petak, 6. listopada 2017.

SAVRŠENA TORTA od pudinga,keksa i kokosa : Umutite sastojke,poredajte i jedite : Ne peče se !






Potrebno:
1l mlijeka
2 kesice pudinga od vanilije
250 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
1 čitava čokolada za kuhanje
200 gr mljevenog lješnjaka
200 gr mljevenog keksa
200 gr kokosa
1 pakovanje petit keksa
2 kesice šlaga
250 gr margarina


  Priprema:
U malo mlijeka razmutite puding,a ostatak stavite da prokuha zajedno sa šećerom.
Kada prokuha dodajte puding i sve zajedno miješajte dok se ne zgusne.

Ohladite fil i dodajte margarin i vanilin šećer,a zatim smjesu podijelite na 3 dijela.
U prvi dio dodajete čokoladu (istopljenu) i lješnjake,u drugi dio kokos,a u treći keks.

Kolač slagati:
Keks – čokoladni fil – Keks – keks fil – Keks – Kokos fil – Keks Šlag
Na kraju ukrasite tortu,ohladite u frižideru  pa isjecite i poslužite.
Prijatno !

Sočni Kuglof očas posla …Jako sočan, ukusan i mirisan kuglof…




Potrebno
Prhko tijesto
200 g pirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa u prahu
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 jaje
100 g omekšalog maslaca

Nadjev
150 g otopljenog maslaca
750 g krem sira / skute
200 g šećera u prahu
1 prašak za puding od vanilije
3 jaja
naribana korica dva limuna
1 žlica kakaa u prahu
Glazura
50 g bijele čokolade
1 žličica jestivog ulja, npr. suncokretovog
50 g mliječne ili tamne čokolade

Priprema:

Prosijati brašno s praškom za pecivo u zdjelu. Ostale sastojke dodati redom i mikserom umutiti u glatko tijesto.
Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak oko 40 minuta.
Izvaditi tijesto i oblikovati ga u rolu. Staviti je u namašćen kalup, promjera 26 cm i utisnuti u njega da nastane rub visine 5 cm.
Otopiti maslac i prohladiti ga. Umutiti sir sa šećerom, prahom pudinga, jajima, maslacem i koricom limuna u jednoličnu smjesu.
Oko 2/3 smjese prebaciti u kalup. Prosijati kakao i umiješati u preostalu smjesu. Tamnu smjesu podijeliti po svijetloj i povlačiti vilicu u obliku spirale kroz oba sloja, tako da nastane mramorni uzorak.
Staviti peći, na donju razinu zagrijane pećnice, na 170°C i peći otprilike 60 minuta.
Ostaviti kalup u isključenoj pećnici još 15 minuta.
Ako je potrebno, kolač odvojiti od rubova nožem i staviti na pladanj za torte. Narezati bijelu čokoladu i s uljem rastopiti na pari, preliti glazuru po kolaču. Mliječnu ili tamnu čokoladu tanko narezati nožem ili naribati te ukrasiti kolač.
Prijatno!

"TULUMBE"


Potrebno 
Tijesto
 500 g Brasna
 400 ml Vode
 150 ml Ulja
 5 Jaja
1 kasika Secera
 1 mala kaskicaca Soli
 ulje za przenje
pola kašikice praška za pecivo 
Vagda
– 1 Litar Vode
– 600 g Secera
– 1/2 Limuna
Priprema
Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha.
Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi.
Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude.
Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore.
Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Vgda je gotova kad polako klizi sa kaske.Ostaviti Vagdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu vagdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.
Prijatno!

četvrtak, 5. listopada 2017.

Tako ukusne i hrskave :Ružice sa makom


Sastojci
Tijesto
800 gr brašna
500 ml mlijeka
100 ml ulja
1 kvasac
1 kašika šećera
1 limun korica


Punjenje
 250 gr mljevenog maka
 200 ml vrućeg mlijeka
4 kašike šećera
 Priprema:
Kvasac otopite u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da nadođe.
Brašno pomiejšajte sa soli, šećerom, koricom limuna, mlijekom pa dodajte nadošao kvasac.
Umijesite tijesto i podijelite na tri dijela.
Mak prelijte vrelim lijekom i šećerom pa dobro promiješajte.
Tijesto razvucite i premažite makom pa zamotajte i režite na debljinu od 2 cm.
Poredajte na papir za pečenj i ostavite da odstoji pola sata.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Prijatno !

Nestanu za tren :Kiflie sa dzemom ili eurkremom


Potrebno :
100 gr šećera
 1 kvasac
 50 gr putera
 korica od 1 limuna
 2 žumanca
250 gr džema ili eurokrem 
500 gr brašna
250 ml mlijeka
Priprema:
Kvasac otopite u mlakom mlijeku sa šećerom.
Ostavite da naraste pa umiješajte sa brašnom, šećerom, otopljenim puterom, žumancima i koricom limuna.
Umijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji sat vremena.
Premijesite pa podijelite na 12 dijelova.
Razvucite loptice i punite džemom pa zamotajte.
Poredajte u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.

Fenomenalni keksići sa čokoladom


Potrebno:
 200 g brašna
 85 g maslaca
 75 g šećera
1 vanilin šećer
 1 jaje
 1/2 žličice praška za pecivo
160 g sjeckane čokolade
 4 žličice ruma
Priprema:
U zdjeli mikserom izradite maslac ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte rum pa jaje i dobro izradite.
Zatim dodajte brašno koje ste pomješali sa praškom za pecivo. Promješajte da se sve lijepo sjedini. Dodajte nasjeckanu čokoladu ali nju umješajte žlicom.
Oblikovati rukama kuglice veličine oraha i stavljati na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Kuglice slagati u razmacima.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250C . Peći 15 minuta.
Poslužite ih tople ili hladne kako želite, ali sigurno će brzo nestati..
 Od smjese dobijete 30 keksića.
Prijatno!

Super doručak: Medaljoni sa kajmakom


Potrebno:
Tijesto
400 gr brašna
 2 kašike kisele pavlake
 2 žumanca
70 gr margarina
1 mala kašika šećera
 1 dl mlijeka
malo soli
pola kvasca
Fil
 1 jaje
 3 – 4 kašike kajmaka
susam za posipanje
Priprema
U malo mlijeka otopiti kvasac i ostaviti da odstoji. Brašno, šećer i so sjediniti.
Žumancad, pavlaku i omekšani margarin izmiksati, zatim dodati u brašno. Na kraju dodati kvasac i zamesiti testo mlakim mlekom.
Kada testo postane srednje tvrdo ostaviti ga na toplom da naraste. Dignuto testo premesiti, oklagijom rastanjiti i pomoću okrugle modle vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.
Na svaki krug pomoću male manje čašice praviti udubljenje. Prethodno umućeno belance sa kajmakom staviti u udubljenje. Žumance umutiti i premazati medaljone. Zatim je potrebno posuti medaljone susamom.
Rernu zagrejati na 250 stepeni. Medaljone peći dok ne porumene otprilike 30 minuta.
Prijatno!

Punjeni krompir sa kajmakom


Potrebno:

4  krompira (približne veličine
100-150  g slanine
1 mladi crni luk
1 čehno bijelog luka
   mast
4 kašike kajmaka

Priprema:

Krompir nije potrebno ljuštiti već ga samo dobro operite. Sa gornje strane iseći poklopac, a zatim sredinu izdubiti da ivica ostane širine oko 1 cm. 
Začinite  biljnim začinom.
Za fil seckati slaninu,mladi i beli luk. 
Krompire spolja premazati mašću i složiti u pekač, a zatim ih napunite i peći na 200 °C oko 30 minuta.
Kada su pečeni, na svaki krompir stavite po kašiku kajmaka.
 Posuti seckanim peršunom.
Prijatno!

KUGLOF !


Potrebno :
– 6 jaja
– 40 dkg šećera
– 25 dkg maslaca
– 1 prašak za pecivo
– 2 vanilin šećera
– 3 žlice ruma ,korica od jednog limuna i jedne naranče
– 2,5 dcl mlijeka
– 3 žlice kakaoa
– 1/2 kg oštrog brašna
– masalac za mazanje kalupa
– šaka oraha ili lješnjaka za posipanje kalupa
– glazura od čokolade
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati maslac sobne temperature i još mutiti dok se ne sjedini.
Brašno i pr.za pecivo izmješati
U gornju smjesu dodati ostale sastojke i na kraju lagano umiješati brašno sa pr.za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Masu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.
Kalup obilno namazati maslacem i posuti ga prženim lješnjacima ili orasima.
Žlicom dodavati naizmjenično tamno i svijetlo tijesto u kalup i peći na 170 C 70 minuta.
Kada je pečen pustiti da se ohladi, istresti kuglof iz kalupa, preliti ga čokoladnom glazurom .
Ovaj kuglof ostaje danima svjež i jako je izdašan.Možete ga posipati šećerom u prahu ili ga preliti nekom drugom glazurom. Umjesto oraha ili lješnjaka mogu i bademi. Kako god, nećete pogriješiti.
Prijatno!

