srijeda, 6. rujna 2017.

Kokos kolač!





Potrebno  

Za koru :

2 jaja
200 gr brašna
50 gr kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mleka
100 ml ulja
100 gr šećera

 Za Fil od kokosa
1l mlijeka
6 kašika šećera
7 kašika griza
200 gr kokosa(ostaviti malo za posip )

Za glazuru :
100 gr čokolade 
2-3 kšike mlijeka 

Priprema:

Prvo se pravi fil.
Mleko staviti da provri.
Pomešati šećer i griz pa zakuvati i kada se zgusne, a neće baš jako kao puding, dodati sav kokos i promešati.
Ostaviti da se hladi.
Kora 
Ulupati belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i mutiti.Zatim u masu  dodavati ulje uz mućenje, a takodje i mlijeko.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Sve sjediniti varjačom.
Dok pripremate koru rerna se zagreva na 180 stepeni.
Pleh izaberite kojih hoćete dimenzija.
Ja sam birala veći pa mi je kolač tanji kao štanglice kada sam isekla.
Znači od 25 cm pa nadalje, da ne bi bio baš ni predebeo.
Pouljiti pleh u posuti brašnom pa uliti malo više od pola mere za prvu koru, jer sam ja stavila pola i ispala je mnogo tanja.
Staviti onda da se peče 5 – 6 minuta, da se uhvati korica.
Staviti fil, lepo rasporediti i preliti sa ostatkom smese za koru.
Vratiti da se peče još nekih 20 – 30 minuta, zavisno od debljine i rerne.
Testirajte čačkalicom.
Zabodite i izvadite i ako je skoro suva gotovo je.
Ne može biti potpuno suva zbog fila od kokosa.
Pečen kolač okrenite naopako na Tasnu , trebao bi samo da ispadne i ostavite da se hladi.
Ili čekajte da se ohladi pa onda izvadite ..
Čokoladu istopite sa mlijekom na laganoj vatri .Prelite preko kolača .
Odgore pospite kokosom.Ohladite u friideru pa poslužite .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar