utorak, 19. rujna 2017.

"Bijela Mousse Torta"


Potrebno :
Kora  :

  • 3 Jaja
  • 3 kašike Šećera
  • 3 kašike Brašna
  • 1/2 vrećice Praška za pecivo
  • 1 Vanilin Šećer
  • 1 kašika mlake vode

  • Krema:

  • 3 Žumanjka
  • 100 gr. Šećera
  • 100 ml Mlijeka
  • 8 Lista Želatine
  • 200 gr. Bijele Čokolade
  • 800 ml Vrhnja za Šlag
  • 2 Vanilin Šećer
  • 2 Šlag Fix

  • I još:

  • 2 kašike Marmelade po želji za namazati koru 
  • naribane bijele čokolade

  • Priprema:
    Za koru  prvo dobro izmiješati bjelanjak sa šećerom i vanilin šećerom – dok ne dobijete čvrstu pijenu. Dalje miješajući dodajte žumanjke i kašiku  mlake vode. Brašno i prašak za pecivo isto lagano umiješati.
    Izmiješao tijesto izliti u kalup za torte u koji ste stavili pek papir i peći oko 15-20 min na 180 C.
    Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi.

     Za kremu stavite želatinu u hladnu vodu da omekša.
    Žumanjke izmiješati sa šećerom i mlijekom. 
    Smjesu stavite u zdjelu nad paru i miješajući zagrijavajte dok ne dobijete finu pjenu.
    U pjenu od jaja (treba biti mlaka masa)dodajte isjeckanu bijelu čokoladu i želatinu (naravno možete i tamnu čokoladu koristiti ako više volite). Miješajte dok se čokolada i želatina ne otopi.
    Ostaviti da se malko stegne krema.

    Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom i lagano ju umiksajte u kremu od jaja i čokolade.
    Koru namažite sa marmeladom.
    Kremu istresite na  koru oko koje  ste opet stavili prsten od kalupa. Stavite u frižider (otprilike 4-5 sati) da se mousse-krema dobro stegne.

    Šta reci za ovu fantasičnu kobinaciju procijenite sami :"ČOKOLADNA- LJEŠNJAK MOUSSE TORTA"



    Potrebno:
    Baza/podloga



  • 125 gr maslaca
  • 100 gr glatkog brašna
  • 4 velike žlice šećera u prahu
  • 4 velike žlice gorkog kakao praha
  • 4 velike žlice mljevenih prženih lješnjaka
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

  • Mousse krema:



  • 250 gr sira mascarpone
  • 200 gr nutelle
  • 500 ml vrhnja za šlag (+ 1 kremfix)
  • 3 velike žlice šećera u prahu
  • 3 velike žlice gorkog kakao praha
  • 1 vrećica (10 gr) želatine
  • 30 giotto kuglica

  • Ganache krema



  • 300 gr noisette čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag

  • Priprema:
    Prvo napravite bazu: rukama dobro izradite nasjeckani maslac, brašno, kakao, šećer i mljevene pržene lješnjake. Smjesu prebacite na prozirnu foliju i razvaljajte u krug promjera 24 cm.
     Prebacite u kalup i prstima utapkajte ako je potrebno, dok ne dobijete lijepo, ravnomjerno raspoređeno tijesto.
     Tijesto izbodite vilicom na više mjesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva jedno 15-20 min. Pazite da ne izgori.
    Kad je tijesto pečeno, stavite ga da se dobro ohladi i u međuvremenu pripremite mousse kremu.
    Mousse krema: u većoj posudi izradite mascarpone i nutellu. Toj smjesi dodajte pripremljenu želatinu (klasično topljenje želatine, priprema s vrećice). Ostavite smjesu sa strane.
     U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. 
    Prvo mutite jedno 2-3 minute samo vrhnje te mu potom dodajte 1 kremfix (da mousse bude čvršći) i 4 žlice šećera u prahu.
     I dalje mutite do željene čvrstoće. Na kraju dodajte gorki kakao i mutite dok se ne sjedini s šlagom.
     U smjesu od mascarponea i nutelle dodajte polovicu prpremljenog tučenog vrhnja i mutite mikserom. Kad se dobro sjedinilo, dodajte ostatak i dobro izmješajte smjesu ručno.
    Na pečenu podlogu stavite malo mousse kreme, onako da premažete koru te potom uz rub kalupa složite giotto kuglice u dva reda. 
    Preko toga stavite ostatak mousse kreme i stavite u hladnjak da se steže najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
    Ganache krema: na laganoj vatri grijte vrhnje za šlag do točke vrenja (ne smije provrijeti) ta tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu koju ste natrgali na kockice. Pustite jedno 2-3 minute da se čokolada otopi, potom dobro izmješajte. 
    Ostavite ganache kremu da se hladni najmanje 20 min. 
    Povremeno promiješajte.
    Kad se ganache krema dobro ohladila, da je još uvijek tekuća, ali hladna, prelijte je preko mousse kreme i tortu vratite u hladnjak da se steže još jedno 2-3 sata. 
    Ostavite si malo ganache kreme za finalno prelijevanje kad izvadite tortu iz kalupa (tako ćete dobiti ove lijepe slapove čokolade preko rubova).

    Napomena: 
    lješnjake ispržite na suhoj tavi ili u pećnici, kad se ohlade sitno ih sameljite.
    Prijatno!

    Super ukusna i meka : Oblatna sa dva fila


    Potrebno:
    1 pakovanje oblandi,
    10 jaja;


    za I fil:
    10 belanaca,
    250 g prah šećera,
    2 kesice vanilinog šećera,
    3 kašike kakaoa,
    300 g mlevenog Plazma keksa;


    za II fil
    10 žumanaca,
     200 g prah šećera
     2 kesice vanilinog šećera,
     250 g margarina.

    Priprema:

    I fila: 

    Mikserom umutiti belanca sa prah šećerom i vanilinim šećerom. Nastaviti sa mućenjem i dodati mleveni keks i kakao. Sve sastojke dobro umutiti.

     II fila: 

    Mikserom umutiti žumanca, dodati prah šećer i vanilin šećer. Posebno umutiti margarin pa ga pomešati sa umućenim žumancima.
    Na prvu oblandu naneti prvi fil. Prekriti drugom oblandom i naneti drugi fil.
    Naizmenično ređati listove oblandi i filove. Petu, poslednju oblandu pritisnuti rukama da se fil zalepi. Staviti tacnu preko i ostaviti da se stegne. Isjeći na kocke. 

    Prijtno!

    Cheesecake sa Oreo ili nekim dr .čokoladnim keksom


    Potrebno:

  • 250 g čokoladnog keksa
  • 150 g putera
  • 2 kašičice granula želatina
  • 60 ml sveže prokuvane vode
  • 360 g sitnog sira
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašićica ekstrakta od vanile
  • 110 g šećera
  • 180 g bele čokolade (istopljene)
  • 150 g čoko keksa sa belim punjenjem
  • 50 g čokolade za kuvanje (istopljene)

  • Priprema


     Postavite kalup za koru od 23 cm.
    Sameljite čokoladni keks, potom dodajte istopljeni puter i mešajte dok se ne izjednači.
    Masu rukama rasporedite u kalup i izvucite na zidove kalupa ok 3 cm smese, potom stavite u frižider na 20 minuta.
     U činiji pomešajte želatin sa vodom, zatim ga rastvorite na pari. 
    Sklonite sa ringle i sačekajte da se ohladi 5 minuta.
     U većoj posudi pomešajte sitan sir  i slatku pavlaku , ekstrakt od vanile i šećer. Kada sve dobro sjedini, dodajte želatin i istopljenu belu čokoladu. Potom, ubacite izlomljen sendvič keks. Smesu sipajte u kalup, i stavite u fižider na 3 sata.
    Pre serviranja, otopite tamnu čokoladu (možete koristiti špric ili kesu) za dekoraciju.

    Idealna za svaku priliku torta :"Najljepsa Želja "


    Potrebno:
    Za kore:
  • 18 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika mlevenih lešnika
  • 6 kašika brašna
  • 1,5 prašak za pecivo
  • Za fil I:
  • 100 g seckanih pečenih lešnika
  • 200 g čokolade
  • 18 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g margarina
  • Za fil II:
  • 250 g šećera
  • 1 l mleka
  • 100 g gustina
  • 250 g margarina
  • Ostali sastojci:
  • 4 dl slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • Priprema:
    Kora:
    Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 6 kašika šećera uz neprestano mućenje.
    Potom u šam dodati 2 kašike brašna, 6 kašika mlevenih lešnika i 1/2 praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
    Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
    Fil I:
    Sjediniti šećer i žumanca te umutiti na pari.
     U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin, seckane pečene lešnike i rendanu čokoladu pa polako promešati.
    Fil II:
    U odgovarajuću šerpu sipati šećer, a potom ga zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne karamelizuje.
     Posebno umutiti mleko i gustin pa preliti preko karamela i nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
    – U ohlađen krem dodati penasto umućeni margarin i izmiksati.
    Finalni postupak:
    Tortu filovati na sledeći način: kora, 1/2 fila II, kora, fil I, kora, 1/2 fila II.
     Slatku pavlaku otopiti sa čokoladom. Ostaviti da se potpuno ohladi te umutiti u čvrst krem. Dobijenim kremom premazati tortu i dekorisati po želji.

    ponedjeljak, 18. rujna 2017.

    Jednostavna Čokoladna pita za početnike


    Potrebno:
    Za tijesto:
  •  50g maslaca,
  • 75g maslaca od kikirikija,
  • 100g smeđeg šećera,
  •  2 žumanca,
  • 200g oštrog belog brašna,
  • 50g integralnog pšeničnog brašna,
  •  1 kašika puna milerama,
  •  malo soli
  • Za nadev:
  • 400g slatke pavlake,
  • 200g  noissete čokolade,
  •  250g tamne čokolade,
  •  1 kašika puna meda,
  • 100g maslaca,
  •  malo soli, kakaa i malo krem šlaga
  • Priprema:
    Obe vrste maslaca ujednačite sa šećerom i soli. Dodajte žumance, mileram i brašno te zamesite testo, samo da poprimi formu. Od testa formirajte valjak, obložite folijom i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo režite na kolutove debljine 5mm i obložite po dnu i stranicama kalupa za pite pa utiskujte prstima da se popune rupe.
    Kalup treba biti potpuno obložen. 
    Pecite testo u zagrejanoj pečnici na 180°C 15tak minuta, dok nije pečeno i dok ne poprimi samo lagano boju. Ostavite sa strane da se ohladi dok ne pripremite nadev.

    U slatku pavlaku umešajte kašičicu meda i mrvicu soli.
    Zagrejte ga do vrenja, uklonite s vatre i dodajte sitno izmrvljenu čokoladu i maslac i mešajte dok se sve ne otopi i poveže u jednoličnu glatku smesu. Pustite da se malo ohladi i s vremena na vreme promešajte. Kad se malo ohladilo izlijte na pečeno testo.

    Jednostavna "SLADOLED TORTA"


    Potrebno je:
  • 2 šolje čokoladnog krema 
  • 6 šolja pirinčanih pahuljica
  • 3, 7 l sladoleda od vanile
  • Priprema:

    1. Okrugli kalup za torte i veliku posudu za mućenje staviti u zamrzivač da se ohlade.
    2. U većoj šerpi na šporetu pomešajte čokoladni krem i pirinčane pahuljice na veoma niskoj temperaturi. Mešajte da se u potpunosti sjedine, pa sklonite sa vatre.
    3. Veliku, tanku tepsiju za pečenje keksića obložite masnim papirom pa po njoj ravnomerno rasporedite smesu od čokoladnog namaza i pahuljica pa stavite u frižider da se stegne.
    4. Dok su pahuljice u frižideru, izvadite sladoled od vanile da omekša na sobnoj temperaturi 35-40 minuta. Nakon toga izvadite i pahuljice pa ih isecite na komadiće veličine jednog zalogaja.
    5. Iz zamrzivača izvadite kalup za torte i posudu za mešanje. Odvojite sa strane dve šolje pirinčanih pahuljica i krema, a ostatak pomešajte sa sladoledom od vanile u ledenoj posudi za mešanje. Budite brzi.
    6. Kad ste sve izmešali smesu uspite u kalup za torte, pospite ostatkom pahuljica i čokoladnog krema, pokrijte plastičnom folijom pa sve stavite u zamrzivač na najmanje 4-6 sati ili preko noći.

    "Ledene kocke sa Grizom "


    Potrebno :
    Za podlogu

  • 1/2 l vode
  • 1/2 l mlijeka
  • 20 dag šećera
  • 20 dag grisa
  • 10 dag čokolade

  • Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 4 pudinga od vanilije
  • 10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
  • 15 dag margarina
  • 2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)

  • Za čokoladnu glazuru:
    15 dag čokolade, 3 žlice ulja, 5 dag margarina, 2 žlice šećera u prahu, 5 žlica mlijeka

    Priprema:
    Za podlogu skuhati gris u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom.
    Kada se gris zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna.
    U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa.
    Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu.
    U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom premazati podlogu od grisa.
    Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.

    Fantastični Trio kolač


    Sastojci
    Kora:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 6 žlica hladne vode
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • Beze:
  • 6 bjelanjaka
  • 16 žlica šećera
  • 1 žlica octa
  • Krema:
  • 6 žumanjaka
  • 120 gr. šećera
  • 3 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 250 gr.margarina
  • Priprema
     Pjenasto izmješajte bjelanjke sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak, vodu, brašno, prašak i brašno. Lagano promješajte.
    Smjesu pretresite u tepsiju veličine pećnice pa pecite do pola, oko 15 min. na 180 stupnjeva.
     Za beze izmiksajte bjelanjke sa šećerom i octa, te premažite napola pečeni biskvit pa vratite natrag u pećnicu na 150 stupnjeva oko 35-40 min.
     Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i brašno pa zakuhajte na laganoj vatri da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte izmiksani margarin sobne temperature.
     Pečenu koru sa bezeom prepolovite na pola, prvu polovicu premažite polovicom kreme, stavite drugi dio kore, premažite drugom polovicom kreme te posipajte kolač kakaom ili ribanom čokoladom.

    Djeca ga obožavaju a vjerujem i vi :"Kocke Ledeno Nebo"


    Sastojci:
  • 7 bjelanjaka
  • na vrh noža soli
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 300 ml hladnog mlijeka
  • Krema I:
  • 7 žumanjka 
  • na vrh noža soli 
  • 7 žlica šećera2 vrećice
  •  vanilin šećera
  • 7 žlica brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • Krema II:
  • 500 ml vrhnja za šlag 
  • na vrh noža soli
  • 1 vrećica vanilin šećera
  •   Ukrašavanje:
  • 100 – 150 g bijele čokolade
  • Priprema
    Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje (39 x 27 cm) namazati masnoćom i posuti brašnom. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom miješajući. Nastaviti miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer ne otopi i snijeg počne sjajiti. Mješavinu brašna istresi na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom) i to podižući snijeg od dolje prema gore. Ne miješati jako dugo, kako ne bi izašao zrak iz bjelanjaka. Tijesto istresti u lim, fino izravnati i staviti peći 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od lima za pečenje i vruć biskvit preliti hladnim mlijekom. Biskvit ostaviti da se ohladi.
    Krema I: Žumanjke zajedno s malo soli, šećerom i vanilin šećerom mikserom kremasto izraditi. Dodati brašno, dobro izmiješati i na kraju umiješati 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko (550 ml) staviti da zakuha. Zatim mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati mješavinu od žumanjaka, vratiti na štednjak i neprestano miješajući kuhati 2 – 3 minute, odnosno dok se krema ne spoji. Skloniti sa štednjaka, posudu staviti u hladnu vodu da se brže ohladi, uz često miješanje da se na vrhu kreme ne stvori korica. U posebnoj posudi maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izraditi. Zatim hladnu kremu postepeno dodavati maslacu (žlicu po žlicu) mikserom miješajući. Kremom premazati ohlađeni biskvit i fino izravnati.
    Krema II: Vrhnje za šlag zajedno s malo soli i vanilin šećerom čvrsto izraditi i premazati po kremi I te fino izravnati.
    Ukrašavanje: Od bijele čokolade strugati rolice i kolač ukrasiti. Najlakši način pravljenja rolica od čokolade, je da to radite sa specijalnim nožem za guljenje krumpira i čokolada treba biti sobne temperature.

    SOČNE:" Čoko i Cherry kocke"



    Sastojci za kore:
  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika ulja
  • 15 kašika mleka
  • 15 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • Za fil:
  • 5 dcl vode
  • 150 gr šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 100 gr čokolade
  • 500 gr očišćenih višanja
  • Preliv:
  • 2,5 dcl slatke pavlake
  • 100 gr čokolade
  • Priprema:
    Prvo skuvati fil: U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
    – Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i umućena 3 belanca.
    Pleh veličine 20×35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni.
    Kad se kolač ispeče i ohladi staviti preliv.
    Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.

    nedjelja, 17. rujna 2017.

    Nepogrešivi spoj savršenog ukusa" Karamel Tart"

    Potrebno :
    Za koru:
    160 g brašna
     30 g mleveog badema
     30 g kakao praha
     50 g šećera
    1/4 kašičice soli
    120 g hladnog putera
     1 kašičica vanile
     1 jaje
     2 kašike hladne vode

    Za karamelu

    300 šećera
    1/2 šolje vode
    1/2 šolje mlečne slatke pavlake
    70 g putera
    1 kašičica soli
    Za preliv:
    1/2 šolje mlečne slatke pavlake
    120 g crne čokolade
    Priprema:

    Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu . Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
    Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
    Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.

    Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.

    Na ovaj način mora da uspe svima: "ŠAMPITA"


    Potrebno:

    lisnato testo
    7 belanaca
    500 g. šećera
    125 ml. vode

    kašika sveže ceđenog soka od limuna

    Priprema:

    Ispeći 2 lista lisnatog testa.
     Jedan ostaviti ceo za podlogu a drugi iseći na kocke željene veličine.
    Belanca umutiti u čvrst sneg. Vodi i šećer staviti da kuvaju.
     Mešati da se šećer brže istopi. Sirup će na početku kuvanja biti mutan, kada postane staklast kuvati još 3,4 minuta. Znači, nekoliko prvih minuta sirup će kuvati i biti mutan. Od momenta kada postane potpuno proziran kuvati još par minuta.
     Dodati i sok od limuna.
    U umućena belanca sipati lagano sirup stalno muteći mikserom najvećom brzinom. Kada se doda sirup posudu premestiti u veću sa hladnom vodom . Nastaviti mutiti dok se belanca ne ohlade.
    Razmažite  smjesu na lisnato testo i gore staviti sečene kocke lisnatog testa. Ostaviti preko noći u frižider.
    .