četvrtak, 14. rujna 2017.

Ukusni -Trokutići od čokolade i narandze


Sastojci:

  • 200 gr šećera
  • 100 ml vode (samo da pokrije šećer)
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 150 gr sitno narezanih žele bombona
  • 50 gr badema u listićima
  • 1 naranča ( izribana korica i malo soka)
  • 50 gr čokolade

  • Priprema:


    Vodu i šećer staviti da prokuha, ukloniti sa vatre i dodati čokoladu. Miješati da se otopi i dodati sve ostale sastojke. Prozirnu foliju staviti preko kalupa, uliti smjesu i ostaviti nekoliko sati na hladnom mjestu da se stegne. Po želji trokute možete preliti i čokoladnom glazurom.

    srijeda, 13. rujna 2017.

    Odličan ručak " Ćufte u paradajz sosu"


    Sastojci
    0.50 veze peršuna
    3 kom jaja
    3 dl ulja
    2 čena belog luka
    4 kašike brašna
    po ukusu bibera
    1 dl vode
    400 g mlevene svinjetine
    po ukusu soli
    0.50 kesice praška za pecivo


    Priprema
    Usitnite peršun.
    Odvojte žumanca od belanaca. Obratite pažnju da činija u koju ćete stavljati belanca bude takva da u njoj možete kasnije da umutite šne.
    Belanca držite na hladnom (u frižideru) dok ne bude vreme da ih mutite.
    Oljuštite i sitno iseckajte beli luk.

    Priprema mase za ćufte
    U posudu sa ovalnim dnom stavite brašno, dodajte prašak za pecivo i promešajte.
    Umešajte žumanca u brašno.
    Dodajte polovinu potrebne količine vode, dobro izmešajte pa dodajte i ostatak.
    Posolite i pobiberite po ukusu.
    Dodajte beli luk, 3 kašike ulja i usitnjen peršun i dobro izmešajte.
    Dodajte mleveno meso i opet izmešajte.
    Ulupajte čvrst šne od belanaca, dodajte prethodno pripremljenoj masi i promešajte da se sve lepo sjedini. Ostavite masu da stoji u frižideru 2 sata pre nego što počnete sa prženjem.

    Prženje
    U dubljoj posudi zagrejte ulje. Kafenom kašičicom zahvatajte manje količine mase, spuštajte u ulje i pržite po par minuta sa svake strane.
    Ulje zagrejte na visokoj temperaturi, ali ćufte pržite na srednjoj da se ne bi desilo da pregore sa spoljnje strane, a ostanu presne iznutra.
    Gotove ćufte vadite na kuhinjski papir da bi se ocedio višak ulja.

    Posluženje
    Tople ćufte možete poslužiti u kombinaciji sa različitim vrstama sosova: Paradajz sosom, Sosom od šampinjona, Ljutom salsom…
    Prijatno!

    Tako ukusan i zdrav: Kolač za vaš metabolizam i probavu


    Sastojci:
    100 g mljevenih oraha
    80 g zobenog brašna
    50 g zobenih pahuljica
    30 g grožđica
    4 jaja
    2 bjelanjka
    1 vrećica praška za pecivo
    1 kašika kokosovog ulja
    1 kašika stevije u prahu
    Priprema:
    Zobene pahuljice kuhajte s 1 dcl vode na laganoj vatri dok voda ne ishlapi
    6 bjelanjaka ručnim mikserom izmiksajte u snijeg
    4 žumanjka i steviju izmiksajte u pjenastu smjesu
    U posudi sve sastojke kuhačom sjedinite u kompaktnu smjesu
    Kalup za pečenje prekrijte papirom za pečenje te smjesu ravnomjerno rasporedite po kalupu
    Rernu zagrijete na 180 °C i pecite kolač u trajanju od 25 min Budite maštoviti i u vaš kolač dodajte i druge vrste suhog voća. Suho voće kao dodatak kolaču pružit će vam dodatnu količinu energije, ali i vitamina te minerala.

    Meni veoma draga poslastica :"Šnenokle"


    Žuta krema:
    1 ipo l. mlijeka
    200 gr. secera
    1 puding od kokosa, banane ili vanilije
    1 vanillin secer
    4 kasike gustina (skrobno brasno-gusnel)
    6 žumanjaka
    malo hladnog mlijeka
    Bijela krema:
    6 bjelanjaka
    200 gr. secera
    1 vanillin secer
    Ukrasavanje:
    Malo žute kreme
    malo cokolade
    Priprema:
    Mlijeko, secer i vanillin secer stavite da prokuhaju.
    Za to vrijeme razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
    Žumanjcima dodajte gustin, puding i malo hladnog mlijeka pa izmutite.
    Žutu smjesu ostavite na stranu, operite zice od miksera, pa pripremajte bijelu kremu.
    Bjelanjke izmutite u cvrst snijeg.
    Dodajte vanillin secer i pomalo dodavajte kristal secera pa mutate.
    Kad ste dobili finu kremu i secer se istopio, nadam se da je i mlijeko prokuhalo idemo dalje sa pripremom.
    Kasikom uzimajte bijelu smjesu, stavljajte u prokuhalo mlijeko, kuhajte par sekundi pa okrenite.
    Kuhajte bjelanca jos par sekundi pa vadite u neku posudu.
    Kad ste zavrsili sa bijelom kremom u isto mlijeko istresite zutu smjesu i kuhajte kao pudding.
    Smjesa bude malo rijedja, ali nema veze tako i treba.
    Žutu kremu istresite u posudu preko snenokli, ali ostavite malo kreme u posudi.
    Kremi koju ste ostavile u posudi dodajte malo cokolade, izmjesajte da se cokolada istopi, pa istresite u posudu sa snenoklama ili u vrecicu pa malo nasarajte po vrhu.
    Prijatno!

    Tako ukusne i sočne :"Posne punjene pivarice"


    Sastojci za testo:
    2 dcl piva
    2 dcl ulja
    100 gr griza
    500 gr brašna
    1 kesica praška za pecivo
    Za punjenje:
    100 gr suvog groždja
    2 kašike ruma
    100 gr mlevenih oraha
    2 kašuke džema od šljiva ili kajsija
    Za sirup:
    650 gr šećera
    5 dcl vode
    1 kesica vanilin šećera
    Za posipanje:
    mleveni orasi
    Priprema:
    Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer, vodu i vanilin šećer, kuvati od kad proključa 5 minuta. Ostaviti da se ohladi.
    U posudu staviti pivo i ulje da provri, skinuti sa vatre i dodati griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i staviti na radnu površinu da se malo prohladi.
    Za to vreme napraviti punjenje:
    Suvo groždje oprati ocediti od vode, sitno iseckati i preliti sa rumom da malo stane pa dodati mlevene orahe i džem. Masu umutiti da se sjedini.
    Dok je još testo toplo praviti kolačiće.

    Testo podeliti na 33 dela. Svaki deo rukama razvaljati na rendetu (ili kao ja na spravici za ukrašavanje torti od šlaga), staviti 1 kašičicu punjenja i spojiti krajeve da punjenje dodje unutra, staviti u pleh.
    Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.
    Hladnim sirupom preliti kolačiće i ostaviti da stanu 15 minuta, pa prevrnuti na drugu stranu da stanu 15 minuta i vratiti u prvobitan položaj.
    Kad upiju sirup i kad se ohlade posuti i mlevenim orasima.

    Brza da brže nemože : Španska pita



    Umutiti 4 cela jajeta sa malo soli i 200 ml ulja. U to dodati 200 grama sitno seckanih kiselih krastavaca, 200 grama secka- ne crvene paprike iz turšije, 200 grama seckane salame, 100 grama seckane slanine, 200 grama isitnjenog sira i 1 kesicu praška za pecivo. U tu masu dodati malo gustina i brašna toliko da smesa bude gustine kao za projaru. Potom peći na 220°C.

    Ko mu može odoliti :" LAVA KOLAČ"


    Sastojci:
    25 dag maslaca
    30 dag šećera
    6 kom jaja
    1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi
    ekstrakta vanile
    13 dag brašna
    25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam
    koristila 70%)

    Priprema:
    1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte
    vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
    2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na
    200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta. Ako imate metalne
    kalupe za muffine, smanjite vrijeme pečenja na 9 ili 10 minuta.
    3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti
    smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.
    Posluživanje
    U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey’s likera ili možda žlicu mljevenih prženih
    lješnjaka…
    Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate
    sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle,
    nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica ili
    metalni kalupi za muffine.Važno je znati da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa
    biste trebali skratiti vrijeme pečenja u njima, barem za minutu-dvije!!

    Savršena kombinacija :"Švarcvald torte"


    Sastojci
    Kora
    • 8 jaja
    • 10 kašika šećera
    • 4 kašike ulja
    • 4 kašike brašna
    • 2 kašike kakaoa
    • 10 kašika mljevenih oraha

    Preliv
    • ostatak soka od otopljenih višanja
    • sok od 1 narandže
    Fil
    • 10 žumanaca
    • 4 jaja
    • 18 kašika šećera
    • 2 vanil šećera
    • 150gr čokolade
    • 2 maslaca
    Ostalo:
    • 500gr višanja
    • 1 l slatke pavlake
    • čokolada
    Priprema
      1.KORA
      Ulupati 4 cjela jaja i 5 kašika šećera, dodati 2 kašike ulja, 2 kašike brašna , 1 kašika kakao i 4-5 kašika mljevenih oraha. Pcći dvije takve kore na pek papiru.
      2.FIL
      žumanca i jaja umutiti na pari sa šećerom i vanil šećerom a pred kraj dodati i čokoladu za kuvanje. Kad se ohladi dodati 2 maslaca (ja sam 1 i po i bilo je sasvim dovoljno) i dobro umutiti.
      Napomena: Fil dok se kuva izgleda možda kao da se neće stisnuti ali to je samo optička varka
      3.Slatku pavlaku jako ulupati 
      4.Ređanje:
      Kora, poprkati preostalim sokom od višanja u koji ste dodali malo soka od narandže, višnje, dio slatke pavlake, kora (i nju poprskati), ostatak fila, višnje, ostatak sl pavlake. Narendati čokoladom i pustiti mašti na volju!

    Iznenadite svoje ukućane :Slana torta od palačinki


    Potrebno:



    glavica crnog luka
    250 g šargarepe
    veza peršuna
    75 g dimljene slanine
    jaje
    so
    150 g brašna
    2,5 dl mleka
    struk praziluka
    malo ulja

    Fil:
    400 g krem-sira

    Priprema:

    Crni luk i peršun sitno iseckajte. Šargarepu narendajte, praziluk isecite na kolutove a slaninu na kockice. Crni luk posolite, ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa dodajte jaje, brašno i mleko, i napravite testo za palačinke. Masu podelite na dva dela,U jedan deo dodajte rendanu šargarepu i peršun, a u drugi seckan praziluk i slaninu. Ispecite palačinke da porumene. Kad se ohlade, svaku filujte krem-sirom i ređajte ih naizmenično jednu na drugu, kao kad pravite tortu. Poslednju palačinku premažite preostalim krem-sirom i dekorišite po želji.

    Torta koja će vas oduševiti: " CRNA TORTA"


    Potrebno:
    Za koru :

    7 jaja
    7 žlica šećera
    5 žlica mljevenog pettit beure keksa (ili Plazme)
    2 žlice kakaa
    15 žlica mljevenih oraha
    60 g tamne čokolade
    3 žlice ulja


    Za kremu:
    5 jaja
    150 g šećera
    150 g čokolade za kuhanje
    250 g maslaca
    Priprema:
    Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom par minuta. Dodati otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i mljevene orahe. Na kraju ručno umiješati posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.Dobivenu biskvitnu smjesu rasporediti preko papira za pečenje u veliki lim od pećnice. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit ohladiti, maknuti papir za pečenje i izrezati ga na tri jednake trake.
    Za kremu:
     Miksati jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Prebaciti ih tada u posudu za kuhanje pa na jako laganoj vatri ili na pari kuhati 5-6 minuta. Krema bi se za ovo vrijeme trebala početi zgušnjavati. Pripazite na temperaturu kuhanja. Ovdje kuhate cijela jaja sa šećerom, pa ako kuhate na jakoj vatri, krema bi vam se mogla zgrušati.Čim se krema lagano zgusne, ubacite čokoladu natrganu na komadiće i maslac. Dobro promiješajte da se sve skupa otopi i sjedini. Ohladite kremu.
    Svaku koru biskvita premazati sa trećinom kreme. Završni sloj neka bude krema. Ohladite tortu kako bi se svi slojevi lijepo proželi.
    Prijatno!

    Ovo morate probati a i vaša djeca biće oduševljena:" KROFNE IZ RERNE"


    Potrebno:
    • 750 g glatkog brašna
    • 4 žlice šećera
    • 1 žličica soli
    • 2 vrećice instant suhog kvasca
    • 350 ml toplog mlijeka
    • 150 ml ulja
    • 2 jaja
    • 3 žumanjka
    Za premaz krofni:
    • 1 žumanjce + 3 žlice suncokretovog ulja
    Za čokoladni umak:
    • 300 g čokolade za kuhanje
    • 200 ml slatkog vrhnja
    Priprema:
    1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
    2. Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krofne. U sredini svake manjim oblikom napravite rupu. Ja sam u nedostatku bilo čega drugog koristila čep od boce Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
    3. Ukoliko ćete krofne peći u rerni, slažite ih u veliki lim na papir za pečenje u malim razmacima. Ukoliko ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krofne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
    4. Krafne netom prije pečenja u rerni treba premazati kombinacijom umućenog žumanjca i dvije žlice ulja.  Peći u pećnici na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
    5. Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Miješati sve vrijeme dok se čokolada ne otopi.Nesmije da provri.

    Extra ručak za pola sata:"MUSAKA OD PILEĆIH FILETA"


    Potrebno:

  • 500 gr pileceg filea
  • 400 gr svezih sampinjona

  • Bešamel sos:

  • 30 gr putera
  • 1 i po kasika brasna
  • 300 ml mleka
  • 100 gr kisele pavlake

  • Priprema:
    1.Filete belog mesa iseci na tanje snicle, pa ih onda blago izlupati tuckom za meso. Onda svaku sniclu proprziti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.
    2.Posebno izdinstati sampinjone, na ulju na kome se przilo meso.
    3.Besamel sos napraviti tako sto se rastopi puter, u njemu izdinstati kasiku i po brasna, naliti mleko, a kada pocne da vri, razmesati i kiselu pavlaku.
    4.Vatrostalnu posudu namazati margarinom i posuti prezlama, a onda redjati red belog mesa, pa red pecuraka, a onda to preliti besamel sosom. I tako raditi dok se ne utrose svi sastojci.
    5.Meso malo posoliti pre przenja, a i sampinjone malo posoliti. Bilo bi lepo da jelo ostane blago, a ne mnogo slano.
    6.Na kraju, odozgo narendati trapista ili gaude i ubaciti u rernu da se zapece, dvadesetak minuta na umerenoj temperaturi.
    Prijatno!

    Ukus koji se pamti:Schwarzwald muffini


    Potrebno:
    Za muffine:
    • 350 g brašna
    • 4 žlice kakaa
    • 250 g šećera
    • 1 žličica sode bikarbone
    • 1 prašak za pecivo
    • 300 ml mlijeka
    • 4 žlice kiselog vrhnja
    • 200 ml ulja
    • 100 g čokolade za kuhanje
    Za bijelu kremu:
    • 500 ml mlijeka
    • 5 žlica gustina
    • 5 žlica šećera
    • 100 g maslaca
    Za umak od višanja:
    • 1 staklenka kompota od višanja
    • 5 žlica šećera
    • 100 ml vode
    • 3 žlice oštrog brašna
    Priprema:
    1. Za muffine pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre. Uliti mokre sastojke k suhima. Na kraju u dobivenu smjesu umiješati polovicu ocijeđenih višanja iz kompota i naribanu čokoladu. Smjesom za muffine puniti kalupe i papirne košarice do polovice pa peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Od predviđene mase trebali biste dobiti cca 30 muffina. Količina komada ovisi o tome koliko ste napunili kalupiće i koje su vam veličine.
    2. Za bijelu kremu zagrijati mlijeko. Oduzeti od toga 6-7 žlica mlijeka i pomiješati sa gustinom i šećerom, pa ukuhati to u ostatak mlijeka. Postupak je identičan onome kada ukuhavate puding. Kuhati kremu nekoliko minuta, brzo je gotova, kao puding. Ohladiti pa u hladno umiješati izrađeni maslac.
    3. Za umak od višanja prebaciti preostale višnje zajedno sa sokom u posudu za kuhanje. Dodati i šećer pa pustiti da zakuha. Razmutiti posebno brašno sa vodom, pa umiješati u kipuće višnje. Kuhati par minuta uz miješanje dok ne dobijete gustoću rijetkog umaka. Ohladiti uz miješanje.
    4. Na ohlađene muffine nanijeti kremu, pa dekorativno preliti umakom od višanja i poslužiti.
    5. Svakako poslužiti posebno u zdjelici i preostali umak od višanja jer će vam ga sigurno ostati, tako da si svatko može dodatno zaliti svoj cupcake sa dodatnim umakom