utorak, 12. rujna 2017.

Jednostavno probajte je ,svi koji su je probali tražili su mi recept, evo i vama (RECEPT)


SASTOJCI

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 2 belanca
  • 1 kašika šećera


  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike mleka
  • 5 kašike rum


  • Za krem

  • 700 ml. mleka
  • 2 praška za puding od vanile
  • 120 gr. šećera
  • 2 žumanca
  • 3 kašikice instant kafe
  • 150 gr. putera

  • Za čokoladni preliv

  • 200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
  • 400 ml. slatke pavlake

  • PRIPREMA
    Penasto umutititi 3 zumance i 3 kašike šećera.
    U posudi prosejati brašno i kakaa, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomešati sa žumancem.
    Umutiti belance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst sneg i polako sjediniti sa prethodnom smesom.
    Izliti smesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
    Pečenu koru prohladiti, otstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje.
    Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mešavine od 2 kašike mleka i 7
    kašika ruma.
    Krema
    U 500ml mleka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha.
    U preostalo hladno mleko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmešati.
    U vruče mleko dodati instant kafu, a onda i razmuteni puding sa žumance i intenzivno mešati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi.

    Ručak za sve : Punjene pohovane -Teleće šnicle





    Potrebni sastojci:

    8 telećih šnicli (960 g)
    400g kačkavalja
    4 lista dimljene šunke
    3 jajeta
    150g brašna
    2 supene kašike senfa
    3 dl ulja
    4 veća krompira
    100g kečapa
    vegeta, biber

    Priprema:

     Teleće šnicle izlupati čekicem za meso, kačkavalj iseći na listove, a krompir oguliti i iseći na štapiće.
     Istanjene šnicle začiniti po ukusu i premazati ih senfom. Na svaku drugu šniclu naneti list sira, komad šunke,
    pa opet sira i na kraju sve preklopiti drugom, praznom šniclom. Ivice punjenih šnicli ručno pritisnuti kako bi se slepile.
     Punjene šnicle uvaljati u brašno, potom u umućena jaja, te pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
     Gotove šnicle dekorisati kečapom. Krompir ispržiti na vrelom ulju, posoliti ga i služiti kao prilog.
    Prijatno!

    Kažu da je najbolja Čokoladna torta na svijetu(Recept)


    Sastojci koji su vam potrebni:
    Za koru:

  • 2 šolje mekog brašna,
  • 2 šolje šećera, 3/4 šolje kakao-a,
  • 2 kafene kašičice praška za pecivo,
  • 1 kašičica sode bikarbone,


  • na vrh noža soli,
  • kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu),
  • šolja mlijeka,
  • pola šolje ulja,
  • 2 jaja,
  • šolja vruće vode,
  • vanilin šećer

  • Priprema:
    Upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
    Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom.
    Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji. Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.
    Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore).
    Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.
    Čokoladni fil:

  • 1 ½ margarin,
  • šolja kakao-a,
  • 5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji),
  • pola šolje mlijeka,
  • vanilin šećer,
  • kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)


  • Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:
    U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu.
    Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suh, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobijete savršenu gustinu.
    Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja.
    Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu.
    Uživajte!

    Tako je sočan i osvježavajuci da je šteta ne probati ga : "VOĆNA ČAROLIJA"



    Potrebno

    Za kore :
    10 jaja
    10 kasika secera
    3 kasike kakao
    1 prasak za pecivo
    2 dl ulja
    2 dl jogurta
    10 kasika brasna

    Za fil 1

    200 gr gustina
    1 ekstrat vanile
    100gr bele cokolade
    1 margarin
    200 gr secera u prahu
    12 dl mleka

    fil 2:

    300 gr secera
    6 dl vode
    500 gr borovnica ili bilo kog drugog voca
    120 gr pudinga od jagode ili vanile 
    Završni dio ;
    glazura  od cokolade 250 gr i 3 kašike ulja istopiti na laganoj vatri

    Priprema
    Za kore :
    Ulupajte 5 belanaca dodati 5 kasike secera ,5 zumanca i dalje dobro mutiti
    dodati 5 kasike brasna ,pr za pecivo, 1 dl ulja i 1 dl jogurta ispeci koru u pleh velicine 30
    x 40 isto tako uraditi i sa drugom korom samo dodati 3 kasike kakao ispeci koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 -20 min zavisno os vaše rerne .

    Za fil 1:
    Od 1 litra mleka uzeti 2 dl i razmutiti 200 gr gustina i malo ekstata od vanile ,a u ostatak
    mleka izlomiti 100 gr bele cokolade i kada pocne da vri zakuvati kremu , kada se ohladi
    sjediniti sa 1 margarinom umucenim sa 200 gr secera u prahu ,umutiti penasto.

    Za fil2
    U jednoj serpici sipati 300 gr secera i 4 dl vode da vri sipati voce i jedno 4 min da se kuva
    ,posebno razmutiti 3 pudinga od jagode u 2 dl vode i zakuvati u voce , pustiti da se
    ohladi

    Slaganje :

    žuta kora,
    voćni fil ,
    fil od gustina ,
    crna kora ,
    fil od gustina
    glazura 

    Kolač dobro ohladiti u frižideru do služenja .
    Prijatno !

    "Ploške sa orasima "


                    

    Potrebno
    Za fil:
    150 gr mljevenih oraha
    100-150 gr secera
    5 kašika mlakog mlijeka
    2 kašike ruma


    Za koru:
    4 jaja
    100 gr secera
    100 gr oraha
    40 gr brasna


    Za  glazuru :

    80 gr kuhinjske cokolade
    1  kašike ruma
    1 kašika vode


    Priprema

     Umutite bjelanjca u cvrsti snijeg i ostavite.
     Izmiksajte zumanjca sa secerom u pjenastu smjesu.
    U to dodajte mljevene orahe i brasno.Izmiksajte.
    Zatim dodajte bjelanjce i izmiksajte sve zajedno.
    Stavite u namasceni pleh i stavite da se pece na 180C 20min.Ostavite da se potpuno ohladi.
     Pecenu koru  isjecite na pola.
    U sredini stavite malo vise od pola filla.Razmazite.
    Preklopite sa drugom korom .Na vrh  kore stavite drugu polovinu filla i razmazite.

    Glazuru od čokolade pripremite:
    U manju serpicu stavite cokoladu za kuhanje,vodu i rum.Mijesajte sve zajedno dok se cokolada ne otopi.
    Premazite preko kolaca.
    Preko cokolade pospite sa mljevenim orasima.
    Prijatno!

    Ovom ručku moja djeca nemogu odolit : Pohovani pileći fileti sa sausamom




    Sastojci:


  • 1 komad pileci prsa
  • 1 jaje
  • 2 kasike brasna
  • susam
  • so i biber
  • ulje za przenje

  • Priprema:
    Piletinu oprat,posusit i isjec na trakice ili snicle.
    Izmutit jaje sa malo soli.
    Brasnu dodat malo soli i bibera pa promjesat.
    Susam istrest u tanjir.
    Zagrijat ulje.
    Piletinu uvaljat u brasno,namocit u izmuceno jaje pa uvaljat u susam.
    Przit na vrelom ulju dok piletina ne bude gotova i ne dobije finu bojicu.
    Prilog po zelji moji najvise vole pomfrit.
    Prijatno!

    Nešto stvarno super-Pohovani punjeni Šampinjoni



    Sastojci
    Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje šampinjona (oko 20 komada),
  • 225 g krem sira sa ukusom luka ili vlasca (kao beli luk),
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu, ali može i svežeg,
  • 1/4 kašičice slatke paprike,
  • 1/2 kašičice soli,
  • po izboru – 1 kašika tabasko sosa,
  • 3 jaja,
  • šolja brašna,
  • prezla,
  • mast ili ulje za pohovanje.

  • Priprema:
    Očistite i operite 20-ak šampinjona i pažljivo izvadite peteljke.
    Potrebno je da ostane udubljenje koje ćete nadevati filom od krem sira.
    Odstraniti peteljke sa šampinjona.
    Zatim u posebnu posudu stavite krem sir, dodajte so, papriku, beli luk i tabasko sos i sve sjedinite kašikom.
    Fil od krem sira.
    Sada svaku pečurku napunite dobijenom masom.
    Napuniti šampinjone filom od krem sira.
    Uzmite sada tri odvojene posude. U jednu stavite jaja i izmutite ih, u drugu brašno, a u treću prezlu. Kao i obično, uvaljajte šampinjone prvo u brašno, zatim u jaje (možete 2 puta, da bi bio čvršći sloj) i zatim u prezlu.
    Paniranje šampinjona.
    Stavite punjene šampinjone u frižider na 30 minuta. Za to vreme u dublju šerpu ili fritezu stavite dosta masti ili ulja i dobro zagrejte. Kada je vrelo, pomoću šupljikave kašike spustite punjene šampinjone da se pohuju.
    Pohovanje šampinjona.
    Kada šampinjoni porumene sa obe strane, izvadite ih na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Zatim ih servirajte tople.

    Grčki Hljeb (RECEPT): Mekan ,punjen i veoma ukusan




    Potrebno:

    500g brašna /može glatko ili miješano
    1žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg
    1/2 žličice soli
    na vrh noža šećera
    1 žlica ulja
    mlake vode koliko treba


    Nadjev:
    200g feta sira
    3žlice maslinovog ulja /1 žlica za premazat zdjelu
    1žličica origana/majčina dušica

    Premaz.
    1 žutanjk
    3-4žice sezama


    Priprema

    Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne . Razmrvite feta sir
    Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.
    Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.



    "Plazma Torta" sa mjerama na kašike





    Sastojci 

    Za korice :

    3 jaja
    21 kašika šećera
    16 kašika ulja
    21 kašika mleka
    23 kašike brašna
    1 prašak za pecivo
    2 kašike kakaa
    Za fil :

    4 kisele pavlake
    250 g šećera u prahu
    300 g mlevene Plazme

    Priprema
    Za korice: 

    Sve ovo zajedno umutiti i od te smese ispeći tri korice. Za jednu koricu odprilike sipam 2-3 kutlače smese. Većina me pita da li je ovo smesa za jednu koricu, ali ne. Ovo je smesa za sve tri korice. Svaku koricu natopiti čokolanim mlekom. Za natapanje vam treba nešto manje od 0,5l mleka. Za fil umutiti sve sastojke .Svaku koricu premazati filom.

    Ukrasiti po želji. Šlag, čokolada, voće…


    Torta bez kuhanja i pečenja…






    Potrebno je:


    600 gr šlaga
    600 ml kisele vode
    300 gr mlevenog plazma keksa
    200 gr eurokrema
    250 gr malina
    100gr čokolade(za ukrašavanje)
    3 kašike ulja( da rastopite čokoladu)

    Priprema:

    Umutiti 200 gr šlaga sa 200 ml kisele vode
    U to dodati mleveni plazma keks pa staviti na dno kalupa za tortu( ako nemate kalup stavite u neku tepsiju).
    Stavite u frižider da se malo stegne.
    Za to vreme umutite još 200 gr šlaga sa 200ml kisele vode i polako umešajte maline.
    Ovu smesu stavite preko one sa plazma keksom i opet vratite u frižider da se stegne.
    Sledećih 200 gr šlaga umutite sa 200 ml kisele vode i u to dodajte 200 gr eurokrema pa smesu izlijete u kalup preko smese sa voćem.
    Opet vratite u frižider da se sve dobro stegne.
    Na kraju rastopite 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja, malo prohladite i prelijte po vrhu torte ili samo dekorišite sa šlagom .


    Napomena: Ako iz nekog razloga ne želite maline , umesto njih u šlag stavite seckane čokoladne bananice ili banane imate razne varijante ša možete dodati  . Sve ostalo je isto. Torta je i dalje ukusna, pa je onima koji vole čokoladne bananice ovo lepša varjanta torte od one voćne.

    Prijatno !


    Divan i lagan kolac ….toliko je dobar da se topi u ustima !




    Sastojci:


    1 l mljeka

    100g putera

    60g gustina

    120g brasna

    4 velike kasike kakaa

    1 vrecica vanilin secer

    I još:

    100g kokos

    2 vrecice slag pjene (spremitii po upustvu na vrecici )

    Priprema:

    U vecoj serpi sipati mljeko ,secer i ostale sastojke i kuhati dok smjesa ne bude gusta .

    U cetvrtastom plehu ( od rerne ) posuti kokosovo brasno pa izliti skuhanu smjesu i ostaviti ufrizideru da se hladi par sati !
    Slag pjenu pripremiti po upustvu na vrecici ide:(1/8 mljeka i kasika secera) na jednu vrecicu slaga …..
    dobro smiksati i premazati ohladjeni kolac sa slagom .
    Sjeci na lente ( 3 cm ) i motati u krug …..tako se formira pasa lokum !

    (Pri motanju budite spretni jer je kolac njezan, polako ga smotajte )sa osjecajem ! ?
    Kolac drzati u frizideru do posluživanja jer je tako bolji kada je hladan, bas osvjezavajući

    Prijatno!




    "LJEŠNIK GNIJEZDA" Istinski ljubitelji lješnika biće oduševljeni ovom poslasticom!




    Potrebno:

     2 dl vode

     200 gr. secera
     150 gr. margarina
    100 gr. cokolade
    150 gr. mlevenih pecenih lesnika
    250 gr. mlevenog keksa
     mleveni lesnik, nutela

    Priprema:

    Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
    Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.
    Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.
    Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.
    Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.
    Prijatno!




    Nova Šeherzada torta gotova za tren !





    Potrebno:


     1,5 l mlijeka
    14 kas. secera
    5  pudinga od karamele
     250 gr. Putera
    500 gr. šlaga
    500 ml. kisele vode
     600 gr. Turskog keksa petitbeurre


    Priprema:

    Odvojiti 2 dl. mlijeka i dodajte 5 vrecica pudinga i dvije kasike secera. Ostaviti sa strane.
    Ostatak secera (12 punih kasika) istopiti da se dobije karamel i u to dodati vrelo, prijethodno ugrejano, mlijeko. Kad se sve dobro sjedini i provri, dodati smjesu sa pudingom. Kuhati dok se ne zgusne.
    Ostavite puding da se ohladi i sjedinite sa izmiksanim puterom.
    Posebno umutite 500 gr. slaga sa kiselom vodom.
    Zatim redajte tortu u tepsiju (35 x 25 cm.): Keks, Fil, Slag – Keks, Fil, Slag itd. Tako napraviti 4 reda i obloziti tortu sa slagom
    Ostavite tortu par sati da se dobro ohladi i da se ukusi sjedine
    Umjesto 5 pudinga Karamele, mozete koristiti 5  pudinga od Vanilije 

    Ohladenu tortu sjeći na željene komade i poslužiti .
    Prijatno!