ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Čokoladna torta sa sirom!



Potrebno:


Za čokoladni biskvit

10 jaja
300 gr šećera
80 ml ulja
80 ml mlake vode
50 gr kakaa u prahu
prstohvat soli
200 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo


Za čokoladnu kremu 
200 gr tamne čokolade
100 gr mliječne čokolade
500 gr Mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja

Za glazuru: 

100 gr  bijele čokolade
 20ml slatkog vrhnja


Priprema :
Brašno pomješajte sa praškom za pecivo, kakaom u prahu i solju pa ostavite sa strane.
Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte mlaku vodu i ulje . Polako dodajite suhe sastojke pa sve lagano miješajte da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Biskvitnu smjesu ispite u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili pek papirom. Biskvitna smjesa bit će malo rijeđa pa će biskvitu trebati više vremena da se ispeče, nekih 50 minuta na 180°C. Nakon 30 min. biskvit slobdono prekrijte pek papirom (ili alu foljiom) da ne bi potamnio.
Ohladite biskvit na sobnoj temperaturi, a onda prerežite po sredini , da dobijete 2 jednaka dijela. Otopite na pari obje vrste čokolade zajedno i ostavite sa strane da se malo ohladi. Mlaku čokoladu umutite sa Mascarpone sirom, a slatko vrhnje posebno umutite da dobijete mekani šlag.
Šlag lagano dodajte u čokoladnu kremu i sve sjedinite. Na kalup za torte stavite biskvit pa ga premažite  kremom Onda stavite drugi biskvit
Tortu stavite u frižider da se ohladi . Torte ukrasite sa otopljenom čokoladom. Slatko vrhnje zagrijte do vrnja i slonite svatre dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi  i malo ohadite prije nego je nanesete na tortu.

Ostavite u fržider da se glazura ohladi ukrasite po želji .Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .Ako više volite da vam sva torta bude čokoladna mjesto bijele čokolade možete koristit i čokoladnu .
Prijatno !

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Posna verzija trostrukog užitka meni najdraža !


Potrebno

Za koru :

6 kasika kristal secera
50ml ulja
1dcl kisele vode
4 kasike przenih,mlevenih lesnika
150g brasna
1 prasak za pecivo

Za kremu :
6dcl mleka od soje ili pirinca
10 kasika kristal secera
2 pudinga od vanile
malo arome vanile
200g margarina posnog
100g posne cokolade
I još:
oko 200g posnog keksa
malo vode(za umakanje keksa)

Za glazuru:
100g posne cokolade
3 kasikice vode
3 kasikice secera
50g margarina posnog

Priprema:

U posudu za mesanje prosejati brasno sa praskom za pecivo,dodati mlevene
lesnike,secer,ulje i kiselu vodu.Sve promesati sa kasikom i staviti u pleh(28x33cm
velicine) oblozen pek papirom i peci u vec zagrejanoj pecnici na 220 stepeni dok ne
porumeni.
Napraviti mlijeko po uputstvu sa kutije.5 dcl sojinog mleka staviti da provri sa secerom,a
u ostatak razmutiti puding.Kada je mlijeko prokuhalo ,skloniti sa vatre,umesati puding i
vratiti na vatru-kuvati jos 5 minuta dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela.U jedan deo
dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se cokolada ne rastopi. U drugi deo
dodati malo arome vanile i promesati. Ostaviti da se ohladi.
Margarin malo omeksati u mikrotalasnoj pa umutiti penasto.U svaku polovinu krema
dodati pola margarina i umutiti.
Peceno i ohladjeno testo premazati sa zutim filom,na nju redjati keks koji smo
malo umocili u vodu ,na keks nanesemo cokoladni fil,a na njega glazura od
cokolade.
Mozete i obrnuti redosled fila..na biskvit prvo da stavite crni fil,pa keks,pa zuti fil.. Umesto
petit keksa sam stavljala posni keks. Mozete po zelji u koru dodati i jednu kasiku kakaoa da
bi kora bila tamnija .

Ohlađen kolač sjeći na štanglice ili manje kocke pa poslužiti .

Prijatno!

Rolat sa suhim šljivama i žele bombonama !



Potrebno :

200 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
1 kašika istopljena putera ili margarina
150 gr rahatuka sa ukusom vanilije
Za punjenje:

50 gr putera ili margarina
50 ml vode
100 gr suvih šljiva
100 gr žele bonbona
100 gr mlevenog keksa

Priprema:

Ratluk sitno iseckati dodati šećer u prahu, sok od limuna i istopljen puter, dobro rukom izraditi da se masa sjedini i na providnu foliju razvaljati ploču veličine 37 x 15 cm.
Napraviti punjenje. U posudu staviti puter, vodu, kuvati dok se puter ne istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks, seckane suve šljive i seckane žele bonbone. Od ove mase napraviti prutić dužine 37 c, staviti na sredinu razvaljane ploče od ratluka, krajeve ploče spojiti i malo pomoću folije izvaljati u rolat. Ostaviti da se stegne pa seći na kolutiće i poslužiti .

Prijatno!

Crno bijela torta !


Potrebno
Za koru:
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
1/2 praska za pecivo

Za bijeli fil:
1/2 l mleka
250g bijele cokolade
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za crni fil:
1/2 l mlijeka
250g cokolade za kuhanje
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
4dl slatke pavlake


Priprema
Za koru:

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti ih u cvrst sneg.
Posebno umutiti zumanca sa secerom.
Sjediniti smjese od belanaca i zumanaca,pa dodati mesavinu brasna i praska za pecivo pa polako mesati kuhačom.
Pleh iz rerne  obloziti papirom za pecenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru.Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.Koru ohladiti pa presjeći popriječno na 3 jednake trake .

Za bijeli fil:

U serpu sipati mleko,dodati secer i izlomljenu belu cokoladu te ostaviti da prokljuca kako bi se svi sastojci istopili.
Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag.
Zelatin preliti sa 8 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri.
U ohladjeno mleko dodati slag od slatke pavlake i nabubreo zelatin pa polako promesati varjacom.

Za crni fil:
Crni fil pripremiti na isti nacin kao i beli,samo umesto bele cokolade treba ubaciti crnu.
Finalni postupak
prvu i drugu taku premazatii beli fil, a potom tamni fil.treću koru samo slatku pavlaku
Filovanu tortu ostaviti u frizideru najmanje 5 sati da se stegne.Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati slagom od slatke pavlake. Po želji ukrasite krupno nastruganom čokoladom .
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade  pa poslužite.
Prijatno!

Najsočniji i najbolji muffini koje sam dosad probala !



Potrebno:
90 gr brašna
250 gr putera
200 gr čokolade za kuhanje
140 gr šećera
1 vanilin šećer
4 jaja

Priprema :
Puter otopite sa čokoladom na laganoj vatri.
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte prosijano brašno i otopljenu čokoladu sa puterom.
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni 5 do 10 minuta.

Ohladidite pa dekorišite po želji .(umućenim slatkim vrhnjem ili napravite ganaš od slatkog vrhnja i čokolade ohladite pa dekorišite ili kako želite )
Za ganaš nadam se da svi znamo kako se pravi stavimo slatko vrhnje na vatru do tačke ključanja zatim dodamo
Prijatno !

subota, 27. siječnja 2018.

Najlakša za napravit svega ide po 11 :Sarajevska Šampita !



Potrebno

Za kore:

11 žumanaca,
11 kašika šećera,
11 kašika ulja,
11 kašika mleka
11 kašika brašna
malo praška za pecivo
kora limuna


Za šaum:

11 belanaca
11 kašika šećera


Za preliv (agda)
2×11 (tj. 22) kašika šećera
11 kašika vode
kriška limuna


Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za preliv (agdu) i staviti na laganu vatru da se kuvaju!

Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom korom.
Izliti smesu u namazanu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 °C (više ili manje, zavisno od vaše pećnice).

U preliv (agdu) dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim belancima dodati preliv (agdu) i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate preliv (agdu).
Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40×30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Izdašni mekani i ukusni :Mak polumjeseci!



Potrebno
Za biskvit :
4 jaja
400g brašna
400ml mlijeka
360g kristal šećera
150g mljevenog maka
150ml ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilija šećer
1 korica limuna

Za preliv 
3 velike žlice limunovog soka
3 žlice vruće vode
400g šećera u prahu

Priprema :
Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
Pecite u najvećoj tepsiji od pećnicena 180 stupnjeva 25 minuta
Za preliv:
U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
Kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna

Čim se počne stiskati preliv odmah izrezujte polumjesece modlom ili oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu.
Prijatno!

Za mene je ovaj kolač voćno oduševljenje :Jedan od boljih kolača koji sam probala u posljednje vrijeme !




Potrebno

Za biskvit:


3 jaja
100g. šećera
50g. čokolade za kuhanje
50g. margarina
2 rum šećera
50g. brašna
1 puding od čokolade(prah)
2 pune žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
2 žlice vode

Za preliv bisvita :
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer
50g. čokolade za kuhanje

Za kremu :
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode

Za preliv kolača:
višnje iz kompota, 200g. može i vše po vašoj želji
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)

Priprema:

Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Za Kremu
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate da se ne uhvati korica .
Za biskvit:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom,kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno kuhačom ,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.

Za preliv:

Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte čokoladu,i miješajte da se brže otopi.
kad se čokolada otopila,žlicom rasporedite preljev preko biskvita.

Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom .

Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje.poredajte višnje po cijelom kolaču, kolač stavite 15-ak min.u frižider da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u frižider ,i zaboravite na njega do sutra ili ako ste ga spremali kroz juto naveče se može poslužiti .



Bitno je da se okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte.

Prijatno!

Sigurno i vas podsjećaju na djetinstvo:Susam štanglice !Gotove za 15 min .



Potrebno:

140 g susama
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone


Priprema:

U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.

U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.

Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )

Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) podlogu  ako želite sto tanje onda i odozgo stavite foliju pa izravnajte masu valjkom za tijesto .
 Treba ih  i zaseći dok je smjesa još topla ,kasnije će se lakše kidati po tim razrezima.

Svaki put kad ih napravim vratim se u djedinstvo jer su mi tada bile omiljene pošto nismo baš nekog velikog izbora imali i aja ih i danas rado spremam .
Prijatno .

Napravite sami lisnato tijesto bolje od kupovnog !



Potrebno:
 150 g hladnog putera
 1 šolja (2,5dcl)brašna
 1/4 kasicice soli
 1/3 solje (80 ml) hladne vode

Priprema:

Pomesajte brasno i sol, pa u tu smesu narendajte hladan puter – ideja je da sto manje baratate tijestom rukama, da se puter sto manje greje.

U smesu uspite hladnu vodu. Drskom varjace sve sjedinite – na kraju malo i rukama, da se svo brasno pokupi, pa istresite na pobrasnjenu povrsinu i formirajte pravougaonik debeo oko 1 cm.
Ispreklapajte ga na trecine (gornju, pa donju), a zatim okrenite tijesto za 1/4 kruznice, i tako jedno 6-7 puta, svaki put razvaljajte oklagijom izmedju. Umotajte u wrap foliju, i ostavite makar 1 sat u frizideru, a moze i preko noci.
Kad ste spremni da ga koristite, izvadite ga iz frizidera, i razvaljajte sto tanje, najbolje na pek papiru malo pobrasnjeniom (da se ne lepi, a i lako cete ga sa papirom preneti na tepsiju za pecenje). Izbockajte ga viljuskom, i ispecite – oko 20 minuta na 180 stepeni C , da lagano zazlatni.
Spremno – za krempitu
Okolo isecite okrajke (prema velicini tepsije koju cete koristiti), ostatke izmrvite pa pospite po kolacu, ili umesajte u fil i sl…
Mozete ga i zamrznuti, pa koristiti neki drugi put, kako god zelite – bilo u slanoj, ili slatkoj verziji.
Tijesto je super, ja ne vidim razliku – isto mi je kao i kupovno – cak i bolje, ukusnije, jer sam koristila pravi puter, a ne ne-znam-sta ili  sto koriste u kupovnom…Listovi se se osete kad jedete – rasipa se kao i kupovno lisnato testo.

Za mene je ovaj recept super otkrice, i ne verujem da cu da kupujem lisnato vise ikada. Ne razlikuje se uopste od ovoga koje kupim u prodavnici…Isprobajte i vi !

Fantastična poslastica bez pečenja gotova za 10 min !



Potrebno:

250 g margarina
250 g šećera
5  kašika meda
100 g čokolade
150 g seckanih oraha
250 g kornfleks

Priprema:

Margarin ,šećer,med i čokoladu otopiti na srednje jakoj vatri.
Skloniti sa vatre, pa umešati orahe i korn fleks.
Dobro promešati pa izliti u nauljen pleh .Ravnomerno rasporediti i pritisnuti do željene visine .
Kada se ohladi i stegne ,rezati  na kocke ili druge oblike po želji .

Prijatno!

Savršeno mekana ,ukusna ,hrskava ma super peciva jogurtice probajte!



Aromatična peciva koja osvajaju svojim ukusom idealna  za doručak.
Potrebno:

300ml čvrstog jogurta
80ml ulja
1 jaje
1,5 žlica šećera
1/2 žličice soli/manje više po ukusu
1/2 kesice kvasca instant
oko 500g glatkog brašna
Ostalo:
50g maslaca+ mlaz ulja
2 češanja češnjaka
1 žličica nasjeckanog peršuna
Priprema:
U šerpi stavite svukoličinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom
kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane
glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto
izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom
kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu na 50C/
na nakih 30-45 min dok ne naraste.
 Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno
izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za
pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom
ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno
nasjeckanog peršuna i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu
češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti otvor.Peciva premažete
žumanjkom.
 Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20-tak min.(dok fino ne porumene )

Poslužite tople .
Uživajte i prijatno !

petak, 26. siječnja 2018.

Savršeno hrskave i ukusne kiflice :Babini Kiferi!



Potrebno

Za kvasac:

1/2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 dcl mlijeka
malo brašna


Za tijesto:
2 jaja
250 g margarina za tijesta
1/2 kg brašna
prst soli
korica od jednog limuna

Za nadjev:
marmelada, pekmez, nutella..

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

Ugrijati malo 1 dcl mlijeka, dodati žličicu šećera i pola kocke sv. kvasca sa malo brašna. Pustite da se diže.

Za to vrijeme u zdjeli umutiti  250g margarina i dva jaja. U to prosijati 1/2 kg brašna, dodati prst soli , limunovu koricu i uzdigli kvasac. Batiti spiralnim nastavcima dok ne dobijete kuglu.

Nema čekanja da se tijesto ponovo diže

Tijesto podijeliti na 8 kuglica, razvaljati ih na krugove (oko 10-ak cm).


Krugove rezati na 8 trokutića.
Na svaki staviti po malo marmelade, pekmeza, nutelle Zarolati…

Staviti na pleh sa masnim papirom i peći na 160 oko 1/2 sata dok porumene.

Gotove kiflice uvaljati u šećer u prahu .Ohladiti pa poslužiti .

Prijatno !