Potrebno:
- 750 g glatkog brašna
- 4 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 2 vrećice instant suhog kvasca
- 350 ml toplog mlijeka
- 150 ml ulja
- 2 jaja
- 3 žumanjka
Za premaz krofni:
- 1 žumanjce + 3 žlice suncokretovog ulja
Za čokoladni umak:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
- Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krofne. U sredini svake manjim oblikom napravite rupu. Ja sam u nedostatku bilo čega drugog koristila čep od boce Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
- Ukoliko ćete krofne peći u rerni, slažite ih u veliki lim na papir za pečenje u malim razmacima. Ukoliko ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krofne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
- Krafne netom prije pečenja u rerni treba premazati kombinacijom umućenog žumanjca i dvije žlice ulja. Peći u pećnici na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
- Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Miješati sve vrijeme dok se čokolada ne otopi.Nesmije da provri.
Nema komentara:
Objavi komentar