subota, 23. rujna 2017.

Ukusan doručak :"PUNJENI UŠTIPCI-PICOLINA"


Potrebno:
Tijesto

  • 1 kg mekog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 0,5 l mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kvasac ( suhi ili svjezi )

  • Za punjenje:

  • ketchup
  • ajvar
  • salama
  • sudzuk
  • zdenka sir
  • tvrdi sir
  • šampinjoni


  • Priprema:
    Malo mlijeka , šećer i kvasac izmiješati
    U brašno staviti sve namirnice za tijesto i izmiješani kvasac i rukom dobro izraditi dok ne dobijemo glatko tijesto.
    Ostaviti ga dva sata u hladnjaku.
    za to vrijeme narendati salamu i sir a ostale sastojke tanko narezati…
    Rzvaljati tijesto ( da bude malo duguljasto ) tako da kad se preklopi bude veličine tave u kojoj ćete peći picolinu.
    Premazati ketchupom i ajvarom tako da krajevi tijesta ostanu suhi.
    Na jednu polovinu picoline narendati salamu i poredati sudžuk, šampinjone, zdenku i na kraju naribati tvrdi sir.
    Preklopiti tijesto i dobro zatvoriti krajeve .
    Pržiti na zagrijanom ulju u tavi prvo jednu pa drugu stranu.
    Izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.

    "Čokoladna Torta "


    Potrebno:
    Kora:
  • 15 bjelanjaka
  • 300 gr. secera
  • 300 gr. mljevenih oraha
  • 4 kasike brasna
  • 2 kasike kakaa
  • Fil 1:
  • 10 zumanjaka
  • 300 gr. secera
  • 100 gr. cokolade
  • 250 gr. putera

  • Fil 2:
  • 5 zumanjaka
  • 500 ml. mlijeka
  • 200 gr. secera
  • 1 vanilin secer
  • 6 kasika brasna
  • 250 gr. putera

  • Priprema kore:
    Odvojite bjelanjke od zumanjaka.
    U jednu posudu stavite 10 zumanjaka u jednu 5.
    Od bjelanjaka izmutite cvrst snijeg.
    Bjelanjcima dodajte secer i nastavite sa mucenjem.
    Dodajte orahe pa sjedinite sa kasikom ne mikserom.
    Dodajte brasno i kakao pa opet izmjesajte kasikom ne mikserom.
    Tijesto podjelite u dva kalupa oblozena pek papirom.
    Pecite na 180 C dok biskvit nebude gotov,ako mislite da se nece fino ispec smanjite na 150 C da se vise susi.
    Kad su biskviti gotovi maknite ih iz peci,izvadite iz kalupa,maknite papir i pustite da se ohladi.
    Ohladjen biskvit prerezite samo jedan a drugi ostavite citav.
    Znaci imate sad 3 kore.

    Pripremajte fil broj 1.
    Na pari izmutite zumanjke i secer.
    Maknite sa pare, dodajte cokoladu i mutite dok se cokolada ne otopi.
    Kremu ostavite u frizider da se potpuno ohladi.
    Dok se krema hladi, vi izvadite puter da se omeksa na sobnoj temperaturi.
    Za to vrijeme pripremite drugi fil.
    Na pec stavite 300 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
    U posudu sa 5 zumanjaka dodajte brasno i ostatak mlijeka pa se to izmutite.
    Istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.
    Ostavite da se potpuno ohladi, ponekad promjesajte i drzite poklopljeno da se nestvori kozica.
    Puter za drugi fil isto izvadite iz frizidera da omeksa.
    U potuno hladne kreme umutite po 250 gr. putera.
    Sad idemo sa filovanjem torte:
    Jedan dio prerezane kore stavite u kalup ili na tacnu.
    Na prvu koru istresite pola zutog fila to jest fila broj 2.
    Prekrite citavom korom (ovom koju niste presjekli) i na nju istresite pola cokoladnog fila (fila broj 1)
    Prekrite trecom korom pa ostavite u frizider da se torta malo stegne.
    Ostavite i zutu kremu u frizider da nebi omeksala, a cokoladnu nemorate ako cete je samo ovako prelit preko torte.
    Ako cete tortu ukrasavat cokoladnom kremom onda i nju ostavite u frizider.
    Kad je torta odstajala u frizideru bar sat vremena premazite je ostatkom zutog fila, pa ukrasite cokoladnim filom (ukrasite po želji ).
    Prijatno!

    Fina Karamel Torta


    Potrebno:
    kora
  • 4 jaja 
  • 80 g šećera
  • 80 g brašna
  • malo arome od vanile


  • Za karamel krem
  • 600 ml sl. pavlake/vrhnja za šlag 
  • 300 g  šećera
  • 160 g bele čokolade

  • Priprema:
     Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
    U dubljem loncu, otopiti najpre 3 kaš. šećera, kad krene da se topi, dodavati malo po malo i tako otopiti svu količinu šećera, dok se ne karamelizira i ne dobije smeđu boju.
     Kada je šećer skroz otopljen, oprezno dodati najpre manji deo vrele pavalke, neprestano mešajući.
     Pa zatim sve ostalo, mešajte dok se ne dobije jednolična masa.
    Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta velika količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati što dublji lonac.
     U vrelu masu, umešati čokoladu, izmešati dok se sve lepo ne rastopi. Presipati masu u novu posudu, i ostaviti je da stoji u hladnjaku, najbolje preko noći.

    Belanca čvrsto lupajte sa šećerom i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg, umešajte razmućena žumanca. Sjedinite i lagano umešajte brašno.
    Masu izlijte u podmazanu formu za torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 160*C, oko 30 – 35 minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz ohladi. Zatim biskvit izrezati na 3 kore.
    Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel masu, ulupati mikserom, najpre niskom brzinom, zatim jačom, dok ne dobijete finu kremu.
    Kremom nafilovati kore, i celu tortu spolja. Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u hladnjaku najmanje 3 sata.
    Prijatno!

    Čokoladne palačinke sa jagodama i slatkom pavlakom




    Potrebno:


    225 g brasna (1,5 solja od 2 dl)
    75 g kakao praha (1/2 solje od 2 dl)
    4 kasike secera
    1 vanilin secer
    4 dl mleka
    2 kasike rastopljenog maslaca
    2 jaja

    Fil

    2,5 dl slatkog vrhnja
    2 kasike secera
    oko 300 g svezih jagoda

    Umak od cokolade
    2,5 dl slatkog vrhnja
    200 g cokolade

    Priprema:
    Izmesati brasno sa secerom i kakaom u prahu. Sipati postepeno hladno mleko i mesati dok se ne dobije fina smesa bez grudvica.
    Dodati 2 jajeta (samo blago ulupana) i 2 kasike rastopljenog maslaca. Ispeci 10-12 palacinki na klasican nacin u zagrejanom tiganju na malo ulja.
    Jagode oprati, skinuti peteljke i iseci na sitne kockice. Umutiti slatku pavlaku u slag, dodati secer u prahu po ukusu i filovati ohladjene palacinke.
    Preko fila rasporediti seckane jagode pa sve zamotati u rolatic ili preklopiti na 4 dela.
     Za umak, zagrejati slatku pavlaku i pre nego sto provri pomeriti sa ringle. Dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se sve fino ne rastopi.

    Palacinke servirati sa toplim umakom i ukrasiti sa nekoliko svezih vockica.
    Posluživanje
    Na tanjir staviti 2 kasike toplog umaka od cokolade, malo rasiriti kasikom da dobije oblik kruga, preko toga “nacrtati” spiralicu od neumucene slatke pavlake i tankim stapicem brzo izvuci crte, povlaceci od sredine prema spolja da bi se dobila ovakva sara na tanjiru. Preko svega staviti palacinku koju smo presekli na pola i sve posuti sa malo secera u prahu.
    Prijatno!

    Savršena brza torta od Kokosa koja se ne peče



    Potrebno:
    Kora:

  • 100gr mlevenog keksa
  • 150gr ovsenih pahuljica
  • 60gr šećera u prahu
  • 100gr margarina

  • Fil:

  • 1 lit mleka
  • 120gr pudinga od vanile
  • 30gr gustina
  • 250gr šećera
  • 100gr kokosa
  • 150gr margarina


  • Priprema:
     Ovsene pahuljice malo propržiti u  tavi da blago porumene. Zatim nagrubo samleti u blenderu
     Kora: Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati
    Fil: Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
    Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
    Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom

    Čokoladna fantazija gotova za 20 min




    Potrebno:


    1 l mleka
    200 g gustina
    1,5 šolja oko 300 g šećera
    5 kašika kakaa u prahu
    5o g maslaca
    3 kašike meda
    1 kesica vanilin šećera
    oko 30 kom čokoladnih keksića

    Priprema:


    U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
    U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.


    Prijatno !

    "Krem čorba od Šampinjona"




    Potrebno:


    1 glavica crnog luka
    300 gr šampinjona
    1 dcl ulja
    2, 5 dl mleka
    1 kocka za supu, pileća
    3 kašike pavlake
    2 kašike brašna
    suvi začin
    so i biber


    Priprema:

    Luk sitno iseckajte pa ga na ulju propržite. Dodajte šampinjone isečene na listiće, pa nastavite dinstanje. kad su luk i šampinjoni omekanili dodajte brašno i pržite još malo uz stalno mešanje. Posle 5 minuta nalijte pola litre vode i dodajte kocku za supu. nemojte još dodavati začine jer je kocka već slana.

