Potrebno :
500 gr ili jedno pakovanje jufke za pitu
Za fil od maka:
250 g maka
2 kašike džema
3 kašike šećera
150 ml toplog mlijeka
Za fil od sira:
500 g mladog sira
2 jaja
prstohvat soli
60 g šećera u prahu
1 vanilin-šećer
½ limuna (kora)
Za fil od oraha:
300 g mljevenih oraha
3 kašike šećera
2 vanilin-šećera
3 kašike ruma
100 ml toplog mlijeka
Za nadjev od jabuka:
500 g rednanih jabuka
3 kašike šećera
malo cimeta
I još :
180 g maslaca za premaz listova jufke i pleha
180 g kiselog mlijeka za premaz
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Za filove:
Za fil s makom sastojke sjediniti i preliti mlijekom, pa dobro promiješati.
Sir dobro promiješati sa sastojcima predviđenim za taj fil.
Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, vanilin-šećerom, dodati rum i preliti toplim mlijekom. Pomiješati i ostaviti sa strane.
Narendane jabuke dobro ocijediti pa pomiješati s cimetom i šećerom prema ukusu.Možete pomiješati fil od oraha sa jabukama tako vam je manje posla ili nezmjenično onda mažite .
Slaganje gibanice :
Jufke isjeći prema plehu u kome će se gibanica pripremati. Pleh premazati maslacem pa na dno položiti dva- tri lista lista jufke(izbrojte kolko ima listova 14 vam treba ako ima više od 14 onda ih potrošte na početku i na kraju stavite 3 ) i svaki premazati rastopljenim maslacem. Pripremljene jufke premazati polovinom fila od maka. Ravnomjerno rasporediti i blago utisnuti. Zatim, nanijeti još dva lista jufke i svaku premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti polovinu fila od sira i ravnomjerno rasporediti pa blago pritisnuti. Složiti još dva lista jufke i premazati maslacem pa nanijeti polovinu fila od oraha. Ravnomjerno rasporediti i fino sabiti. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.Ostatke jufke ubacujete pomalo preko svakog lista da se i to potroši .
Završiti listovima jufke premazanim maslacem i izbockati gibanicu na nekoliko mjesta. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlijekom i sačekati desetak minuta jufka upije tečnost. Staviti u ugrijanu rerni na 200ºC i odmah smanjiti na 170 i peći oko sat vremena mozda malo i duže zavisno od vaše rerne . Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi . Isjeći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.
Slaganje gibanice :
Jufke isjeći prema plehu u kome će se gibanica pripremati. Pleh premazati maslacem pa na dno položiti dva- tri lista lista jufke(izbrojte kolko ima listova 14 vam treba ako ima više od 14 onda ih potrošte na početku i na kraju stavite 3 ) i svaki premazati rastopljenim maslacem. Pripremljene jufke premazati polovinom fila od maka. Ravnomjerno rasporediti i blago utisnuti. Zatim, nanijeti još dva lista jufke i svaku premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti polovinu fila od sira i ravnomjerno rasporediti pa blago pritisnuti. Složiti još dva lista jufke i premazati maslacem pa nanijeti polovinu fila od oraha. Ravnomjerno rasporediti i fino sabiti. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.Ostatke jufke ubacujete pomalo preko svakog lista da se i to potroši .
Završiti listovima jufke premazanim maslacem i izbockati gibanicu na nekoliko mjesta. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlijekom i sačekati desetak minuta jufka upije tečnost. Staviti u ugrijanu rerni na 200ºC i odmah smanjiti na 170 i peći oko sat vremena mozda malo i duže zavisno od vaše rerne . Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi . Isjeći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.
Napomena ako vam je rerna jaka kada gibanica počne ruditi smanjite temperaturu na 150.
Prijatno! .