srijeda, 27. rujna 2017.

Male domaćice...




Potrebno


Za koru:
6 bjelanjaka
6 zlica secera
100gr. kokosa
100gr. mljevenih orasa
1 prasak za pecivo

Za kremu :
6 zumanjaka
6 zlica secera
2 rebra kuhinjske cokolade
200gr. putera
200ml. slatkog vrhnja

Za dekoraciju :
2-3 slag pjene
čokolada u prahu
Priprema
Za koru :
Umutite 6 bjelanjaka sa 6 zlica secera u saum.Dodajte kokos,mljevene orase i prasak za pecivo.Mijesajte sa spatulom,zatim tijesto istresite u pleh i pecite u zagrijanoj pecnici na 190C oko 10-15 min.
Za kremu:
6 zumanjaca i 6 zlica secera kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.Dodajte 2 rebra cokolade za kuhanje neprestano mijesajuci dok se cokolada ne otopi.Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte 200ml. slatkog vrhnja u slag i ostavite sa strane.
U hladan krem dodajte omeksali puter i miksajte.
Na kraju dodajte umuceni slag i mijesajte sa kašikom.
Krem staviti preko ohladenog tijesta a zatim  umućenu slag pjenu kad se ohladi posuti čokoladom u prahu .
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Mađarski rolat sa povrćem i jajima!




Potrebno:



200 g smrznutog graška
200 g šargarepe
200 g krompira
200 g jabuka
1 limun
6 kašika majoneza
7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunnovog lista
biber
so


Priprema:

Jaja kuvati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice šargarepe, graška i krompira kuvati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.
Povrće i jabuke staviti u veliku zdjelu. Majonez pomiješati s kiselom pavlakom, sa soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promešati.
Supu od kuvanog povrća pomešati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomešati sa smesom u zdeli. Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poredati skuvana jaja i urolati. Ostaviti u friižider preko noći da se ohladi i stegne.
Posluženje
Rolat servirati na tasni  i ukrasiti ga sa crvenom paprikom i peršunovim lišćem.
Prijatno !


Pripremiti rižu i piletinu za 15 minuta!




Brz, jednostavan i zdrav recept za bogati ručak u krugu vaše porodice. Dobitna kombinacija uvijek jeste piletina i riža,a mi vam donosimo recept kako da vam to ispadne najbolje.

Potrebno:

piletina
kašika vegete
glavica luka
voda
malo  ulja
200-250 gr riže
1 mrkva
biber, so i peršun

Priprema:

Odvojiti piletinu na komade i posuti vegetom.
Staviti tako da se peče 30 minuta u dubokoj tepsiji.
Luk zatim sitno nasjeckati,mrkvu narendati i začiniti peršunom i vegetom.
Rižu operite, procijedite i dodajte u posudu pa sve izmiješati.
U tepsiju sa mesom zatim dodajte mješavinu riže,povrća i malo promiješati.
Preliti sve vodom i ponovo staviti da se peče.
Pecite sve dok vam ne ispari sva tečnost i dok vam riža ne omekša.
Prijatno!

Najbrzi recept za kiflice





Potrebno:

6oog mekog brasna
200ml jogurta ili cvrstog kiselog mljeka
200ml mljeka
100ml ulja
1 mala kasicica soli
1 mala kasicica secera
1vrecica praska za pecivo
1vrecica suhog kvasca
premazivanje:
1 zumance
susam
puniti ih po zelji

Priprema

1.
Zamlacite mljeko stavite suhi kvasac i secer pa onda sve ostale sastojke i dobro dobro umjesite rukom tjesto
dobicete tvrdje tjesto i pogodno za rad
2.
Podjelite tjesto na dvije jufke i odma radite
oklagijom rastanjite jufku u krug
3.
pa je isjecite na trokutove vama po zelji ako hocete manje ili vece …..
tako uraditi i sa drugom jufkom
4.
ako volite prazne ili punjene vama po volji ….
premazite ih zumancetom i pospite susamom
5.
Pecite ih u zagrejanoj rerne na 180°nekih 20 _tak minuta.

Brzi burek a ukusan kao iz pekare




Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice

Potrebno:

1 jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so po ukusu
oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
2 manje glavice crnog luka
po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
so
suhi začin
oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa

Priprema:

Prvo pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli. Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme.

Od ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore.
Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa. Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Kada je burek ovako složen, gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete zaliti tek pečeni burek.
Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi, međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.
Poslužiti toplo.
Prijatno!

Ovo je najzdravij ručak na svijetu ....Treba ga jesti svaki dan








Osim spriječavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan!

Sastojci:

150 g kukuruzne palente
3 jaja
200 g brašna
300 g sitnog sira, nemasnog
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja

Priprema:

Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smjese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.
Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju. Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smjesa koja je prethodno namazana sa malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

utorak, 26. rujna 2017.

Ručak za deset : Teletina sa šampinjonima u sosu od ajvara



Potrebno :
500 g telećeg mesa od buta
250 g šampinjona
1 manji praziluk
1 manja glavica
crnog luka
4 kašike soja sosa
4 kašike pikantnog ajvara
1 kašika seckanog peršuna
1 kašičica senfa, ulje
2 čena belog luka
mešavina začina





Priprema:


Teleće meso iseći na štapiće, šampinjone na četvrtine, praziluk i crni luk na kockice, a beli luk ispasirati.

Na malo ulja propržiti praziluk, crni i beli luk, a zatim dodati teletinu te i nju kratko propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso napola ne omeša.
 Potom dodati šampinjone, soja sos, ajvar, senf i začine po ukusu pa nastaviti sa dinstanjem da svi sastojci omekšaju, a umak dobije željenu gustinu. Posuti peršunom
Poslužiti mozete uz pire krompir ,rižu ili makarone .
Prijatno! :)

Torta za najdraže goste:" Inicijativa Torta"


Potrebno:
Za kore:


12 belanaca
15 kašika šećera
250 g mlevenih oraha
7 kašika brašna

Za fil I:
12 žumanaca
150 g šećera
100 g mlevenih lešnika
250 g margarina
100 g šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje

 Za fil II:

 150 g šlaga
 150 g mlevenih lešnika

 Za čokoladne šare:

 150 g čokolade za kuvanje

 Priprema

  Za kore:
 Umutiti belanaca u čvrst sneg i dodati šećer. Mutiti još malo, dodati orahe i brašno, te   lagano promešati varjačom.
 Na papiru za pečenje iscrtati krug veličine kalupa. Napraviti pet krugova i svaki   premazati puterom.
 Rasporediti smesu za kore na krugove, pažljivo je razmazati i peći na poleđini pleha oko   pet minuta.
 Pečenu koru ostavite na papiru da se prohladi pa tek onda ukloniti papir s nje.

 Fil I:
 Umutiti žumanca sa šećerom, skuvati ih na pari, a onda ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti s ohlađenim žumancima. Dodati mlevene lešnike i sve sastojke dobro povezati u kremastu smesu.
Odvojiti dve kašike fila za premazivanje ivica torte.

Fil II:
Umutiti šlag po uputstvu sa kesice te dodati mlevene lešnike.
 Finalni postupak:
 Svaku koru premazati filom I, pa filom II.
 Na tacnu za posluženje poređati premazane kore jednu na drugu. Odvojenim filom   premazati tortu sa strane.
 Čokoladu za kuvanje rastopiti na pari i sipati u špric za dekoraciju. Na alu-foliji praviti oblike od čokolade, a potom ih ostaviti u frižider da se stegnu. Ohlađenje čokoladne figure skidati s folije i stavljati na tortu.
Prijatno! 

Piškote Tota koja ce vas očarati svoim ukusom !



Potrebn0:
  • 8 jaja
  • 400 g šećera u prahu
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • 3 dl mleka
  • 2 kašike ruma
  • 2 velike kutije piškota

  • Za dekoraciju:
  • 100 g čokolade za kuvanje

  • Priprema:
    1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 200 g šećera u prahu i mutiti dok se šećer ne otopi.
    2. Posebno umutiti žumanca i 100 g šećera u prahu, dodati otopljenu čokoladu i promešati.
    3. Margarin umutiti sa 100 g šećera u prahu, dodati u krem od žumanaca i izmešati. Na kraju dodati šlag od belanaca i polako promešati varjačom.
    4. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko i rum.
    5. Okrugao kalup za tortu obložiti folijom. Piškote umakati u pripremljenu mešavinu mleka i ruma, pa prekriti dno kalupa za tortu i premazati sa malo fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal, a završiti sa piškotama.
    6. Pripremljenu tortu staviti u frižider da se stegne. Zatim je izvrnuti naopačke na tacnu za tortu i preliti otopljenom čokoladom.
    Prijatno !

    Vrijeme je kestena napravite jednu finu :Kesten Tortu


    Potrebno:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 Rum šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g Glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 Prašak za pecivo
  • 80 g mljevenih oraha
  • 200 g kesten-pirea
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 400 ml mlijeka
  • 1 Krema za torte čokolada
  • Šlag 5 +
  • Priprema
    – Jaja, šećer i rum šećer pjenasto izmiješajte te dodajte ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo te mljevene orahe.
    – Smjesu dobro promiješajte i izlijte u kalup za torte (Ø 26 cm) pa pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite i ostavite u kalupu.
    -Kesten-pire izmiješajte sa slatkim vrhnjem. U hladno mlijeko uspite sadržaj vrećice kreme i miješajte električnom miješalicom da dobijete kremu. Na kraju umiješajte pripremljeni kesten-pire i dobivenu kremu nanesite preko biskvita u kalupu.
    – Tortu ostavite u hladnjaku do posluživanja.

    Šlag  izmiješajte do željene čvrstoće i premažite  tortu .
    Savjet
    Tortu ukrasite po želji čokoladnom glazurom ili  rendanom čokoladom .
    Prijatno !

    Super kremaste Balon kocke



    Potrebno:
    Za koru
    5 bjelanaca
    150 g šećera
    1 kašika sirćeta
    1 kašika brašna

    Za fil
    7,5 dl mleka
    6 kašika brašna
    5 kašika šećera
    5 žumanaca
    250 g margarina
    2 kašike šećera u prahu
    1 vanil-šećer


    Za sirup

    1,5 dl vode
    125 g šećera


    Za šam

    15 kašika šećera
    5 belanaca


    Priprema
    Kora:
    Bjelanca ulupati u čvrst sneg, te postepeno dodavati šećer i sirće muteći sve vreme.
     U sneg od belanaca dodati kašiku brašna i polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje pa u zagrejanoj rerni peći 30 minuta na 180 °C.
    Sirup:
    U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuvati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.
    Fil:
     U jednoj trećini mleka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mleka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuvati mešajući sve vreme dok se ne zgusne.
     Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanil-šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmešati.
    Šam:
     Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a belanca umutiti u čvrst sneg.
    U sneg od belanaca postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vreme dok se ne dobije čvrst šam.
    Finalni postupak:
    Natopljenu koru premazati ohlađenim filom, te naneti šam od belanaca. Gotov kolač iseći na kocke.
    Prijatno!

    Savršenstvo od kolača kombinacija Višanja i Mascarpone sira




    Potrebno
    lisnato tijesto
    Za fil od višanja:
    500 gr višanja
    200 gr šećera
    200 ml vode
    1 puding of vanilije
    1 puna žlica gustina

    Krema od mascarponea:
    500 ml vrhnja za šlag
    250 gr Mascarponea
    100 gr bijele čokolade

    Priprema:


     Odmrznite lisnato tijesto i podijelite na tri dijela.
     Pobrašnite malo površinu na kojoj razvaljajte svaki komad tijesta na dimenzije 24 X 36 cm.
    Prebacite tijesto na masni papir i poravnajte rubove, postavite na prevrnutu tepsiju.
    Vilicom izbockajte tijesto da se ne bih napirilo prilikom pečenja.
    Svaki komad tijesta stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 8-10 min.
    Ostavite da se ohladi.


    Fil od višanja
    Nakon što odvojite višnje od koštica, stavite ih u blender i usitnite.
    Višnje, šećer i malo vode stavite da prokuhaju.
     Ostatak vode pomiješajte sa pudingom i gustinom.
    U prokuhane višnje dodajte pripremljene sastojke i miješajte dok ne postane gusto.
     Ostavite da se ohladi.


    Mascarpone krema
    Vrhnje sa šlag izradite.
     Dodajte mascarpone i istopljenu i ohlađenu čokoladu, te sve izradite mikserom.
    Slaganje kolaca
    Naizmjenično
    Tijesto – fil od višanja – krema
    Dekoracija može po želji .Ohladite bar 3 sata pa poslužite.

    Prijatno!

    Veoma ukusan Gumeni kolač bez jaja


    Potrebno:
    Kore:
  • 5 dcl mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 4 žlice pekmeza
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 gr brašna
  • Fil:
  • 5 dcl mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 150 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • sok od jednog limuna
  • izribati čokoladu za dekoraciju

  • Ppriprema kora :
    1. Sve sastojke pomiješajte, dobit ćete smjesu gustine kao za palačinke.
    2. Postavite u tepsiju masni papir (moja je 23 x 32 cm).
    3. Smjesu podijelite u četiri posudice, tako da dobijete jednake količine.
    4. U tepsiju rasporedite smjesu iz jedne posudice, dobit ćete dosta tanak sloj.
    5. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 8-9 minuta.
    6. Izvadite koru sa papirom i kada se ohladi, odvojiti papir od kore.
    7. Preostale kore peći na isti način.
    Fil:
    1. Šećer, vanilin šećer i gustin pomiješajte pjenjačom sa malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati.
    2. Sve te sastojke ukuhajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu.
    3. Dodajte limunov sok i skinite sa vatre.
    4. Pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.
    5. Margarin pjenasto izradite i dodavajte žlicu po žlicu ohlađenog gustina stalno muteći mikserom.


    Svaku koru namazati filom 
     kora -fil
     izribati čokoladu
     Ostavite kolač u frižideru da prenoći prije služenja.
    Prijatno!