ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Jednostavan kolač koji osvaja svojim ukusom :Damski hirovi!


Na jednostavan način pripremite ovaj kočč koji je jako ukusan .Napravite tijesto premažite i umutite bjelanje pecite i to je to nije komliciran a jako je sočan i ukusan .
Potrebno

Za prhko tijesto:


250g brašna
180g margarina
100g šećera
3 žumanjka
pekmez za premazivanje po želji(od všnje ,borovnice ,jagode ..,)

Za nadjev:

250g voća po želji  borovnica , ribizla ,višanja ...

Za beze premaz:

3 bjelanjka
150g šećera
1 žlicu limunova soka
1 žlicu škrobnog brašna ili glatkog brašna

Priprema:

Za tijesto pomiješati sve sastojke, i zamijesiti tijesto.Nakratko ga staviti u hladnjak, dovoljno je oko 15min.
U podmazani i brašnom posuti manji lim utisnuti tijesto, tijesto je genijalno, podatno i savršeno se da tako utisnuti, premazati ga sa oko 3 velike žlice pekmeza, polovicu voća rasporediti po tijestu i staviti ga peći na 170C na oko 20 min, za to vrijeme umutiti bjelanjke u čvrst snjeg, dodati im šećer, limun i gustin.
Kolač izvaditi iz pećnice i pećnicu malo pojačati na 185C, rasporediti smjesu od bjelanjaka po kolaču i ostatak voća, smjesu netreba zagladiti nego ju ostaviti da bude malo čupkasta po kolaču, dopeći kolač još 10 min.Ohladiti pa sjeći na željene komade i poslužiti .

Prijatno!

Preukusna pita koja će zasigurno biti među omiljenim kolačima Međimurska gibanica !


Veoma ,veoma ukusna pita koja je malo zahtjevnija ali vrijedi se potrudit za ovako prelijepu pitu .Savjetujem vam prvo pripremte sve filove pa tek onda jufku ako vam je lakše po dva lista jufke odvojte ali morate onda svaki odvojeni list zamotati u krpu da vam se ne suši ili kad isiječete jufku cijelu prekrijte krpom pa uzimajte po dva lista i malo od ostatka koje ste isjekli prema plehau ako vam pleh nije veličine jufke .Pita je odlična i vjerujem da će se naći meću najomiljenijim kolačima .Pa krenimo u pripremu

Potrebno :
500 gr ili jedno pakovanje jufke za pitu

Za fil od maka:
 250 g maka
 2 kašike džema
 3 kašike šećera
 150 ml toplog mlijeka

Za fil od sira:
 500 g mladog sira
 2 jaja
 prstohvat soli
 60 g šećera u prahu
 1 vanilin-šećer
 ½ limuna (kora)

Za fil od oraha:

 300 g mljevenih oraha
 3 kašike šećera
 2 vanilin-šećera
 3 kašike ruma
 100 ml toplog mlijeka

Za nadjev od jabuka:

 500 g rednanih jabuka
 3 kašike šećera
 malo cimeta

I još :

 180 g maslaca za premaz listova jufke i pleha
 180 g kiselog mlijeka za premaz
 šećer u prahu za posipanje

Priprema

Za filove:


Za fil s makom sastojke sjediniti i preliti mlijekom, pa dobro promiješati. 

Sir dobro promiješati sa sastojcima predviđenim za taj fil.
 Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, vanilin-šećerom, dodati rum i preliti toplim mlijekom. Pomiješati i ostaviti sa strane.
Narendane jabuke dobro ocijediti pa pomiješati s cimetom i šećerom prema ukusu.Možete pomiješati fil od oraha sa jabukama tako vam je manje posla ili nezmjenično onda mažite .

Slaganje gibanice :


 Jufke isjeći prema plehu u kome će se gibanica pripremati. Pleh premazati maslacem  pa na dno položiti dva-  tri lista lista jufke(izbrojte kolko ima listova 14 vam treba ako ima više od 14 onda ih potrošte na početku i na kraju stavite 3 ) i svaki premazati rastopljenim maslacem. Pripremljene jufke premazati polovinom fila od maka. Ravnomjerno rasporediti i blago utisnuti. Zatim, nanijeti još dva lista jufke i svaku premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti polovinu fila od sira  i ravnomjerno rasporediti pa blago pritisnuti. Složiti još dva lista jufke i premazati maslacem pa nanijeti polovinu fila od oraha. Ravnomjerno rasporediti i fino sabiti. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.Ostatke jufke ubacujete pomalo preko svakog lista da se i to potroši .
Završiti listovima jufke premazanim maslacem  i izbockati gibanicu na nekoliko mjesta. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlijekom i sačekati desetak minuta jufka  upije tečnost. Staviti u ugrijanu rerni na 200ºC   i odmah smanjiti na 170 i peći oko sat vremena mozda malo i duže zavisno od vaše rerne . Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi . Isjeći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.

Napomena ako vam je rerna jaka kada gibanica počne ruditi smanjite temperaturu na 150.
Prijatno! .

Sočan i osvjžavajući :Brzi Njemački kolač od jabuka !


Još jedan jako sočan i ukusan kolač sa jabukama koji nije jako zahtjevavan brzo se napravi samo morate sačekati da se ohladi pa premažite sa prelivom od krem sira .Ako nevolite sir iz nekog razloga onda možete samo umutiti slatko vrhnje mada je po orginalnom receptu sa krem sirom pa vi odlučte .
Potrebno:
2 jaja,
3 jabuke
2 dl ulja,
2 šolje šećera,
1 vanilin-šećer,
1 kašičica ekstrakta vanile,
2 šolje brašna,
2 kašičice cimeta,
pola kašičice soli,
1 kašičica sode bikarbone.

Za preliv:
1 pakovanje krem sira,
3 kašike rastopljenog putera,
1 šolja šećera u prahu,
1 kašičica ekstrakta vanile,
malo mlijeka.

Priprema :
Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer pa dodati ulje, ekstrakt vanile, brašno, cimet, so i sodu bikarbonu mešajući svo vreme.
Oguliti  jabuke pa narezati na tanke šnite i oprezno pomešati sa prethodno pripremljenom smjesom.
Sve sipati u uljem podmazan i brašnom posut kalup i peći na 180 stepeni Celzijusa oko 55 minuta.
Kada je kolač pečen, ostavite ga da se prohladi,
Za preliv 
Umutiti sve sastojke i dodati mlijeka po potrebi.
Prelite kolač sa prelivom i ostavite da se još hladi u fržideru do služenja .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Jednostavno kuhanje sa povrćem !


Jedan jednostavan kuhani obrok koji je jednako ukusan bilo da ga pravite sa piletinom ili junetinom.
Potrebno :
600 gr meso po želji piletina,junetina
4 mrkve sitnije
1 vezica mladog luka
600 gr graška 

300 gr mladog kropira što sitnijeg
2 kašike maslinovog ulja
200 ml temeljca pilećeg ili junećeg zavisno od kojeg mesa pravite ako nemate temeljac onda voda
so 

biber 
začin po želji 
sitno sjeckani peršun

Priprema :
Posušite ubrusom junetinu i narežite ga na kocke veličine zalogaja(ukoliko radite sa piletinom isijecte meso na manje komade ). Očistite mrkve te ih narežite na malo veće komade ako su debele onda ih polovitepa sijecte komade
Očistite vezicu mladog luka, operite ga i narežite na kolutove. Grašak  3 do 4 minute kuhajte u uzavreloj vodi.
Zagrijte 2 kašike maslinova ulja, na njemu dobro popržite kocke mesa, izvadite meso iz tave i stavite na toplo.
Pripremljeno povrće dinstajte  na ulju od pečenja mesa te ga zalijte sa 100 ml temeljca. Ponovno dodajte meso te sve zajedno kuhajte pokriveno oko 10 min pa dodajte i ostatak temeljca .Kuhajte tako još nekih 15 min povremeno pogledajte ako treba još temeljca dodajte ili ako volite više da ima supice .
Začinite solju, začinom po želji  i biberom dodajte i sitno sjeckani peršun i kuhajte još nekih 5 minuta.
Poslužite toplo.
Prijatno!

nedjelja, 25. ožujka 2018.

Slatka bundeva iz rerne gotova za tren jako zdrava !


Brzo i jednostavno napravite slatku bundevu iz rerne .
Potrebno:
1 manja bundeva,
50 g oraha ili badema(po želji mljeveni ili sjeckani ),
smeđi šećer po ukusu 

malo vode 
Priprema :
Bundevu očistiti od kore i semenki i iseći na manje komade i poredati u pleh.
Bundevu preliti vodom tek toliko da ogrezne i svaki komad pošećeriti.
Peći u rerni na 200 stepeni .
Kada je gotova, bundevu prebaciti u činiju za serviranje i posuti je bademima ili orasima.
Možete je, po želji, služiti i sa šlagom.
Napomena 
Bundevu na ovaj način možete peći i sa medom ili domaćim pekmezom od jabuka(umjesto šećera prelijete domaćim medom ili pekmezom još bolje i zdravije ) .
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

subota, 24. ožujka 2018.

Brzinski kolač sa marelicama gotov o čas posla !


Još jedan brzinski kolač koji je jako mirisam i ukusan a gotov je o čas posla pripremite smjesu za biskvit i marelice poredate odozgo zapecite posšite sa šecerom u prahu ili dekorišite sa šlagom i to je to .
Potrebno :
3 jaja
300 g marelica sveže il iz kompota
prstohvat soli
250 g maslaca
250 g šećera
naribana kora od 3 limuna
4 kašike  iscijeđenog soka od limuna
250 g ricote
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Priprema :
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Operite marelice, posušite, prerežite te uklonite koštice ako su iz kompota samo ih ocijedite .
Odvojite bjelanca od žumanaca. Izmiksajte  bjelanca i sol. U drugoj posudi pjenasto umutite maslac i šećer.
Postupno umiješajte  umućena žumanjca , koru i sok od limuna te ricottu. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte po tome te polako umiješajte.
Raspodijelite tijesto po limu obloženom papirom za pečenje, po tijestu poslažite marelice te pecite oko 35 minuta.
Ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohladi te po želji ukrasite šećerom u prahu ili ako želite odozgo možete umuti slatko vrhhnje i premazati cijeli kolač .

Isijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Jako zdrava salata od: Bundeve ,cvekle i mrkve!


Jako ,jako zdrava salata  za vas i vaše članove porodice može vam zamijeniti i neki obrok ili kao salata uz neko jelo po vašoj želji .

Potrebno:

400 g očišćene bundeve
2 mrkve
2  cvekle
 soli po ukusu
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica meda
1 kašika aceto balsamica
1/4 kašičice svježe mljevenog bibera
50 g kozijeg sira ili nekog po vašoj želji ako nevolite koziji
70 g  oguljenih semenki suncokreta ili bundeve
orah za posuti i sitno sjeckani peršun

Priprema :

Cveklu operite i skuhajte neoguljenu(da nepusti svoj sok koji je jako zdrav ) te ostavite da se  u potpunosti ohladiu toj vodi što ste kuhali
Zatim očistite  mrkvu i bundevu iseckajte na sitne kockice i sipajte u činiju. Povrće posolite i prelijte maslinovim uljem.. Sipajte sve na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C dok povrće ne omekša, dvadesetak minuta. Tokom pečenja, jednom ili dva puta promešajte. Pečene kockice povrća ostavite da se skroz ohlade.Semenke suncokreta ili bundeve  kratko prepecite na tavi bez dodavanja ikakve masnoće.U šoljici izmešajte med sa aceto balsamicom i biberom.Cveklu ogulite te je isijecite na kockice ili po želji  prelijte sa malo maslinovog ulja i dodajte u ostalo povrće .U povrće dodajte pripremljeni preliv pa nežno, ali dobro promešajte. Na kraju dodajte izdrobljen koziji sir i sve nežno još jednom promešajte. Probajte, pa po potrebi dodajte soli ,pospite orahom i sitno sjeckanim peršunom .Poslužiti možete samo ako volite zdrav obrok ili kao salatu uz neko jelo po vašem izboru gedajte neka bude zravo kao naprimer neko kuhano meso ili ribu  .

Prijatno !.

Prijedlog za zdrav i ukusan ručak :Losos sa maslinama i rajčicom !


Jedan fini zdravi ručak nije zahtjevan kod pripreme sve satojke pripremite  stavite u foliju i pecite .Ručak na stolu za pola sata  koiji bi trebali konzumirati što češće .
Potrebno :
4 fileta lososa (po 125 g)
250 g mini rajčica
2 čehna bijelog luka
10-15 crnih maslina
1 glavica crvenog luka
8 kriški limuna ili limete

malo maslinova ulja
100 ml vina

so po ukusu
malo svježe samljevenog bibera


Priprema :
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Povrće operite i očistite. Rajčice po potrebi prepolovite, a luk narežite na tanke kolutove.
Losos stavite sa svim sastojcima  na alu foliju u pleh ili neku vatrostalnu  zdjelu začinite pokapajte malo sa maslinovim uljem i poprskajte polovinom vina  foliju zatvorite i pecite 15 minuta.Nakon 15 min  prelite i preostalo vino  i ostavit otvorenu foliju toliko samo da vino ispari  Kad je gotovo   poslužiti uz kuhanu rižu krompir salatu ili blitvu .

Prijatno !

srijeda, 21. ožujka 2018.

Prijedlog za ručak :Pikantna svinjska rebarca!


Ako se odlučite za ovaj ručak meso je obavezno potrebno prije marinirati najbolje preko noći da marinada odradi svoje  .
Potrebno :
1 kg svinjskih rebara 
biber 
so 
Za marinadu :
2 čehna  bijelog luka
1 kašika crvene ljute paprike
5 žlica worcester umaka
1 ½ kašika meda
3 kašike maslinovog ulja
malo ruzmarina svježeg ako ima 

Priprema :

Ogulite i protisnite češnjak. Umiješajte mljevenu papriku,umak, med, sjeckani ružmarin i ulje te miješajte dok se šećer ne rastopi.
Očistite rebra, operite, posušite i premažite marinadom. Prekrijte prozirnom folijom te ostavite najmanje 2 sata, ili još bolje preko noći, da se marinira.
Stavite meso na lim obložen papirom za pečenje pa pecite 40-50 minuta na 170-180 °C. Svakih 10 minuta premazujte meso preostalom marinadom ili uljem.
Začinite meso solju i biberom te poslužite s domaćim hljebom , pečenim krumpirom i  salatom po želji .
Napomena :ako nevolite ljuto možete marinirati i sa slatkom  mljevenom paprikom .
Prijatno!

Lijepe za oko i jako ukusne :Karamel štangle!




Fini kolač sa lijepom aromom karamela jako ukusan nije puno zahtjevan za napravit .Uz to je jako dekorativan i možete ga poslužiti u svim prilikama .
Potrebno

Za koru :

300 g šećera u prahu
4jaja
1,5 kašičica instant kafe
200 g brašna
pola kesice praška za pecivo
100 g seckanih lješnika i malo džema


Za kremu:
150 g šećera
puding od vanile (40 g)
200 ml mleka
370 g putera
kesica vanilin šećera.
Za glazuru:
130 g čokolade za kuvanje 
1-2 kašika ulja

Priprema
Za koru :
Umutite šećer u prahu i 4 žumanceta, postepeno sipajte 100 ml mlake vode i miksajte dok ne postane kremasto, pa umešajte brašno, prašak za pecivo, lešnike i čvrst sneg od belanaca. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kada korica porumeni, izvadite iz rerne, ohladite, presijecite uzdužno i donju koru premažite džemom.
Za kremu :
 U posudu sipajte 200 ml vode, kafu, 150 g šećera i karamelizujte na umerenoj temperaturi. Puding skuvajte sa 200 ml mleka, dodajte u karamelizovanu smesu, kuvajte dok se ne zgusne, sklonite s ringle i ohladite. Puter umutite s vanilom, dodajte u prohlađen puding i miksajte dok ne postane kremasto. Deo krema ostavite za dekoraciiju, ostatkom nafilujte koru sa džemom i poklopite drugom korom. Prelijte čokoladnom glazurom (na pari otopite čokoladu i kašiku ulja), ohladite, isecite na štangle, ukrasite šlagom i lješnjacima ili bademima .
Prijatno!

Jako zdrav i ukusan obrok :Kopriva sa rižom ili ti Rižoto od koprive !


Sad će vrijeme koprive i treba je što više konzumirati u ovim prvim proljetnim danima bilo kao čaj ili u ishrani.
Napravite  jako zdrav i ukusan obrok sa koprivom i rižom.

Potrebno:
250 g. riže
2 šake kopriva (obarene )
1 vezica peršuna
 2 čehna bijelog luka
1 meko kuvano jaje
1 kašika jabukove ostike
1 kašika senfa
1 dcl maslinovog ulja
so
biber

Priprema:


Koprive očistiti i obariti vrelom vodom staviti u  veliku cjediljku i pustiti da se ocjede , pa ih isjeci na sitno.
Za to vrijeme pripremite preliv : isjeckajte persun. Zumance od kuvanog jaja pomjesajte sa bijelim lukom  , ostikom i senfom . Uz stalno mješanje dodajte po malo ulja dok ne dobijete kremastu masu. Posolite i pobiberite  po ukusu, pa dodajte sjeckani peršun .U gotov sos dodajte sjeckanu koprivu pa pomješajte.
Skuvajte rižu pa je procjedite. Rižu stavite u zdjelu za serviranje pa prelite gotovim sosom. Lagano promješajte.
Služiti uz ribu ili pečeno meso po želji  , a može i samo kao glavno jelo .

Prijatno!

ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Na uskšnje jutro obavezna na stolu :Uskršnja pogača !


Uz razna jela i uskšnja pogača se obavezno treba naci na vašem stolu pravi se na uskršnje jutro i posluži za doručak uz uskršnja jaja i šunku .

Potrebno:

600 – 700 gr brašna(  možete po želji malo zamijeniti jedan dio i integralnog brašna )
250 ml mlijeka
250 ml vode
40 gr kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
Za premaz :
125 gr margrarina
100 gr sira
1 žumance
semenke lana

Priprema:

Pomešati toplo mlijeko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa izmiješati kašikom dobro. Dodati 1 kašičicu soli, ulje ( skoro sve, ostaviti 1 kašiku ). Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. kad već ne možete da mešate zamijesite tijesto.
Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili.
Umesiti mekano i glatko rukom , pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da se kvasac digne 30 minuta na toplom mestu.
Kada se tijesto digne  malo ga premijesiti i razvući u pravougaonik ( 35 x 55 cm )
Za premaz :
Umutiti margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smjesom premazati razvučeno tijesto.
Tijesto urolati i saviti u krug .
Iseći rolat na trake 1 – 2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati.
Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake izmedju malo izokretati da dobijete nešto poput pletenice..
Napraviti 5 loptica od aluminijumske folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja
Ostaviti tak oda kisne, pa premazati pogaču žumancetom i posuti lanenim semenom.
Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se pogača ispekla kuglice od folije povaditi pa na njihovo mjesto staviti Usršnja jaja.

Prijatno.





subota, 17. ožujka 2018.

Prijedlog za ručak :Junetina u vinu sa šampinjonima!


Jedan fini ručak sa vinom nemojte se bojati alkohol ispari a mesu daje posebnu aromu probajte ako već niste .
Potrebno:
600 g junetine
par komada sto sitnijeg crvenog luka
2 mrkve
1 vezica  začinskog bilja
2 zrna bibera i morska sol
300 ml crnog vina 

3-4 čehnabijelog luka
2 žlice maslaca
po potrebi  juneći temeljac

50 g maslaca
1 žlica brašna

200 gr šampinjona (osrednjih )
Priprema:
Meso isijecite na željene komade .
Pomiješajte meso u velikom loncu s lukom(ni jedan ni drugi luk nije potrebno cjeći ako nemate sitni crveni luk onda ga isijecite na veće komade) i mrkvom isječena na veće komade  te dodajte biber i začinsko bilje. Ulijte vino te ostavite da se marinira najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Ocijedite mariniranu mješavinu te marinadu i začine ostavite po strani. Razdvojite meso i povrće.
 Ocijeđeno meso popržite sa svih strana. Posolite, dodajte povrće pa dinstajte  dok tekućina ne ispari.
Potom prelijte marinadom te ostavite da se dinsta oko 90 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte temeljac.
Kad meso omekša, zgusnite umak tako da dodate razmućeni maslac s brašnom. Potom ostavite da još malo lagano vrije.
Šampinjone očistite i čitave propržite na maslacu i dodajte u meso .
Poslužite toplo.
Prijatno!