subota, 13. siječnja 2018.

Za nepovjerovati kolko je jednostavno:Ferero Rocher kuglice !



 Potrebno:

 300 g napolitanki
 300 g pečenih lješnika
 200 g mliječne čokolade
 300 g putera
 150 g eurokrema


Za ukrašavanje po želji lješnka i čokolade 

Priprema:
Najpre u šerpici rastopite na tihoj vatri puter i čokoladu, zatim dodajte eurokrem, promešajte i ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj činiji pomešajte šečene seckane lešnike i izmrvljene napolitanke(stavite u vrećicu i oklagijom izmrvite kekse). Sjedinite obe mase i ostavite da se stegnu u frižideru.

Od ohlađene mase pravite kuglice koje možete ukoliko želite da dodatno ukrasite.

U sitno sjeckani lješnjak pa otopljenu čokoladu .
Prijatno!

Štrudla od jabuka!


Potrebno:

10 tanjih kora ili 6 debljih
3, 4 kisele jabuke isečene na što tanje kriške
pola šolje suvog grožđa
pola šolje seckanih oraha ili badema
pola kašičice cimeta
pola kašičice ekstrakta vanile
6 kašika istopljenog puter
pola šolje prezli
jedna ili dve kašike džema od kajsije
šećer u prahu


Priprema:

Suvo grožđe potopite u toplu vodu, da odstoji sat vremena.
U većoj činiji, pomešajte tanko isečene jabuke, suvo grožđe, seckane orahe (ili bademe), cimet, ekstrakt vanike i dve kašike istopljenog putera.
U šerpici istopite još dve kašike putera, dodajte prezle i malo mešajte dok ne potamni.
Džem od kajsije ugrejte malo, tako da može lako da se razmazuje.
Odvojite kore (5+5 ili 3+3), a zatim ih premazujte istopljenim puterom i slažite jednu na drugu. Poslednju koru premažite polovinom ugrejanog džema od kajsija, polovinom istopljenog putera s prezlama, a zatim stavite polovinu fila od jabuka i suvog grožđa. Zamotajte kao rolat, a zatim ponovite postupak koristeći preostale kore.
Pecite u 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se ispeče, malo prohladite i pospite šećerom u prahu, a možete je služiti i sa kuglom sladoleda od vanile.

Prijatno!

Brze čoko rum kuglice !


Potrebno:
250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
2 kašike ruma
100 g suvog grožđa
100 g čokolade
Priprema:
Priprema je veoma jednostavna i brza .
Umutite margarin i šećer u prahu pa dodajte keks, orahe i rum.Od dobijene smjese  pravite bombice i u svaku stavite zrno suvog grožđa(koje je bilo potopljeno u rum ili toplu vodu prije pripremanja).Svaku  kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu pa stavite u papirne korpice .Ostavite da se čokolada stegne pa poslužite .
Prijatno!

Fenomenalno pecivo :Turske pogačice punjene mljevenim mesom !


Potrebno

Za tijesto:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna
3 čaše običnog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 šoljica mlijeka i do pune čaše mlake vode
1 kačičica sitnog šećera
1 kašičica soli

Za nadjev:
350 g mlevene junetine
2 paradajza srednje veličine
2 glavice crnog luka (srednje)
2 svježe zelene paprike
2 svježe crvene paprike
1 kašika paradajz pirea
1 kašika pirea od paprike (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
1 veza peršuna
1 čehnn bijelog luka (po želji)
malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
1 čaša ulja

Priprema

Za tijesto:

Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamijesiti tijesto.
Tijesto pokriti i ostaviti da naraste. Od tijesta uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Za nadjev:

Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati  mljeveno meso i dobro sjediniti.

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozikrajeve malo saviti krajeve da izleda ko čamčić, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno tijesto premazati nadjevom i peć15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečeno tijesto odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Tijesto pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun.
Poslužiti  tople .
Prijatno!

Nećete vjerovati kolko je ovo dobro:Slane osmice !


Potrebno :
2 jajeta
10 listova kora za pitu
180 g (1 čaša) kisele pavlake
1/3 kašičice praška za pecivo

100 ml ulja
malo soli
20 krški šunke tanko narezane
susam
80 g putera

Priprema:

Jaja izmiksajte, pa dodajte kiselu pavlaku, so, prašak za pecivo i ulje. Sve zajedno izmiksajte.
Koru stavite na radni pult. Poprskajte sa po dve kašike fila, a onda pri dnu složite 4 polovine šunke (znazi dvije kriške prerežete  napola i stavljate na kraći dio kore)
Urolajte, sastavite krajeve i jednu stranu uvrnite tako da dobijete osmicu.  Tako radite za svaki list .Tako pripremljene osmice složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Prelijte ostatkom fila, pospite susamom i narendajte puter.Pecite u zagrijanoj  rernu na 200 °C oko 25 minuta.

Poslužiti možete toplo i hlado svakako je odlično .
Uživajte  i prijatno !

Recept starih poslastičara :Šamponeze torta!


Potrebno
Za kore:

9 bjelanjaka
200 g šećera
2 kašike prezli
1 kašika brašna, 1 kašičica praška za pecivo
200 g pečenih i mlevenih lješnika


Za Fil:
9 žumanjaka
250 g putera
150 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Za koru

Umutiti čvrst sneg od belanjaka , pa postepeno dodati šećer i dobro izmiksati. Zatim dodati postpeno brašno, prezle, mutiti kuhačom i na kraju dodati lješnik. Promešati lagano i peći 3 kore u podmazanom plehu na 180 C.nekih 10-15 min zavisno od rerne.

Za Fil: 
Pjenasto umutiti puter. Žumanca skuhati na pari sa šećerom i čokoladom, kada se prohladi, dodati puter. Izmiksati masu i filovati ohlađene kore iznutra i spolja.  Ukrasiti seckanim lešnicima ili orasima Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Krompir sa slaninom za prste polizat !


Potrebno :


krompir po želji komada  srednje veličine 
slanina 
ribani topivi  sir 
ulje 
so  suhi začini po želji 
sitno sjeckani prešun 

Priprema :

 Srednje velike krompire  podjednake veličine .
 Koru ne gulite već operite dobro pod vodom.
 Tanki sloj površine krompira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.
 Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krompir ne zarežete nožem do   kraja) i režite   ga na tanke šnitice.
 Prelijte ga s malo ulja ili masti tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite i dodajte začin po   želji
 Stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena (ovisno o veličini).
 pred kraj pečenja između šnitica krumpira stavite malo prepečene slanine i na kraju   preko cijelog   krompira posipajte ribani sir (npr. gaudu). Pecite još malo dok sir ne   porumeni.(možete slaninu staviti i odma u proreze koje ste zarezali na krompiru a sir tek   pred kraj  a nevolite sir nemorate ga ni stavljati krompir će jednako biti ukusan i hrskav )
 Poslužite toplo može i samo ili kao predivan prilog uz neko pečeno meso  i čašu bijelog   dobrog vina .
 Vjerujte koga god da poslužite biće oduševljen .
 Prijatno !

Za vas i vaše najmlađe :Oreo krofne bićete oduševljeni ovom poslaticom !



 Za pripremu ovih krofni potreban vam je kalup za donutse kojeg možete naći u gotovo svakoj većeoj trgovini . 


Potrebno:

Za Krofne:


 1 jaje
 80 ml mlijeka
 60 ml ulja
 2 kašike ocata
 1 kašika arome vanilije
 1 kašika  soda bikarbone
 ½  praška za pecivo
 prstohvat soli
 4 oreo keksa
 100 g glatkog brašna
 70 g šećera
 20 g kakaa u prahu

Za glazuru:

 100 g bijele čokolade
 1 kašika  arome vanilije
 2 oreo keksa za posipavanje

Priprema:

 U većoj zdjeli jaje izmutite pjenjačom pa dodajte mlijeko, ulje, ocat i aromu vanilije.
 Zatim dodajte sodu, prašak za pecivo i sol pa promiješajte smjesu.
 Na kraju dodajte šećer, brašno i kakao.
 Kuhačom izmiješajte sve sastojke pa ubacite oreo kekse koje ste prethodno usitnili u blenderu.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu (dobro će doći i obična vrećica za zamrzavanje), odrežite malo vrh pa punite kalup za donutse.
Krafne pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C. Ostavite ih u kalupu nekoliko minuta da se malo ohlade, a zatim ih izvadite i ostavite da se do kraja ohlade na sobnoj temperaturi.

 Za to vrijeme na pari otopite bijelu čokoladu i dodajte joj malo arome vanilije.
Ohlađene krafne umačite u bijelu čokoladu, posipajte s grubo mrvljenim oreo keksima i uživajte.
Prijatno!

Ukusna Italijanska torta -vazdušasta kao oblak probudiće sva vaša čula !



Potrebno

Za koru/biskvit:

6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
30 g gustina
2 kašičice praška za pecivo

Za kremu :
kesica kapučino praha (12,5 g)
kesica želatina
1 dl likera od jaja
5 dl slatkepavlake
80 g šećera

Za dekoraciju :
3,5 dl pavlake
kesica vanilin-šećera
1 dl likera od jaja
kakao prah

Priprema:
Za koru :

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup (26x20 cm) obložite papirom za pečenje. Čvrsto ulupajte jaja s 3 kašike vrele vode i šećerom. Umešajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Testo pecite u kalupu oko 35 minuta, a zatim ga izvadite. Kada se ohladi, presecite ga vodoravno na tri jednake kore.
Za kremu :
Prah za kapučino razmutite u 1,5 dl vrele vode. Rastopite želatin i umešajte ga u kapučino, pa dodajte liker od jaja. Pavlaku i šećer ulupajte i dodajte u krem koji je počeo da se steže. Premažite kremom dve kore, stavite ih jednu na drugu, a zatim odozgo i treću. Hladite 3-4 sata. 

Ako želite za dekoraciju :
Umutite pavlaku i vanilin-šećer, pa time premažite tortu. Ukrasite likerom od jaja, kakao prahom . Ili po želji dekorišite .
Uživajte u ovoj Italijanskoj poslastici .
Prijatno !

Bez pečenja za pripremu netreba vam puno vremena za ovu ukusnu poslasticu :Čokoladni cheesecake!



Potrebno

Za podlogu:

150 g mljevenog keksa s maslacem
100 g maslaca
2 kašike kakaa
malo mljevenih lješnika ako želite 


Za Kremu:
300 g čokolade za kuhanje
500 g sira maskarpone
200 g šećera u prahu
250 ml pavlake za šlag

Za glazuru :
100 g čokolade  po želji 
2 kašike ulja i kašika mlijeka

Priprema
Za podlogu :

Pomešajte keks sa rastopljenim maslacem i lješnjakom. Obložite kalup za pečenje torti pek papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca.
Keks možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu i orahe, ili ih položiti u kesu pa izgniječiti valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.
Za kremu :
Mikserom umutite pavlaku za šlag, dodajte maskarpone sir , šećer u prahu i rastopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je prelijte na podlogu od keksa.
Za glazuru :
Na laganoj vatri isopite čokoladu sa uljem i mlijekom .Zatim malo prohladite i prelite preko torte .Ukrasite po želji šta imate

Ostavite ovako pripremljenu tortu u frižider na nekoliko sati. Ohlađenu tortu sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Puter pogačice !Super za doručak- večeru ili zamjena za hljeb !



Potrebno: 
250 g brašna,
75 g putera, 
1 dl mleka, 
čaša pavlake, 
1 prašak za pecivo, 
kašičica soli.
1jaje
Priprema: 
Zamijesite tijesto od svih sastojaka sem bjelanceta i razvucite ga oklagijom. Čašom ili modlom vadite pogačice,

Premažite ih bjelancetom  , pospite po želji susamom, kimom ili suncokretom, i pecite na 180 stepeni, dok ne porumene.
Poslužiti možete i tople i hladne uz omiljeni namaz ili ša želite uz čašu jogurta moze poslužiti i dobra zamjena za hljeb ako se služi za ručak .
Napomena  umjesto običnog brašna možete koristiti i integralno i dobićete integralne pogačice jako mirisne .
Prijatno !

petak, 12. siječnja 2018.

Brzo i jednostavno napravite omiljeni doručak :Slane galete!



Potrebno :
800 g brašna
250 g margarina
2 praška za pecivo
2 jajeta
1 časa ulja (čaša od 2 dl, )
1 nepuna čaša vode
100 g susama
4-5 kašičica soli



Priprema:
 800 g brašna izmešajte sa 250 g margarina. Dodajte prašak za pecivo, jaja, ulje,vodu, susam i so.U tijesto po želji možete dodati i sjemenke lana  .
Sve dobro izmiesite i napravite kuglice veličine oraha ili manje. Redajte kuglice u presu i pecite.Nakon sto ste ispekli i najavite slane galete za  doručak niko više neće biti budan moji se svi obraduju ovom doručku .
Uživajte i  prijatno .


Baklava od Maka !



Potrebno:

500 g kora za baklavu
150 g oraha
150 g maka
1 kesica cimeta

ulje za prskanje kora  i prelivanje 


Za agdu /sirup :
300 g šećera
0,5 l vode
1 limun
1 vanilin šećer

Priprema:

Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako redati naizmenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo.

Baklavu iseći oštrim nožem ukoso , preliti uljem(ja ga zagrijem i prelijem kore da se krajevi nebi zavrćali ) i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.
Za agdu /sirup :
Ukuhati vodu sa šećerom ,vanilin šećerom i limunom da nebude prevše gusto .
Napomena :Ulje možete zamijeniti i jednim maclacem ako želite.
Uživajte i prijatno!