Jednostavno i brzo napravite ukusan obrok za ručak ili večeru Potrebno: 1 pakiranje tjestenine (možete kupite one od špinata ili koristiti obične) 1 kašika maslinovog ulja 250 g otkoštanih bataka i zabataka(može i fileti ) sol i papar 2 čehna bijelog luka 250 g špinata 2 dcl vrhnja za kuhanje 1 šaka ribanog parmezana svježi bosiljak Priprema : Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinova ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu izrezanu na manje komadiće. Posolite ju i pobiberite ,dodajte sitno isjeckani bijeli luk i vrhnje za kuhanje.Špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenuti će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom i naribanim parmezanom.Poslužiti toplo . Prijatno! |
subota, 3. ožujka 2018.
petak, 2. ožujka 2018.
Kremasta i jako ukusna ;Posna torta sa rumom!
Kremasta i ukusna posna torta sa rumom .
Potrebno:Za kore
250 g meda
100 g čokolade posne
400 ml kisele vode
200 ml ulja
250 g šećera
300 g mljevenih oraha
25 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
6 pudinga od čokolade
500 ml vode
300 g čokolade posne
250 g margarina posnog
200 g šećera u prahu
300 ml ruma
Za drugi fil :
300 g posnog šlaga
600 ml kisele vode
300 g posnog šlaga
600 ml kisele vode
Za dekoraciju:
po želji
Priprema:
Za kore
U sudu na pari otopiti čokoladu i med i ostaviti da se ohladi.
Dodati kiselu vodu, ulje, šećer, mljevene orahe bršno i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na tri dijla. Rernu zagrejati na 180°C. Od svakog dela ispeći jednu koru u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu za torte.Ili ispecite jednu u velikom plehu pa presijecite na tri jednake trake ,
Za fil
U šerpu sipati 400 ml vode i staviti da kuha. Posebno rastvoriti puding u 100 ml vode. Kad voda proključa, skuvati puding, umešati rum i čokoladu da se rastopi. Povremeno promiješati dok se hladi.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenom kremom.
Za drugi fil:
po želji
Priprema:
Za kore
U sudu na pari otopiti čokoladu i med i ostaviti da se ohladi.
Dodati kiselu vodu, ulje, šećer, mljevene orahe bršno i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na tri dijla. Rernu zagrejati na 180°C. Od svakog dela ispeći jednu koru u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu za torte.Ili ispecite jednu u velikom plehu pa presijecite na tri jednake trake ,
Za fil
U šerpu sipati 400 ml vode i staviti da kuha. Posebno rastvoriti puding u 100 ml vode. Kad voda proključa, skuvati puding, umešati rum i čokoladu da se rastopi. Povremeno promiješati dok se hladi.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenom kremom.
Za drugi fil:
Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, premazati je prvo filom, potom sa šlagom . Postupak filovanja ponovljati do kraja .Dekorisati po želji .
Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, premazati je prvo filom, potom sa šlagom . Postupak filovanja ponovljati do kraja .Dekorisati po želji .
Tortu ostaviti u frižider bar 4 sata do služenja .
Ohlađenu tortu sjeći na parćad pa poslužiti .
Prijatno !
Po starom bosanskom receptu :Tahrana (tarana ,tarhana)zavisno kako je ko zove !
Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.
Potrebno :
najmanje 4 jaja
0,5 l soka od paradajza od svjžeg paradajza bez sjemenki,ili paradajz umak
brašno po potrebi
Potrebno za čorbu:
Potrebno za čorbu:
100 g tahrane,
300 g paradajza,
1,5 l mesne supe,
1 kašika maslaca,
1 kašika brašna,
mlevena paprika,
biber po ukusu
so i suhi začin po ukusu
Priprema tahrane:
Priprema tahrane:
Ovo nije baš jednostavan recept ali je sto put zdraviji i bolji od tjestenine koju svi kupujemo u trgovinama
Od jaja i brašna i paradajz soka zamesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana da malo nakisne . Nakon toga, tijesto ponovo sa bršnom izmijesiti pa na krupno sito ili sitno rende izrendati tako se dobiju veće mrvice.i to se sve radi s bršnom tijesto nesmije lijepit .tako izrendane mrvice istresti na stolnjak i ostaviti u prostoriji gdje se baš ne hoda pošto mora da se suši ,povremeno promiješati .Tahrana je gotova i suha kad vam te mrvice šušte ,zveckaju pod rukom .Ovu tjesteninu najbolje je raditi ljeti u sezoni kad imamo paradajza i kad će nam se prije osušit .Znači pogriješit nikako nemožete što više jaja(najbolje ako imate domaća) sok od paradajza(paradajz obavezno očistiti od sjemenki ) i brašno .Samo nesmije ostati mekano da se tijesto lijepi .
Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuha, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta dodati so i začine . Servirati posuto biberom .
Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuha, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta dodati so i začine . Servirati posuto biberom .
Ja isto i na ovaj način samo na povegećenoj vodi skuham čorbu i u skuhanu dodam kiselu pavlaku uh baš mi je dobra i ovako .
Prijatno!
Recept u borbi protiv prehlade i gripe :Zlatno mlijeko !
Potrebno:
2 šoljice mlijeka
1 kašičica kurkume
1 kašičica đumbira
prstohvat crnog bibera
med po želji
klinčići
Priprema:
Mlijeko, kurkumu, đumbir,klinčiće i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da ključa još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.
Mlijeko, kurkumu, đumbir,klinčiće i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da ključa još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.
Prijatno!
Jednostavno i brzo slana torta od karfiola sira i brokule!
Za 6 osoba potrebno :
Za koru:
130 g običnog brašna,
80 g integralnog pšeničnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo, pola kašičice soli,
0,8 dl grčkog jogurta,
0,8 dl maslinovog ulja.
Za fil:
četvrtina brokolija isečenog na komadiće,
četvrtina karfiola isečenog na cvetove,
1 tikvica iseckana na kocke,
250 g rendanog kačkavalja,
200 gr skuhane tjestenine po želji
Za preliv :
2,5 dl mlijeka,
4 jaja,
2 kašike senfa,
3 kašike seckanog bosiljka,
20 g putera i so.
Priprema
Priprema
Za koru :U činiji pomešajte obično i integralno brašno i prašak za pecivo, posolite, pa dodajte jogurt i ulje i dobro umesite. Puterom podmažite
četvrtastu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu dužine 20 cm. Umešeno testo razvucite u koru i njome obložite podmazanu tepsiju i ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrejte rernu na 210 stepeni.
četvrtastu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu dužine 20 cm. Umešeno testo razvucite u koru i njome obložite podmazanu tepsiju i ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrejte rernu na 210 stepeni.
Za fil:
Skuhajte tjesteninu zatim U šerpi zagrejte vodu do ključanja, posolite i kratko obarite brokoli, karfiol i tikvice 3 minuta. Ocedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se iscedi na upijajućem papiru. Rasporedite povrće,tjesteninu i rendani kačkavalj preko kore.
Za preliv:
U činiji umutite jaja, mlijeko, senf i bosiljak i prelijte preko sira i povrća. Pecite 12 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta.
Poslužite toplo .
Ako nemožete bez mesa u fil možete dodati i pileće bijelo meso po želji .
Jednostavan a jako ukusan i zdrav ručak .
Prijatno !
nedjelja, 25. veljače 2018.
Jako ukusna i efektna :Raskošna torta japanka!
Potrebno
Za kore 3X
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
Za braon fil:
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mljevenih oraha
Priprema
Za kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađenečokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
Za bijeli fil:
U malo mlijeka razmuti šećer i brašno a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa smjesu od brašna i šećera i mlijeka izliti u zakuhalo i skuhati ko puding pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Za braon fil:
Zakuhati na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, pa dodati puter i mljeveni orah.Smjesu sjediniti miješajući .
Slaganje:
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnimkomadićima.Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata pa sijecite na željene komade i poslužite .
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
mjera
Za preliv kore:
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
Za bijeli fil:
750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
Za preliv kore:
250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna
Za bijeli fil:
750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera
Za braon fil:
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mljevenih oraha
Priprema
Za kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađenečokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
Za bijeli fil:
U malo mlijeka razmuti šećer i brašno a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa smjesu od brašna i šećera i mlijeka izliti u zakuhalo i skuhati ko puding pa u prohlađeno dodati umućen puter.
Za braon fil:
Zakuhati na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, pa dodati puter i mljeveni orah.Smjesu sjediniti miješajući .
Slaganje:
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnimkomadićima.Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata pa sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!
Punjeni šampinjoni sa mljevenim mesom !
Jako ukusno i nesvakidašne jelo a nije teško za pripremit .
Potrebno:
Oko 400 g šampinjoni krupnijih
300 g mljeveno meso po želji (juneće .svinjsko ,pileće)
ribanog sira po želji 200 g
1glavica luka
suhi začin po želji
so po ukusu
biber po ukusu
sitno sjeckanog peršuna
malo prezle
1 jaje
margarin
Priprema :
Šampinjone operite, osušite papirnim ubrusom, skinite im drške i poredajte u vatrostalnu posudu. Između kapica stavite i drške, sve pospite suvim začinom, pobiberite i u svaku kapicu stavite po malo parče margarina. Posebno sitno iseckajte crni luk i kratko ga propržite na malo ulja. Sklonite sa vatre, Mljeveno meso, posolite i pobiberite,začinite dodajte jedno jaje,sitno sjeckani peršun ,prezlu i prodinstani luk sve dobro sjedinite i od te mase pravite male čufte. Na svaku kapicu šampinjona stavljajte po jednu ćufticu, posudu stavite u rernu i pecite u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta. Potom izvadite posudu, pospite odozgo ribanim sirom i vratite u rernu i pecite još desetak minuta. Jelo poslužite toplo.
Prijatno!
subota, 24. veljače 2018.
Ukusan ručak na brzinu-bijelo meso u sosu sa brokulama!
Još jedan brizi ručak sa piletinom koji je jako ukusan a gotov za čas .
Potrebno:
300 g pilećeg filea (može i pureći)
100 g kačkavalja
po želji barenog brokolija
dve kisele pavlake
malo maslaca
so, biber
100 g kačkavalja
po želji barenog brokolija
dve kisele pavlake
malo maslaca
so, biber
Priprema :
Piletinu iseckajte na želene komade i propržite maslacu. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice i promešajte. Spustite bareni brokoli, posolite i pobiberite i krčkajte još dva minuta. Možete poslužiti samo ili uz prilog po želji pire krompit kuhanu tjesteninu ,rižu itd .
Uživajte prijatno!
Na jednostavan i lak način do zravog obroka :Riba !
Svi znamo kolko je riba zdrava i da bi je trebalo što češće konzumirat zato vam donosimo jedan vema lak recept.Jednostavno i lako do dobrog i zdravog obroka .
Potrebno:
4-5 Ribe po želji ili šta imate (u mom slučaju fileti oslića ali nemoraju bit fileti )
3-4 kašike limunovog soka
so
ulje za pečenje
Paniranje:
2 kašike mešanog mediteranskog začinskog bilja
malo soli
1/2 kašičice crvene paprike
3-4 kašike limunovog soka
so
ulje za pečenje
Paniranje:
2 kašike mešanog mediteranskog začinskog bilja
malo soli
1/2 kašičice crvene paprike
Priprema:
Ribu očistite, operite dobro presušiti papirnim urbusom i poprskajte limunovim sokom spolja i iznutra, a iznutra malo i posolite. Mešano mediteransko začinsko bilje, so i crvenu paprika promešajte, pa u tu smesu uvaljajte ribu i prstima lagano pritisnite kako bi bolje prianjalo. Pržite na zagrejanom ulju sa svake strane oko 5-1o min minuta. Nemojte okretati stalno da vam se riba izmrvi slobodno je pustite da se zapeče sjedne pa sa druge strane stalnim okretanjem dolazi do rasoadanja .Služite uz kuvano povrće po želji ili krompir salatu.
Napomena Pored oslića, na isti način možete da spremite i sardele, lignje, repiće račića ili bilo koju rečnu ribu.
Prijatno!
Turski pilav!
500 g na kockice isečenog crvenog mesa
2 veće mrkve isječena na kocke
2 veće glavice crnog luka isečenog na rebarca
1 glavica belog luka
pola činije ljuštenog badema
2,5 čaše basmati pirinča
3 čaše vrele vode
½ čaše ulja,
3 kašike maslaca,
kašičica soli,
kašičica kumine
3 kašike maslaca,
kašičica soli,
kašičica kumine
seckani peršun (po želji)
Priprema:
Pirinač naliti mlakom vodom i ostaviti 20 do 30 minuta da odstoji, potom ga dobro oprati.U šerpi zagrejati ulje, u njega spustiti isečeno meso pa pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni. Potom poklopiti, smanjiti vatru i na tihoj vatri pržiti dok ne uvri sav sok.Nakon toga dodati bademe, luk i malo maslaca pa pržiti dok luk ne dobije boju. Potom dodati mrkvu, so i začine, još malo propržiti, promešati i usuti pirinač. Sve naliti vrelom vodom, u sredinu šerpe staviti dobro opranu glavicu belog luka, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Na kraju šerpu skinuti sa šporeta, pokriti je papirnim ubrusom, poklopiti i ostaviti četvrt sata da se pilav odmori. Pilav sipati u činijice, pa svaku prevrnuti na tanjir da se dobije lepo oblikovana zarubljena kupa. Po želji jelo ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Prijatno!
Prijatno!
petak, 23. veljače 2018.
Prijedlog za večeru :Pileća prsa sa mozzarelom i rajčicama !
Napravite jako sočan ručak uz malo truda rajčica da mesu mekocu a sir se stopi sa rajčicom i fdobijemo prekrasnu aromu meni se ovo jako sviđa nadam se i vama . Potrebno: 500 g pilećih prsa 200 g mozzerelle šaka bosiljka sol biber bijeli luk u prahu maslinovo ulje 2 rajčice 500 g pilećih prsa Priprema : Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte češnjak u prahu. Mozzarellu i rajčicu izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i rajčicom. Protvan namastite maslinovim uljem i stavite u njega napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinova ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. da dobije finu boju i sir da se istopi .Uživaćete u svakom zalogaju . Prijatno ! |
Jednostavna krem supa od brokolija koja je jako zdrava !
Brza i jednostavna krem supa od brokule koja je jako zdrava . Potrebno: 500 g brokule 100 g koraba 1 kašika maslinovo ulje 1 kašika biljno ulje 1 glavica luka 1 prstohvat muškantni oraščić 200 ml vrhnje za kuhanje so biber bijeli Priprema : Brokulu i korabu operemo i očistimo. Brokulu narežemo na cvjetiće, a korabu na kockice. U vrući lonac ulijemo maslinovo i obično ulje, dodamo sjeckani luk i kockice korabe, posolimo i pržimo dok povrće ne omekša. Zatim dodamo brokulu, naribani muškatni oraščić, začinimo bijelim paprom, ulijemo vodu da prekrije namirnice i kada zavrije kuhamo na laganoj vatri 20 minuta. Potom iz juhe izvadimo nekoliko kuhanih glavica brokule za ukras, a ostatak povrća izmiksamo štapnim mikserom. Na kraju umiješamo vrhnje za kuhanje, ostavimo da još jednom zavrije i ugasimo vatru. Poslužimo u duboke tanjure ili zdjelice i ukrasimo s nekoliko cijelih kuhanih cvjetova brokule. Prijatno ! |
Hrskave i ukusne pohovane kuglice od brokule i sira !
Veoma hrskave i jako jako ukusne pohovane kuglice koima ćete teško odoliti ja volim malo više začinjene a vi prilagodite svom ukusu imajte u vidu da brokulu morate malo više posoliti pa zato smjesu obavezno probajte prije prženja kuglica .
300g svježe brokule
200g sira (Gauda ili po želji)
5 jaja
1 luk
Brašno
mrvice
Priprema :
Svježu brokulu usitnite u blenderu u mrvice. Predlažem da isto napravite i s lukom. lakše biti rolati kuglice
Smjesu dobro začinite sa soli, paprom i chilijem ako želite da budu pikant. Dodajte naribani sir, izlupana jaja i sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 1 sat.
Nakon sat vremena ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice željene veličine te ih uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice.
Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju oko 1,5-2 minute dok same isplivaju na vrh kada su gotove pa ih tempirajte po tome umjesto da stalno pazite na vrijeme.
Ako vam se ne da zafrkavat s mekanim i nepredvidivim kuglicama dodajte u smjesu malo krušnih mrvica ili brašna da se sve još više poveže.
Poslužite ih tople ili hlade (super su na oba načina) uz neki tartar umak.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)