četvrtak, 8. veljače 2018.

Brzi kolač sa jogurtom i višnjama !



Potrebno:
 2 jaja
 1 čaša jogurta
 1 čaša šećera
 2 čaše brašna
 ½ čaše ulja
 1 prašak za pecivo


Priprema:
 Izmiksati jaja sa šećerom dodati ulje i jogurt dodati brašno i prašak za pecivo masu sjediniti  i istresti u kalup ili tepsiju . Po tijestu rasporediti 300 grama višanja i peći 20-tak minuta na 180 stupnjeva.Pečen kolač prohladiti i posipati šećerom u prahu.

Sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Hrskav i kremast ma odličan kolač :Seljančica !



Potrebno:

2 oblatne
petit keksa
malo mlijeka za namočiti kekse

Za kremu:
2 cijela jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
1 žlica mljevene kave
200 g margarina

Za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja
40 g margarina

I još :
2 oblatne
petit keksa
malo mlijeka za namočiti kekse


Priprema
Za kremu:

Sećer i jaja pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Tijekom kuhanja dodati mljevenu kafu i čokoladu izlomljenu na kockice  miješati dok se masa ne sjedini . U ohlađenu smjesu umiješati dobro izrađen margarin.


Slaganje:
Na tacnu postaviti oblatnu (ja sam imala velike oblatne (27x37cm) pa sam slagala samo jedan red keksi, ako imate manje onda može i dva reda keksa-znači tri reda kreme), premazati sa pola kreme. Po kremi posložiti kekse namočene u mlijeko (možete u mlijeko dodati i malo ruma). Kekse premazati drugom polovicom kreme i prekriti oblatnom.
Kolač opteretiti da se oblatne lijepo zalijepe kako se ne bi odvajale.
Sutradan preliti kolač glazurom.

Kad se glazura ohladi kolač možete sjeći na štanglice ili kocke i poslužiti .
Prijatno!

Predivne somborske štanglice!


Potrebno
Za biskvit  :

  6 jaja

 6 kašika  secera
 120gr. brasna
 2 kašike  vode
 1/2 prasak za pecivo

Za fil :

 200gr. mljevenih oraha
 150gr. mljevene plazme
 100gr. secera u prahu
 100ml. prokuhalog mlijeka
 sok od jedne narandze
 250gr. putera
 4 zumanjka
Za drugi fil :
 50gr. secera u prahu
 4 bjelanjka
4 zlice secera
Za glazuru:
100gr. cokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Priprema
Za biskvit :
Izmutite dobro jaja i secer.Dodajte brasno, 2 kašike  vode i pola praska za pecivo.Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 15-18 min.Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
Za fil:
Sameljite orahe i keks.Ocijedite narandzu.Stavite da prokuha 100ml. mlijeka,zatim prokuhalo mlijeko istresite u mljevene orase.Izmijesajte a zatim dodajte mljeveni keks,secer u prahu i sok od narandze.Ostavite smjesu sa strane.

Izmutite zumanjke  i ostavite sa strane.

Stavite puter da se skroz otopi,sklonite sa ringle,dodajte izmucene zumanjke i secer i vratite ponovo da smjesa prokuha neprestano mijesajuci.Vrucu smjesu putera istresite u smjesu oraha i keksa.Dobro izmjesajte.
Gotov fill istresite preko hladnog biskvita.
Za drugi fil :
Na pari mutite bjelanjke i secer.
Smjesu istresite preko hladnog filla a zatim čokoladu isopite sa dvije kašike ulja i premazite cijeli kolač .
Ohladite u frizderu pa sijecite na stanglice i posluzite .
Prijatno!

Odlična ideja za knedle od starog hljeba super prilog uz gulaš!



Potrebno:

250g staroga hljeba
80g putera ili ulja
1 glavica crnoga luka
60g brasna
250 ml mljeka
2 kom jaja
1 mala kasicica soli
1 velika kasika sjeckanog persuna

Priprema:

Luk prodinstati na ulju pa zatim dodati sve sastojke pa dobro umjesiti rukom da se sve fino poveze. Od dobijene smjese praviti kuglice tako sto cete pokvasiti ruke vodom, lakse ide (nemojte ih puno pritiskati i zbijati).
U lonac sa kljucanom vodom ubaciti knedle i kuhati 15 min. Knedle su spremne danas kod mene za rucak sa gulasom.
Sluziti kao prilog uz gulaš  ili po vašoj želji bit je da je meso u umaku ili saftu .

Prijatno !

srijeda, 7. veljače 2018.

Mekan,vazdušasti djeca ga obožavaju a bez puno sastojaka :Marshmallow!



Potrebno :
300 g šećera
2 vrećice želatine u prahu (2 x 10 g)
250 ml vode
zdijelica šećera u prahu


Priprema:
Stavite 150 ml vode i šećer u šerpu i na vatru da se grije dok se ne pojavi pjena po rubovima. Istovremeno s tim,dok čekate da se šećer zapjeni u zdjelu za miksanje stavite 100 ml vode i u tome otopite želatinu .
Želatina mora stajati 10 minuta u vodi da nabubri. Kada je tih 10 minuta prošlo , dolijte želatini sirup od šećera i počnite mikasti na naj jačoj brzini. Tako miksajte 20 minuta dok ne dobijete gustu pjenu bijele boje koja je vrlo ljepljiva.
Veliki pleh obložite pek papirom koji pospete prah šećerom ili kokosovim brašnom  . U njega špatulom prebacite smjesu i razvucite ju ravnomjerno te zagladite površinu.
Stavite u hladnjak preko noći.
Drugi dan pripremite zdjelicu sa šećerom u prahu . Nožem režite marshmallowe željene veličine i uvaljajte ih u pripremljeni šećer .Još možete istopiti i čokoladu pa svaki kolač umočiti ili  uvaljati u kokos ili pak smjesi možete dodati aromu koju volite vi ili vaši mališani .Bit ovog kolača je samo želatinu kako treba da odradite i mora da uspije .Kolač je važdušast i mekan i djeca ga obožavaju .
Prijatno !

utorak, 6. veljače 2018.

Brzi kolač sa jabukama .Ovo bi trebali probati ukus fenomenalalan a kolač jednostavan !



Potrebno:
 4 jaja
 250 g šećera
 100 ml mlijeka
 125 g maslaca
 300 g brašna
 3 male kašićice praška za pecivo
 5 jabuka srednje veličine

Priprema:


Rastopiti maslac ,dodati mlijeko i zagrijavati sve dok ne prokuha umutiti jaja sa šećerom
 dodati zagrijani maslac i mlijeko potom ponovo mješati
 s’malo brašna izmješati prašak za pecivo 
potom dodati svo brašno .U smjesu i dobro izmješati za podlogu koristiti papir za pečenje
 Jednako rasporediti tjesto u tepsiju oprane jabuke izrezati na četvrtinu zatim i na kriške / šnite ovisno o obliku tepsije. Svaki drugi red jabuka poredati u suprotnom pravcu
veličina prikazane tepsije je 28×38
 Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C, oko 25 min.
 Pečen kolač posuti sa malo šećera Kolač poslužiti topao ili sasvim ohlađen
 Kao što ga njegov naslov opisuje ukusom je  jako fin, a brz za pripremu.
Prijatno!

Kolačići koiji su zaludjeli internet a prave se veoma lako :Nutellotti!



Potrebno :
1 jaje
180 gr Nutelle
150 gr brasna



Priprema:


Izmiksajte ili pjenjacom umutite  jaje dodajte nutelu . U to dodajte prosijano brasno i zamjesito meko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 20 min.

Oblikujte kuglice željene veličine, utisnite drskom kuhinjske oklagije  ili prstom rupicu i pecite na 180 stupnjeva 10 min. Ohladene keksiće punite Nutellom, linoladom, ganacheom… Ako želite ukrasite sjeckanim lješnjacima…
Možete ih prvo umočiti u otopljenu čokoladu pa u sitni lješnjak pa iz šprica puniti nutelom ili čime želite  Uživajte
Prijatno !

Hrskave i ukusne :Siromaškice !



Potrebno:
300ml ulja
150ml vruce vode
1 prasak za pecivo
 500g brasna

Za premaz :
Marmelada -dem po zelji
za uvaljati :
 200g secera u prahu
1 vanilin secer
Priprema:
 Ukljucite rernu na 200 stepeni.
 Pomesajte vodu i ulje, sipajte prasak za pecivo i promesajte pa dodajte brasno
postepeno mesajuci najpre kasikom a zatim i rukom.
 Tijesto podelite na 3-4 loptice (ja sam na 2 i dobila sam 16 vecih kiflica, ali mamine male
su sladje) pa na pobrasnjenoj dasci najpre rukom oblikujte spljosteni krug a zatim
rastanjite oklagijom. Stavite na svaki deo po malo marmelade  i motajte kiflice koje redjate na pleh sa pek papirom i odmah pecete dok ne porumene.Pečene  prohladene kiflice uvaljajte u šećer u prahu .
Prijatno!

Čokoladna halva -Brza jeftina i ukusna !



Potrebno:

6 šolj brašna(za kafu)
1 šolja  vode
2 šolje ulja
6 šolja šećera
1 šolja čokolade u prahu ili kakao
po želji grožđice, orasi, lješnjaci, bademi, itd…

Priprema:
U dublju šerpu staviti ulje, vodu i šećer i staviti da se kuha…
Brašno pomiješati sa čokoladom ili kakaom. Kada se šećer istopi i smjesa zavre, polako dodavati brašno sa kakaom i miješati. Miješati još nekoliko minuta dok se smjesa ne izjednaći i brašno ne skuha
Po želji dodati grožđice, orahe. Izliti smjesu u manju tepsiju i poravnati. Kad se malo ohladi, izrezati na kockice.Pa sačekati da se ohlade skroz i poslužiti .
Prijatno!

Nježni i ukusni Turski keksići!



Potrebno
Za tijesto:
250 grama margarina
350 grama glatkog brašna
6 žlica gustina
1 vanili šećer
7 žlica šećera u prahu

Priprema :

Za ove keksiće piprema je jednostavna i brza .
Margarin odmekšajte na sobnoj temperaturi Pa mu dodajte gustin i brašno šećer u prahu i vanilin šećer .Umjesite tijesto od svih sastojaka i ostavite u frižideru oko pola sata. Tijesto podilite na manje komadiće .Od manjeg komadića tijesta oblikujte valjak, pa režite na oko 3-4 cm dužine. 

Sa nožem nareckajte svaki keksić(ili ako imate viljušku da su joj vrhovi oštri ) redajte na pleh obložen pek papirom pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min. Treba  da budu pečeni i lagano da dobiju boju više da ostanu bijeli .Pečene keksiće prohladite pa uvaljajte u šećer u prahu .Ostavite  ih u neku veću posudu sa poklopcem da malo omekšaju .Najboli su sutra dan ako šta ostane pošto su stvarno ukusni nježni i nemožete se zasititi .Uživajte uz kafu ili čaj ovi keksići su idealni .
Prijatno!

Brzo i lako osvježavajući kolač sa ananasom !



Potrebno

Za fil :
150 gr plazma keksa ili petit (šta imate )
1l mlijeka
5 kašika šećera
3 pudinga od vanile
125 gr maslaca ili margarina
200 ml slatke pavlake
50 gr šećera u prahu
mala konzerva ananasa

I još :
150 gr plazma keksa ili bilo kojeg suvog
šlag za dekoraciju

Priprema:

Razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka ostaviti da provri.

Kada provri zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom pa ostaviti da se ohladi.

Umutiti  omekšali maslac ili margarin  sa šećerom u prahu.

Maslacu dodati ohladjen i izmiksan puding pa sjediniti smjesu .

Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati kremu i sve umutiti.

Na dno posude 30 x 20 cm poslagati red keksa namočenog u sok od ananasa.

Preko staviti malo više od pola krema pa naseckati sav ananas.

Preko opet staviti ostatak fila, polako kašikom po malo vaditi i raspoderiti preko ananasa, pa polako kašikom razvući.

Preko sve premazati sa umućenom slatkom pavlakom ili šlag kremom po želji .

Ostaviti da se dobro ohladi u frižider pa sjeći na kocke i poslužiti.

Prijatno.

Veoma ukusan i zdrav :Hljeb sa hokaido bundevom !



Potrebno:
1 hokaido bundeva (oko 500 g)
500 g brašna
2 kašičice kvasca
so

Priprema :
Bundevu  oprati, rasjeći i izvaditi sjemenke, a onda je isjeći na komade.
 Isječenu  bundevu staviti u šerpu, preliti vodom i obariti.
Tako kuhanu  ostaviti da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuhala, a zatim je ispasirati.
U odgovarajuću posudu staviti brašno, so, kvasac i ispasiranu bundevu  te zamijesiti tijesto.
Pokriti posudu i ostaviti da se digne .
Kad naraste ponovo prekuhati tijesto i  staviti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i ponovo ostaviti da naraste.
Peći kao i hljeb u zagrijanoj rerni na 220 stepeni sad zavisi od rerne oko pola sata  ako vam je jaka rerna kad zarudi smanjite temperaturu na 200 .Pečen hljebi izvaditi iz rerne prekriti prozirnom folijom pa krpom .Ostavit da se ohladi pa služiti .

Prijatno!
Ako želite u tijesto možete dodati sjemenke bundeve biće još ukusniji .

Predivne štanglice :Oblatna sa čokoladom i biskvitom !



Potrebno :

1 list  oblatne

Za fil:
150 gr šećera
100 ml vode
50 gr čokolade
2 kašike šećera u prahu
150 gr mlevenih oraha
100 gr margarina


Za biskvit:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
na vrh kašičice praška za pecivo

Priprema

Za bisvkit :
Umutiti  bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet mutiti .
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati kuhačom .
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa peći biskvit u plehu veličine pola oblatne.
Pečen biskvit ohladiti. Dok se  biskvit  peče napraviti  fil.

Za fil :
Ušpinovati nekoliko minuta šećer sa vodom, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se otopila dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen fil i mutiti.
Na oblatnu staviti pola fila, biskvit, pa ostatak fila.
Odgore poklopiti sa preostale pola oblatne, malo pritisnuti odzo da se fino zalepi .Preko oblatne staviti prozirnu foliju da malo otpuste korice  (najbolje ako imate neku tepsiju odozgo staviti samo da nebude preteska)pa ostaviti  na hladno da malo odstoji  pa sjeći na štanglice i poslužiti .

Prijatno.