Savršena "Monte torta"


Potrebno:
Kora
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna

Krema

6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ…
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag
Priprema:

Lješnjak popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite čekić za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
Koru
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.

Krema
ukuhajte 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
umutite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )

margarin za kreme  izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.

Čokoladu otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u pola kreme. druga ostaje žuta.

Nutelu malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.

Keks izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli.
 Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.


 Stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći .
Kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji

Prijatno! 

Svima dobro poznata: Banana Split torta tako jednostavna


Potrebno
Kora :
7 belanaca
7 kasika šećera
2kasike kakaoa
10 kasika oraha
3 kasike brašna
1 prasak za pecivo

Krema:

7 zumanaca
700 ml mlijeka
2 pudinga od banane
4 banane
30g cokoladnih mrvica
250g margarina
8 kasika secera dekoracija
3 krem slaga
250ml mlijeka
100g cokolade
1 kas. ulja

Priprema :
 Dobro umutiti belanca,dopdati secer i jos malo umutiti.
Brasno pomesati sa kakaom,orasima,praskom za pecivo pa dodati polako u umucena belanca. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Veliki pleh obloziti pek papirom pa sipati umucenu masu i ispeci biskvit. Kada se ohladi prececi na pola po duzini. 

 Staviti 600ml mlijeka na sporet sa secerom da prokuva. Žumanca umutiti pa dodati ostatak mlijeka,mutiti i dodati puding od banane. 
Kada mlijeko prokuha,skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom svo vreme mijesajuci. Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne svo vreme mesajuci. U ohladjen fil dodati umucen margarin i cokoladne mrvice. 3. Na koru namazati polovinu fila,poredjati banane,pa opet premazati filom,odgore poloziti koru. Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu,a odgore preliti sa otopljenom čokoladom.

Brzi kolač sa bananama- Gotov za pola sata


Potrebno:
-300 g mljevenog keksa
-10 banana
-300 ml obranog mlijeka
-2 kesice pudinga od banane
-100 g margarina
-100 g čokolade
-200 gr sitnog sira od obranog mlijeka
Priprema: 
U činiji izmiksati 4 banane, dodati mljeveni keks, pa promešati i masu staviti u pravougaoni kalup.
 Puding razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak staviti da se kuha. Sipati razmućen puding, kuhati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati sir umućen sa margarinom i dobro promešati krem. Preostale banane prepoloviti, staviti na koru i preko njih sipati krem. 
Čokoladu rastopiti sa malo vode i preliti preko kolača.
 Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i iseći na kocke.
Prijatno!

Jednostavan i super kolač sa bananicama


Potrebno 
kora :
 6 jaja
 9 kašike šećera
 6 kašike brašna
 9 kašike mljevenih oraha
 prašak za pecivo

Krema:
 7 dl mlijeka
 1 puding od vanilije
 2 - 3 kašike brašna
 20 dag šećera
 25 dag margarina
        bananice po želji 

Čokoladna glazura :
 10 dag čokolade za kuhanje
 pola šoljice ulja


Priprema kore: Bjelanjke umutiti sa šećerom. Dodavati jedan po jedan žumanjak, te brašno, mljevene orahe i malo praška za pecivo. Ispeći koru  i ohlađenu uzdužno prerezati.

Priprema kreme: Skuhati puding i brašno u mlijeku. U ohlađen dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Priprema glazure: Čokoladu i ulje rastopiti na pari.

Postupak: Polovicu pečenog biskvita premazati polovicom kreme i na nju složiti bananice. Premazati preostalom kremom i pokriti drugom polovicom kore. Cijeli kolač premazati čokoladnom glazurom.