    Kad se sve skuvalo probajte pa ako je potrebno dodajte začine, sklonite sa vatre pa umešajte pavlaku.
    Krem čorbu od šampinjona servirajte toplu.

    Prijatno!

    Torta bez pečenja u četiri boje


    Potrebno :
  • 240 ml. vode,
  • 100 gr. šećera,
  • 3 vanilin šećera,
  • 400 gr. mleka u prahu,
  • 250 gr. maslaca sobne temperature
  • podloga:
    I sloj:
  • 100 gr. mlevenog plazma keksa,
  • 100 gr. mlevenih oraha,
  • 6 kašika mleka

  • II sloj:
  • 150 gr. čokolade za kuvanje

  • III sloj:
  • 150 gr. bele čokolade

  • IV sloj:
  • 2 dcl. slatke pavlake ili 1 umućen šlag
  • Priprema:
    Prokuvati vodu, šećer i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i postepeno dodavati mleko u prahu stalno muteći mikserom. Zatim dodati i maslac, sve izmiksati da se dobije ujednačen i gladak krem.Od ove smese odvojiti 200gr. i dodati keks, orahe i mleko. Izmešati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm.
    Ostaviti u zamrzivač nekoliko minuta dok se ne pripremi drugi sloj.Čokoladu za kuvanje istopiti pa sjediniti sa polovinom preostale smese od mleka u prahu. Mešati da se dobije fina krema i preliti preko sloja od keksa. Vratiti u zamrzivač desetak minuta.
    Belu čokoladu istopiti pa sjediniti sa preostalom smesom od mleka u prahu. Rasporediti preko tamnog dela.Torticu držati u frižideru nekoliko sati, može i preko noći. Skloniti obruč i naneti šlag ili umućenu slatku pavlaku.

    Čokoladna poslastica : Vjerujte uživaćete u svakom zalogaju


     Potrebno:
    Za koru
  • 9 belanaca
  • 9 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 9 kašika mleka
  • 6 kašika ulja
  • 9 kašika kakaoa
  • 12 kašika rendane čokolade
  • 9 kašika seckanih oraha
  • 3 male kašičice cimeta
  • 1 prašak za pecivo


  • Za fil:
  • 9 žumanaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina za kolače
  • 150 g šećera
  • 1 ravna supena kašika cimeta

  • Priprema
    1. Priprema kore: belanca umutiti, dodati šećer mutiti dok se šećer ne razbije. Dodati mleko, ulje, brašno, kakao. Lagano izmešati, dodati čokoladu, orahe, cimet, prašak za pecivo. Izmešati, izliti u podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena. (U većoj tepsiji ispeći jednu koru pa iseći na tri dela)
    2. Prirpema fila: Na pari skuvajte žumanca sa šećerom. Kada počne da se zagreva dodajte čokoladu i margarin. Mešajte i kuvajte jako dugo, sve dok se ne zgusne. Na kraju dodajte cimet.
    3. Mazite kore i ukrasite po želji. Kolač čuvajte u frižideru dok se ne stegne. Najbolje bi bilo da prenoći u frižideru pre služenja.

    Sočne kocke koje nije potrebno peći gotove za 20 min


    Potrebni sastojci
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
  • 2 žlice gussnela 
  • 100 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 200 g Čoko namaza
  • 5 krem bananica
  • 100 g čokolade
  • 700 g petit keksa
  • sok od 2 naranče
  • 2 vrećice šlag pjene
  • 250 ml mlijeka
  • po želji lješnjaka
    Priprema
    Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom.
    Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz, u drugi dio bananice, a u treći dio naribanu čokoladu i sitno sjeckanh lješnjaka po želji.
    Slaganje
    Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu.
    Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

    Čarolija ukusa kocke :" ŠUMSKA VILA "


    Potrebno:
    Kora:
  • 9 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera 
  • 12 žlica mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica pšeničnog oštrog brašna
  • 1 vrećica Praška za pecivo
  • Crvena krema:
  • 45 dag šumskog voća
  • 20 dag Šećera ( kristal)
  • po potrebi vode
  • 20 dag malina
  • 2 vrećice Vanilin pudinga

  • Žuta krema:
  • 9 žumanjaka
  • 15 dag Šećera 
  • 1 vrećicu Vanilin šećera
  • 3 žlice škrobnog brašna
  • 3 žlice Pšeničnog oštrog brašna
  • 1/2l mlijeka
  • 25 dag putera/maslaca

  • Glazura:
  • 20 dag Čokolade za kuhanje
  • 5 žlica Ulja
  • Priprema
    – Bjelanjke i šećer dobro istucite.
    – Lagano kuhačom umiješajte ostale sastojke.
    – Stavite peći na papiru za pečenje, u pleh od pećnice i pecite na 180°C, oko 20 minuta.
    – Kad je pečeno, prerežite koru popola i svaku koru namažite crvenom kremom., pa žutom kremom.
    -Za žutu kremu stavite kuhati mlijeko, ostalo sve skupa izmiksajte osim margarina ( maslaca).
    Kad se ohladi, izradite maslac ili margarin, te u to dodajte žutu kremu.
    – Za crvenu kremu od voća, propasirajte voće i dodajte mu šećer. Stavite na vatru, te zakuhajte s pudingom.
    Slažite ovako: prva kora, crvena krema, žuta krema, čokoladna glazura, druga kora, crvena krema, žuta krema pa čokoladna glazura. ja svaku koru posebno namažem, prelijem čokoladom, pa ih stavim jednu na drugu.
    Posluživanje
    Koristiti možete razne vrste bobičastog voća, kao i razne orašate kombinacije, kako želite! Meni su najbolje ove što vidite, sa šumskim voćem i lješnjacima.

    Predivna kremasta torta sa jagodama i čokoladom




    Potrebno:

    Za kore:

    9 bjelanjaka
    300 g šećera
    1 žlica jabučnog octa

    Za kremu:
    9 žumanjaka
    4 kašike šećera
    3 vanilin šećera
    3 kašike oštrog brašna
    1 kašika gustina
    250 ml mlijeka
    250 g maslaca
    800 g jagoda
    600 ml slatkog vrhnja
    300 g čokolade za kuhanje
    4 kašike suncokretovog ulja


    Priprema:

    Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer i ocat te miksati tako dugo dok smjesa ne postane sjajna. Veliki lim od pećnice obložiti papirom za pečenje koji treba dobro nauljiti, pa potom preko njega rasporediti smjesu od bjelanjaka i šećera. Poravnati površinu pa peći u pećnici na 140ºC 1,5 sat. Kora bi nakon ovog vremena trebala blago požutjeti i biti potpuno hrskava na dodir. Pečenu koru oprezno iskrenuti iz lima i maknuti papir za pečenje, sa čijim odljepljivanjem ne biste trebali imati većih problema ukoliko ste papir doista dobro nauljili.
    Pečenu koru izrezati na tri jednaka dijela. U međuvremenu otopiti čokoladu sa 50 g maslaca i uljem. Prerezane kore premazati ravnomjerno otopljenom čokoladom pa pustiti da se potpuno ohladi i stisne.

    Za kremu 
    Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, gustin i mlijeko. Sve skupa kuhati u loncu na pari nekoliko minuta. Krema se jako brzo ukuha i postane gusta, dovoljno je 3-4 minute. U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen maslac.

    Vrhnje za šlag umiksati u čvrsti šlag, jagode isjeći na manje komadiće.

    Slagati redom koru, žutu kremu, jagode, šlag…i tako dok sve ne potrošite. Za kraj naribajte samo po vrhu malo čokolade i to je to. Meni je ova torta najljepša kad ostane ovako čupav sa strana. Dobro rashladiti sve skupa i uživati u nesvakidašnje finom okusu. Torta će se nakon što odstoji, a najbolje je da to bude preko noći u frižideru, puno lakše rezati s obzirom da je jako usaka i visoka.
    Prijatno!

    Savršenstvo koje se topi u ustima :" MILKA TORTA "




    Potrebno:

    Kora

    15 belanaca
    30 kašika kristal secera
    15 kašika mlevene plazme
    15 kašika mlevenih oraha
    prašak za pecivo 1/2 kesice


    Fil
    15 žumanaca
    200 gr kristal šecera
    1/2 l mleka
    5 kašika gustina
    5 kašika kristal secera
    2 pakovanja margarina ili maslaca
    100gr bele milka čokolade
    100 gr crne milka čokolade
    150gr seckanih oraha
    150 gr mlevene plazme
    3 kesice šlag pjene

    Priprema:
    Ulupati 15 belanaca. dodati 30 kasika secera i mutiti, zatim 15 kašika plazme, 15 kasika oraha i prasak za pecivo.
    Podmazati mannji kalup za torte i peci oko 40 minuta na 200C.
    Zatim koru izruciti iz kalupa, sacekati da se ohladi i koncem iseci na 4 dela kroz sredinu, tako da dobijete cetiri kore ,(ako vam se ne žuri mozete peci i koru po koru ).

    Fil- Skuvati na pari prethodno umucena zumanca sa 200 gr secera.
    Posebno skuvati 1/2 l mleka sa 5 kasika gustina i 5 kasika secera(kuva se kao puding). Umutiti 2 margarina ili maslaca(sta vise volite).
    Hladne delove fila sjediniti sa margarinom i dodati 100 gr iseckane i bele i crne cokolade, 150 gr iseckanih oraha i 150gr mlevene plazme.
    Nafilovati kore i gore ukrasiti šlagom.

    Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
    Prijatno!