Ja sam filovala tortu tako što sam prvo koru stavila na tacnu, pa preko nje obod kalupa sa unutrašnjom stranom oboženom pek-papirom ali malo dužim nego što je bio obod.
Pošto ima baš puno krema, kalup je bio pun do vrha.
Može se jedan deo krema ostaviti i za ukrašavanje, to je već vama po volji.

Prijatno !

BRESKVICE


Potrebno:
 2 jaja
 2 dcl šećera
 1 dcl otopljene masti
 ½ praška za pecivo
 350 gr brašna
 5 žlica marmelade
 0,5 dcl ruma
 crvena boja u prahu
 kristalni šećer
Priprema:
Prvo treba izmješati jaja sa šećerom i masti.
Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo.
Sve zajedno sjediniti, dobro je kada se izmjesi to što se ne ljepi za prste.
Napraviti iz većeg valjka manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.
Kuglice slagati na tepsiju u razmaku jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe, prethodno staviti masni papir.
Staviti peći u zagrijanu rernu na 200 stupnjeva 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ako vrlo malo i porumene ne smeta).
Kada se ohlade šiljastim nožem treba ih izdubiti što je više moguće.
Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
Pomješati sa marmeladom i rumom.
Puniti malom žlicom breskvice i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete na vrh noža rastopiti je u 1 dcl vode.
Umakati breskvice u boju i slagati na tacnu.
Kada se nakupilo oko 10–tak breskvica treba umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.
Tako nastaviti sa ostatkom breskvica dok se sve ne završi.
Prijatno!

Liker od čokolade napravite sami nije teško


Potrebno:
 1 l mlijeka
 1/2 kg šećera
 10 dkg kakaa
 1,5 dcl rakije
 2 dcl ruma
Priprema:
Šećer i kakao izraditi sa malo mlijeka, paziti da ne ostanu grudice.
Preostalo mlijeko grijati i dodati smjesu od šećera i kakaa, kuhati do pred vrenje.
Ohladiti i u hladno dodati rakiju i rum.
Sipati u boce i ostaviti da odstoji 24 sata.
Bocu protresti svaki put prije upotrebe. 
Uživajte u društvu i likeru. 
Prijatno !

Savršenstvo od čokolade : BEČKI KOLAČ

Potrebno :
kora:
 4 jaja
 100 g maslaca
 150 g čokolade
 100 g šećera u prahu
 2 kašike  brašna
 
Fil:

 350 g čokolade
 500 ml slatkog vrhnja
 3 kašike ruma
 3 kašike šecera u prahu

Ukrašavanje:
 50 g čokolade
 1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati. Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta. Ohlađenu koru presjeći na pola.
Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.
U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.
Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.

Prijatno!

Ima li neko ko ne voli -Princes krofne sa pudingom od vanilije ?


Potrebno  za krofne:

2 čaše vode

1 čaša ulja

230 g mekog brašna

5 jaja

Za fil:

1 l mlijeka

3 kesice pudinga od vanilije

4 žumanjka

8 žlica šećera

250 g margarina

Za posipanje:

malo šećera u prahu

Priprema:

Stavite da provri voda i postepeno dodajte ulje, zatim i brašno uz stalno miješanje. U smjesu dodajte jaja, jedno po jedno sve muteći mikserom. Vadite kašičicom malo krofnice veličine manjeg oraha, sa razmakom jer će da narastu. Stavite da se peku u zagrijanoj pećnici na 250ºC.
Za fil: u mlijeku skuhati puding pomiješan sa 4 žumanca i šećerom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodati omekšali maslac i pjenasto umutite mikserom.
Pripremite za filovanje.
Krofnice presjeći na pola i filujte pripremljenim filom.
Gotove krofnice pospite šećerom u prahu. Ostavite malo da se fil stegne i služite.
Prijatno !

Veoma ukusni -Rižoto sa kurkumom super prilog uz bilo koje meso


Potrebno :
200 gr bilo koje mešavine(ja obično stavim mexsičku mješavinu zato sto je sitno isjeckana i ima svega )ako nemam domaće
1 kašika suvog začina
1 manja glavica crnog luka
100 ml ulja
1 šolja od 250 ml   riže 
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica soli
1 kašika peršunovog lista

Priprema:
Iseckati crni luk, dodati ulje, suvi začin i malo vode pa dinstati.
U drugu posudu staviti mešavinu povrća da se kuva.
Kada je luk skoro izdinstan skloniti sa vatre.
U treću posudu staviti pirinač i vodu da se pirinač kuva.
Luku dodati povrće koje se skuvalo do pola ( znači malo mu fali da je gotovo skroz ).
Zatim procediti rižu koji smo kuvali 10 – 15 minuta .
Luk ne cedimo, a od povrća uzmemo šolju vode koja je preostala od kuvanja.
Kuvamo na ovaj način jer kada spojimo sve sastojke moramo još malo sve zajedno da ih kuvamo, pa kako ne bi došlo do raspadanja, svi sastojci se kada su blizu kraja kuvanja spajaju.
I rižu dodati povrću i luku, dodati povrće zajedno sa vodom od kuvanja .
Smanjimo vatru pa dodamo so, kurkumu i peršunov list.
Kuvamo na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok višak vode ne ispari.
Može da ostane redje jer će se prilikom hladjenja stegnuti.
Uvek ga spremajte zadnjeg jer stajanjem pirinač nabubri, krene da se raspada i pusti svoj skrob pa sve postane lepljivo i manje ukusno.

Prijatno.

Super varivo :Juneće meso sa kupusom


Potrebno :
600 gr junećeg mesa isečenog  po izboru
1,5 kg  kupusa
1 kašika suvog začina
2 kašike crvene mlevene paprike
1-2 lista lovora
malo peršunovog lista
beli luk po želji
50 ml ulja
1 glavica crnog luka

Ako volite ljuto možete dodati jednu ljutu papričicu 

Priprema:
Iseckati crni luk na kockice, dodati ulje i malo vode, pa prodinstati 
Zatim dodati juneće meso isečeno na željene komade , doliti čašu vode i ostaviti da se dinsta.
Posle pola sata dodati isječeni  kupus i papriku.
Naliti vode da prelije preko kupusa .
Kuvati sat ipo sa dolivanjem vrele vode.
U medjuvremenu dodati lovorov list i peršun.
Kada je meso se skuvalo kao i kupus možete dodati iseckani   bijeli  luk.
Još malo prokuvati .

Napomena: Varivo  možete napraviti i sa kiselim kupusom u zimskim danima .

Prijatno.

Šnicle u saftu od ajvara -Super ručak


Potrebno :

6 šnicli
brašno za uvaljati šnicle
3 glavice luka
2 čena belog luka
tri pune kašike ajvara
1 kašika suvog začina
lovorov list i biber po želji i ukusu

Priprema:

Šnicle izlupati i posoliti.
Uvaljati svaku u brašno pa propržiti sa obe strane nekoliko minuta na vrelom ulju.
Izvaditi šnicle dok luk ne izdinstamo .
Dodati mu crni i beli luk, malo vode i dinstati.(ako neželite da se luk osjeti ili zna izblendajte ga )moj muž voli kad se se osjete komadi :)
Dinstati sve dok luk ne bude potpuno kuvan.
Zatim dodajte  ajvar  lovorov list i biber , naliti čašu vode, promešati i uroniti u tu smjesu  šnicle.
Sve zajedno krčkati na laganijoj vatri 30 minuta.
Dok višak vode ispari, a šnicle omekane.
Uz ove šnicle po želji mozete dodati prilog ( krompiriće ,pire ,rižu kuhanu ,tjesteninu ...)

Prijatno !

Punjene paprike iz rerne koje će vas oduševiti


Potrebno:

10 manjih paprika babura
500 gr mljevenog mesa
1 glavica luka
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice bibera
1 šolja od 200 ml pirinča
1 jaje
 500 ml paradajz soka
 700 ml vode
1/2 kašičice soli
1 mrkva 
1kašika brašna 

Priprema:

Luk  i mrkvu što sitnije iseckati ili samleti, izblendirati, svejedno.
Dodati mljeveno meso, pirinač, jaje, suvi začin , biber i brašno .
Izmesiti dobro rukom.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Papriku izdubiti i očistiti od semena.
Napuniti paprike izmešenom smesom i poslagati u šerpu vatrostalnu posudu, zemljenu ….koju imate.(okrenute tako da otvor bude odozgo da smjesa nebi  ispadala ) 
Usuti paradajz i vodu, posoliti i poklopiti.
Staviti u rernu.
Posle sat vremena otklopiti, okrenuti pažljivo papriku i tako otklopljeno ostaviti da se peče još sat vremena.

Prijatno!

Super mekane Projice sa feta sirom


Potrebno :
 2 jajeta
 1 casa (180ml) jogurta 2.8mm%
 2 case kukuruznog brasna
 1/2 case ulja
 1/2 kesice praska za pecivo
 1/2 kasicice soli
  300 gr feta sira
Priprema:
Umutiti jaja , dodati jogurt, brasno, prasak za pecivo i so i izmutiti da se masa sjedini. Feta sir izlomiti na kockice i dodati smesi. Peci na temp 200C oko 15 min. 
Ja sam koristila male kalupe za mafine i dobila 24 mafincica.
Usmjesu mozete  dodati i sitno sjeckani špinat ,blitvu ,tikvice i td. po želji.

Prijatno!

Tako ukusan a jednostavan i brz za napravit :Kolač sa jogurtom


Potrebno:
 3 čaše od jogurta brašna
 1 čaša jogurta
 1 čaša ulja
 ½ čaše šećera
 3 jaja
 korica od 1 limuna
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom.
Dodajte jogurt, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i koricu limuna.
Dobro umutite pa uspite u kalup za tortu.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.

Pijatno !

Nikad bolje uvjerite se sami :Recept za Krofne iz rerne


Potrebno:
Tijesto 

600gr namjenskog brašna za dizana tijesta
 150gr šecera
 5 kom jaja
 120ml mlijeka
150gr istopljenog maslaca
1 kocka sviježe germe-25gr
1 kom limuna-izribana korica
1 kom narandze-izribana korica
1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
 malo soli

 marmelada za punjenje
 šećera u prahu
Priprema:
U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku šećera,ostavite sa strane da zapjeni.
Maslac istopite i malo prohladite.
U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
Zagrite rernu na 180°C.
Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.

Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena, ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
Par savjeta :
-Sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem “kvalitetno”namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta “jakog”brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.