srijeda, 6. rujna 2017.

Šarene kifle!



Potrebno:


1/2 kvasca – 20 gr
2 kašike šećera
1 šolja mleka
1 šolja ulja
2 jaja
1 vanilin šećer
3 kašike kakaoa
500 gr brašna

Sirup:

300 ml vode
300 gr šećera


Priprema:

Kvasac, šećer i mleko staviti da odradi.
Dodati ulje, jaja, vanilin šećer i onoliko brašna da se dobije glatka smesa, 500 gr otprilike, pa sve izmešati kašikom.
Biće prilično gusto ali ne prejako.
Podeliti na dva dela. Jedan ostaje žut a u drugi dodati kakao i opet mešati kašikom i onda umesiti.
U žuti deo dodati 2 kašike brašna pa i njega premesiti.
Svaki deo podeliti na 3 – 4 dela. Dole staviti žuti deo pa odgore braon, tako razvući u krug, iseći trouglove i praviti kifle.
Kifle slagati u pleh i kada poslažete tek tek onda uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Kifle peći 15 – 20 minuta. videćete po žutim, malo će porumeniti odgore.
Tada su gotove.
Za sirup samo malo da prokuha i preliti kifle.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Ledena sladoled torta!





Potrebno:

100 g petit   keksa.


Za sladoled od vanile:

300 ml mleka,
85 g kristal šećera,
2 kesice šlaga,
3 žumanjka,
10 g vanilin šećera,
10 g gustina.


Za sladoled od čokolade:

300 ml mleka,
85 g kristal šećera,
2 kesice šlaga,
3 žumanjka,
10 g vanilin šećera,
10 g gustina,
100 g otopljene čokolade.


Za preliv :
100 gr čokolade po želji 
2 kašike ulja 

Za dekoraciju:
2 kesice šlaga.


Priprema:

Šećer i žumanca penasto umutite, dodajte vanilin šećer i gustin pa zakuvajte u vrelo mleko. Masa treba da se kuva na pari još 5 minuta, ali ne sme da provri.
Prohlađenu masu sjedinite sa ulupanim šlagom i sipajte u duguljasti kalup  prethodno obložen alu folijom ili dužu vatrostalnu zdjelu .

I čokoladni sladoled pripremite na isti način, samo dodajte istopljenu čokoladu.
Za preliv :
Istopite čokoladu sa uljem na laganoj vatri pa ohladite i prelite svaki sloj izmedu da bude čokolada .
Prekrijte keksom pa stavite u zamrzivač da se stegne.
Zamrznutu tortu izručite na tacnu da keks dođe kao podloga , ukrasite šlagom i poslužite.
Po želji u oba sladoleda možete da dodate po 50 g plazma keksa, kako bi se torta sporije topila i imala puniji ukus.
Prijatno!

Neskvik torta!




Prava dečija torta, obožavaće je, ali ni odrasli neće zostajati. Bogata kremom i tankim koricama biće pojedena u slast.

Potrebno 3x
Za kore:

3 belanca
3 kašike šećera
2 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna

Za premaz:
100gr čokolade za kuvanje
40gr margarina

Za fil 1:
9 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
7 kašika neskvika
500ml mleka
1/3 margarina
4 kašike šećera u prahu, pune

Za fil 2:
400ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu

Priprema
Za kore :

Ulupajte belanca sa šećerom u jak šne pa dodajte orahe i brašno i sve izmešajte.
Ispecite ovakve tri kore na 180 stepeni po 10-15 minuta u manjem kalupu od 23 cm.

Za premaz:
Ulupajte margarin pa mu dodajte omekšalu čokoladu pa sve izmutite.

Za fil 1:
Razmutite žumanca sa šećerom, brašnom i neksvikom pa zakuvajte u preostalo mleko i ostavite da se skroz ohladi. Ulupajte penasto margarin sa šećerom pa dodajte ohladjenom kremu.

Za fil 2:
Ulupajte slatku pavlaku sa šećerom.
Slaganje:
Na prvu koru namažite premaz od margarina i čokolade. Premažite tako sve tri kore.
Stavite prvu pa preko premaza stavite neskvik krem pa slatku pavlaku.
Tako uradite sa sve tri kore.
Okolo omažite sa ostatkom slatke pavlake i pospite neskvikom ili dekorišite nekim čoko mrvicama, po želji.
Ohladite tortu u frižideru bar 3 sata pa poslužite.
Prijatno!

Kokos kolač!





Potrebno  

Za koru :

2 jaja
200 gr brašna
50 gr kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mleka
100 ml ulja
100 gr šećera

 Za Fil od kokosa
1l mlijeka
6 kašika šećera
7 kašika griza
200 gr kokosa(ostaviti malo za posip )

Za glazuru :
100 gr čokolade 
2-3 kšike mlijeka 

Priprema:

Prvo se pravi fil.
Mleko staviti da provri.
Pomešati šećer i griz pa zakuvati i kada se zgusne, a neće baš jako kao puding, dodati sav kokos i promešati.
Ostaviti da se hladi.
Kora 
Ulupati belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i mutiti.Zatim u masu  dodavati ulje uz mućenje, a takodje i mlijeko.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Sve sjediniti varjačom.
Dok pripremate koru rerna se zagreva na 180 stepeni.
Pleh izaberite kojih hoćete dimenzija.
Ja sam birala veći pa mi je kolač tanji kao štanglice kada sam isekla.
Znači od 25 cm pa nadalje, da ne bi bio baš ni predebeo.
Pouljiti pleh u posuti brašnom pa uliti malo više od pola mere za prvu koru, jer sam ja stavila pola i ispala je mnogo tanja.
Staviti onda da se peče 5 – 6 minuta, da se uhvati korica.
Staviti fil, lepo rasporediti i preliti sa ostatkom smese za koru.
Vratiti da se peče još nekih 20 – 30 minuta, zavisno od debljine i rerne.
Testirajte čačkalicom.
Zabodite i izvadite i ako je skoro suva gotovo je.
Ne može biti potpuno suva zbog fila od kokosa.
Pečen kolač okrenite naopako na Tasnu , trebao bi samo da ispadne i ostavite da se hladi.
Ili čekajte da se ohladi pa onda izvadite ..
Čokoladu istopite sa mlijekom na laganoj vatri .Prelite preko kolača .
Odgore pospite kokosom.Ohladite u friideru pa poslužite .
Prijatno !

Šarena pesak torta












Potrebno:

1 L i 200 ml mleka
4 pudinga od vanile
150 grama šećera u prahu
200 grama margarina
nekoliko kašika umućenog šlaga
150 grama mlevene plazme
1 pakovanje jaffa keksa
150 grama žele bombona

Priprema:

Skuvati puding od vanile u mleku zajedno sa šećerom.
Ohladjeno sastaviti sa umućenim margarinom.
Dodati nekoliko kašika šlaga.
Smesu podeliti na tri dela.
U prvi deo dodati plazma keks,
u drugi deo iseckani jaffa keks,
i u treći deo iseckane žele bombone.
Ukrasiti šlagom.


Kolač sa keksom i eurokremom!





Potrebno:


500 ml mleka
70 gr gustina
2 kašike šećera
65 gr ( 1/4 ) margarina
50 gr šećera u prahu
300 – 400 gr eurokrema
300 gr mlevenog keksa
18 komada plazma keksa ili 10 petita


Za dekoraciju:
šlag pjena ili tešni šlag 250 ml 

Priprema:

Razmutiti gustin sa šećerom i malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati gustin i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre  da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu i dodavati mu ohladjen krem uz mućenje.
Podeliti krem na dva dela pa u jedan deo staviti eurokrem, sjediniti i onda mleveni keks.
Podeliti plazma keks na dva dela, po 9 komada.
Poslagati u uski pleh koji ste predhodno obložili  prozirnom folijom ili  3 x po 3 plazma keksa, pa braon krem , preko njega opet 3 x po 3 plazma keksa i odgore beli krem.
Ostaviti da se stegne u frižider i onda izvaditi iz pleha zajedno sa folijom , moći će veoma lako jer je dole keks i dovoljno će se stegnuti.Kolač dekorisati sa umućenim šlagom .
Prijatno!

Čoko – karamel torta!






Kore :


5 jaja

5 kašika šećera

3 kašike ulja

100 gr mlevenih oraha

1 kašika brašna

3 kašike kakaoa

1 prašak za pecivo ( 10 gr )


Fil:


1 l mleka

3 pudinga sa ukusom karamela

3 kašika šećera

250 gr margarina

100 gr šećera u prahu

200 gr mlečne čokolade


Fil II:


500 ml slatke pavlake

20 gr margarina

200 gr šećera – za karamel


Priprema:

Ulupati penasto belanca sa šećerom.
Dodati žumanca uz mućenje, zatim ulje u mlazu.
Na kraju dodati brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti lopaticom ili varjačom
U obložen pleh prečnika 25 cm staviti smesu da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni koju smanjite posle 5 minuta na 180 stepeni.
Kora se peče izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Posle 20 minuta testirajte čačkalicom i po njoj ćete videti da li je potrebno još peći.
Ako izadje suva gotova je.
Ohladiti koru pa je preseći vodoravno na tri dela, da se dobiju tri tanke korice.
Razmutiti pudinge i kristal šećer sa 200 ml mleka a ostalo mleko staviti da provri.
Kad provri zakuvati pudinge uz mešanje i kad se zgusnu skloniti sa vatre, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu
Postepeno dodavati umućenom margarinu ohladjen puding uz mućenje.
Nemojte ni predugo mutiti da se masa ne bi razredila.
Otopite za fil II šećer, karamelizujte ga, a pored zagrevajte slatku pavlaku ( 200 ml )
Kada se šećer otopito dodajte 20 gr margarina.
Kada ga spustite zapeniće, tada mešajte.
Kada se margarin otopio sipajte vrelu slatku pavlaku i mešajte, opet će peniti.
Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre da se hladi.
Bice retko, neka vas to ne uplaši, tako treba.
Kada se ohladila karamel masa ulupajte ostatak slatke pavlake i dodajte ohladjen karamel, pa sve zajedno umutite.
U kalup stavite prvu koru i pola čokoladnog krema, preko kojeg stavite 1/3 karamel krema, pa preko druga kora, jos pola čokoladnog krema i preko jos 1/3 karamel krema.
Poklopite sve sa trećom korom, a ostatak karamel krema iskoristićete za dekoraciju.
Tortu najbolje da sklazete u kalup u kojem ste pekli kore i drzite u zamrzivaču bar sat vremena.
Torta je mekana i socna.


Dekorisite je ostatkom karamel slatke pavlake, pa poslužite.
Prijatno!

utorak, 5. rujna 2017.

Rolat sa kokosom !




Priprema :
Tamni deo:


250 g mlevenog keksa
100 g menaž čokolade
150 g šećera
1,5 dl mleka

Za svetli deo:

125 g margarina
150 g šećera u prahu
100 g kokosa

Priprema

Za tamni deo: 
Otopiti čokoladu na pari i pomešati sa ostalim sastojcima. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Sipati fil na foliju koju ste posuli kokosom .
Za svetli deo:
Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati kokos. Rasporediti preko tamnog dela i uviti u rolat.Zamotati u foliju .
Ohladit u frižideru bar 2 sata pa poslužiti.
Prijatno!

Kolač sa višnjama









Sastojci


2 pakovanja petit keksa

Krema

9 dcl mlijeka

3 pudinga od vanilije

6 žlica šećera

1/2 l slatkog vrhnja

Preljev

6 dcl soka od višanja

3 svjetla preljeva za torte

6 žlica šećera

višnje




Priprema

Skuhati puding sa šećerom, ohladiti i dodati izrađeno slatko vrhnje.

U tepsiju slagati petit kekse, izliti polovicu kreme, ponovno slagati kekse, druga polovica kreme

Po kremi posuti višnje( ja koristim one iz kompota pa imam i sok) i gore preljev za torte (može se i prvo skuhati preljev, pa u njega ubaciti višnje, te tako preliti kremu).

Ohladiti dobro u frizideru pa posluziti .
Prijatno!

Kolač sa jabukama




Potrebno

Za prhko tijesto:


450 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g šećera u prahu
200 g putera
5 kom žumanaca
2 kašike kisele pavlake
mrvica soli
od 1 limuna ribana korica

Za fil od jabuka:

5-6 većih jabuka
50 g šećera
2 kašike putera
1 kašika soka od limuna
2 kašičice cimeta mljevenog

Za fil od bjelanaca:

5 kom bjelanaca
100 g šećera
1 kom puding vanilija ili slatka pavlaka

I još:

3 kašike prezli ili griza
po potrebi šećer u prahu (za posipanje)


Priprema:
U posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i mrvicu soli, dodati puter isječen na listiće i miješati rukama da se naprave fine mrvice. Dodati šećer, žumanca, koricu limuna i pavlaku pa zamijesiti glatko tijesto.
Od tijesta odvojiti 1/3 zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač oko 1 sat. Ostatak 2/3 tijesta zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Jabuke uguliti i očistiti od sjemenki, isjeći na tanke kriške i dinstati na puteru sa šećerom i cimetom.
2/3 tijesta istanjiti i staviti u kalup za pečenje 35 x 25 cm
Rernu zagrijati na 180 C pa zapeći tijesto 10-ak minuta ili da blago porumeni. Zapečeno tijesto posuti prezlama ili grizom
preko poredati dinstane jabuke
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati puding prah pa izmiješati
premazati preko jabuka
i na kraju naribati 1/3 tijesta koje je stajalo u zamrzivaču
Peći još oko 30 minuta na 180 C, smanjiti temperaturu na 150 C i peći još 15 minuta.
Prohladiti pa posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

Kolač na brzaka



Potrebno:

Za podlogu :
1 paket keksa 300 gr  (petit ,piškota ili plazma šta imate  )
sve zavisi kolika vam je tasna za kolač

1 litra mlijeka
2 pudinga vanilin 
8 kašika  Šećera 
1 kašika  Gustina 
250 ml Slatkog vrhnja

Tečna čokolada za dekoraciju 

Priprema:


  Na tasnu  poslažete podlogu od keksa  ,  koje  ste  predhodno na brzinu namočili  u hladno mlijeko.

U malo mlijeka umiješaj puding, gustin i 2. žlice šećera, ostalo mlijeko i šećer stavi kuhati te u kipuće ukuhaj pripremljenu smjesu.

Kuhaj uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Još vruče ulij na piškote i ostavi na se ohladi.

Vrhnje istuci u šlag i stavi na ohlađeni puding. Odozgo  prošarajte  sa tekučom čokoladom.
Kolač ostavite u frižider da se dobro ohladi pa poslužite .
Napomena: Za bolju kremu ako želite možete dodati 250 gr umuućeno slatko vrhnje ali tad vam krema mora biti hladna .
Prijatno !

Čokoladni kolač bez brašna !
















Potrebno:
 maslac za podmazivanje pleha
 225 g tamne čokolade (70% kakaa)
 225 g(slatke pavlake)
 1/4 kašičice soli
Za  dekoraciju :
 kakao i istopljena bijela čokolada

Priprema:

Podmažite pleh sa malo maslaca, a zatim ga prekrijte pekarskim pepirom tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na laganoj vatri. U drugom plehu srednje veličine, ugrijte slatku pavlaku na laganoj temperaturi. Kada se pavlaka dobro zagrije (vrela na dodir) skinite je sa ringle i ubacite so. Promiješajte.

Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano miješajte, sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smjesu prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite. Kada je kolač ohlađen izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Isijecite na kocke po želji pospite malo kakaom  i istopljenom bijelom čokoladom .
Prijatno!

"Banana Kocke" :Nestale za čas ...



Potrebno

Za koru 
25 dkg Glatkog brašna
1/2 l mlijeka
2 dcl šečera
4 žlice Pekmeza po želji
3 žlice ulja
1 Prašak za pecivo 
2 žlice kakaa u prahu
 Za kremu 
3 vrečice Mljevene želatine
10 žlica vode
1/2 l Slatkog vrhnja
15 dkg šečera u prahu
3 obična jogurta
1 ekstrakt od banane

Priprema:

Za kore pomješajte prvo vlažne sastojke zatim suhe…
Na kraju sve pomješajte..razdijalite na dva dijela..
Pecite na papiru za pečenje u tepsiji srednje veličine….
za kremu prvo pripremite želatinu prema uputama na omotu..
Izradite slatko vrhnje te dodajte jogurte,šečer i ekstrakt od baanane…..
Na kraju otopite želatinu i dobro ju umutite u smjesu s slatkim vrhnjem,……
Filujte kolač…prvu koru stavite na dno tepsije u kojoj su se pekle kore….pola kreme istresite na koru zagladite.na to drugu koru i drugi dio kreme ..zagladite i dobro ohladite..najbolje preko noći…..
Prijatno !