subota, 23. rujna 2017.

Predivna kremasta torta sa jagodama i čokoladom




Potrebno:

Za kore:

9 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica jabučnog octa

Za kremu:
9 žumanjaka
4 kašike šećera
3 vanilin šećera
3 kašike oštrog brašna
1 kašika gustina
250 ml mlijeka
250 g maslaca
800 g jagoda
600 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
4 kašike suncokretovog ulja


Priprema:

Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer i ocat te miksati tako dugo dok smjesa ne postane sjajna. Veliki lim od pećnice obložiti papirom za pečenje koji treba dobro nauljiti, pa potom preko njega rasporediti smjesu od bjelanjaka i šećera. Poravnati površinu pa peći u pećnici na 140ºC 1,5 sat. Kora bi nakon ovog vremena trebala blago požutjeti i biti potpuno hrskava na dodir. Pečenu koru oprezno iskrenuti iz lima i maknuti papir za pečenje, sa čijim odljepljivanjem ne biste trebali imati većih problema ukoliko ste papir doista dobro nauljili.
Pečenu koru izrezati na tri jednaka dijela. U međuvremenu otopiti čokoladu sa 50 g maslaca i uljem. Prerezane kore premazati ravnomjerno otopljenom čokoladom pa pustiti da se potpuno ohladi i stisne.

Za kremu 
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, gustin i mlijeko. Sve skupa kuhati u loncu na pari nekoliko minuta. Krema se jako brzo ukuha i postane gusta, dovoljno je 3-4 minute. U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen maslac.

Vrhnje za šlag umiksati u čvrsti šlag, jagode isjeći na manje komadiće.

Slagati redom koru, žutu kremu, jagode, šlag…i tako dok sve ne potrošite. Za kraj naribajte samo po vrhu malo čokolade i to je to. Meni je ova torta najljepša kad ostane ovako čupav sa strana. Dobro rashladiti sve skupa i uživati u nesvakidašnje finom okusu. Torta će se nakon što odstoji, a najbolje je da to bude preko noći u frižideru, puno lakše rezati s obzirom da je jako usaka i visoka.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar