petak, 6. listopada 2017.

"TULUMBE"


Potrebno 
Tijesto
 500 g Brasna
 400 ml Vode
 150 ml Ulja
 5 Jaja
1 kasika Secera
 1 mala kaskicaca Soli
 ulje za przenje
pola kašikice praška za pecivo 
Vagda
– 1 Litar Vode
– 600 g Secera
– 1/2 Limuna
Priprema
Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha.
Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi.
Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude.
Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore.
Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Vgda je gotova kad polako klizi sa kaske.Ostaviti Vagdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu vagdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar