utorak, 19. rujna 2017.

"Bijela Mousse Torta"


Potrebno :
Kora  :

  • 3 Jaja
  • 3 kašike Šećera
  • 3 kašike Brašna
  • 1/2 vrećice Praška za pecivo
  • 1 Vanilin Šećer
  • 1 kašika mlake vode

  • Krema:

  • 3 Žumanjka
  • 100 gr. Šećera
  • 100 ml Mlijeka
  • 8 Lista Želatine
  • 200 gr. Bijele Čokolade
  • 800 ml Vrhnja za Šlag
  • 2 Vanilin Šećer
  • 2 Šlag Fix

  • I još:

  • 2 kašike Marmelade po želji za namazati koru 
  • naribane bijele čokolade

  • Priprema:
    Za koru  prvo dobro izmiješati bjelanjak sa šećerom i vanilin šećerom – dok ne dobijete čvrstu pijenu. Dalje miješajući dodajte žumanjke i kašiku  mlake vode. Brašno i prašak za pecivo isto lagano umiješati.
    Izmiješao tijesto izliti u kalup za torte u koji ste stavili pek papir i peći oko 15-20 min na 180 C.
    Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi.

     Za kremu stavite želatinu u hladnu vodu da omekša.
    Žumanjke izmiješati sa šećerom i mlijekom. 
    Smjesu stavite u zdjelu nad paru i miješajući zagrijavajte dok ne dobijete finu pjenu.
    U pjenu od jaja (treba biti mlaka masa)dodajte isjeckanu bijelu čokoladu i želatinu (naravno možete i tamnu čokoladu koristiti ako više volite). Miješajte dok se čokolada i želatina ne otopi.
    Ostaviti da se malko stegne krema.

    Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom i lagano ju umiksajte u kremu od jaja i čokolade.
    Koru namažite sa marmeladom.
    Kremu istresite na  koru oko koje  ste opet stavili prsten od kalupa. Stavite u frižider (otprilike 4-5 sati) da se mousse-krema dobro stegne.

    Nema komentara:

    Objavi komentar