srijeda, 17. siječnja 2018.

Brza Expres Torta !



Potrebno:

1 petit keks sa čokoladnim punjenjem(turski keks ako nema može i obični)
2 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
6-8 kašika šećera
1 kg banana
1/3 limuna sok

Šlag po želji za dekoraciju
mljeveni keks sa čokoladom
Priprema:

Skuhati dva pudinga u 1 l mlijeka sa 6-8 žlica šećera. Kada se puding skuha ostaviti malo da se rasladi ne skroz da ohladi  . Petit keks potapati u mlako mlijeko da odmekne i redati po tepsiji (tacni ili bilo čemu ). Kada ste poredali prvi sloj petit keksa, premažete sa jednim dijelom pudinga i po tome redate petit keks. Po keksu stavite banane, koje ste prethodno izrezali na kolutice i presuli sokom od limuna da ne pocrne, i prelijete pudingom. Na puding opet poredate keks, pa preko banane i puding. Poredate još jedan sloj keksa i preko puding, i premažite sa šlagom. Dekoracija po želji.

Prijatno !

Ukus je fantastičan kao i izgled :Dekorativni čupavci !



Potrebno
Za tijesto :
4  jaja
200gr šećera
60ml ulja
60ml tople vode
215gr brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Za nadjev za umakanje:

250ml mlijeka
4 kašike kakaa
100gr šećera
kokos za uvaljati čupavce

Priprema :


Zagrite pećnicu na 175°C. Pripremite tepsiju veličine 27/41 (ako imate u setu 3 duboke teprije to je ona najveca) obložite dno pek-papirom ili premažite maslacem i pospite sa malo brašna.. Jaja dobro umutite sa šećerom i van.šećerom. Stalno muteći dodajte ulje i toplu vodu u mlazu,preko umućene smjese prosite brašno promješano sa praškom za pecivo. Izmješajte,istresite u tepsiju i kratko pecite(nek se kora ispeče,ali neka po vrhu ostane svijetla)Pecite 15 min u zagrijanoj rerni na 200 stepeni . Ostavite koru u tepsiji neka se ohladi. Dok se kora pece pripremite nadjev ..Izmješajte zajedno mlijeko sa šećerom i kakaaom.Kratko prokuhajte stalno mješajući da se smjesa malo zgusne.Ohladite. Ohladenu koru isjecite na veće kocke. Svaku kocku presjecite,da dobijete trougao.. U duboki tanjir istresite nadjev ,u drugi tanjir kokos. Svaki trougao,samo stranice kratko umocite u nadjev pa u kokos.Sredina ostaje svijetla.. Redajte ih uspravno na veći pleh ili tepsiju.

Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Jako sočne kocke sa orasima jednostavne za napravit a tako ukusne !



Potrebno

Za Biskvit:


5 jaja
18 dag šećera
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 dl ulja
10 veeelikih žlica oraha

Za Kremu :

0,5 l mlijeka
1 puding od vanilije
2 žlice brašna
25 dag šećera
25 dag margarina

Priprema:

Za biskvit najprije izmiksati jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima (po potrebi dodati brašna). Smijesu izliti u lim prekriven pek papirom. Peći na 180 C. Kad je gotov izvaditi iz lima, skinuti papir, a hladan prerezati vodoravno na pola.
Za kremu skuhati puding s brašnom i šećerom na mlijeku. Ohladiti. Margarin pjenasto izraditi, a zatim izmiješati s kremom. Kremu podijeliti na dva dijela. Slagati : biskvit, polovina kreme, biskvit, druga polovina kreme. Na kraju posuti mljevenim orasima.

Ohladiti u fržideru sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Veoma ukusan i lijep kolač !Nećete pogriješiti s ovim kolačem svi ga vole.



