utorak, 5. rujna 2017.

Kolač sa jabukama




Potrebno

Za prhko tijesto:


450 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g šećera u prahu
200 g putera
5 kom žumanaca
2 kašike kisele pavlake
mrvica soli
od 1 limuna ribana korica

Za fil od jabuka:

5-6 većih jabuka
50 g šećera
2 kašike putera
1 kašika soka od limuna
2 kašičice cimeta mljevenog

Za fil od bjelanaca:

5 kom bjelanaca
100 g šećera
1 kom puding vanilija ili slatka pavlaka

I još:

3 kašike prezli ili griza
po potrebi šećer u prahu (za posipanje)


Priprema:
U posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i mrvicu soli, dodati puter isječen na listiće i miješati rukama da se naprave fine mrvice. Dodati šećer, žumanca, koricu limuna i pavlaku pa zamijesiti glatko tijesto.
Od tijesta odvojiti 1/3 zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač oko 1 sat. Ostatak 2/3 tijesta zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider.
Jabuke uguliti i očistiti od sjemenki, isjeći na tanke kriške i dinstati na puteru sa šećerom i cimetom.
2/3 tijesta istanjiti i staviti u kalup za pečenje 35 x 25 cm
Rernu zagrijati na 180 C pa zapeći tijesto 10-ak minuta ili da blago porumeni. Zapečeno tijesto posuti prezlama ili grizom
preko poredati dinstane jabuke
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati puding prah pa izmiješati
premazati preko jabuka
i na kraju naribati 1/3 tijesta koje je stajalo u zamrzivaču
Peći još oko 30 minuta na 180 C, smanjiti temperaturu na 150 C i peći još 15 minuta.
Prohladiti pa posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar