srijeda, 6. rujna 2017.

Čoko – karamel torta!






Kore :


5 jaja

5 kašika šećera

3 kašike ulja

100 gr mlevenih oraha

1 kašika brašna

3 kašike kakaoa

1 prašak za pecivo ( 10 gr )


Fil:


1 l mleka

3 pudinga sa ukusom karamela

3 kašika šećera

250 gr margarina

100 gr šećera u prahu

200 gr mlečne čokolade


Fil II:


500 ml slatke pavlake

20 gr margarina

200 gr šećera – za karamel


Priprema:

Ulupati penasto belanca sa šećerom.
Dodati žumanca uz mućenje, zatim ulje u mlazu.
Na kraju dodati brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti lopaticom ili varjačom
U obložen pleh prečnika 25 cm staviti smesu da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni koju smanjite posle 5 minuta na 180 stepeni.
Kora se peče izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Posle 20 minuta testirajte čačkalicom i po njoj ćete videti da li je potrebno još peći.
Ako izadje suva gotova je.
Ohladiti koru pa je preseći vodoravno na tri dela, da se dobiju tri tanke korice.
Razmutiti pudinge i kristal šećer sa 200 ml mleka a ostalo mleko staviti da provri.
Kad provri zakuvati pudinge uz mešanje i kad se zgusnu skloniti sa vatre, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu
Postepeno dodavati umućenom margarinu ohladjen puding uz mućenje.
Nemojte ni predugo mutiti da se masa ne bi razredila.
Otopite za fil II šećer, karamelizujte ga, a pored zagrevajte slatku pavlaku ( 200 ml )
Kada se šećer otopito dodajte 20 gr margarina.
Kada ga spustite zapeniće, tada mešajte.
Kada se margarin otopio sipajte vrelu slatku pavlaku i mešajte, opet će peniti.
Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre da se hladi.
Bice retko, neka vas to ne uplaši, tako treba.
Kada se ohladila karamel masa ulupajte ostatak slatke pavlake i dodajte ohladjen karamel, pa sve zajedno umutite.
U kalup stavite prvu koru i pola čokoladnog krema, preko kojeg stavite 1/3 karamel krema, pa preko druga kora, jos pola čokoladnog krema i preko jos 1/3 karamel krema.
Poklopite sve sa trećom korom, a ostatak karamel krema iskoristićete za dekoraciju.
Tortu najbolje da sklazete u kalup u kojem ste pekli kore i drzite u zamrzivaču bar sat vremena.
Torta je mekana i socna.


Dekorisite je ostatkom karamel slatke pavlake, pa poslužite.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar