utorak, 19. rujna 2017.

Šta reci za ovu fantasičnu kobinaciju procijenite sami :"ČOKOLADNA- LJEŠNJAK MOUSSE TORTA"



Potrebno:
Baza/podloga



  • 125 gr maslaca
  • 100 gr glatkog brašna
  • 4 velike žlice šećera u prahu
  • 4 velike žlice gorkog kakao praha
  • 4 velike žlice mljevenih prženih lješnjaka
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

  • Mousse krema:



  • 250 gr sira mascarpone
  • 200 gr nutelle
  • 500 ml vrhnja za šlag (+ 1 kremfix)
  • 3 velike žlice šećera u prahu
  • 3 velike žlice gorkog kakao praha
  • 1 vrećica (10 gr) želatine
  • 30 giotto kuglica

  • Ganache krema



  • 300 gr noisette čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag

  • Priprema:
    Prvo napravite bazu: rukama dobro izradite nasjeckani maslac, brašno, kakao, šećer i mljevene pržene lješnjake. Smjesu prebacite na prozirnu foliju i razvaljajte u krug promjera 24 cm.
     Prebacite u kalup i prstima utapkajte ako je potrebno, dok ne dobijete lijepo, ravnomjerno raspoređeno tijesto.
     Tijesto izbodite vilicom na više mjesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva jedno 15-20 min. Pazite da ne izgori.
    Kad je tijesto pečeno, stavite ga da se dobro ohladi i u međuvremenu pripremite mousse kremu.
    Mousse krema: u većoj posudi izradite mascarpone i nutellu. Toj smjesi dodajte pripremljenu želatinu (klasično topljenje želatine, priprema s vrećice). Ostavite smjesu sa strane.
     U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. 
    Prvo mutite jedno 2-3 minute samo vrhnje te mu potom dodajte 1 kremfix (da mousse bude čvršći) i 4 žlice šećera u prahu.
     I dalje mutite do željene čvrstoće. Na kraju dodajte gorki kakao i mutite dok se ne sjedini s šlagom.
     U smjesu od mascarponea i nutelle dodajte polovicu prpremljenog tučenog vrhnja i mutite mikserom. Kad se dobro sjedinilo, dodajte ostatak i dobro izmješajte smjesu ručno.
    Na pečenu podlogu stavite malo mousse kreme, onako da premažete koru te potom uz rub kalupa složite giotto kuglice u dva reda. 
    Preko toga stavite ostatak mousse kreme i stavite u hladnjak da se steže najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
    Ganache krema: na laganoj vatri grijte vrhnje za šlag do točke vrenja (ne smije provrijeti) ta tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu koju ste natrgali na kockice. Pustite jedno 2-3 minute da se čokolada otopi, potom dobro izmješajte. 
    Ostavite ganache kremu da se hladni najmanje 20 min. 
    Povremeno promiješajte.
    Kad se ganache krema dobro ohladila, da je još uvijek tekuća, ali hladna, prelijte je preko mousse kreme i tortu vratite u hladnjak da se steže još jedno 2-3 sata. 
    Ostavite si malo ganache kreme za finalno prelijevanje kad izvadite tortu iz kalupa (tako ćete dobiti ove lijepe slapove čokolade preko rubova).

    Napomena: 
    lješnjake ispržite na suhoj tavi ili u pećnici, kad se ohlade sitno ih sameljite.
    Prijatno!

    Nema komentara:

    Objavi komentar