Potrebno

Za biskvit:


3 jaja
5 kašika šećera
3 kašike tople vode
3 kašike brašna
3 kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo

Za preljev:

1/2 dcl mlijeka
2 pune kašike nesquika ili nescafe

Za bijelu kremu:
6 dcl mlijeka
5 kašika šećera
6 kašika gustina
2  vanilin šećera
20 g bijele čokolade
150 g margarina

Za tamnu kremu:

200 g tamne kuverture
100 g mliječne čokolade
5 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti. Dodati sve ostale sastojke koje smo prije promješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci. Peći na 180c oko 20 min..u limu 20×30. Pečeni biskvit preliti preljevom ( u vrelo mlijeko dodati nesquik , dobro izmješati) Za bijelu kremu odvojiti par kašika  mlijeka da se umuti gustin. Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin. Mješati par minuta, u vruće umješati čokoladu (količina po želji, može i više od ovog), i vanilin šećer. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. U prohlađenu kremu umješati izrađeni margarin. Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obadvije vrste čokolade i mješati dok se čokolade ne istope. Ostaviti da se hladi bar 2 h. Ako volite slađu kremu dodajte kašiku -dvije šećera, (ja ne stavljam ) Ohlađen biskvit premazati bijelom kremom, pa tamnom ( ja sam je stavila u slastičarsku špricu ali fino je možete  samo premazati.

Ohladite kolač u frižideru pa poslužite .
Prijatno!

Prhki keksići od badema !



Potrebno

Za tijesto:

1 žumanjak
180 gr. brasno
2 kašike šećer u prah
2 kašike  mljeveni badem
125 gr. margarin ili puter
1/2 kašike  ribana kora od limuna

Za punjene:

od vas izabrano marmalada, džem, krem,

Za uvaljati:

1 bjelance
mljeveni bademi

Priprema:

U posudi stavite omekšali margarin ili puter zajedno sa šećerom i izmiksajte, dodajte mu žumance i jos malo miksajte da se to sve dobro spoji. Dodajte brašno, mleveni badem, ribanu koricu limuna. Zamijesite tijesto. Podelite tijesto na loptice od prilike tezina oko 20 gr. Svaku lopticu umocite u malo razmuceno belance, uvaljajte u badem i naredite na pleh koji ste poslali sa pek papirom. Onda na svaku lopticu napravite udubljene ( meni ja posluzila jedna mala plasticna oklagija) stavite da se pece na 180 stepeni prethodno zagrijanoj rerni, pazite da vam se ne prepeku, nek ostanu bijele.Nakon pecenja punite ih sa cime vi volite…pekmez, slatko… med… krem, izbor je vas. Marmelau zagrijte mozete je stavite u kesu ili spric i tako uredno sve napunite… Ohladite pa služite i uživajte u ukusnim keksićima .

Prijatno!

Super sočni desert :Snježne jabuke !



Potrebno:

6 srednjih jabuka
24 keksa petit

Za kremu:

750 ml mlijeka
2 manja jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
75 gr brašna
75 gr maslaca ili margarina

Za fil:

50 gr oraha
50 gr suvog grožđa
1 kašika džema od kajsije
1/2 kašičice cimeta

Za posipanje:

kokos

Priprema :

Uzeti 6 srednjih jabuka. Prvo ih iseći na polutke, izdubiti sredinu, a posle ih oljuštiti, jer kad su oljuštene, a dubi se sredina, mogu da puknu. Staviti ih i šerpu, naliti vodom, posuti preko malo šećera ( stavila sam 2 kašike ) i kuvati dok ne omekne 10 do15 minuta. Voditi računa da se ne prekuvaju ( kako je koja omekšala tako sam je i vadila iz šerpe). Kad se skuvaju, izvaditi ih da se prohlade kako bi se mogle puniti. Spremiti posudu u kojoj će biti jabuke (neka fina kramička ili staklena). Jabuke sve skuvati jer prilikom kuvanja omeknu i imaće mesta za sve jabuke (na slici nema mesta za jednu polovinu). Na dno posude poređati keks. Svaka jabuka imaće svoja dva keksića.

Za kremu:

Umutiti bjelanca u sneg pa dodati žumanca, šećer, vanilin šećer ili kašičicu arome, brašno i razrediti mlijekom od tih 750 gr. Ostatak mlijeka staviti da provri, skloniti sa vatre dodati umućena jaja , vratiti i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati još 75 gr maslaca. U posudu poređajte jedan red keksa i dobro premažite kremom jer ima dovoljno za sve Drugi red keksa se stavlja zajedno sa jabukom. Umešati seckane orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno malo u vodi ili rumu da omekša) cimet i kašiku džema. Time puniti skuvane jabuke. Preko napunjene jabuke staviti keks, okrenuti naopako i redati preko krema. Kada se to sve lepo napuni i poreda, prelije se kremom. Malo pomerajte keksiće da uđe krem u sve šupljine. Posuti kokosom i ostaviti u frižider da se ohladi i smekša keks (ja sam pravila uveče za sutradan)
Pa uživajte u lepom, sočnom desertu.

Prijatno!

Jednostavno a prelijepo :Kuglofići od mandarina !



Potrebno

Za tijesto :
3 jaja 
5 mandarina
120 g maslaca
200 g mekog brašna
200 šećera
100 g kokosa
1 prašak za pecivo

Za preliv;
1 dcl soka mandarine (cijeđenog)
100 g šećera
1 vanilin šećer
šćer u prahu za posipanje 

kockica maslaca za kalupe.


Priprema 
Za tijesto:
Mandarine cijele, s korom operite i stavite ih u hladnu vodu, prokuhajte kad provru kuhajte ih 3 minute.
Ocjedite vodu opet operite mandarine i ponovite postupak sa prokuhavanjem mandarina još jednom.
Kad ste ih opet prokuhali, sameljite ih da dobijete pulpu. Izmiksajte 3 jaja i šećer dok smjesa ne posvjetli dodajte im pulpu omekšani maslac, brašno, kokos i prašak za pecivo i još sve jednom promješajte ili miksajte 5 sekundica samo da se svi sastojci povežu.
Namastite kalupe sa maslacem i sipajte smjesu u njih. Pecite u namaštenim kalupima za kuglofiće(ako nemate ispecite maffine) i  može i okruglom kalupu za pite ili tortu, na 180°C, oko 20 minuta, tj. Dok zabodena čačkalica ne izađe van čista.
Za preliv :
Skuhajte preliv od soka i šećera s dodatkom vanilin šećera na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
Kad se kuglofići i torta malo prohlade, izvadite ih iz kalupa, pa ih vratite u kalupe, I prelijte prelivom ,ohladite, ponovo izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Preostaje Vam jedino uživati u mirisu i okusu ovoga biskvitnog kolačića.
Prijatno!

utorak, 16. siječnja 2018.

Prhke kore fantastična krema :Super kolač!



Potrebno

Prhke beze kore:


5 bjelanjaka
250 grama šećera
100 grama mljevenih oraha
1 žlica krušnih mrvica

Za kremu:

5 žumanjaka
150 grama šećera
3 žlice brašna
250 ml mlijeka
1 čajna žlićica ekstrakta vanilije
250 grama maslaca ili margarina
po želji malo ruma

Priprema:

Pjenasto izmješajte bjelanjke, dodajte šećer i na kraju orahe i krušne mrvice koje umješajte lagano sa žlicom.
U protvan veličine pećnice stavite pek papir pa na njega rasporedite beze smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 min.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vaniliju, brašno i mlijeko te stavite kuhati dok se ne zgusne.
U ohlađenu kremu dodajte maslac. Beze koru prepolovite na dva dijela pa jedan stavite u manju tepsiju u koju vam stane a i ne morate. Premažite kremom, poklopite drugom korom i dobro ohladite.Zatim sijecite na kocke i poslužite .

Prijatno !

Još jedna starinska pita :Sečenica !



Potrebno:

5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli
voda
ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema:

Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće. Podeliti ga na 10 loptica. Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora. Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom. Kad se završi redanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 20 minita zavisno od rerne .Poslužiti toplu uz kiselo vrhnje .

Prijatno!

nedjelja, 14. siječnja 2018.

Nove pijesak kocke koje su očarale sve one koji su ih probali !



Potrebno:

1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
250 gr šećera
3 vanilijin šećera
1 čokolade za kuhanje
200 gr mljevenih lješnjaka
200 gr kokosa
200 gr mljevenog keksa
250 gr margarina

Priprema:

Puding razmutiti s malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti sa šećerom da prokuha pa mu dodati razmućeni puding. Kuhati dok se ne zgusne. Kad se fil ohladi dodati mu vanilijin šećer i margarin, pa podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela.

U prvi dio dodati istopljenu čokoladu i lješnjake, u drugi kokos, a u treći mljeveni keks.

Slagati dio  sa keksom  ,  dio  sa kokosom  ,dio sa čokoladom i lješnjacima.

Dobro ohladite pa poslužite isječene na kocke .
Prijatno !

Jednostavne prelijepe eurokrem rolnice -Bićete oduševljeni svakim zalogajem !



Potrebno:
800 gr oštrog brašna
1 svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)
4 dcl jogurta 3,2% mm
2 kašikice šećera
1 kašika brašna
1 jaje
1 žumance
60 gr margarina
4 kašike šećera
1 kašikica soli

Za fil :

oko 450 gr mekog lakog za mazanje eurokrema
150 gr mlevenih oraha

I još:

60 gr otopljenog margarina za premazivanje
prah šećer za posipanje gotovih rolni
malo ulja za dizanje testa
Priprema:

Jogurt ugrejte da bude mlak, ne previše topao, ne hladan. Malo će izgledati kao da se usirio …nema veze.. Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer  2 kašike i pospite brašnom 1 kašika. Ostavite da kvasac nadodje.

Brašno sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje, žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite mikserom sa dodacima za testo, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još malo, da bude glatko testo.

U čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno testo uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo da naraste na duplu veličinu. Ja ovaj deo sa uljem u zadnje vreme praktikujem, jer se pokazalo da mi je tako mnogo lakše raditi sa testom, čak i ako je mekše, nakon dizanja. Takodje, i ako je tvrdje, elastičnije bude i lepše se razvija. Vi kako želite Kada je testo naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno. Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo ok. Dakle, razvijenu testo, a neisečeno namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mlevenim orasima. Malo ih možete utisnuti u eurokrem (što sam takodje zaboravila).Tako namazano testo isecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika.

Tepsiju malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u slučaju da eurokrem curi, no meni se to nije desilo). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da dobijete duže rolne, ne debele.

Tako poslagane rolne premažite sa otopljenih preostalih 60 gr margarina. Ostavite ih da narastu na toplom.
Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene, kada porumene, pokrijte ih sa papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta da se prohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu. Ostaje da uživate.



Prijatno!

Kremisimo kolač sa keksom !


Potrebno
Za kremu :
1 l mlijeka,
2  pudinga od vanilije,
2 kašike pšeničnog oštrog brašna tip 400,
2 kašike  gussnela
100 g šećera,
250 g maslaca,
200 g čoko namaza
5 krem bananica,
100 g čokolade,
I još :
700 g petit keksa,
sok od 2 naranče,
2  šlag pjene,
250 ml mlijeka

Priprema
Za kremu :

Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute.
U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom.
Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.

Slaganje:
Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!

Brzo i jednostavno:Domaća bosanska halva!



Potrebno:

110 gr. maslaca
110 gr. brasna
110 gr. šećera
220 ml. vode
mljevenije oraha po želji (može i bez njih a naravno da je bolje ako ima  )
I još :
 mljeveni orasi za posipanje

Priprema:

Prije nego sto počnete praviti prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu. U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno. Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta uz stalno miješanje , dok ne dobijete njezno smedju boju. Kad je brašno u pola pečeno stavite da Vam prokuha šećer i voda, i kuhajte par minuta ne više. Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.

U lijevoj ruci drzite poklopac od serpe a u desnoj zaljev. Brašno zalite sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri tom ruke. Nakon par sekundi kad se masa smiri brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica.Dodajte mljevene orahe . Ovako izgleda. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu  jušnom kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera a dvije mjere vode. Od ove mjere izadje jedan tanjir halve a Vi ukoliko želite više povećajte mjere. 

Možete poslužiti i toplu i hladnu  .
Prijatno!