utorak, 6. veljače 2018.

Brzi kolač sa jabukama .Ovo bi trebali probati ukus fenomenalalan a kolač jednostavan !



Potrebno:
 4 jaja
 250 g šećera
 100 ml mlijeka
 125 g maslaca
 300 g brašna
 3 male kašićice praška za pecivo
 5 jabuka srednje veličine

Priprema:


Rastopiti maslac ,dodati mlijeko i zagrijavati sve dok ne prokuha umutiti jaja sa šećerom
 dodati zagrijani maslac i mlijeko potom ponovo mješati
 s’malo brašna izmješati prašak za pecivo 
potom dodati svo brašno .U smjesu i dobro izmješati za podlogu koristiti papir za pečenje
 Jednako rasporediti tjesto u tepsiju oprane jabuke izrezati na četvrtinu zatim i na kriške / šnite ovisno o obliku tepsije. Svaki drugi red jabuka poredati u suprotnom pravcu
veličina prikazane tepsije je 28×38
 Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C, oko 25 min.
 Pečen kolač posuti sa malo šećera Kolač poslužiti topao ili sasvim ohlađen
 Kao što ga njegov naslov opisuje ukusom je  jako fin, a brz za pripremu.
Prijatno!

Kolačići koiji su zaludjeli internet a prave se veoma lako :Nutellotti!



Potrebno :
1 jaje
180 gr Nutelle
150 gr brasna



Priprema:


Izmiksajte ili pjenjacom umutite  jaje dodajte nutelu . U to dodajte prosijano brasno i zamjesito meko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 20 min.

Oblikujte kuglice željene veličine, utisnite drskom kuhinjske oklagije  ili prstom rupicu i pecite na 180 stupnjeva 10 min. Ohladene keksiće punite Nutellom, linoladom, ganacheom… Ako želite ukrasite sjeckanim lješnjacima…
Možete ih prvo umočiti u otopljenu čokoladu pa u sitni lješnjak pa iz šprica puniti nutelom ili čime želite  Uživajte
Prijatno !

Hrskave i ukusne :Siromaškice !



Potrebno:
300ml ulja
150ml vruce vode
1 prasak za pecivo
 500g brasna

Za premaz :
Marmelada -dem po zelji
za uvaljati :
 200g secera u prahu
1 vanilin secer
Priprema:
 Ukljucite rernu na 200 stepeni.
 Pomesajte vodu i ulje, sipajte prasak za pecivo i promesajte pa dodajte brasno
postepeno mesajuci najpre kasikom a zatim i rukom.
 Tijesto podelite na 3-4 loptice (ja sam na 2 i dobila sam 16 vecih kiflica, ali mamine male
su sladje) pa na pobrasnjenoj dasci najpre rukom oblikujte spljosteni krug a zatim
rastanjite oklagijom. Stavite na svaki deo po malo marmelade  i motajte kiflice koje redjate na pleh sa pek papirom i odmah pecete dok ne porumene.Pečene  prohladene kiflice uvaljajte u šećer u prahu .
Prijatno!

Čokoladna halva -Brza jeftina i ukusna !



Potrebno:

6 šolj brašna(za kafu)
1 šolja  vode
2 šolje ulja
6 šolja šećera
1 šolja čokolade u prahu ili kakao
po želji grožđice, orasi, lješnjaci, bademi, itd…

Priprema:
U dublju šerpu staviti ulje, vodu i šećer i staviti da se kuha…
Brašno pomiješati sa čokoladom ili kakaom. Kada se šećer istopi i smjesa zavre, polako dodavati brašno sa kakaom i miješati. Miješati još nekoliko minuta dok se smjesa ne izjednaći i brašno ne skuha
Po želji dodati grožđice, orahe. Izliti smjesu u manju tepsiju i poravnati. Kad se malo ohladi, izrezati na kockice.Pa sačekati da se ohlade skroz i poslužiti .
Prijatno!

Nježni i ukusni Turski keksići!



Potrebno
Za tijesto:
250 grama margarina
350 grama glatkog brašna
6 žlica gustina
1 vanili šećer
7 žlica šećera u prahu

Priprema :

Za ove keksiće piprema je jednostavna i brza .
Margarin odmekšajte na sobnoj temperaturi Pa mu dodajte gustin i brašno šećer u prahu i vanilin šećer .Umjesite tijesto od svih sastojaka i ostavite u frižideru oko pola sata. Tijesto podilite na manje komadiće .Od manjeg komadića tijesta oblikujte valjak, pa režite na oko 3-4 cm dužine. 

Sa nožem nareckajte svaki keksić(ili ako imate viljušku da su joj vrhovi oštri ) redajte na pleh obložen pek papirom pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min. Treba  da budu pečeni i lagano da dobiju boju više da ostanu bijeli .Pečene keksiće prohladite pa uvaljajte u šećer u prahu .Ostavite  ih u neku veću posudu sa poklopcem da malo omekšaju .Najboli su sutra dan ako šta ostane pošto su stvarno ukusni nježni i nemožete se zasititi .Uživajte uz kafu ili čaj ovi keksići su idealni .
Prijatno!

Brzo i lako osvježavajući kolač sa ananasom !



Potrebno

Za fil :
150 gr plazma keksa ili petit (šta imate )
1l mlijeka
5 kašika šećera
3 pudinga od vanile
125 gr maslaca ili margarina
200 ml slatke pavlake
50 gr šećera u prahu
mala konzerva ananasa

I još :
150 gr plazma keksa ili bilo kojeg suvog
šlag za dekoraciju

Priprema:

Razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka ostaviti da provri.

Kada provri zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom pa ostaviti da se ohladi.

Umutiti  omekšali maslac ili margarin  sa šećerom u prahu.

Maslacu dodati ohladjen i izmiksan puding pa sjediniti smjesu .

Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati kremu i sve umutiti.

Na dno posude 30 x 20 cm poslagati red keksa namočenog u sok od ananasa.

Preko staviti malo više od pola krema pa naseckati sav ananas.

Preko opet staviti ostatak fila, polako kašikom po malo vaditi i raspoderiti preko ananasa, pa polako kašikom razvući.

Preko sve premazati sa umućenom slatkom pavlakom ili šlag kremom po želji .

Ostaviti da se dobro ohladi u frižider pa sjeći na kocke i poslužiti.

Prijatno.

Veoma ukusan i zdrav :Hljeb sa hokaido bundevom !



Potrebno:
1 hokaido bundeva (oko 500 g)
500 g brašna
2 kašičice kvasca
so

Priprema :
Bundevu  oprati, rasjeći i izvaditi sjemenke, a onda je isjeći na komade.
 Isječenu  bundevu staviti u šerpu, preliti vodom i obariti.
Tako kuhanu  ostaviti da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuhala, a zatim je ispasirati.
U odgovarajuću posudu staviti brašno, so, kvasac i ispasiranu bundevu  te zamijesiti tijesto.
Pokriti posudu i ostaviti da se digne .
Kad naraste ponovo prekuhati tijesto i  staviti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i ponovo ostaviti da naraste.
Peći kao i hljeb u zagrijanoj rerni na 220 stepeni sad zavisi od rerne oko pola sata  ako vam je jaka rerna kad zarudi smanjite temperaturu na 200 .Pečen hljebi izvaditi iz rerne prekriti prozirnom folijom pa krpom .Ostavit da se ohladi pa služiti .

Prijatno!
Ako želite u tijesto možete dodati sjemenke bundeve biće još ukusniji .

Predivne štanglice :Oblatna sa čokoladom i biskvitom !



Potrebno :

1 list  oblatne

Za fil:
150 gr šećera
100 ml vode
50 gr čokolade
2 kašike šećera u prahu
150 gr mlevenih oraha
100 gr margarina


Za biskvit:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
na vrh kašičice praška za pecivo

Priprema

Za bisvkit :
Umutiti  bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet mutiti .
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati kuhačom .
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa peći biskvit u plehu veličine pola oblatne.
Pečen biskvit ohladiti. Dok se  biskvit  peče napraviti  fil.

Za fil :
Ušpinovati nekoliko minuta šećer sa vodom, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se otopila dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen fil i mutiti.
Na oblatnu staviti pola fila, biskvit, pa ostatak fila.
Odgore poklopiti sa preostale pola oblatne, malo pritisnuti odzo da se fino zalepi .Preko oblatne staviti prozirnu foliju da malo otpuste korice  (najbolje ako imate neku tepsiju odozgo staviti samo da nebude preteska)pa ostaviti  na hladno da malo odstoji  pa sjeći na štanglice i poslužiti .

Prijatno.

ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Predivna bijela pita s makom !



Potrebno

Za kore:

800 g brašna
250 g maslaca
200 g šećera
1 sok i kora limuna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 velike žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:
750g mljevenog maka
450 g šećera
7.5 dl mlijeka
150 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 vanilin šećera
3 kašike  marmelade od malina
250 g otopljenog maslaca

Za glazuru:
200 g bijele čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Zamijesite od svih sastojaka za kore tijesto.Podijelite na 8 jednakih dijelova.
Razvaljajte skroz tanko između papira za pečenje.Dimenzije mojeg pleha su 30×40.
Pecite vrlo kratko na slaboj vatri. Ne smiju pocrvenjeti!Za kremu zakuhajte mlijeko, dodajte mu mak, promiješajte i dodajte ostale sastojke. Ohladite .Slažite red tijesta i red nadjeva, pazite da imate dovoljno za cijeli kolač.
Završite tijestom, opteretite i ostavite preko noći da se poveže.
Drugi dan rastopite bijelu čokoladu i ulje na laganoj vatri  i njome premažite cijelu površinu kolača.
Režite na istu veličinu kao i mađaricu.

Kad se glazura ohladi možete poslužiti .
Prijatno!

Heljdopita!



Potrebno
Za tijesto:

3 jaja
500 ml mlijeka
100 ml vode
100 g heljdinog brašna
200 g bijelog brašna
so
Za fil:
500 g svježeg sitnog sira
3 jaja
1 dl ulja
1 dl mlijeka
2 dl pavlake
1/3 praška za pecivo

Priprema:

 Od navedenih sastojaka umutiti tijesto za palačinke i ispeći ih. Pomiješati sastojke za fil.

Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki pa red fila i slaganje završiti sa filom.

 Peći 20-25  minuta na 220 stepeni.(tj dok ne zarude).Poslužiti toplu uz jogurt  i svježu salatu od kastavica i paradajza .

Prijatno!

Francuski keksi prekrasne arome :Palmiers!



Potrebno:

250 g lisnatog tijesta
100 g šećera
¼ kašičice cimeta
30 g čokolade za kuhanje
šećer u prahu

Priprema:

Pomiješati šećer sa cimetom i dodati u istopljenu čokoladu na pari .
Lisnato tijesto što bolje rastanjiti pa premazati sa čokoladom
urolati sa obje strane, dužom stranom.
Pripremljenju rolnu isjeći na komade debljine oko 0,5 cm.Tijesto složiti na pleh obložen pek papirom i peći u ugrijanoj rerni na 220ºC, desetak minuta.
Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se prohladi.
Prije služenja posuti šećerom u prahu i poslužiti uz omiljeni topli napitak .

Prijatno !

Ovo je nešto preukusno :Čarobna Torta Vanilija !



Potrebno:
Za koru

5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mlijeka
rendana kora od jednog limuna
2 vanilin-šećera
1 prašak za pecivo
Za fil:
800 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatkog vrhnja
3 vanilin-šećera

Dekoracija
150 g bijele čokolade za kuhanje
50 g crne čokolade

Priprema
Za koru :

 Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promješati kuhačom. Sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200°C  10-15  min zavisno od pećnice dok ne porumeniili se kora ne osvoji od kalupa .
Za fil :
U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mlijeka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje da se masa zgusne.
 U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanilij-šećer, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
 U ohlađen fil dodatišlag od slatkog vrhnja dobro promiješati kuhačom da se masa sjedini ili polako mikserom na najmanjoj brzini .

 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
 Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom bijelom čokoladom. Odozgo išarati otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.(Ako želite ovakve šare uzmite čačkalicu i sve izmijesate sranice torte obložte narendanom bijelom čokoladom ).

Prijatno!

Ručak na brzaka :Zapečeni krompir sa slaninom ili suhim mesom !



Potrebno :
 krompira po želji otprilike 1 kg može i više
1 glavica  luka
150 g slanine(može i suho meso ili šunka)
1 češanj bijelog luka
100 ml mlijeka
50 ml ulja
vegeta ili začin koji koristite
crvena  paprika
 biber

 naribani topivi sir po želji 
Priprema
 Ogulimo  krompir i isečemo na 4-5 kom zavisno koliki je krompir , . Crveni  i bijeli luk  iseći na što sitnije  i slaninu ili suho meso  iseći sitno po želji . Sve to dobro pomešati i dodati sve začine koje smo naveli, po ukusu. Meso ili slanina je takođe malo slana, pa treba voditi računa samo da ne presolimo.

Pleh za pečenje prethodno fino nauljimo i sve to pripremljeno prespemo na pleh. Mlijeko sipamo preko svega, dodamo još vrlo malo vode i sve opet dobro izmešamo, kako bi se sve sjedinilo. Rernu zagrejemo na 220 stepeni i pečemo  oko 30 minuta pod folijom .Nakon pola sata skinemo foliju ako je se mlijeko i voda ukuhalo (ako nije vratimo par minuta otkriveno bez folije u pećnicu) zatim pospemo narendanim sirom i pečemo jos 15 min a pećnicu pojačamo na 250 .Kad fino zarudi kromir i sir se istopi to je gotovo .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Napomena :
Ako vam se više žuri krompir prvo malo prohuhajte pa dodajte zažine i slaninu ili suho meso i stavite da se peče bez folije kad krompir zarudi dodate ribani sir i jos malo zapecite .
Prijatno!