petak, 12. siječnja 2018.

Brzi kolač od čokolade i kokosa !


Potrebno

Za biskvit :

120 gr brašna1 žličica praška za pecivo
2 kašike  kakao praha
160 gr šećera
60 gr kokosa
125 gr omekšanog maslaca
malo vanilija ekstrakta
1 jaje

 Za glazuru:

100 gr čokolade
3 kašike vrhnja

30gr maslaca

Priprema:
Za biskvit :
U posudi staviti prosijano brašno, kakao, prašak za pecivo pa dodati šećer, kokos, omekšali maslac,vaniliju i jaje. Ručno pomiješati smjesu, pa je staviti u pleh za pečenje (28×18 cm) premazan uljem sipati u pripremljen lim. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 20 minuta. Biskvit ostaviti da se ohladi.
Za glazuru:
Na laganoj vatri otopiti maslac, ukloniti s vatre i umiješati čokoladu i vrhnje. Miješati dok se smjesa ne poveže, pa preliti preko kolača.

Ohladiti kolač sjeći na kocke i poslužiti .

Prijatno!

Savršenstvo ukusa koji se stapaju :Grčka torta fenomenalnog ukusa!



Potrebno:

Za 3 kore:

12 bjelanjaka
27 kašika  šećera
12 kašika mljevenog plazma keksa
15 kašika  oraha

Za kremu:
12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila milku sa Oreo keksima)
200 g krupnije mljevenih oraha

Priprema
Za kore :

 Miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 kašika šećera, 4 kašike mljevenog plazma keksa i na kraju 5 kašika  mljevenih oraha. Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti. Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku. Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru .
Na isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.
Za kremu :
 Staviti na tihu vatru šerpu  sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta. Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.
Slaganje :
 Premazati trećinom kreme prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte.
Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem .
Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Uživajte u zaista prelijepoj torti .
Prijatno!

Fantastična kremasta torta sa lješnjakom :Ruska salata !


Potrebno:
Za koru x34 bjelanjka
2 žumanjka
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
1 prašak za pecivo
50 g mljevenih lješnjaka

Za kremu:
1 l mlijeka
6 žumanjaka
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g gustina
250 g maslaca sobne temperature

I još :
80 g grožđica
100 g sjeckanih žele bombona
100 g sitno sjekanih lješnjaka

Za urašavanje :
300-500 ml slatkog vrhnja

Priprema 
Za koru :
Navedeni sastojci dovoljni su za jednu, a potrebno je ispeći tri ovakve kore.

Bjelanjke kratko izmiksajte da se zapjene, zatim dodajte malo po malo šećera i nastavite ih miksati otprilike dvije minute. Dodajte žumanjke i kuhačom izmiješajte smjesu. Na kraju u nekoliko navrata dodajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.
Dno okruglog kalupa za torte obložite masnim papirom. Papir dodatno namastite i posipajte s malo brašna kako nebi imali problema prilikom vađenja kora.
Koru s lješnjacima pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C.
Na isti način pripremite još dvije kore.

Za  kremu:
Žumanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljene žumanjke i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kuhanu kremu premjestite u veću zdjelu za miksanje, a zatim prekrijte vrh kreme prozirnom folijom i ostavite ju da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature pa otprilike 1/3 kreme izdvojite sastrane. U veći dio kreme dodajte skroz sitno nasjeckane žele bombone, sitno nasjeckane lješnjake (možete staviti i mljevene ako ne volite hrskave komadiće) te grožđice. Grožđice pola sata prije dodavanja u kremu svakako namočite u malo ruma i toplog mlijeka kako bi omekšale. Prije dodavnja u kremu dobro ih ocijedite.
Slaganje:
Na tacnu za torte stavite prvu koru i premažite ju polovicom pripremljene kreme. Prekrijte tortu drugom korom i premažite ostatkom kreme. Zatim stavite posljednu koru pa vrh torte i stranice premažite onom 1/3 kreme bez ikakvih dodataka koju ste odvojili sastrane.
Tortu lijepo zagladite i spremite u frižider da krema očvrsne, najbolje preko noći. Idući dan tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem. Količinu odredite sami, već kako volite.
Ohladenu tortu sijecite na parćad i poslužite .
Prijatno!

Punjena mesna rolada u slanini !



Potrebno:
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 deblje kriške  hljeba
1  glavica luka
1  čehno bijelog luka
vegeta, sol, papar
3 kašike mljevene crvene paprike
dobra šaka sitno kosanog peršunovog lišća
manja šoljica  mrvica (prezle)
1 jaje
30 dkg tanko rezane slanine
20 dkg sira trapista (kačkavalj, gouda…)
2 dl bijelog vina

Priprema:
Pomiješati u većoj posudi meso, jaje, luk koji ste prethodno isjeckali i ispržili na malo ulja, hljeb namočen u mlijeku i zgnječen rukama, mrvice, bijeli luk , peršun i začine. Sve dobro izmiješati i sjediniti. Od ove količine mesa dobit ćete dvije mesne štruce idealne debljine za pečenje.


Na pripremljenu alu foliju stavite polovicu mesne smjese te pritiskajući rukama oblikujte pravkoutnik debljine cca 1 cm. Preko cijele površine mesa naribajte polovicu sira, a potom uz pomoć folije polako savijajte meso u roladu. Kada ste oblikovali roladu, rubove ugurajte prstima prema unutra kako bi se rolada ‘zatvorila’ sa strane i kako sir ne bi pretjerano curio prilikom pečenja.
Pripremite i drugi komad alu folije pa preko njega poredajte slaninu  tako da se šnite preklapaju kao crijep. Na slaninu  položite mesnu roladu, pa opet uz pomoć folije obložite cijelu roladu slaninom.
U lim za pečenje ulijte malo ulja, dodajte vino, posolite te u sredinu stavite rolade. Pokrijte alu folijom (ili kakvim poklopcem) i pecite pokriveno u sredini pećnice na 200°C 30 minuta. Potom makite foliju pa nastavite peći do kraja još 35 minuta. Rolada je gotova kada dobije lijepu smećkastu boju i kada slanina postane hrskava.
Kratko prohladite, narežite na šnite i poslužite uz pire krumpir i povrće na lešo.
Prijatno !

četvrtak, 11. siječnja 2018.

Torta od mrkve i badema !


Potrebno 
Za tijesto/koru :
5 jaja,

 250 g mrkve , 
325 g mlevenih badema,
 200 g šećera, 
kašičica rendane kore od limuna, 
pola kašičice praška za pecivo,
 25 g seckanih pistaća i 
pola kašičice cimeta. 
Za glazuru: 
100 g putera, 
200 g neslanog krem sira
 i 60 g šećera u prahu.
 Za ukrašavanje: 
mrkva , 
malo seckanih badema i pistaća.

Priprema 
Za tijesto /koru :
Pjenasto umutite žumanca, šećerom i limunovu koru. Dodajte bademe, prašak za pecivo, cimet, seckane pistaće i promešajte. Mrkvu  sitno izrendajte i umešajte u tijesto, pa dodajte čvrst snijeg od bjelanaca. Tijesto sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 175 stepeni oko 50 minuta. 
Za glazuru 
umutite puter, šećer i krem sir. Ohlađenu koru premažite kremom, pospite seckanim pistaćima i bademima i ukrasite trakama šargarepe.

Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Aromatični Hljeb !



Potrebno

Za tijesto:


 400 gr. brasno
 1 kašikica  šećer
 1/2 kaike  soli
 7 gr. suhi kvasac ili 20 gr. svjezi
 260 ml. mlijeka
 50 gr. margarin, maslac

Za punjenje:

 80 gr. margarin, maslac
 7-8 cesnja beli luk
 2-3 kašike  seckani peršun
 poželji  posoliti

Za premazati ih

 1 jaje

Priprema:

Najpre spojiti puter, so i kroz presu stisnuti bijeli luk, dodajte sitno iseckani persun, oformiti stapice i stavite u frizider.
 margarin ili maslac otpite i stavite sa strane.
Izmesajte u brasno kvasac, dodajte secer, so i sa mlako mljeko zamesite tijesto pritom dodajuci od rastopleni puter, maslac ili margarin. Treba da dobijete fino sredno meko tijesto. Pokrijte i ostavite da naraste.
Kad je tijesto naraslo istresite ga na radni sto.. podeliter na onoliko komada koliko vi zelite da imate i zavisi u koju velicinu, sa rukom ili oklagijom rastegnite koru, premazati od spremljeni fil ili ako se vec stisnuo u frizider onda isecite i stavite iznad koru,zarolajte – napravite sa nozem zaseci pa i tamo stavite  fil.
Kad ste sve zarolali- premazati sa  jaje koje ste lako sa vilicom razmutili, stavite u rernu i tek sada istu ukluciti na 180 stepeni i pecite. Oni sami kazu kad su gotovi peceni… takao se lepo zarumene.. ma to vec i znate sami da ocenite.

Prijatno!

Dobro nam poznata:Karađorđeva šnicla!


Potrebno:

4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
200 g kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
so

suhi začin po želji
ulje za prženje
Priprema :

Šnicle tanko izlupati čekićem za meso, malo posoliti i začiniti , pa na svaku staviti četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zaviti u rolnu (kao sarmu saviti krajeve da ne iscuri kajmak)i pričvrstiti čačkalicama.

Rolne uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržiti na srednjoj temperaturi, da porumene sa svih strana. Poslužiti toplo uz prilog po želji (povrće , pekarski krompir ...)

Prijatno !

Brza torta sa Ćeten alvom i plazmom bez pečenja !



