ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Preukusna pita koja će zasigurno biti među omiljenim kolačima Međimurska gibanica !


Veoma ,veoma ukusna pita koja je malo zahtjevnija ali vrijedi se potrudit za ovako prelijepu pitu .Savjetujem vam prvo pripremte sve filove pa tek onda jufku ako vam je lakše po dva lista jufke odvojte ali morate onda svaki odvojeni list zamotati u krpu da vam se ne suši ili kad isiječete jufku cijelu prekrijte krpom pa uzimajte po dva lista i malo od ostatka koje ste isjekli prema plehau ako vam pleh nije veličine jufke .Pita je odlična i vjerujem da će se naći meću najomiljenijim kolačima .Pa krenimo u pripremu

Potrebno :
500 gr ili jedno pakovanje jufke za pitu

Za fil od maka:
 250 g maka
 2 kašike džema
 3 kašike šećera
 150 ml toplog mlijeka

Za fil od sira:
 500 g mladog sira
 2 jaja
 prstohvat soli
 60 g šećera u prahu
 1 vanilin-šećer
 ½ limuna (kora)

Za fil od oraha:

 300 g mljevenih oraha
 3 kašike šećera
 2 vanilin-šećera
 3 kašike ruma
 100 ml toplog mlijeka

Za nadjev od jabuka:

 500 g rednanih jabuka
 3 kašike šećera
 malo cimeta

I još :

 180 g maslaca za premaz listova jufke i pleha
 180 g kiselog mlijeka za premaz
 šećer u prahu za posipanje

Priprema

Za filove:


Za fil s makom sastojke sjediniti i preliti mlijekom, pa dobro promiješati. 

Sir dobro promiješati sa sastojcima predviđenim za taj fil.
 Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, vanilin-šećerom, dodati rum i preliti toplim mlijekom. Pomiješati i ostaviti sa strane.
Narendane jabuke dobro ocijediti pa pomiješati s cimetom i šećerom prema ukusu.Možete pomiješati fil od oraha sa jabukama tako vam je manje posla ili nezmjenično onda mažite .

Slaganje gibanice :


 Jufke isjeći prema plehu u kome će se gibanica pripremati. Pleh premazati maslacem  pa na dno položiti dva-  tri lista lista jufke(izbrojte kolko ima listova 14 vam treba ako ima više od 14 onda ih potrošte na početku i na kraju stavite 3 ) i svaki premazati rastopljenim maslacem. Pripremljene jufke premazati polovinom fila od maka. Ravnomjerno rasporediti i blago utisnuti. Zatim, nanijeti još dva lista jufke i svaku premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti polovinu fila od sira  i ravnomjerno rasporediti pa blago pritisnuti. Složiti još dva lista jufke i premazati maslacem pa nanijeti polovinu fila od oraha. Ravnomjerno rasporediti i fino sabiti. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.Ostatke jufke ubacujete pomalo preko svakog lista da se i to potroši .
Završiti listovima jufke premazanim maslacem  i izbockati gibanicu na nekoliko mjesta. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlijekom i sačekati desetak minuta jufka  upije tečnost. Staviti u ugrijanu rerni na 200ºC   i odmah smanjiti na 170 i peći oko sat vremena mozda malo i duže zavisno od vaše rerne . Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi . Isjeći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.

Napomena ako vam je rerna jaka kada gibanica počne ruditi smanjite temperaturu na 150.
Prijatno! .

Nema komentara:

Objavi komentar