srijeda, 17. siječnja 2018.

Nepečeni kolač koji će osvoijiti svakog sladokusca!



Potrebno

Za podlogu :


350g Paris nero keksa (ili po izboru)
4 kašike pune otopljenoga margarina /maslaca
4 kašike tostiranih mljevenih lješnjaka
2-3 kašike vode

Za cheesecake:

400 g ABC sira
3 kašike Linolade
1,5 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
100 g otopljene tamne čokolade
6 dl Tekućeg biljnog šlaga
1 mljevena želatina

Za ganache:

150 g čokolade po želji
1 dl slatkog vrhnja
1/2 dl zaslađenog kondenziranoga mlijeka

Priprema

Za podlogu :
 U multipraktiku usitniti kekse, dodati otopljeni maslac/margarin, lješnjake i vodu. Trebate dobiti rahlu masu koja se pomalo gruda. Utisnuti podlogu u kalup veličine 20×30 (moj je 17×30) i ostaviti u frižideru  da se stisne.
Za cheesecake:
Želatinu natopiti prema uputama da nabubri. Izmiksati ABC sir, kond. mlijeko, linoladu, otopljenu čokoladu.
 Miksati šlag i umiješati u kremu od sira. Dodati otopljenu želatinu po malo uz stalno miješanje.
 Pripremljenu kremu staviti na koru, poravnati i staviti u frižider dok pripremamo ganache. 

Za ganache:
Ugrijati vrhnje i kond. mlijeko, ne uzavrijeti i preliti preko usitnjene čokolade, promiješati i ganache.Malo prohladiti  preliti preko kreme.
 Kolač dobro ohladiti u frižideru  prije služenja .

Prijatno!

Provjereno najbolje oblatne po bakinom receptu !




Potrebno:
3 kore za oblatnu
30 kašika mlijeka
400 g šećera
1 margarin
150 g mljevenog keksa
150 g mljevenih oraha
100 g čokolade

Priprema:

Zagrejte mlijeko i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi. U toplo mleko dodajte margarin i polako mešajte. Kada se sjedine margarin i mleko dodajte keks i orahe, Premažite jednu koru polovinom fila zatim stavite otopljenu čokoladu u ostatak fila i stim premažite drugu koru zatim stavite na koru sa čokoladom prvu premazanu koru te prekrite sve zadnjom korom .Oblatnu poklopite sa tepsijom iz rerne neka se tako ohladi .Zatim sijecite na željene oblike i poslužite .

Prijatno !

Prosto ga obožavam :Mamin kremasti kolač koji uvijek uspije!



Potrebno 
Za koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera,
5 kašika brašna .


Za kremu :

1 puding od vanile
1 puding od čokolade,
1 litra mlijeka,
4 kašika gustina
200 grama šećera,
40 grama čokolade,
300 grama grama margarina
i 300 ml šlaga….

Priprema 

Za koru :
Umuti sne od belanaca pa dodavati po jednu kašiku šećera muteći celo vreme zatim dodati brašno. Peći na 180 stepeni u nauljenoj formi otprilike 26 cm . Pečenu toplu koru preliti sa 250 ml mlijeka i ostavi da se ohladi.
Za kremu 
U pola litre mleka i 100 grama šećera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina. U pola litre mlijeka i 100 grama šećera zakuvati puding od čokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama čokolade miješajući da se otopi. Te filove ohladiti . Posebno umutiti margarin sa preostalih 5 žumanaca koji smo umutili na pari i podeli to na 2 dela. Pomiješati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od čokolade. Pokvašenu koru premazati belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti šlag odozgo i izrendati čokoladu…
Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti 
Prijatno!

Gotovi za 20 min sitni kolačići od griza !



Potrebno

Za tijesto:

mjera šolja 2 dl

2 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
2 šolje griza
2 šolje brašna
20 g praška za pecivo
1 kom vanilin šećer, rendana korica limuna

Za uvaljati kolačiće:

1 šolja griza

Za preliv:

4 šolje šećera u prahu-5oo g
4 šolje vode
1/2 limuna
1 kom vanilin šećer

Priprema:

Umutiti jaja pjenasto, dodati vanilin šećer i ulje pa sjediniti sa jajima, sipati jogurt pa miješati da se smjesa izjednači. Izmiješati brašno, griz i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i umutiti da se sve sjedini. Smjesa je rijetka, ali tako treba, stajanjem će griz nabubriti i upiti tečnost, meni je stajala 30 minuta. I dalje je smjesa mekša – pjenasta ali se fino oblikuje i ne lijepi se za ruke. Od tijesta odvajati manje komadiće i oblikovati kuglice koje se uvaljaju u griz i stavljaju u podmazan pleh. Neka se odmore još malo u plehu prije pečenja 15-ak minuta. Peći na 200 C 15 – 20 min da blago porumene.
 Za preliv izmiješati šećer u prahu i vodu, pomiješati 1 vanilin šećer i kolutove limuna, miješati povremeno da se sav šećer istopi. Ne kuva se. Vruće kolačiće preliti sirupom, kašikom po malo sipati na svaki kolačić i tako 2-3 puta. Od ove količine se dobije oko 70 kolačića.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Brza Expres Torta !



Potrebno:

1 petit keks sa čokoladnim punjenjem(turski keks ako nema može i obični)
2 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
6-8 kašika šećera
1 kg banana
1/3 limuna sok

Šlag po želji za dekoraciju
mljeveni keks sa čokoladom
Priprema:

Skuhati dva pudinga u 1 l mlijeka sa 6-8 žlica šećera. Kada se puding skuha ostaviti malo da se rasladi ne skroz da ohladi  . Petit keks potapati u mlako mlijeko da odmekne i redati po tepsiji (tacni ili bilo čemu ). Kada ste poredali prvi sloj petit keksa, premažete sa jednim dijelom pudinga i po tome redate petit keks. Po keksu stavite banane, koje ste prethodno izrezali na kolutice i presuli sokom od limuna da ne pocrne, i prelijete pudingom. Na puding opet poredate keks, pa preko banane i puding. Poredate još jedan sloj keksa i preko puding, i premažite sa šlagom. Dekoracija po želji.

Prijatno !

Ukus je fantastičan kao i izgled :Dekorativni čupavci !



Potrebno
Za tijesto :
4  jaja
200gr šećera
60ml ulja
60ml tople vode
215gr brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Za nadjev za umakanje:

250ml mlijeka
4 kašike kakaa
100gr šećera
kokos za uvaljati čupavce

Priprema :


Zagrite pećnicu na 175°C. Pripremite tepsiju veličine 27/41 (ako imate u setu 3 duboke teprije to je ona najveca) obložite dno pek-papirom ili premažite maslacem i pospite sa malo brašna.. Jaja dobro umutite sa šećerom i van.šećerom. Stalno muteći dodajte ulje i toplu vodu u mlazu,preko umućene smjese prosite brašno promješano sa praškom za pecivo. Izmješajte,istresite u tepsiju i kratko pecite(nek se kora ispeče,ali neka po vrhu ostane svijetla)Pecite 15 min u zagrijanoj rerni na 200 stepeni . Ostavite koru u tepsiji neka se ohladi. Dok se kora pece pripremite nadjev ..Izmješajte zajedno mlijeko sa šećerom i kakaaom.Kratko prokuhajte stalno mješajući da se smjesa malo zgusne.Ohladite. Ohladenu koru isjecite na veće kocke. Svaku kocku presjecite,da dobijete trougao.. U duboki tanjir istresite nadjev ,u drugi tanjir kokos. Svaki trougao,samo stranice kratko umocite u nadjev pa u kokos.Sredina ostaje svijetla.. Redajte ih uspravno na veći pleh ili tepsiju.

Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Jako sočne kocke sa orasima jednostavne za napravit a tako ukusne !



Potrebno

Za Biskvit:


5 jaja
18 dag šećera
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 dl ulja
10 veeelikih žlica oraha

Za Kremu :

0,5 l mlijeka
1 puding od vanilije
2 žlice brašna
25 dag šećera
25 dag margarina

Priprema:

Za biskvit najprije izmiksati jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima (po potrebi dodati brašna). Smijesu izliti u lim prekriven pek papirom. Peći na 180 C. Kad je gotov izvaditi iz lima, skinuti papir, a hladan prerezati vodoravno na pola.
Za kremu skuhati puding s brašnom i šećerom na mlijeku. Ohladiti. Margarin pjenasto izraditi, a zatim izmiješati s kremom. Kremu podijeliti na dva dijela. Slagati : biskvit, polovina kreme, biskvit, druga polovina kreme. Na kraju posuti mljevenim orasima.

Ohladiti u fržideru sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Veoma ukusan i lijep kolač !Nećete pogriješiti s ovim kolačem svi ga vole.



Potrebno

Za biskvit:


3 jaja
5 kašika šećera
3 kašike tople vode
3 kašike brašna
3 kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo

Za preljev:

1/2 dcl mlijeka
2 pune kašike nesquika ili nescafe

Za bijelu kremu:
6 dcl mlijeka
5 kašika šećera
6 kašika gustina
2  vanilin šećera
20 g bijele čokolade
150 g margarina

Za tamnu kremu:

200 g tamne kuverture
100 g mliječne čokolade
5 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti. Dodati sve ostale sastojke koje smo prije promješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci. Peći na 180c oko 20 min..u limu 20×30. Pečeni biskvit preliti preljevom ( u vrelo mlijeko dodati nesquik , dobro izmješati) Za bijelu kremu odvojiti par kašika  mlijeka da se umuti gustin. Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin. Mješati par minuta, u vruće umješati čokoladu (količina po želji, može i više od ovog), i vanilin šećer. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. U prohlađenu kremu umješati izrađeni margarin. Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obadvije vrste čokolade i mješati dok se čokolade ne istope. Ostaviti da se hladi bar 2 h. Ako volite slađu kremu dodajte kašiku -dvije šećera, (ja ne stavljam ) Ohlađen biskvit premazati bijelom kremom, pa tamnom ( ja sam je stavila u slastičarsku špricu ali fino je možete  samo premazati.

Ohladite kolač u frižideru pa poslužite .
Prijatno!

Prhki keksići od badema !



Potrebno

Za tijesto:

1 žumanjak
180 gr. brasno
2 kašike šećer u prah
2 kašike  mljeveni badem
125 gr. margarin ili puter
1/2 kašike  ribana kora od limuna

Za punjene:

od vas izabrano marmalada, džem, krem,

Za uvaljati:

1 bjelance
mljeveni bademi

Priprema:

U posudi stavite omekšali margarin ili puter zajedno sa šećerom i izmiksajte, dodajte mu žumance i jos malo miksajte da se to sve dobro spoji. Dodajte brašno, mleveni badem, ribanu koricu limuna. Zamijesite tijesto. Podelite tijesto na loptice od prilike tezina oko 20 gr. Svaku lopticu umocite u malo razmuceno belance, uvaljajte u badem i naredite na pleh koji ste poslali sa pek papirom. Onda na svaku lopticu napravite udubljene ( meni ja posluzila jedna mala plasticna oklagija) stavite da se pece na 180 stepeni prethodno zagrijanoj rerni, pazite da vam se ne prepeku, nek ostanu bijele.Nakon pecenja punite ih sa cime vi volite…pekmez, slatko… med… krem, izbor je vas. Marmelau zagrijte mozete je stavite u kesu ili spric i tako uredno sve napunite… Ohladite pa služite i uživajte u ukusnim keksićima .

Prijatno!

Super sočni desert :Snježne jabuke !



Potrebno:

6 srednjih jabuka
24 keksa petit

Za kremu:

750 ml mlijeka
2 manja jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
75 gr brašna
75 gr maslaca ili margarina

Za fil:

50 gr oraha
50 gr suvog grožđa
1 kašika džema od kajsije
1/2 kašičice cimeta

Za posipanje:

kokos

Priprema :

Uzeti 6 srednjih jabuka. Prvo ih iseći na polutke, izdubiti sredinu, a posle ih oljuštiti, jer kad su oljuštene, a dubi se sredina, mogu da puknu. Staviti ih i šerpu, naliti vodom, posuti preko malo šećera ( stavila sam 2 kašike ) i kuvati dok ne omekne 10 do15 minuta. Voditi računa da se ne prekuvaju ( kako je koja omekšala tako sam je i vadila iz šerpe). Kad se skuvaju, izvaditi ih da se prohlade kako bi se mogle puniti. Spremiti posudu u kojoj će biti jabuke (neka fina kramička ili staklena). Jabuke sve skuvati jer prilikom kuvanja omeknu i imaće mesta za sve jabuke (na slici nema mesta za jednu polovinu). Na dno posude poređati keks. Svaka jabuka imaće svoja dva keksića.