Potrebno :

600gr šlaga,

 300gr ćeten alve,
 300gr mlevenog plazma keksa, (može i dr mljeveni)
50gr čokolade

Priprema :

Dobro umutiti 400gr šlaga sa izdrobljenom alvom i mlevenim keksom, pa ovu masu oblikovati kao tortu i ostaviti u frižideru da se dobroohladi i stegne. Zatim premazati odozgo i sa strane ostatkom šlaga, najbolje pomoću šprica za ukrašavanje torti i posuti  rendanom čokoladom.
Tortu čuvati u frižideru do posluženja .Sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Kolač s makom i pekmezom !



Potrebno 

Za koru: 
4 jaja 
 2 čaše (od jogurta) šećera,
 1 čaša (od jogurta) ulja,
1 čaša (od jogurta) mlijeka, 
2 čaše (od jogurta) brašna tip 500,
1 i 1/2 čaša mljevenog maka,
Za premaz: 
4 kašike likera od kajsije,
 4 kašike vode,
3 kašike pekmez po želji , 

čokolada za kuhanje za glazuru ili samo šećer u prahu 

Priprema
Za koru:

Umutiti pjenasto jaja i ulje. Postepeno dodavati šećer i mleveni mak. Naizmenično dododavati brašno i mlijeko stalno miješajući. Izliti tijesto u podmazani i pobrašnjeni pleh i peći u rerni oko 50 minuta na 180 stepeni. Pečeno tijesto još toplo prepoloviti i ostaviti da se ohladi. 
Za premaz :
Izmešati liker sa vodom i natopiti ohlađeno tijesto. 
Rastopiti 3 kašike pekmez sa malo vode i premazati  koru  pa je prekriti drugom. 
Odozgo posuti šećer u prahu ili po želji glazurom od čokolade .
Ohladen kolač sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Brzi Kolač od narandze !



Potrebno :

200gr šećera, 
250gr mlevenih oraha,
2 jaja, 
3 rebra rendane čokolade,
1 pomorandža,
 150gr šećera

Priprema :
Dobro umutiti šećer i žumanca, pa im dodati rendanu čokoladu, mlevene orahe i rendanu koru pomorandže i na kraju čvrsti šam od belanaca. Razliti u podmazani kalup i peći u rerni na 180 stepeni nekih 20 min zavisno od rerne .U međuvremenu skuvati 150gr šećera, sa 150ml vode i sokom od 1 pomorandže. Kada se zgusne preliv je gotov. Prelivom preliti gotovi kolač.
Oohladiti sjeći po želji na parčad ili kocke zavisno koiji ste kalup uzeli .
Poslužiti uz slatko vrhnje ili vanilin sladoled a može sam  kako volite kolač je sočan i mirisan .
Prijatno!

Sočne Rum kocke !



Potrebno

Za biskvit :
4 jaja,
 400gr šećera,
 80gr putera, 
100gr brašna,
180gr mljevenih oraha,
 1 kesica prašaka za pecivo,
100ml mlijeka,
 2 kašike kakaa,
 20ml ruma, 

Za dekoraciju :
200ml slatke pavlake,
 čokolada

Priprema
Za biskvit:
Dobro umešati 4 žumanca sa 200gr šećera i 80gr puter. Dodati 100gr brašna, prašak za pecivo i 100ml mlijeka. Potom dodati orahe i kakako. Na kraju umešati šam od 4 belanca. Razliti u podmazani pleh i peći na 160 stepeni oko 25 minuta. Vrući kolač preliti sa 200gr prokuvanog šećera u 200ml vode i sa sa 20ml ruma. 
Kada se kolač ohladi preliti ga umućenom slatkom pavlakom i rendanom čokoladom ili orasim po vasoj želji .
Sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Mirisni i zdravi keksići od đumbira !



Potrebno :

250 gr brašna
100 gr putera
2 jaja
3 kašike meda
1 kašičica mlevenog đumbira
1 čašičica cimeta
1 prašak za pecivo
rendane korice od narandze

Priprema:
Prašak za pecivo pomešajte sa brašnom. Dodajte puter sobne temperature, jaja i med i umesiti testo. Dodajte cimet ,đumbir i koricu narandze pa premesite. Ostavite u frižideru sat vremena pa razvucite na pobrašnjenoj podlozi. Modlama vadite keksiće i poredajte u tepsiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta.
Ohladene keksiće spremite u zdjelu ili kutiju za suhe kolače da malo ostoje .
Poslužite uz čaj ili kafu .
Prijatno!

Princes Krofne !



Potrebno vam je:

Za tijesto/krofne :
 6 jaja, 
150 g putera ili margarina
150 g mekog brašna,
 250 ml vode

Za fil:
 1 l mlijeka,
 6 jaja
12 supenih kašika šećera
2 pudinga od vanile
rastopljena čokolada, 
prah šećer...

Priprema 

Za tijesto/krofne:
 Puter staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja - posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom tijestu. Dobro izmiješati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni. Puna kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu, pa da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C. 
Za fil:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuvati 900ml mlijeka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu. Ohlađene krofne prerezati po sredini i  filovati (ja to radim špricom za kolače ), ohlađenim filom. Princes krofne preliti topljenom čokoladom ili šećerom u prahu.
Prijatno!