petak, 23. veljače 2018.

Ukusni mini zalogaji :Mini lazanje


Jednostavno i ukusno mali zalogaići sa smjesom za lazanje samo malo dekorativniji a  ukus je fantastičan .
Potrebno :

kore za lazanje
mljeveno meso po želji
luk
bijeli luk
mrkva
celer
umak od rajčice
bosiljak
mozzarella
parmezan
brašno
mlijeko
muškatni oraščić
peršun
so, biber


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Na ulju prodinstajte luk, a zatim mu dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i bijeli luk.
Dinstaajte  dok ne omekša pa dodajte mljeveno meso.
Pustite da se meso zapeče sa svih strana, a zatim dodajte umak od rajčice, sol i biber po želji .
Kad je meso gotovo, u umak ubacite bosiljak i maknite s vatre.
Ukoliko koristite svježe kore za lazanje, narežite ih na manje kockice, a ako ste se odlučili za suhe, prokuhajte ih u vodi pa ih zatim narežite na manje djelove.
Bešamel pripremite od maslaca, brašna i mlijeka s dodatkom malo muškatnog oraščića.
Pripremite kalup za muffine pa svaki dio premažite s malo maslaca, na dno stavite žličicu umaka i dio kore.
Na koru stavite umak od rajčice i mesa, bešamel umak i pospite mozzarellom i parmezanom.
Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, a na vrhu još dodatno obilno pospite sirom.
Pecite dok se sir s gornje strane ne zapeče i postane zlatne boje.
Ostavite da se lazanja zalogaji lagano ohlade i poslužite.
Prijatno!







četvrtak, 22. veljače 2018.

Savršena varijanta Sacher kuglofi !


Ovo je svakako varijanta svima nam poznate poslastice Sacher torte .Ovi kuglofi odišu tadicijom Saher torte a svojom jednostavnošću i ukusom nas očaraju .
Potrebno
Za smjesu za kuglof  :

50 g čokolade
75 ml mlijeka
125 g maslaca
125 g šećera
2 jaja
50 g škrobnog brašna
125 g brašna
20 g kakao praha
pola paketića praška za pecivo


100 g džema od marelica

Za preliv:
20 g maslaca
150 g čokolade
50 g džem od marelica
50 ml vode
sok pola limuna
I još :
100 g džema od marelica

Priprema 
Za kuglofe/mafne :
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Sitno narezati čokoladu, mlijeko zagrijati i u njemu otopiti čokoladu. Ostaviti sa strane.
Umiksati šećer i  maslac sobne temperature  Dodati jedno po jedno jaje i 25 g škrobnog brašna.
Spojiti kakao, brašno, ostatak škrobnog brašna i prašak za pecivo i promiješati. Dodavati u smjesu maslaca naizmjence sa mješavinom mlijeka i čokolade. Miksati da se spoji, ne predugo. Puniti kalupe za muffine ili kuglofe 3/4 i peći cca 25 minuta.
Provjeriti čačkalicom je li pečeno, izvaditi iz pećnice i pustiti da se malo ohlade. Kad se ohlade izvaditi iz kalupa.

Za preliv :
 50 ml vode + 50 g džema zagrijati na laganoj vatri da se otopi i dodati sok od pola limuna. Sve izmiješati dobro i svaki kuglof/muffin umočiti na kratko da upije tekućinu.
Nakon toga ih punite džemom od marelice. Ukoliko radite muffine, svaki malo zarežite i napunite.
Za čokoladni preljev na pari otopiti čokoladu i maslac te svaki kuglof premazati i ukrasiti šećernim zvjezdicama.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Dekorativna kremasta torta koja plijeni svoim izgledom i ukusom !


Još jedna jako dekorativna kremasta torta sa mekanim izdašnim korama topi se u ustima .Vjerujem da ćete biti zadovoljni ovom  kockica tortom i da ce postati vaša omiljena .

Potrebno 

Za koru :
2  jaja
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
80 g glatkog brašna
15 g kakaa
1 prašak za pecivo
50 g naribane tamne čokolade

Za svijetlu kremu :
300 g bijele čokolade
125 ml vrhnja za šlag
500 g svježeg sira
375 m vrhnja za šlag
1 šlagfix

Za tamnu kremu :
200 g tamne čokolade
125 ml vrhnja za šlag
120 g svježeg sira
180 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix

Priprema
Za koru :
Umutite pjenasto maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu.Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
Snijeg i mješavinu brašna, kakaa i čokolade naizmjence dodavati u tijesto.
Smjesu izliti u kalup za torte te pecite oo 25 minuta na 180 stupnjeva.
Kada se biskvit ispekao ostavite ga da se ohladi te ga onda prerežite na pola.
Za svijetlu kremu :
Natrgajte bijelu čokoladu i s vrhnjem za šlag ju otopite na pari i ohladite.
Sir umiješajte u otopljenu čokoladu.
Ostatak šlaga čvrsto izmiksati sa šlagfixom i dodajte smjesi od sira i stavite na hlađenje.

Sve isto ponovite i za  tamnu kremu .

Slaganje :
Polovinu bijele kreme i crnu cijelu stavite u vrećice za ukrašavanje.Biskvit stavite u kalup za torte.
Tamnom kremom napravite krug uz rub obruča.Zatim uz taj krug napraviti krug svjetlom kremom.
Naizmjence raditi krugove tamnom i svjetlom kremom dok se ne pokrije kompletan biskvit.
Za drugi sloj kreme ponoviti postupak, početi s vanjske strane prema centru biskvita i iznad tamne kreme raditi krug svijetle kreme, a iznad svijetle kreme raditi krug tamnom kremom dok se ne napravi drugi sloj kreme.
Prekriti drugom polovicom biskvita.
Ostatkom svijete kreme dekorirajte tortu.
Ostaviti u frižider na hlađenje bar 3 sata do služenja .Ohlađenu tortu rezati na parčad i poslužiti.Kome god da poslužite biće oduševljen i izgedom i ukusom a vjerujem i vi .
Prijatno!

Tradicionalni recept Hrvatskog Zagorja :Zagorski štrukli !



Jedan tradicionalni recept iz Hrvatskog Zagorja  koji nije puno zahtjevan a ukus mu je neprocjenjiv zato se vrijedi malo potrudit .Potrebno
Za tijesto :
300 g brašna tip 500
malo soli
1 jaje
1  kašika ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev /punjenje :

500 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
soli prema ukusu
2 jaja
malo ulja 

Za preliv :

Vrnje za kuhanje  ili slatko vrhnje

Priprema:


Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
Stolnjak rastegnut preko stola, pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete.

Na donju stranu tijesta u širini od 20-30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od jaja sira,kiselog vrhnja i soli, ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte kao savijaču ..
Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7-7,5 cm režite na komade .
Tako dobivene komade  možete raditi na dva načina :Po orginalnom receptu treba ih malo prohuhati u slanoj vodi
Zavrijte vodu kojoj ste dodali sol. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2-3 minute.Vodite računa da vam moraju biti zatvorene  da neiscuri nadjev pa onda krajeve ako se nisu zatvorili malo pritisnite  prstima ili nečim što nema oštre ivice da presječe  .
 Nakon kuhanja poslagati u tepsiju ili vartostalnu zdjelu  zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30-40 minuta na 200° C dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužiti tople .Ako neželite peći stukle malo duže kuhati pa servirati u juhici kojoj su se kuhale dodatoj malo kiselog vrhnja , ja ipak više volim malo u reni zapeći da dobiju finu boju i jako fantastičan  ukus koji vrijedi svakog truda .

Drugi način  isječene komade odmah redati na tepsiju ili pleh i preliti vrhnjem i peći dok ne zarude i dobiju finu boju .
Prijatno!

srijeda, 21. veljače 2018.

Prijedlog za izvrstan ručak :Pileći fileti sa mozzarela sirom i špinatom !

Toliko puno ima recepata sa piletinom a stvarno su prekrasni evo još jednog odličnog recepta sa mozzarela sirom i špinatom .
Potrebno:
pileći file po želji
špinat
sušeni paradajz
mozzarella
so
biber
začin po želji
maslinovo ulje


Priprema :

Pileći file izrezati na deblje komade  pa  zarezati tako da se napravi džep. Posoliti i biberiti ,začiniti  ih pa u džep staviti sušene rajčice, krišku, dvije mozzarelle i listove špinata. Tijekom pečenja nadjev će možda malo iscuriti van, ali pomiješat će se sa sokovima od pečenja i bit će ga slatko pokupiti komadom hljeba . No, ako želite to izbjeći, možete džep zatvorit kuhinjskim koncem ili pričvrstite čačkalicom. Meso zapecite na tavi na laganijoj vatri dok ne dobije lijepu boju ili nauljite posudu za pečenje i pokapajte malo maslinova ulja i po mesu. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite oko pola sata na 170 stupnjeva da ostane sočno.Poslužiti toplo uz zelenu salatu ili po želji .
Prijatno!

Prijedlog za ručak:Grilovana piletina u marinadi


 Ukusan  i sočan ručak koji se brzo pripremi samo morate prije marinirat piletinu da odstoji najbolje ako ste zaposleni naveče je marinirate i samo kad dođete pečete to je gotovo za 20 min .
Potrebno:
500 gr pilećih fileta(može i purećih )
150 ml maslinovog ulja
1  kašike chiili praha
1  kašika crvene paprike

1 kašika ruzmarina
1/2  kašike curry praha
1/2  kašike suhog kopra
1  kašika bijelog luka u prahu
so po ukusu 
 i biber

Priprema:
Filete isjeći u šnicle ne previše tanke .Udubljoj zdjeli sa pokopcem dodati začine i maslinovo uljemalo ih promiješati da se ve ujednači zatim dodati piletinu .
Rukama dobro izmješati piletinu (jako je bitno kvalitetno izmješati).
Ostaviti u frižider na minimum 5 sati ,idealno je do 3 dana.Zagrijati  gril tavu bez dodavanja ulja Grilati piletinu sa obje strane ,da dobije lijepu boju.
Bitno je ne previše peći piletinu da ne bi bila suha.Pečene šnicle po želji možete još malo preliti sa gotovom marinadom ako vam je ostalo .Poslužiti toplo uz prilog  i salatu po želji .
Napomena ako nevolite čili možete ga izostaviti  i ako nemate više članova možete raspolovit sastojke  .Ovo je idealan ručak uz neki prilog za 4 člana porodice pošto moji svi vole jesti :) posebno kad je nešto ovako dobro .
Prijatno!

utorak, 20. veljače 2018.

Mirisna pogača bez kvasca od inegralnog brašna !


Ova pogača je odličan izbor za one koi paze na svoju liniju i izbjegavaju bijelo brašno .Jako je ukusna i dok se peče cijela kuća miriše pa probajte neće vam naškodit jako je zdrava .

Potrebno :

100 gr inegralnog pšenišnog brašna
200 gr  integralnog  raženog brašna + malo za posipanje
1/2 čaše pavlake
1 prašak za pecivo

pola kašikice sode bikarbone
120 ml mineralne vode
2 manje kašike maslinovog ulja
malo soli 
sjemenke po želji (lanene ,bundevine ,suncokretove ...)

Priprema :
U  vanglici pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte pavlaku, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Zamijesite tijesto dokle možete kašikom poslije rukom .Tijesto izradite dobro i prenesite u tepsiju  pobrašnjenu tepsiju po želji E sad sjemenke možete dodati prije u tijesto ili ih utapkati rukom u tijesto od gore   .Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekikih pola sata zavisno od vaše rerne .Pogača je jako ukusna i mirisna i vjerujem da ce vam se dopasti ako je već niste probali odlična je za one koji izbjegaju bijeli hljeb .
Prijatno !

Odlično za doručak :Pita od starog hljeba !


Još jedan način da iskoristite stari hljeb i napravite sebi ukusan doručak dakako ako ima više čanova mjere podupajte .

Potrebno :
3 kriške starog hljeba (može i zemička lepina samo da je stari da bi upio smjesu)
3 jaja

Malo nasjeckane slanine ili pršuta (može i bez )
1 -2 kašika kiselog vrnja/pavlake
3-4 masline crne masline
1 kašika ajvara
malo nasjeckanog prešuna
so, biber,  i ačini po želji šta volite 


Priprema :

Hljeb usitnite rukom male komadiće. Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i sipajte samljeven hleb. Naseckajte masline pa ih pobacajte preko hljeba. U posebnoj činiji umutite jaja sa začinima, dodajte ajvar  sitno sjeckanu slaninu i naseckan peršun.Preliijte smjsu preko hljeba pa stavite peći u zagrijanoj rerni 200-220 zavisno kolko vanam je jaka pećnica .Pecite nekih 10 do 15 min kad se odgore uhvati fina boja to jest kad porudi dobije zlatno rumenu boju
.Iako će ono što ste stavili u posudu pre pečenja biti tanko, u rerni će znatno narasti. Hljeb će upiti jaja, jaja će narasti i zajedno će se stopiti u jednu mekanu pitu prožetu ukusom slaninice  ajvara i peršuna. Možete dodati bilo šta drugo od začina što volite. I eto dobre pite od jaja i starog hljeba.
Poslužiti toplu uz čašu jogurta .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Teleće pečenje !


Jedan veoma bogat i ukusan ručak za koji vam nije potrebno mnogo samo dobar komad mesa i začini .
Potrebno :
Oko 1-1.5 kg teleće plećke
par komada(čehna) bijelog luka 
so ,biber začin po želji
maslinovo ulje 
bijelo vino za preliti meso 
Po želji da imate prilog možete dodati krupno nasječene krompire

Priprema :

Operete komad mesa i stavite ga u nauljenu vatrostalnu tepsiju, ili koju već imate. Nožem napravite rupice pa u njih ubacite beli luk. Meso posolite i pobiberite i dodajte začine po želji ja sam koristila origano . A onda sve malo zalijete belim vinom. Poklopite tepsiju ako ima poklopac ako ne onda stavite alu foliju samo pazite kad budete skidali da vas para ne opeče . Stavite peći
 na 220 stepeni (otprilike, zavisi od rerne oko 45 min do sat vremena  ) dok meso ne počne da se maltene raspada kada ga ubodete viljuškom. Teletina je mekana i greota je izvaditi je iz rerne dok ne dođe u taj stadijum.Povrmeno provjrite da vam ne zagori možete doliti malo vode ili još bolje ako imate telećeg temeljca ali nemojte pretjrati samo pomalo .
Pred kraj pečenja, otkrijte meso da se uhvati blaga korica, ali pazite da ga tako ne pečete predugo, jer bi moglo i da se presuši.
Ako budete dodavali krompir na polovini pečenja ga dodajte al prije toga ga samo malo prokuhajte ne da se skroz skuha samo par minuta od kad prokuha .ocijedite vodu i stavite začine i malo maslinovog ulja pa ga dodajte mesu .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Čokoladne kocke sa višnjama- neodoljiva kombinacija!


Kombinacija všanja i čokolade uvijek me oduševljava to je nesporno fantastična kombinacija .Kolač je kemast i sočan koji dominira sa svoim ukusom koji će vas oduševiti .

Potrebno
Za koru :

10 jaja,
10 kašika šećera
5 kašika brašna
100ml rastopljenog margarina
4 kašike kakaa,
10 kašika mljevenih oraha,
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 prašakza pecivo

 Za fil:

4 žumanca,
250g šećera,
4 kašike kakaa,
50ml mleka,
1margarin
sveže višnje ili kompot,
200 g čokolade


Priprema
Za koru :

Pomešati žumanca sa malo soli i rastopljenim margarinom. Mutiti belanca pa kad se dobije šne dodati šećer pa nastaviti mućenje. Dodati žumanca i margarin, mlevene orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno i kakao.Smjesu istresti u pleh iz rerne obložen pek papirom   Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti biskvit da se ispeče nekih 15-20 min  zavisno od rerne .Ispečenu koru presjeći na tri jednaka dijela da dobijete tri  trake kore .bilo uzduzno ili po širini bitno je da vam poslje može stat u frizider .

Za fil:

Šećeri  žumanca umutiti na pari dodati  mlijeko i kakao   stalno mešajući. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodajte izmiksiran margarin.(margarin mora bit sobne temperature da bi vam se fino umutio) Pola čokolade otopite pa dodajte a ostatak ostavite za dekoraciju.
Kore poprskajte sa sokom od višanja  
Slagati kora krema višnje svaki koru malo rukom prtisnite odozgo da se zalijepi za višnje  zadnjuu  koru  prelijte glazurom.
Kolač ostavite u frižider da se ohladi pa poslužite.Vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju 
Prijatno !

ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Neodoljivo kremaste i ukusne ness kocke !


Ukusne  mekane savršeno kremaste kocke sa nes kafom .


Priprema:
Za kore 
10 jaja
5 kašika meda
5 kašika brašna
5 kašika prezle
5 kašika šećera
prstohvat soli
250ml mleka
50ml ulja
prašak za pecivo
3 kašike kakaoa

Za kremu:
5 jaja
150gr šećera
500ml mleka
6 kesica nes kafe
5 kašika brašna
250ml slatke pavlake
100gr mlečne čokolade

Priprema: 
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite. Koru pecite u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min.
Za kremu :
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi. Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem. 
Slaganje :
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!

Lagana torta od Ananasa!


Lagana i osvježavajuća torta od ananasa i fine vanila kreme nikog ne ostavlja ravnodušnim

Potrebno:
300 g piškota
1 manja konzerva kompot  ananasa
6 dl mleka
150 g šećera
2 vanil-šećera
2 pudinga od vanile
100 g bele čokoade
125 g putera
4 dl slatke pavlake

Priprema:
U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od vanile, pa sipati u ključalo mleko i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se puding ne zgunse. U topao puding dodati kockice bele čokolade i mešati dok se ne rastope. Ostaviti da se ohladi.
Puter penasto umutiti, dodati u ohlađeni puding i izmiksati.
Dno i stranice okruglog kalupa za torte prečnika 22 cm obložiti piškotama prethodno natopljenim u sok od ananasa.(iz kompota )
Preko piškota naneti 1/2 fila od vanile, premazati ga s 1/2 šlaga od slatke pavlake i posuti s 1/2 oceđenog i iseckanog ananasa. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne i na kraju dekorisati po želji.

Ohladiti tortu dobro u frizideru pa poslužti .
Prijatno!

Super Torta sa Toto keksom !



Potrebno:
2 pakovanja ili 500 gr toto keksa
170 gr margarina
200 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
200 gr krem sira
200 gr kisele pavlake

Priprema
Za podlogu :

Samleti 300 gr toto keksa i dodati mu istopljen margarin, izmešati.
Biće dosta gnjecava i mekana smesa ali tako treba, stegnuće se u frižideru i biće kao keks.
Uzeti obruč od torte ( ja sam merila moj u cm, 23 cm ) staviti na tacnu pa istresti smesu i utapkati rukom.
Staviti u frižider dok napravimo fil.
Za fil:
Umutiti slatku pavlaku, pazite da ne bude previše, nešto kao šlag kada mutite, jer ako premutite dobićete masu kao umućen margarin, takva nam ne treba :)
Dodati šećer u prahu, krem sir i pavlaku i opet sve zajedno umutiti, taman toliko da se sve sjedini. Ni to nemojte mutiti previše.
Keks koji vam je preostao sitno izlomiti i dodati prethodno umućenoj masi.
Sve sjediniti varjačom pa istresti preko sad već ohladjene kore.
Poravnati, dobro utisnuti da nam ne bi ostalo vazduha izmedju kore i obruča.
Ostaviti da se dobro  hladi pa dekorisati po želji.

Možete od preostalog keksa ostaviti 2 pa ga smleti i posuti odgore, isprskati topingom od čokolade ili kako želite.

Prijatno!