subota, 23. rujna 2017.

"Čokoladna Torta "


Potrebno:
Kora:
  • 15 bjelanjaka
  • 300 gr. secera
  • 300 gr. mljevenih oraha
  • 4 kasike brasna
  • 2 kasike kakaa
  • Fil 1:
  • 10 zumanjaka
  • 300 gr. secera
  • 100 gr. cokolade
  • 250 gr. putera

  • Fil 2:
  • 5 zumanjaka
  • 500 ml. mlijeka
  • 200 gr. secera
  • 1 vanilin secer
  • 6 kasika brasna
  • 250 gr. putera

  • Priprema kore:
    Odvojite bjelanjke od zumanjaka.
    U jednu posudu stavite 10 zumanjaka u jednu 5.
    Od bjelanjaka izmutite cvrst snijeg.
    Bjelanjcima dodajte secer i nastavite sa mucenjem.
    Dodajte orahe pa sjedinite sa kasikom ne mikserom.
    Dodajte brasno i kakao pa opet izmjesajte kasikom ne mikserom.
    Tijesto podjelite u dva kalupa oblozena pek papirom.
    Pecite na 180 C dok biskvit nebude gotov,ako mislite da se nece fino ispec smanjite na 150 C da se vise susi.
    Kad su biskviti gotovi maknite ih iz peci,izvadite iz kalupa,maknite papir i pustite da se ohladi.
    Ohladjen biskvit prerezite samo jedan a drugi ostavite citav.
    Znaci imate sad 3 kore.

    Pripremajte fil broj 1.
    Na pari izmutite zumanjke i secer.
    Maknite sa pare, dodajte cokoladu i mutite dok se cokolada ne otopi.
    Kremu ostavite u frizider da se potpuno ohladi.
    Dok se krema hladi, vi izvadite puter da se omeksa na sobnoj temperaturi.
    Za to vrijeme pripremite drugi fil.
    Na pec stavite 300 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
    U posudu sa 5 zumanjaka dodajte brasno i ostatak mlijeka pa se to izmutite.
    Istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.
    Ostavite da se potpuno ohladi, ponekad promjesajte i drzite poklopljeno da se nestvori kozica.
    Puter za drugi fil isto izvadite iz frizidera da omeksa.
    U potuno hladne kreme umutite po 250 gr. putera.
    Sad idemo sa filovanjem torte:
    Jedan dio prerezane kore stavite u kalup ili na tacnu.
    Na prvu koru istresite pola zutog fila to jest fila broj 2.
    Prekrite citavom korom (ovom koju niste presjekli) i na nju istresite pola cokoladnog fila (fila broj 1)
    Prekrite trecom korom pa ostavite u frizider da se torta malo stegne.
    Ostavite i zutu kremu u frizider da nebi omeksala, a cokoladnu nemorate ako cete je samo ovako prelit preko torte.
    Ako cete tortu ukrasavat cokoladnom kremom onda i nju ostavite u frizider.
    Kad je torta odstajala u frizideru bar sat vremena premazite je ostatkom zutog fila, pa ukrasite cokoladnim filom (ukrasite po želji ).
    Prijatno!

    Nema komentara:

    Objavi komentar