Potrebno:
Kora:
Fil 1:
Fil 2:
Priprema kore:
Odvojite bjelanjke od zumanjaka.
U jednu posudu stavite 10 zumanjaka u jednu 5.
Od bjelanjaka izmutite cvrst snijeg.
Bjelanjcima dodajte secer i nastavite sa mucenjem.
Dodajte orahe pa sjedinite sa kasikom ne mikserom.
Dodajte brasno i kakao pa opet izmjesajte kasikom ne mikserom.
Tijesto podjelite u dva kalupa oblozena pek papirom.
Pecite na 180 C dok biskvit nebude gotov,ako mislite da se nece fino ispec smanjite na 150 C da se vise susi.
Kad su biskviti gotovi maknite ih iz peci,izvadite iz kalupa,maknite papir i pustite da se ohladi.
Ohladjen biskvit prerezite samo jedan a drugi ostavite citav.
Znaci imate sad 3 kore.
Pripremajte fil broj 1.
U jednu posudu stavite 10 zumanjaka u jednu 5.
Od bjelanjaka izmutite cvrst snijeg.
Bjelanjcima dodajte secer i nastavite sa mucenjem.
Dodajte orahe pa sjedinite sa kasikom ne mikserom.
Dodajte brasno i kakao pa opet izmjesajte kasikom ne mikserom.
Tijesto podjelite u dva kalupa oblozena pek papirom.
Pecite na 180 C dok biskvit nebude gotov,ako mislite da se nece fino ispec smanjite na 150 C da se vise susi.
Kad su biskviti gotovi maknite ih iz peci,izvadite iz kalupa,maknite papir i pustite da se ohladi.
Ohladjen biskvit prerezite samo jedan a drugi ostavite citav.
Znaci imate sad 3 kore.
Pripremajte fil broj 1.
Na pari izmutite zumanjke i secer.
Maknite sa pare, dodajte cokoladu i mutite dok se cokolada ne otopi.
Kremu ostavite u frizider da se potpuno ohladi.
Dok se krema hladi, vi izvadite puter da se omeksa na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme pripremite drugi fil.
Na pec stavite 300 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
Maknite sa pare, dodajte cokoladu i mutite dok se cokolada ne otopi.
Kremu ostavite u frizider da se potpuno ohladi.
Dok se krema hladi, vi izvadite puter da se omeksa na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme pripremite drugi fil.
Na pec stavite 300 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
U posudu sa 5 zumanjaka dodajte brasno i ostatak mlijeka pa se to izmutite.
Istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.
Ostavite da se potpuno ohladi, ponekad promjesajte i drzite poklopljeno da se nestvori kozica.
Puter za drugi fil isto izvadite iz frizidera da omeksa.
U potuno hladne kreme umutite po 250 gr. putera.
Istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.
Ostavite da se potpuno ohladi, ponekad promjesajte i drzite poklopljeno da se nestvori kozica.
Puter za drugi fil isto izvadite iz frizidera da omeksa.
U potuno hladne kreme umutite po 250 gr. putera.
Sad idemo sa filovanjem torte:
Jedan dio prerezane kore stavite u kalup ili na tacnu.
Na prvu koru istresite pola zutog fila to jest fila broj 2.
Prekrite citavom korom (ovom koju niste presjekli) i na nju istresite pola cokoladnog fila (fila broj 1)
Prekrite trecom korom pa ostavite u frizider da se torta malo stegne.
Ostavite i zutu kremu u frizider da nebi omeksala, a cokoladnu nemorate ako cete je samo ovako prelit preko torte.
Ako cete tortu ukrasavat cokoladnom kremom onda i nju ostavite u frizider.
Kad je torta odstajala u frizideru bar sat vremena premazite je ostatkom zutog fila, pa ukrasite cokoladnim filom (ukrasite po želji ).
Jedan dio prerezane kore stavite u kalup ili na tacnu.
Na prvu koru istresite pola zutog fila to jest fila broj 2.
Prekrite citavom korom (ovom koju niste presjekli) i na nju istresite pola cokoladnog fila (fila broj 1)
Prekrite trecom korom pa ostavite u frizider da se torta malo stegne.
Ostavite i zutu kremu u frizider da nebi omeksala, a cokoladnu nemorate ako cete je samo ovako prelit preko torte.
Ako cete tortu ukrasavat cokoladnom kremom onda i nju ostavite u frizider.
Kad je torta odstajala u frizideru bar sat vremena premazite je ostatkom zutog fila, pa ukrasite cokoladnim filom (ukrasite po želji ).
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar