četvrtak, 25. siječnja 2018.

Pileći bataci u bešamel sosu !



Ovo jelo je veoma jednostavno za napravit a tako ukusno vjerujem da će se često naći na vašem stolu .

Potrebno:
1kg pilećih bataka sa karabatkom(ili po želji moze i manje i više )
5 kašika senfa
450ml kisele pavlake

Po želji koje čehno bijelog luka
1 kašika ulja

Priprema:
U posudi pomešati pavlaku, senf, ulje, beli luk(sitno nasjeckan). Dodati vegetu i so i dobro pomešati.
Batake i karabatake umočiti u smesu i redati u nauljenu tepsijili ili vatrostalnu zdjelu (bitno je samo da bude malo dublja).
 Preostalom smesom preliti batake. Tepsiju pokriti folijom i meso peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 5o minuta.
Skinuti foliju i vratiti tepsiju u pećnicu još 10 minuta.
Napomena :
Ako želite uz ove batkove kad skinete foliju možete po želji dodati skuhanu tjesteninu po želji promiješati malo u sos i peći sve još 10 min da malo porudi tako ujedno dobijete i prilog  .
Jako jednostavno a ukusno  .Uživajte u svakom zalogaju .
Prijatno!

Brza keks rolada sa bijelom čokoladom !



Potrebno:
200g mljevenog keksa
100g kokosovog brašna
150g maslaca
150g šećera
 1 vanilin šećer
 1 dl kokosovog mlijeka
 1 kašika nes kafe
 50g mlijeka u prahu
I još:
 bijelo čokoladna glazura

Priprema:
Pomješati u zdjeli kokos, mljeveni keks i mlijeko u prahu.
Kokosovo mlijeko i šećer malo špinovati kao sirup. Dodati maslac narezan na listiće i vanilin šećer. Na kraju umješati kafu i kad se otopi polagano sipati suhe sastojke.
Smjesa mora biti slična kao za bajaderu, ako se mrvi dodati još malo toplog mlijeka, a ako je rijetka keksa ili kokosa.
Smjesu ostaviti da se prohladi obložena u prozirnoj foliji da se ne presuši. Kada se prohladi oblikovati jednu veću ili dvije manje roladice i ostaviti ih par sati u frižideru  ili preko noći da se dobro stegnu.
Ohlađenu preliti bijeločokoladnom glazurom po vašem omiljenom receptu, ja radim tako da na svakih 100g čokolade dodam 2 kašike  ulja.
Prijatno!

Stari dobri recept za odličan kolač !


Potrebno
Za 1 koru:
1 jaje
9 kašika šećera
9 kašika mleka
9 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašikica praška za pecivo
napraviti 3 ovakve kore


Za fil:
 1 l. mleka 
 2 pudinga od čokolade
 4 kašike brašna
 5 kašika šećera 
 250 g. maslaca ili margarina 
 200 g. šećera u prahu
  4 kašike mlevenih oraha

 Priprema 
Za koru :

Dobro umutiti mikserom 1 jaje i 9 kašika šećera. Mutiti oko 4, 5 minuta. Dodati mleko, brašno, orahe i prašak za pecivo i ručno izmešati.U tepsiju staviti papir za pečenje i blago ga premazati uljem pa sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Koru ostaviti sa papirom da se ohladi. Kasnije, kod filovanja, samo stavite koru zajedno sa papirom tako da papir bude gore i onda ga odvojite.

Za fil:

Od litre mleka odvojiti 2 dcl., ostalo staviti da prokuva. Izmešati puding, brašno i šećer i skuvati. Ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac i šećer u prahu, sjediniti sa hladnim pudingom, dobro umutiti mikserom, dodati i orahe i filovati kolač. Deo fila ostaviti da se kolač i od gore premaže i posuti mlevenim orasima.

Pre služenja ostaviti preko noći u frižider.

Prijatno !

Jednostavni expres kolač gotov za tren !



Potrebno:
 2 velika jajeta
 50 g šećera
 50 ml slatke pavlake
 3 kašike maslaca
 110 g brašna
 1 kašičica praška za pecivo
 1 vanilin šećer
 3-4 kašike Kraš expressa
 po ukusu Nutelle
 šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti jaja i šećer, pa dodati otopljeni puter, vrhnje i vanilin šećer, pa umutiti. Zatim dodati prosijano brašno i prašak za pecivo.
Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela.
U manji četvrtasti pleh, obložen papirom za pečenje, sipati prvi dio smjese. Kratko zapeći na 180°C, pa posuti Kraš expressom. Preko sipati drugi dio smjese.
Vratiti u pećnicu i peći još 15-tak minuta.
Gotov biskvit prerezati na tri jednaka dijela. Prvi dio premazati Nutellom, poklopiti drugim dijelom. I drugi dio premazati Nutellom, pa poklopiti trećim.
Još samo izrezati i posuti šećerom u prahu.

Ohladite pa posližite .
Prijatno!

Savršeno kremasta i nadasve jako ukusna :Interkontinental Torta !



Potrebno:
Za koru :


8 bjelanaca
4 kašike šećera
2 žumanca
4 kašike oraha
1 kašika brašna


Za fil:

6 žumanaca
1 jaje
250 ml + 80 ml mlijeka
1 puding od vanile
4 kašike šećera
325 g putera
100 g čokolade
100 g mljevenih lješnika
I još:
Slatko vrhnje za dekoraciju


Priprema
Za koru :

Umutiti sastojke za koru, razliti u  pleh  iz rerne i peći u rerni zagrijanoj na 180*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i presjeći na četiri jednaka dijela. 

Za fil:
U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml mlijeka i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. Razmutiti puding sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko kuhati sa šećerom dok ne provrije. Dodati razmućen puding i kuhati uz stalno mješanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi. Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i pjenasto umućen puter.
Fil sjediniti i podjeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mljevene lješnike a treći dio ostaviti takav kakav jeste.

Prvu koru premazati  filom sa lješnjakom , preklopiti drugom korom, premazati filom od čokolade, zatim staviti treću koru i premazati prostalim bijelim filom. Preklopiti tortu preostalom korom, premazati umućenim slatkim vrhnjem ili šlagom po želji  i do posluženja ostaviti u fržideru .
Ohlađenu tortu  sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno !

srijeda, 24. siječnja 2018.

Brazilski rolat !


Potrebno:
5 jaja
250 gr margarina
250 gr secera
250 gr brasna
250 gr ,pekmeza od sipka ili kajsije
1 kašika vanil secera
šećer u prahu za posipanje
Priprema:

Umutiti pjenasto margarin sa secerom, vanil secerom i zumanjcima.
Umutiti bjelanjca u cvrsti saum.
Dodavati u zumanjca sa margarinom naizmjenice kašiku brasna i kašiku sauma i polako mjesati.
Pripremiti tri tepsije (26×40), svaku tepsiju podmazati i posuti brasnom.
Tijesto podijeliti u tri dijela i tanko namazati na pripremljene tepsije.
Peci prvi rolat oko 5 minuta u predhodno zagrijanoj pecnici na 180ºC.
Kako znamo da je tijesto peceno? Kada se pipne prstom tijesto ne smije da se lijepi za prst.
Pecen rolat Odmah namazati tankim slojem namaza po želji  i zarolati u tepsiji, motajuci poprecno, da bi se dobilo vise “godova”.
Peci drugi rolat oko 5 minuta, izvaditi i namazati tankim slojem pekmeza, staviti na njega prvi rolat i zajedno urolati u tepsiji. Ponoviti postupak sa trecim rolatom.
Posuti prah secerom, ostaviti da odstoji najmanje dva sata, sjeci na tanke snjite (5 mm) i servirati. Jos je bolje ostaviti u frizideru do sutradan i onda sjeci.
Ako hocete debeli rolat sa puno “godova” treba napraviti 4-5 rolatica, i materijal prilagoditi kolicini.
U svakom slucaju po jednom jajetu ide 50 grama margarina, 50 grama secera, 50 grama brasna i 50 grama pekmeza, pa mozete povecati broj rolatica.

Uživajte prijatno!

Fantastična torta sa musom od bijele čokolade i aromom narandze !



Potrebno

Za biskvit:
 200 g tamne čokolade,
 160 g šećera,
 100 g maslaca,
 malo soli,
 1 žlica mljevenih badema,
 3 jaja,
 1/2 žličice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže,
 1/2 žličice cimeta,
 malo muškatnog oraščića

Za mus od bijele čokolade:
 200 g bijele čokolade,
 2 listića želatine,
 300 ml slatke pavlake,
 3 žumanjca,
 100 g šećera u prahu,
 1 žličice đumbira u prahu,
 2 žlice mlijeka

Priprema:

Uključite pečnicu da se grije na 180 °C, a okrugli kalup promjera 18 cm obložite masnim papirom.

Biskvit:
Čokoladu, maslac i šećer otopite u posudi na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se malo ohladi.
U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ako ih želite staviti, pogledajte napomenu na kraju recepta) umiješajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima.
Smjesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 provjerite.
Izvadite iz pečnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.

Mus od bijele čokolade:
Stavite čokoladu u posudu i topite je na pari. U drugoj posudi lagano ugrijte 4 kašike slatkog vrhnja i u njemu onda otopite želatin.
Na pari mutite žumanjca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, zatim dodajte želatin otopljen u slatkom vrhnju, bijelu čokoladu i mlijeko.
Sve dobro zamutite i ostavite da se prohladi.
Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja.

Mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.

Napomena:
Začini poput kore narandže, cimeta i muškatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave.

Keksi sa bademima i komadićima čokolade !


Potrebno:

300 g glatkog brašna
120 g šećera
125 g badema
3 jaja
60 g omekšalog maslaca
2 vanilin šećera
prstohvat soli 

komadići čokolade  po želji
naribana korica jednog limuna
1 žlica ruma
1 prašak za pecivo

Priprema:

U veću posudu staviti jaja, maslac i šećer te ručno miješati. Zatim dodati sol, koricu limuna, rum i cijele bademe pa kuhačom dobro sjediniti. Malo-pomalo dodavati brašno s praškom za pecivo te ručno umijesiti tijestoDodati na kraju komadice čokolade i umijesiti u tijesto . Tijesto staviti u frižider  oko pola sata da se malo stisne. Na pobrašnjenu podlogu staviti tijesto, premijesiti ga i podijeliti na dva dijela. Oblikovati dvije štruce dužine 35 cm i staviti na podlogu za pečenje na koju je poželjno prije staviti papir za pečenje. Štruce peći 15 do 20 minuta na temperaturi od 180 ºC. Još mlake jako oštrim nožem (zbog badema koji su u komadu) narezati na prutiće te ih složiti na pleh, vratiti u pećnicu i sušiti na 100 ºC minimalno 10 minuta sa svake strane. Pospremiti ih u kutiju za kekse jer mogu dugo stajati.

Meni bolje i od tulumbi a veoma lako napravit:Smoki hurmašice !



Jednostavno tope se u ustima . Potrebno :
2 žumanjka 
1 čaša kiselog vrhnja sa najviše masnoće (180 -200)gr
1 prašak za pecivo 
100 gr kokosovog brašna 
150 -200 g brašna 
Jedna čaša ulja (časa od kajmaka )
Za zaljev:
1i 1/2po čaša šećera 
1 i 1/2 vode 
1 vanilin šećer 

Priprema :
Umutiti kašikom žumanjke dodati kiselo vrhnje i to dobro sjediniti dodati  pola kokosovog brašna , brašno i prašak za pecivo .Sve dobro izmiješajte tijesto je nešto mekše nego za klasične hurmašice .Kašikicom vadite tijesto i  stavite u ostatak kokosovog brašna pa rukama oblikujete hurmašice što sitnije (kao smoki)to će biti ukusnije al nebrinite narastu i kad ih budete redali u  pomašćenu tepsiju odmaknite malo .Poredane hormašice prelite sa uljem i stavite da se peku u zagrijanoj rerni 180 stepeni .nekih 15 -20minuta  .Hurmašice dok se peku pripremite zaljev umutite vodu i šećer mutite dok se šećer ne otopi nije potrebno kuhat .

Zaliti vrele hormašice .Poklopiti tepsijom da se zaljev upije i da se ohlade  po želji možete posuti ostatkom kokosa u kojem ste valjali tijesto .
Prijatno !

Jednostavno i ukusno:Smokve u čokoladi !


Jednostavno a jako ukusno uvjerite se i vi u ovu čokoslasticu .
Potrebno :
Smokvi po želji 
kolko smokvi toliko i tostiranih ili poprženih badema 
150 g što kvalitetnija čokolada 
150gml ruma za namakanje smokvi 

Priprema :
Smokve namakati nekoliko sati u rumu. Izvaditi smokve i staviti na kuhinjski papir da upije višak vlage. Na dno svake smokve napraviti rupicu kroz koju umetnuti badem, oštrom stranom prema gore. Umakati smokve u istopljenu  čokoladu , ako je potrebno ponoviti postupak.Ostaviti da se čokolada stisne pa poslužiti .
Prijatno!

Neodoljivo hrskave i ukusne :Kroštule !


Potrebno:
200 g glatkog brašna
3 žumanjka
2 žlice šećera
3 žlice ruma
1 naranča
1 limun
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
oko 800 ml ulja za prženje
Za posipanje: šećer u prahu

Priprema:
Mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim posepeno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte tanko tijesto valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Kroštule pospite šećerom u prahu i poslužite uz čaj.

Prijatno!

Baklava sa kiselim vrhnjem moje čisto oduševljenje možete je raditi na dva načina !


Kad sam probala prvi put ovu baklavu ostala sam oduševljena .Prosto se kore ne osjećaju topi se u ustima.
Potrebno:
1/2 kg jufke 

Za premazivanje :
1 časa (2dcl)kajmaka domaćeg(ako nemte domaće onda kiselo vrhnje što masnije)
4 jaja 
1 čaša šećera 
1čaša ulja 
1 prašak za pecivo 

Za posipanje :
300 gr mljevenih ili istucanigh oraha (ovo je najmanje sto možete staviti a što stavite više oraha naravnno da će biti bolja .

Za sirup /agdu :
4 čaše šecera 
3 čaše vode 

Priprema :

Ovu baklavu možete raditi na dva načina 
Prvi način :
Rolat baklava :
Umutiti sve sastojke za premazivanje .
Listove jufke podijeliti na 3dijela .Dok pripremate prvi rolat one dva dijela  zamotati u suhu krpu da vam se ne isušuju listovi .
Znači svaki list od prvog dijela prvo premažete sa smjesom od jaja pa pa pospete orasima (stavljate oko tri kašike smjese na svaki list da bi vam moglo biti smjese do kraja ).Premazan prvi dio stavite u odgovarajuću podmazanu tepsiju .Tako uradimo i sa ostala dva dijela Pripremljene rolate isiječemo do pola na malo šire šnite oko 1,5 -2cm  i malo odozgo premažete smjesom .Stavite peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni neka se peče na toj temperaturi oko 10 min zatim smanite temperaturu na 180  na toj temperaturi pecite još 30 min .Pečenu baklavu zalijete vrelim sirupom i isječete do kraja .
Drugi način :
U tepsiju po želji ja obično stavim dugu malo veću ne pleh iz rene malo manju zatim pomastim 
i svaki list košto mažete i rolat prvo smjesom pa pospete orasima i tako do kraja .zadnja dva nemažete  dok ne isiječete na kocke ili kako želite samo ne sitno   zatim malo po svakoj kocki pomažete i stavite peći isto kao i na prvi način .Pečenu zaliti vrelim sirupom  .Znaći vruća baklava vrući sirup .
Za sirupu :Šećer i voda malo samo da kuha ne puno da bude gust sirup .Od kad prokuha nekih 8-10 min max .I to je to ohladiti pa poslužti .
Prijatno!



utorak, 23. siječnja 2018.

Orah kolutići tako ukusini a gotovi za tren !



Potrebno

Za Tijesto:

300 g maslaca
300 g glatkog brašna
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Za kremu:
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
vanilin šećer
liker od jaja

Za dekoraciju :
mljeveni orasi
bijela čokoldna glazura
komadići oraha

Priprema:

Prosijati brašno, dodati hladan maslac, narezan na tanke kockicee. Trljati prstima da dobijete mrvice. Dodati orahe, šećer i vanilin šećer i zamijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak nekoliko sati. Ja sam ostavila preko noći.
Tijesto razvaljati na malo pobrašnjenoj podlozi (ili između dvije prozirne folije) na debljinu 3 -4 mm i okruglim kalupom promjera 4 cm izrezati kolutiće.
Staviti ih na lim obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C cca 7 minuta, na srednjoj rešetki pećnice.
Za kremu pjenasto izmiksati sve sastojuke. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim velikim otvorom ( ja sam koristila vrećicu za zamrzavanje ) Nanijeti kremu na svaki drugi kolutić i spojiti sa praznim kolutićima.
Rubove kolutića, uz pomoć noža, premazati kremom i zarolati u mljevene orahe,
Na sredinu kolutića staviti malo bijele glazure i ukrasiti komadićem oraha.

Uživajte i prijatno!