Za kremu:

Umutiti bjelanca u sneg pa dodati žumanca, šećer, vanilin šećer ili kašičicu arome, brašno i razrediti mlijekom od tih 750 gr. Ostatak mlijeka staviti da provri, skloniti sa vatre dodati umućena jaja , vratiti i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati još 75 gr maslaca. U posudu poređajte jedan red keksa i dobro premažite kremom jer ima dovoljno za sve Drugi red keksa se stavlja zajedno sa jabukom. Umešati seckane orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno malo u vodi ili rumu da omekša) cimet i kašiku džema. Time puniti skuvane jabuke. Preko napunjene jabuke staviti keks, okrenuti naopako i redati preko krema. Kada se to sve lepo napuni i poreda, prelije se kremom. Malo pomerajte keksiće da uđe krem u sve šupljine. Posuti kokosom i ostaviti u frižider da se ohladi i smekša keks (ja sam pravila uveče za sutradan)
Pa uživajte u lepom, sočnom desertu.

Prijatno!

Jednostavno a prelijepo :Kuglofići od mandarina !



Potrebno

Za tijesto :
3 jaja 
5 mandarina
120 g maslaca
200 g mekog brašna
200 šećera
100 g kokosa
1 prašak za pecivo

Za preliv;
1 dcl soka mandarine (cijeđenog)
100 g šećera
1 vanilin šećer
šćer u prahu za posipanje 

kockica maslaca za kalupe.


Priprema 
Za tijesto:
Mandarine cijele, s korom operite i stavite ih u hladnu vodu, prokuhajte kad provru kuhajte ih 3 minute.
Ocjedite vodu opet operite mandarine i ponovite postupak sa prokuhavanjem mandarina još jednom.
Kad ste ih opet prokuhali, sameljite ih da dobijete pulpu. Izmiksajte 3 jaja i šećer dok smjesa ne posvjetli dodajte im pulpu omekšani maslac, brašno, kokos i prašak za pecivo i još sve jednom promješajte ili miksajte 5 sekundica samo da se svi sastojci povežu.
Namastite kalupe sa maslacem i sipajte smjesu u njih. Pecite u namaštenim kalupima za kuglofiće(ako nemate ispecite maffine) i  može i okruglom kalupu za pite ili tortu, na 180°C, oko 20 minuta, tj. Dok zabodena čačkalica ne izađe van čista.
Za preliv :
Skuhajte preliv od soka i šećera s dodatkom vanilin šećera na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
Kad se kuglofići i torta malo prohlade, izvadite ih iz kalupa, pa ih vratite u kalupe, I prelijte prelivom ,ohladite, ponovo izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Preostaje Vam jedino uživati u mirisu i okusu ovoga biskvitnog kolačića.
Prijatno!

utorak, 16. siječnja 2018.

Prhke kore fantastična krema :Super kolač!



Potrebno

Prhke beze kore:


5 bjelanjaka
250 grama šećera
100 grama mljevenih oraha
1 žlica krušnih mrvica

Za kremu:

5 žumanjaka
150 grama šećera
3 žlice brašna
250 ml mlijeka
1 čajna žlićica ekstrakta vanilije
250 grama maslaca ili margarina
po želji malo ruma

Priprema:

Pjenasto izmješajte bjelanjke, dodajte šećer i na kraju orahe i krušne mrvice koje umješajte lagano sa žlicom.
U protvan veličine pećnice stavite pek papir pa na njega rasporedite beze smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 min.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vaniliju, brašno i mlijeko te stavite kuhati dok se ne zgusne.
U ohlađenu kremu dodajte maslac. Beze koru prepolovite na dva dijela pa jedan stavite u manju tepsiju u koju vam stane a i ne morate. Premažite kremom, poklopite drugom korom i dobro ohladite.Zatim sijecite na kocke i poslužite .

Prijatno !

Još jedna starinska pita :Sečenica !



Potrebno:

5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli
voda
ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema:

Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće. Podeliti ga na 10 loptica. Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora. Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom. Kad se završi redanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 20 minita zavisno od rerne .Poslužiti toplu uz kiselo vrhnje .

Prijatno!