srijeda, 17. siječnja 2018.

Super sočni desert :Snježne jabuke !



Potrebno:

6 srednjih jabuka
24 keksa petit

Za kremu:

750 ml mlijeka
2 manja jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
75 gr brašna
75 gr maslaca ili margarina

Za fil:

50 gr oraha
50 gr suvog grožđa
1 kašika džema od kajsije
1/2 kašičice cimeta

Za posipanje:

kokos

Priprema :

Uzeti 6 srednjih jabuka. Prvo ih iseći na polutke, izdubiti sredinu, a posle ih oljuštiti, jer kad su oljuštene, a dubi se sredina, mogu da puknu. Staviti ih i šerpu, naliti vodom, posuti preko malo šećera ( stavila sam 2 kašike ) i kuvati dok ne omekne 10 do15 minuta. Voditi računa da se ne prekuvaju ( kako je koja omekšala tako sam je i vadila iz šerpe). Kad se skuvaju, izvaditi ih da se prohlade kako bi se mogle puniti. Spremiti posudu u kojoj će biti jabuke (neka fina kramička ili staklena). Jabuke sve skuvati jer prilikom kuvanja omeknu i imaće mesta za sve jabuke (na slici nema mesta za jednu polovinu). Na dno posude poređati keks. Svaka jabuka imaće svoja dva keksića.

Za kremu:

Umutiti bjelanca u sneg pa dodati žumanca, šećer, vanilin šećer ili kašičicu arome, brašno i razrediti mlijekom od tih 750 gr. Ostatak mlijeka staviti da provri, skloniti sa vatre dodati umućena jaja , vratiti i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati još 75 gr maslaca. U posudu poređajte jedan red keksa i dobro premažite kremom jer ima dovoljno za sve Drugi red keksa se stavlja zajedno sa jabukom. Umešati seckane orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno malo u vodi ili rumu da omekša) cimet i kašiku džema. Time puniti skuvane jabuke. Preko napunjene jabuke staviti keks, okrenuti naopako i redati preko krema. Kada se to sve lepo napuni i poreda, prelije se kremom. Malo pomerajte keksiće da uđe krem u sve šupljine. Posuti kokosom i ostaviti u frižider da se ohladi i smekša keks (ja sam pravila uveče za sutradan)
Pa uživajte u lepom, sočnom desertu.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar